dalis7 píše:
Diky, to je přesně to, co jsem hledal a tušil, ze z tech některých rozborů kapalin na netu musí byt
trochu jinak, nez je obecné mylné povědomí o antifreezech - neni to o barvě, ktera je sice někdy důležitá, ale důležitější je prave to složení, ktery si výrobci sami často hlídají a drží. Někde jsem četl, ze právě Japonci (TOYOTA i další) mají “své” složení zelenomodre kapaliny, jejíž jakousi obdobou v EU (resp napr. mj. koncern VW) je prave G11, ale s výhradou k některým přísadám. Je to hotova věda, dost jsem do toho zabredl a jsem rad, ze nejsem sam, kdo s tim uz bojoval. Tenhle odkaz to taky dobre rozebírá.
https://www.slideserve.com/JasminFlorian/coolant
Podobně jsem na tom u staršího DODGE, kterej zase “musí” mit Mopar a chce-lí člověk dat nějaky ekvivalent v oleji motorovým, převodovým do automatu, chlazení, ... tak taky musí trpělivě pátrat. Jesteze ten net mame, jinak bysme běhají po stromech a nejezdili v Previích
Tomiq: Sháněl jsem jak divej v podstate rok, viděl a projel par pojizdnych, uz bohužel marných vraků v ČR, i nějaky v Německu, ale až na asi dva vse bud s manuálem (chtěl jsem jen automat) to bylo celkem mrzuty. Uz jsem jednal o jednom kousku s automatem ve Švajcu, ale ten mi prodali ještě nez jsem pro nej stačil vyjet. Ale trpělivost a casty sjíždění nabídek evropskych autosrverů se vyplatila a nakonec jsem náhodou narazil na jednom belgickym zakopaným webu na čerstvě zařazenou Previi do prodeje v jednom bazoši na sever od Bruselu a na první pohled jsem věděl, ze to je ONA, takže rychlý telefon a uz pres noc jsem pro ni vyrazil a dopoledne uz byla projížďka a hned zaplacená rezervace, arabskej obchodník zařídil po telefonu domluvu na technické a ja druhy den na ni uz jel s někým z bazaru a pak jsem vyrazil na jediný místo v Bruselu, kde jsem s jejich papírama udělal odhlasku, zaplatil prevozovy pojisteni a převozní značky na počkání a odpoledne po vlastní ose uz zpátky domu. Auto bylo ve výborným stavu, v podstate vypadalo, jako by s nim parkrat jel v showroomu dealer jak s predvadeckou. Cena tomu bohužel odpovídala, ale věděl jsem, ze to je ona a ze to za to stojí-dal jsem za ní 8.000€. Ale 42t km, 1majitel, jasný původ i historie vč. elektronické knížky (ta je v Belgii uz hodne hodne dlouho běžná) a veškerý původni papíry a doklady jsou jasná protihodnota a hlavne-je to proste super kára s jedinečnou koncepci, velkým prostorem pro můj záměr na civilní camper a nic podobnyho uz dvacet let nikdo nevyrábí, takže za to je tech par českejch kaček vlastně zadarmo
Ty švýcarský kousky taky nejsou zrovna zadarmo a málokdy s automatem, tam ma drtivá většina čtyřkolku, ktera se děla jen s manuálem a mívají uz hodne nalitano (rez tam taky udala dost práce) a je to na jejich stavu znát a navic pak ještě clo a daň to prodraží o dalších asi 20%, takže v porovnáním s tim to zase tak šílená koupě nebyla-je to úhel pohledu, když ma člověk na neco spadeno a udělá si radost. A navic jako bonus - ještě 8let a bude to veterán !!
Se mnou uz děti na dovolenou nejezdej, jsem staršího data výroby, takže dvoumístný camper je akorát a po zkušenostech v Austrálii a Zélandu jsem se do tohohle Startreku zamiloval. Když jsem měnil v servisu novy pneu, tak jsem sice slyšel neco o vzhledu divny běluhy, ale dotyčnej servisak zrejme viděl auto poprvé a netuší co auto umí, vydrží a o jeho spolehlivosti. Tak jsem ho trpělivě poučil, vysvětlil mu, co ma pred sebou a co auto po Asii i USA a Austrálii v drtivé většině najezdí-spadla mu čelist a nevěřícně na me koukal. Chtěl bych videt některý EU auta v pujcovne po 20ti letech provozu a 500tis. a vice km, co by tohle vydržela.
Jinak přestavby jedniček s tim spaním na střeše je taky uz par na světě, inspirace je kde hledat, ale pro šestičlennou rodinku-to uz je výzva. To abys ještě jednu prikoupil