Corolla 2001 - utržené šrouby kol

vše ohledně modelové řady Corolla
Rampa89
Věčnej rejpal

Re: Corolla 2001 - utržené šrouby kol

Příspěvek od Rampa89 »

Určitě to půjde ven, je to je otázka nářadí. Někteří mechanici to rádi dělají venku pod lisem, samozřejmě rozeberou celý náboj a dost možná i načnou ložisko kola + si to nechají zaplatit. Jiní to zvládnou na autě se stahovákem.

Já v nouzi použil stahovák na kulový čepy:
Obrázek

Samotné štefty jsou otázka pár kč:

https://mlparts.cz/autodily/toyota/coro ... Id=1673578
https://mlparts.cz/autodily/toyota/coro ... Id=1673582
Holomek!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ven to musí jít jakýmkoliv jednoruchým stahovákem. Horší je tam pak dostat nové, asi se kvůli jejich délce musí náboje demontovat. Taky jen pár šroubků a jednoduchá operace.
Jak píše Gramo, podíval bych se na průměr středové díry. To se dost podceňuje.
Jeden faktor jsou taky štefty namazané vazelínou. To se obecně nesmí. Měly by být vlastně mírně orezlé, čímž lépe drží matku zašroubovanou. Je tam totiž jemný závit (M12x1.5) a tak při vetším dotažení může dojít k velkému osovému namáhání. Ten utahovací moment je totiž určen pro suché štefty a pro namazané by se musel ještě redukovat.
Mé zkušenost s většinou pneuservisů jsou takové, že to utahují jak hovada. Šup, šup a je to. Ani jsem to třeba pak na zimu nemohl povolit dlouhým klíčem - skákal jsem na tom jak debil. Co bych si počal třeba při defektu na dálnici, fakt nevím.
Jestli pořád cosi melou o šroubech, tak tam buď máš náboje z jiného typu auta, nebo ten servis okamžitě opusť, i kdybys měl táhnout zadek bez kol za sebou :mrgreen:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Kristoff
Člen Týmu

Příspěvek od Kristoff »

Utahovací moment... Měl jsem už několik aut počínaje Renauldem 16kou, přes Žigulík 2105, Camry 1987 (tady začala moje Toyota éra), Corolla, Avensis, Avensis, Avensis, Avensis, RAV4... Párkrát už jsem musel i kolo přehazovat, když jsem píchnul a tak. Vždycky jsem to vytočil ručně (nožně) klíčem pákou nebo křížákem a utáhl taky nohou tak, že jsem na to šlápnul... Utahovací moment - šlápnutí pravou nohou při 125 kg živé váhy... NIkdy jsem neměl žádnej problém, ani povolený matky, ani přetažený. A pak se vyskytnou dva týpci, jeden to utáhne s utahovacím momentem xy, druhej to povolí s nějakým pneumatickým nebo elektrickým bazmekem a jsou z toho čtyři!!! ukroucený šrouby nebo štefty??? Kdyby jeden, kdyby dva, ale čtyři? No to by se člověk po... Víte co... A nejlepší na tom je, že jsem si původně říkal, přehodím to sám, je to šestnáct matek, čtyři kola, no jo a pak si povídám, ať to dá mladej do servísu, hoděj to na zvedák, budou to mít šup šup, za pár stovek, kola odborně zkontrolují, dofouknou, já se neušpiním... Příště si na ten klíč fakt raději šlápnu sám.
Za chvilku se na to jdu podívat, na to nadělení, tak na vlastní oka uvidím, jestli je to na matky nebo na šrouby (správně by to mělo být na matky, že jo) a co se tam vlastně stalo. Vytahovák je dobrej, ještě doufám, že už do tho něco stříkli, aby se to líp uvolnilo, nebo možná se to nemá, uvidím, hlavně, abych rychle sehnal ty správný štefty... Když budou chtít ten náboj sundat a udělat to na stole, tak radši jo, aby to nevytloukali palicí na autě, ještě by jim při tom ten náboj prasknul nebo něco. Tak mi držte palce. Díky.
Kristoff
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Jestli na tom byly originál kola, tak tam ty středící kroužky nechyběly. S 20 a více let starými štefty jsem nikdy problém neměl a taky jsem to utahoval a povoloval všelijak. Je to smutný a nechápu, jak zrovna tady můžou šetřit na materiálu, když to drží kola, je to i z hlediska bezpečnosti docela důležitý díl.
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Presne tak. Ako vravím - mne urvali jeden pri prvej výmene. Nieže pri 20 ročnom aute. Tu sa tlačí do popredia otázka, ako na tom budú tie šruby po takých 10-15 rokoch. Aby sa neurvali počas jazdy v nejakej ostrejšej zákrute na nerovnostiach.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
amulet
Navigátor

Příspěvek od amulet »

Ahoj,
mně se podařilo urvat dva štefty u nového auta hned při první výměně kol. Důvod byl jednoduchý - u předešlé Rolky jsem měl na letních i zimních kolech ocelové disky, kde to můžete díky kuželovitému tvaru matic utahovat na sílu. To však neplatí u alu kol, kde jsou matice ploché, což jsem nevěděl a dle zvyku z ocelových kol jsem utahoval a utahoval, až jsem ukroutil nejdřív první šteft a pak druhý...
Jelikož jsem nevěděl, v čem je problém, tak jsem toho radši nechal a zajel jsem do autorizovaného servisu, kde mi vysvětlili, oč jde a štefty mi vyměnili (čistě štefty, nic dalšího). Stálo mě to cca 1.100 Kč - bral jsem to jako daň za blbost...
Prostě u alu kol je potřeba dodržet utahovací moment, což je u Toyoty 103 Nm. Takže jsem si pořídil momentový klíč a při dodržení utahovacího momentu už je výměna kol bez problémů.
Toyota Auris TS 1.4 D-4D r.2014
Toyota Corolla Wagon 1.6 r.1998 (ex)
Kristoff
Člen Týmu

Příspěvek od Kristoff »

gramo píše:Jestli na tom byly originál kola, tak tam ty středící kroužky nechyběly. S 20 a více let starými štefty jsem nikdy problém neměl a taky jsem to utahoval a povoloval všelijak. Je to smutný a nechápu, jak zrovna tady můžou šetřit na materiálu, když to drží kola, je to i z hlediska bezpečnosti docela důležitý díl.
Aha, takže to znamená, že ty středové kroužky mají být i na origo alu kolech? Tak to nechám zkontrolovat, protože se tedy mohlo stát, že je někdo při opakovaných výměnách prostě vynechal...
Kristoff
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Předpokládám, že originál kola by měly sedět přesně na náboj, tedy bez kroužků.
Kristoff
Člen Týmu

Příspěvek od Kristoff »

Takže, kamarádi. Ještě jednou díky za rady a podporu. Poslední (tj. aktuální) info je následující. Auto je z opravny doma. Po dohodě, že štefty v servisu zkontrolují, nakonec zkontrolovali a vyměnili 12 šteftů. Prý to konzultovali s kamarády z Toyoty (asi z autorizovaného servisu) a prý se ty štefty dost často trhají, že to tam mají na denním pořádku a že to hnije, že jsou prý špatné... Hm... Tak nevím... Šteft je šroub jako prase, kolik to má v průměru? V jakém prostředí by musel ten šroub být, aby takhle "uhnil". Navíc někteří z vás tady napsali, že jim byly utrženy štefty na novém autě, takže asi nemohly být uhnilé... No nic, to jsou řečnické otázky. V podstatě je problém vyřešen, od teď už to budu dávat do servisu, se kterým mám zkušenosti a ke kterému mám důvěru, pokud to nebude nějaká neodkladná záležitost jako toto a doufám, že se mi podaří vyhnout se katastrofám ... Ale mám takové tušení, že se tu teď budu objevovat s nejapnými dotazy častěji, je to po dlouhé době moje další starší ojetina...
Kristoff
Kristoff
Člen Týmu

Příspěvek od Kristoff »

biscuit píše:je to vec vymenitelna, tudiz ti prece nic nebrani tam dat nejakou kvalitnejsi druhovyrobu. neverim, ze neexistuje varianta, ktera by mela drivejsi vlastnosti.
Ano, to je pravda, ale jednak je otázka, jestli ta informace ze servisu je pravdivá nebo ne, jednak je otázka, jak najdu / poznám kvalitnější výrobek?
Nikdo v odpovědích na můj dotaz nenapsal "jo, štefty, co dává Toyota do Coroll, jsou bláto, pořiď si raději tuhle značku". A v servisu mi taky nic takovýho neporadili...
Kristoff
norbertb
Člen Týmu

Příspěvek od norbertb »

Treba obcas trosku aj namzat tie sroby vazelinou predtym ako sa nasadia kolesa naspat, potom ked X mesiacov su uplne bez mazania a niekto ich snazi dat dole, tak neni divu ze sa odtrhnu... alebo poklepkat predtym ako sa idu davat dole.... servis vacsinou len da dole/hore koleso s pistolou a nestara sa... Preto nechodim na vymenu do servisu kedze 99% servisu k tomu nerozumie ... :lol:
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Naopak, moc nemazat :idea:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
norbertb
Člen Týmu

Příspěvek od norbertb »

Jimmi píše:Naopak, moc nemazat :idea:
Jasne nech to zoxyduje dokopy, a potom preco je taky ten piskavy zvuk ked to tocia von, ze jo ? :bomb:
Xfield
Věčnej rejpal

Příspěvek od Xfield »

Šrouby kol se nemažou. Ne že bych to taky kdysi nedělal, ale není to správně..... Ovšem nikdy jsem neměl na autě šrouby/matice v takovém stavu, že by mazat potřebovaly :) Pokud sundávám kola 2x ročně a utáhnu správným momentem, nemám problém je povolit.

...šrouby se nemají mazat. Když výrobce počítal z potřebné osové (můžeme říci přítlačné) síly, stoupání závitu a průměru šroubu potřebný utahovací moment, započetl suché tření. Pokud šroub namažete, přitáhnete kolo stejným momentem mnohem víc a hrozí deformace – například vymačkávání hliníkových disků (čehož paradoxním následkem je opět nečekané povolení). Navíc mazané spoje mají součinitel tření velmi variabilní a mohou se chovat nevypočitatelně...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Přesně tak :idea:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Corolla“