Corolla 2017 - Indikátor řazení

vše ohledně modelové řady Corolla
sajty
Řidič

Re: Corolla 2017 - Indikátor řazení

Příspěvek od sajty »

Hele teď jsem jel do nákupáku a schválně jsem ty šipky sledoval. Vyjížděl jsem malinký kopeček, měl jsem tam 4 a 1800 otáček. Uvažoval jsem, jestli to dovyjet na 4 nebo podřadit, ale ejhle, palubovka ukazovala šipku nahoru. No dobře, proti srsti jsem tam tu pětku narval a samozřejmě tam pak hned zase skočila šipka dolů. Ne, díky, podle tohoto pseudo systému fakt jezdit nebudu.

Prostě řadit podle rozumu a citu. Ten motor není z cukru, když to občas podtočíš, nerozpadne se. Samozřejmě to denně nepodtáčet tak, že bude vibrovat celé auto, tím mu opravdu neprospěješ. Hlavně se nestát otrokem otáčkoměru ;-).

A tady sice starší, ale článek k tématu:

https://auto.idnes.cz/moderni-motor-vyd ... tomoto_fdv
* Toyota Auris TS 2017 Active Trend, 1.6 Valvematic
† Citroën C4 2012 Exclusive, 1.6 HDi, robotická převodovka
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Díky, naprosto s Tebou souhlasím, jen snad to, že mě se šipka ukáže v tomto případě směrem dolů, možná jsem měl ten kopec větší..., jak říkám občas to tak blbý není:-), pokud by mi to ukázalo řadit nahoru, tak do tho bych určitě nešel, už jen z toho titulu, že nemůžu dále zrychlovat (a zvedat otáčky), když jedu ve městě:-) Mám pocit, že indikace podřazení je v "jisté" míře iniciována úhlem stoupání kopce...
* Toyota Corolla 2017 Executive, 1.6 Valvematic
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Nic moc... Najít situaci kdy to nefunguje správně je relativně jednoduché... Ale...
Kdybys projevil trochu snahy, tak řekneš autu, že to není jak si myslí.. Takže na 4ce malinko víc přidat a už indikace zhasne... Spíš ji brát v dobrém ne ve zlém.... Říct že něco nefunguje je taaaak snadné..
Back in Czech.
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

No, přidání plynu mě moc nefunguje, to by bylo opravdu jednoduché (a asi by napadlo každého), mohlo by to pak řešit i tu situaci, kdy tahnu táhlý kopec na 6ku (při 3000ot. a možná něco k tomu ještě), na plyn tlačím, ale indikace nezhasne, auto nezrychluje, ale drží rychlost.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

To je právě to nepochopení.... Když pridavas nebo jedeš naplno a nezrychlujes... Tak musíš podradit.... To je přeci jasné a to auto ti to říká.
Back in Czech.
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

To je neskutecny, to myslis, ze tohle nechapu, resp. nevim??? Bavim se tady o tom, kolik otacek motor zdrave unese napr. na sestku do tahleho kopce, aniz musim podradit a tak ignorovat napovedu razeni.
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Navic nevim kam bych mel zrychlovat kdyz jedu 140...a otacky se drzi na rekneme 3200. Ale indikator napovida radit dolu...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ach jo... Koukám, že u tebe holiny jako hodiny... Oboje se natahuje.... Buď jsi opravdu nechapavy nebo neumíš číst....
Back in Czech.
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Nevim kdo nechape, radis podradit, abych jel rychlejs. To ja ale nepozaduji. Pokud nechapes muj dotaz, tak jiz prosim, nereaguj. Rikas jinak opak vsech, co tady tvrdi, ze se nema za vsech okolnosti jet podle indikatoru razeni a jet trosku podle citu... misto toho poucky z autoskoly pro neznale fyziky. To fakt neni cil tematu.
sajty
Řidič

Příspěvek od sajty »

To se ale takhle plošně nedá říct, kolik otáček je safe. Pokud sešlápneš plyn na podlahu a auto stejně bude zpomalovat, je čas podřadit. Vyprdni se na šipky a použij zdravý rozum. Zbytečně stresuješ, pokud to nebudeš denně dusit až do rozvibrování auta, nic se tomu nestane, občasným podtočením to nezničíš. Ona je to trošku nafouklá bublina, tenhle strašák byl in před pár lety. Když si vemu, jak jezdí moje máti... U ní je více než 2000 otáček celkem extrém, jezdí tvrdě na spotřebu a nikdy neměla jedinou závadu na motoru kvůli podtáčení (a to vždy měla jen benzíny).

Jinak aczasa to s tebou nemyslí špatně, de facto to říká to samé co já, akorát do toho plete ty šipky, které já vůbec neberu v potaz. Kašli na podtáčení a nějaké blbé šipky, teď je v módě karbon v motoru :-D.
* Toyota Auris TS 2017 Active Trend, 1.6 Valvematic
† Citroën C4 2012 Exclusive, 1.6 HDi, robotická převodovka
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

AlesF: Hele a nepadaly ti do toho kopce otacky? Pokud jsi jel stabilne na 3000 otacek i do kopce, tak se mi nezda, ze by se ukazala sipka dolu. Mam s tim teda jen zkusenosti z Avensise 2011 a z VW Caddy.
RAV4 HSD FWD
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Tohle tezko rici, pokud padaly, tak to bylo tak pomalu, ze nez by spadly na neco, co by melo pripominat pocitove ty stavy (jak se tady popisuje, kdy motor vyslovene pri nizsich otackach, vibrace atd.), tak bych musel jet dlouho...avensis Ti mozna drzel lip, byla 1.8??
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Apropo carbon v motoru, jsem nekde cetl, ze valvematic jakozto neprimy vstrik neni tak nachylnej na karbon...nebo??
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

Sajty: diky, myslim, ze to co rikas, jak to rekapitulujes, je spravne a clovek by to tak mel brat a videt.
AlesF
Člen Týmu

Příspěvek od AlesF »

To kadel: kazdym padem, jestli padaly, tak vim ze nespadly pod 3000 (to uz bych podrazoval). Ale treba ze 3400 na 3200...a byl konec kopce...pricemz 3200 jsou porad dobry otacky snad... cili je treba brat to do detailu, v tom je vzdy dabel:-)
Odpovědět

Zpět na „Corolla“