ondrik píše:priusek plusek píše:Jestli ti můžu poradit a věř že jsem už to dělal, tak máš vadný 9 blok baterie (je to zhruba -+ 1.2V na článek)
V Toyotě hybridní baterie stojí cca 36 000 Kč bez daně + práci a ta nebude zrovna levná.
Omezil bych ježdění, protože se to bude zhoršovat (tím nechci strašit)
Já jsem si to dělal sám a musel jsem toho hodně rozebrat a vše si dobře poznačit abych to dobře složil a hlavně opatrně.
Navíc je tam taková oranžová pojistka a když si nedáš pozor a lupne to při rozebírání - tak můžeš zrovna jet do Toyoty.
A těch záludností je tam více.
Když už máš baterii venku a rozebereš ji - zjistíš že uvnitř je toho hodně zkorodovaného a propojky mezi články jsou rozežrané od hydroxidu. Takže musíš toho hodně vyčistit a nechat pogalvanizovat znovu propojky.
Mezitím ti určitě upadne očko od kterého vede tenký drátek pro kontrolu napětí. A těch oček je tam hodně, takže si připravit pevné nervy.
Dále rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení.
Když si došel až sem, musíš si sehnat utahovací momenty bez kterých se ti články nafouknou jakmile je tam uložíš a začneš to provozovat.
Toyota to má prostě hezky vypočítané. Bez toho je to na zničení článků a ulomení kontaktů. Ty články jsou do sebe zapasované.
No a na závěr jak píšou kluci je lepší vyměnit celý blok. Kdyby jsi chtěl měnit jenom jednotlivé články, musel by jsi změřit jejich kapacitu a podle toho se zařídit.
Já jsem se do toho pustil a dopadlo to dobře. Prius jezdí jak nový a docela mě překvapilo že chyby na hybridním systému zmizely samy od sebe a ani jsem nepotřeboval diagnostiku. Samozřejmě zůstaly uložené v historii.
- to ze mam vadny 9. blok viem, ved to pisem vyssie. Cenu novej v TOY tiez bohuzial viem
- oranzovu poistku myslis tu co rozpaja bateriovy obvod? Alebo tie dve male, ktore drzia plechy krytu spolu? Lebo ten velky poistny by asi zlomil len degeš, a tie male sa odisťujú práve tým velkym poistnym, zrejme aby sa páni v TOY uistili ze neotvaras plechy bez vybratia "poistky"
- baterku som rozobratu mal, skorodovane takmer nic, co ma milo potesilo. Pliesky - propojky vyzerali tiez velmi dobre, ale pre istotu som asi 4-5 ocistil. Ocka neupadli ziadne
- "rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení" toto som nerobil, to mi prosim objasni
- utahovaci momenty myslis na tie priecne tycky co spajaju vsetky baterky? alebo tie matky na jednotlivych clankoch?
- zmerat jednotlive clanky mi pride ako samozrejmost. Jasne, zmerat naprazdno, pod zatazou, na youtube je kopa info... Preto som rozmyslal, ked to uz budem mat rozobrate, kupit tak 4 clanky a okrem toho zleho premerat vsetky a pripadne vymenit aj nejake slabsie...
Skor ma trapi ze este neviem, cim to budem nabijat. Nejake rady? Nechcem kupovat nabijacku za 300 libier.
Předpokládal jsem že jsi inteligentní a nejdřív před prací rozpojíš bateriový obvod

Myslel jsem ty na které ukazují polepy na baterii, pokud jsi je neodrovnal - fajn.
Ty jsi čistil baterii na celkem novém autě, já to dělal po 16 letech provozu a bylo s tím více práce.( a celých 16 let to fungovalo!)
Takže kecy jak jsou hybridy naprd neberu.
Utahovací momenty všech věcí, tzv. články zespodu, příčné tyče (velice důležité) a samotné kontakty.
Nechceš aby se ti to rozpojilo během provozu, že ne?
Někdo tady může naznačit - já to zarvu a bude klid. Tady to neplatí a z více důvodů. A prasklý článek kolem kontaktu dokáže nadělat paseku.
A hlavně u toho přemýšlet, nejsou to levné věci.
Na čele baterie máš 2 stykače a vybíjecí odpor. Vyndat a vyčistit, to snad není problém, slouží pro sepnutí trakce a když odpojíš okruh zbytek napětí se vybije do odporu. Toyota v servisním manuálu doporučuje začít práci na hybridním systému až po třech hodinách po odstavení (kdyby něco).
Články se musí přeměřit na kapacitu všechny, když budou venku.
A články můžeš nabíjet podle toho co seženeš(buď po jenom nebo více), ale musí být utažené v baterce !!!! Jinak se nafouknou.
Tento jev je dobře popsán v technické literatuře u NICD alias NIMH.
Toyota to velice dobře vyřešila a proto to slouží výborně spoustu let narozdíl u SAFT baterií elektromobilů P106 nebo SAXO atd.
Vezmi si z těch rad co chceš, každý je svého štěstí strůjce.