Vymena / oprava hybridni baterie

vše ohledně modelové řady Prius
priusek plusek
Navigátor

Re: Vymena / oprava hybridni baterie

Příspěvek od priusek plusek »

Není proč se děsit. Tahle výměna potkala jenom první generaci Priusu. Dvojka je nadprůměrně spolehlivá a těm 500 000 najetých kilometrů bych co jsem viděl docela věřil.
Japonci potřebovali to dostat do světa a proto ta výborná spolehlivost.
Problém je v tom že se stáčejí kilometry a naneštěstí to potkalo i tyto auta.
Ve skutečnosti to může mít nalítáno daleko více a potom je problém.
Druhý případ je ten, že to někde stojí - články se vybijí a potom se to nastartuje a dostane to kartáč.
Minimálně se to rozbalancuje a slabší článek odejde a potom to jde geometrickou řadou.
Pokud to má normální provoz a minimálně! za tři měsíce se to projede tak není co řešit.
Taková auta potom připojím na diagnostiku a srdíčko mě zaplesá jak jsou ty články srovnané :-)
ondrik
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondrik »

priusek plusek píše:Jestli ti můžu poradit a věř že jsem už to dělal, tak máš vadný 9 blok baterie (je to zhruba -+ 1.2V na článek)
V Toyotě hybridní baterie stojí cca 36 000 Kč bez daně + práci a ta nebude zrovna levná.
Omezil bych ježdění, protože se to bude zhoršovat (tím nechci strašit)

Já jsem si to dělal sám a musel jsem toho hodně rozebrat a vše si dobře poznačit abych to dobře složil a hlavně opatrně.
Navíc je tam taková oranžová pojistka a když si nedáš pozor a lupne to při rozebírání - tak můžeš zrovna jet do Toyoty.
A těch záludností je tam více.

Když už máš baterii venku a rozebereš ji - zjistíš že uvnitř je toho hodně zkorodovaného a propojky mezi články jsou rozežrané od hydroxidu. Takže musíš toho hodně vyčistit a nechat pogalvanizovat znovu propojky.
Mezitím ti určitě upadne očko od kterého vede tenký drátek pro kontrolu napětí. A těch oček je tam hodně, takže si připravit pevné nervy.

Dále rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení.

Když si došel až sem, musíš si sehnat utahovací momenty bez kterých se ti články nafouknou jakmile je tam uložíš a začneš to provozovat.
Toyota to má prostě hezky vypočítané. Bez toho je to na zničení článků a ulomení kontaktů. Ty články jsou do sebe zapasované.

No a na závěr jak píšou kluci je lepší vyměnit celý blok. Kdyby jsi chtěl měnit jenom jednotlivé články, musel by jsi změřit jejich kapacitu a podle toho se zařídit.

Já jsem se do toho pustil a dopadlo to dobře. Prius jezdí jak nový a docela mě překvapilo že chyby na hybridním systému zmizely samy od sebe a ani jsem nepotřeboval diagnostiku. Samozřejmě zůstaly uložené v historii.
- to ze mam vadny 9. blok viem, ved to pisem vyssie. Cenu novej v TOY tiez bohuzial viem :(
- oranzovu poistku myslis tu co rozpaja bateriovy obvod? Alebo tie dve male, ktore drzia plechy krytu spolu? Lebo ten velky poistny by asi zlomil len degeš, a tie male sa odisťujú práve tým velkym poistnym, zrejme aby sa páni v TOY uistili ze neotvaras plechy bez vybratia "poistky"
- baterku som rozobratu mal, skorodovane takmer nic, co ma milo potesilo. Pliesky - propojky vyzerali tiez velmi dobre, ale pre istotu som asi 4-5 ocistil. Ocka neupadli ziadne
- "rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení" toto som nerobil, to mi prosim objasni
- utahovaci momenty myslis na tie priecne tycky co spajaju vsetky baterky? alebo tie matky na jednotlivych clankoch?
- zmerat jednotlive clanky mi pride ako samozrejmost. Jasne, zmerat naprazdno, pod zatazou, na youtube je kopa info... Preto som rozmyslal, ked to uz budem mat rozobrate, kupit tak 4 clanky a okrem toho zleho premerat vsetky a pripadne vymenit aj nejake slabsie...
Skor ma trapi ze este neviem, cim to budem nabijat. Nejake rady? Nechcem kupovat nabijacku za 300 libier.
Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F
ondrik
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondrik »

priusek plusek píše:
IMG_20170614_171741.jpg
teraz pozeram podla toho obrazku, a kolikov na clankoch, to je bateria z priusu 1.generacie? lebo tam neviem ako boli vyriesene tie oranzove poistky. Na III. je to tak ako som pisal..
aczasa píše:Jop. Nikdy se hybrid nevyplatil... Prostě je to jen drahý hipstersky výkřik....
:D :D hej hej... ale pamatas, to sa uz hovorilo o kadecom, co prislo nove a tak nejak sa vymykalo "standardu". A dnes na tie stare predpotopne stroje, operacne systemy, technologie, elektroniku atd. pozerame s usmevom ze ako sme tak vobec mohli fungovat...
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
priusek plusek
Navigátor

ondrik píše:
priusek plusek píše:Jestli ti můžu poradit a věř že jsem už to dělal, tak máš vadný 9 blok baterie (je to zhruba -+ 1.2V na článek)
V Toyotě hybridní baterie stojí cca 36 000 Kč bez daně + práci a ta nebude zrovna levná.
Omezil bych ježdění, protože se to bude zhoršovat (tím nechci strašit)

Já jsem si to dělal sám a musel jsem toho hodně rozebrat a vše si dobře poznačit abych to dobře složil a hlavně opatrně.
Navíc je tam taková oranžová pojistka a když si nedáš pozor a lupne to při rozebírání - tak můžeš zrovna jet do Toyoty.
A těch záludností je tam více.

Když už máš baterii venku a rozebereš ji - zjistíš že uvnitř je toho hodně zkorodovaného a propojky mezi články jsou rozežrané od hydroxidu. Takže musíš toho hodně vyčistit a nechat pogalvanizovat znovu propojky.
Mezitím ti určitě upadne očko od kterého vede tenký drátek pro kontrolu napětí. A těch oček je tam hodně, takže si připravit pevné nervy.

Dále rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení.

Když si došel až sem, musíš si sehnat utahovací momenty bez kterých se ti články nafouknou jakmile je tam uložíš a začneš to provozovat.
Toyota to má prostě hezky vypočítané. Bez toho je to na zničení článků a ulomení kontaktů. Ty články jsou do sebe zapasované.

No a na závěr jak píšou kluci je lepší vyměnit celý blok. Kdyby jsi chtěl měnit jenom jednotlivé články, musel by jsi změřit jejich kapacitu a podle toho se zařídit.

Já jsem se do toho pustil a dopadlo to dobře. Prius jezdí jak nový a docela mě překvapilo že chyby na hybridním systému zmizely samy od sebe a ani jsem nepotřeboval diagnostiku. Samozřejmě zůstaly uložené v historii.
- to ze mam vadny 9. blok viem, ved to pisem vyssie. Cenu novej v TOY tiez bohuzial viem :(
- oranzovu poistku myslis tu co rozpaja bateriovy obvod? Alebo tie dve male, ktore drzia plechy krytu spolu? Lebo ten velky poistny by asi zlomil len degeš, a tie male sa odisťujú práve tým velkym poistnym, zrejme aby sa páni v TOY uistili ze neotvaras plechy bez vybratia "poistky"
- baterku som rozobratu mal, skorodovane takmer nic, co ma milo potesilo. Pliesky - propojky vyzerali tiez velmi dobre, ale pre istotu som asi 4-5 ocistil. Ocka neupadli ziadne
- "rozebrat a vyčistit stykače pro sepnutí a vybití zbytkového náboje a zkontrolovat odpor pro vybíjení" toto som nerobil, to mi prosim objasni
- utahovaci momenty myslis na tie priecne tycky co spajaju vsetky baterky? alebo tie matky na jednotlivych clankoch?
- zmerat jednotlive clanky mi pride ako samozrejmost. Jasne, zmerat naprazdno, pod zatazou, na youtube je kopa info... Preto som rozmyslal, ked to uz budem mat rozobrate, kupit tak 4 clanky a okrem toho zleho premerat vsetky a pripadne vymenit aj nejake slabsie...
Skor ma trapi ze este neviem, cim to budem nabijat. Nejake rady? Nechcem kupovat nabijacku za 300 libier.
Předpokládal jsem že jsi inteligentní a nejdřív před prací rozpojíš bateriový obvod :-)
Myslel jsem ty na které ukazují polepy na baterii, pokud jsi je neodrovnal - fajn.
Ty jsi čistil baterii na celkem novém autě, já to dělal po 16 letech provozu a bylo s tím více práce.( a celých 16 let to fungovalo!)
Takže kecy jak jsou hybridy naprd neberu.
Utahovací momenty všech věcí, tzv. články zespodu, příčné tyče (velice důležité) a samotné kontakty.
Nechceš aby se ti to rozpojilo během provozu, že ne?
Někdo tady může naznačit - já to zarvu a bude klid. Tady to neplatí a z více důvodů. A prasklý článek kolem kontaktu dokáže nadělat paseku.
A hlavně u toho přemýšlet, nejsou to levné věci.
Na čele baterie máš 2 stykače a vybíjecí odpor. Vyndat a vyčistit, to snad není problém, slouží pro sepnutí trakce a když odpojíš okruh zbytek napětí se vybije do odporu. Toyota v servisním manuálu doporučuje začít práci na hybridním systému až po třech hodinách po odstavení (kdyby něco).
Články se musí přeměřit na kapacitu všechny, když budou venku.
A články můžeš nabíjet podle toho co seženeš(buď po jenom nebo více), ale musí být utažené v baterce !!!! Jinak se nafouknou.
Tento jev je dobře popsán v technické literatuře u NICD alias NIMH.
Toyota to velice dobře vyřešila a proto to slouží výborně spoustu let narozdíl u SAFT baterií elektromobilů P106 nebo SAXO atd.

Vezmi si z těch rad co chceš, každý je svého štěstí strůjce.
priusek plusek
Navigátor

Jo a abych ti odpověděl, tak PRIUS I generace měl 38 článků a neměl DCDC měnič. Takže napětí šlo přímo do hybridního systému.
U tebe je to vyřešené menším počtem článků a DCDC měničem.
Přílohy
IMG_20170613_112804.jpg
(369.45 KiB) Staženo 2494 x
ondrik
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondrik »

Dík, vsetko co pises mi je jasne, len som nevedel ako si cistil tie stykace. ono tie moje vyzeraju pekne, ciste, tak neviem ci to ma zmysel.
a k tym poistkam, na 1.gen to bolo riesene asi inak ako je to na 3.gen... :wink:
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
priusek plusek
Navigátor

Není zač, rád jsem ti pomohl :-) Nemusíš je čistit, ale nejlépe je prostříknout elektro sprejem - sníží se přechodový odpor kontaktu.
Většinou jsou tyto spreje nevodivé.
Ale jak říkám, nemusíš :wink:
ondrik
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondrik »

Este detail, ked sa pozeram ako mas ocislovane tie clanky, neberie techstream to poradie smerom od ECU? Teda clanky najblizsie k ECU(alebo teda k tej elektronike) su prvy a druhy = block1?
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
priusek plusek
Navigátor

U této baterie byl vadný 10 blok, po testu jsem vyměnil skoro vše.
Číslování dle techstreamu bylo u této baterky tak jak je to poznačené.
Číslování začalo od levé strany mimo ECU.
Zrovna v té vadné byl zasunutý termistor :-)
Leo65
Člen Týmu

Příspěvek od Leo65 »

Prius 2006,
no, moc Vás tu není co jim to přestalo sloužit i hybridně.
Mě se z příchodem zimy začal zkracovat velmi rapidně dojezd na aku, její dobití z prázdna do plna trvá už jen několik stovek metrů.
Systém to přežívá, když se auto pohybuje do teploty 10C nad nulou. Jak ho nechám několik hodin pohozené venku na nule, počítač
prosí o výměnu hybridní baterie. Baterie je cca 11 měsíců po repasi kdy byl vadný jeden článek a všechny ostatní byli proměřeny i na kapacitu.
Trvalo to týden - proměřit 28 článků to chvíly trvá. Každopádně na diagnostice Delphi vidím hodnoty jednotlivých bateriových bloků a všechny hodnoty voltů a odporů jsou vyrovnané. Rozdíly jsou jen několik procent. Víte někdo jaké hodnoty jsou běžné a jaké mezní ? Minule cca 5500,- oprava 1500,- článek.
Nevím ty dotahovací momenty o kterých píšete, nebo jsem je přehlédl?
Nějaká další moudra a poznatky?
Díky
priusek plusek
Navigátor

Jenom úvodem, něco málo jsem slyšel o výměně článků na PII protože tato baterie je maximálně spolehlivá, ale stát se to může.
Japonci oproti PI změnili technologii a tím pádem se životnost prodloužila.

U tebe to vypadá že nějaký článek ztrácí kapacitu i když má napětí. Ty to měříš v klidovém stavu a to nic nevypovídá.
Důležitá je zátěž a potom se ty články trochu rozhodí. Zima to spolehlivě prověří.
Chce to test za jízdy, pak to poznáš.

Utahovací momenty mám ze servisní dokumentace, postupoval jsem přesně podle výrobce a repase proběhla bez problémů.
ondrik
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondrik »

Keby si mal kabel a techstream, tak pri vyhodenej chybe vidis ktory clanok kriticky poklesol (a vtedy ECU zahlasi chybu) a ten treba vymenit.
Zvladnes to v pohode aj sam doma, je to len take lego, ktroe rozoberies a poskladas. Jedine narocne je podla mna stlacit tie baterky tak aby si ich zopol dokopy do drziaka. Inak je to easy, ak vies demontovat interier a vybrat baterku, zvladnes aj vsetko ostatne.
Len treba spravnu diagnostiku, ktora ti urci presny problem. Da sa to aj cez nejaky ELM modul a Torque, kde si stiahnes z netu PIDy pre prius, nahadzes si na display ukazovatele pre jednotlive clanky a pocas jazdy sledujes ktory clanok rapidne klesa napatie a stupa. Trosku nebezpecne v premavke, ale da sa.
Clanok kupis za 25-30 eur
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
esprit
Řidič

Příspěvek od esprit »

Rozhodně bych zkusil zahřátou baterku zcela nabít. Tedy stát, zařadit D, zmáčknout a držet brzdu, zmáčknout plyn a čekat, až se objeví všechny čárky baterky. Pak to projet na EV a nechat vybít až do červeného (zařadit N). Všechny články by měly mít stále skoro stejné napětí.

Výměna není úplně tak jednoduchá, protože po sešroubování před vrácením baterky je potřeba srovnat napětí všech článků. Při větších rozdílech nabíječkou, při malých paralelním zapojením.
Leo65
Člen Týmu

Příspěvek od Leo65 »

Dík. Za pohotovou reakci a dobré postřehy.
Opravuju auta. Ale elektříkář, jen trochu z leknutí.
Než jsem auto koupil. nasál jsem nějaké info u Vás a kouknul na véčka na Youtube co se týče výměny jednotlivé baterie v hybridní sadě. Špatná aku měla vždy i o cca 1V jinou hodnotu. Rozebrání vnitřku a baterie 45min to nebyl problém. Baterii jsem předtim při jízdě nabil do plna (v počítači vidím jak ja nabitá). A konečně si všiml, že to zobrazuje páry baterií maximálně dobré 8 ks a minimálně dobré 5.(Jsou diagnostikovány po dvou vždy v páru a nelze zjistit které to jsou konkrétně). Napětí během jízdy v tom páru se pohybuje cca 16-17V. Rozdíly mezi max a min páry baterie je jen 0,15V!
Po rozbrání a proměření mají všechny 8-8,13V Po dvou hodinách bez odbéru 18 ks 7,7 V- 10 ks 7,8V.
Každou baterii z 28V jsem zatížil po dobu 30 vteřin žárovkou 12V a každá baterie klesla o 0,1V. Evidentně špatná nevypadá žádná, zřejmě to bude opravdu kapacitou některých z nich. Elektrikář mi spočítal a poradil, at je zapojím zpátky do série, připojím 100W žárovku na 230V a vybíjim na cca 200V a znovu rozpojim a změřim znova, pak by slabší kusy měli mít větší rozdíly na voltech oproti těm dobrým.
Dnes v Toyotě ve Zdibech u Domanskýho cena hybr. aku 40 000,- plus DPH. Záruka dva roky a je jedno, že si ji namontuju sám. Mechanik za 13 let v Toyotě měnil 2ks na PII nikdy. (No koupit 5 nebo třeba i 18ks baterií 13let starejch po internetu ...... :biggrin: na to nemám asi odvahu.)
priusek plusek
Navigátor

Jdeš na to dobře :-)

Ještě mě napadlo, jestli tam nemáš přechodové odpory. Jednak mezi samotnými kontakty a nouzovým odpojovacím členem.
Píšeš něco o repasu baterie, předpokládám že všechno vyčistili, ale jsme jenom lidé....
Chtělo by se to kouknout pod matice kontaktů.

Já když jsem rozebíral hybridní baterku, tak byla vevnitř úplně zelená - prostě hydroxid pracuje.
I když byly kontakty kvalitní měděné, stejně to bylo načaté a drátky co vedou k páru článků mě upadávaly pod rukama.
Musel jsem to celé vyčistit a přepájet. Pak to dávalo smysl a začalo to fungovat jak má.

To ale předpokládá vyndat baterku ven, rozebrat, ale musí se dodržet stanovený postup - jinak se články nafouknou a zničí se.
Odpovědět

Zpět na „Prius“