Motor 1,6 Valvematic

nová modelová řada - nástupce Corolly
xvasek
Navigátor

Re: Motor 1,6 Valvematic

Příspěvek od xvasek »

Pista Hufnágl píše:Přesně to je můj favorit. Jak funguje to řazení pod volantem?
Čau Pišto, mám sice Verso, ale automat by tam měl být podobný. Multidrive je zcela perfektní (překvapivě) na běžné ježdění - do města nebo na zacapnou D1 prostě nic lepšího není. Při městském provozu drží cca 1100 ot/min a při přidání plynu pěkně plynule podřadí. Parkování, popojíždění, práce v kopci - tam se láme chleba a oproti občas zmatené DSG (a obecně automatům se spojkou) je Multidrive mnohem méně "nachytatelná", protože může kdykoli nahoru / dolů přesně o kolik chce.

Při pomalé změně rychlosti mění převod plynule, takže nevyužívá žádné virtuální stupně, motor v takovém režimu zpravidla nejde slyšet. Při rozjíždění pod plynem z nuly nebo třeba při vyjíždění z města multidrive "řadí", takže to není jako vysavač. Mutno podotknout, že fixluje a z nuly na 120 "zařadí" myslím jenom dvakrát nebo třikrát, takže zákonitě tajně plynule "utahuje" převod průběžně. Celkový efekt je podobný starým americkým tříkvaltům bez uzamykatelného torque converteru (jak se to překládá?), což možná vzhledem k hlavnímu trhu Toyoty není úplně náhoda - technicky vzato tu převodovku mohli naprogramovat libovolně, kdyby se to mělo chovat jako Yamaha R1, klidně by to šlo. Záměna s americkým tříkvaltem není však vzhledem ke zvuku motoru příliš pravděpodobná.

Teď k chování na hraně. Plyn je "prošlapávací", tzn. "plyn až na podlaze" není ještě konečná. Pedál jde dále (další silou) prošlápnout, což má za následek to, že otáčky vyletí na 6200 a tam se drží až do uvolnění plynu. V této poloze plynu převodovka (konečně) pracuje jako CVT a převod mění plynule se zvukem "jako vysavač". Osazenstvu v rámci vozu se v té chvíli jeví, že auto jenom řve a nezrychluje, protože neslyší své oblíbené jinde obvyklé héén-héén. Nicméně to je všechno jenom otázka psychiky, v této chvíli se kontinuálně přenáší veškerých 108kW na kola a lepší už to opravdu nebude - ani s manuálem.

Drobná vsuvka. "Multidrive má delší čas zrychlení 0-100, než manuál, takže co nám to tady pindáš ty jelito", mohl by někdo říct. Má pravdu. Multidrive má totiž delší "minimální" převod (na "krátkém" rozsahu CVT) než klasická jednička a navíc u manuálu jde v této chvíli využít spojka a opravdu mít plný výkon (6200ot/min) už od nuly. To Multidrive opravdu neumí a na začtku rozjezdu tedy "trpí" nižšími otáčkami a tedy i nižším výkonem. Pro sprinty bych z tohoto důvodu tuto převodovku vyloženě nedoporučil, DSG odvede lepší práci. Toto se od nějakých 60 srovná a pak už je průběh trakce Multidrive opravdu optimální (= nejlepší možný). Takže zkráceně jde o to, jestli chce člověk využít plný výkon při "gumovačce" z křižovatky nebo spíš při předjíždění.

Pádla, ještě ty pádla. Pokud pominu, že dávat pádla pod volant u Versa má asi tak stejný smysl, jako spoiler na kombajnu, pojďme se podívat, jak se s tím jezdí. Teorie - pokud člověk přepne na "M", řadí pravé pádlo nahoru a levé dolů. Teď praxe. Než vůbec přehodím na to "M", měl bych si uvědomit jednu věc: jak jsme ozřejmili výše - optimální trakce jde dosáhnout kdykoli prostým prošlápnutím plynu pod podlahu, takže skoro všechno, co udělám těmi pádly, může celkovou situaci vlastně jenom zhoršit a jediné, o co se hraje, je o kolik horší než automat budu.

Čert to vem, já jsem Schumacher, prdnu tam M a jedem. Ovládá se to jako playstation - řadí se na oba směry pod plynem, nesundávám nohu, jenom mačkám ta pádla - je to trochu srandovní. Pokud chci jet trochu na krev, záhy zjistím, že automat při dosažení 6200ot/min sám přeřadí na vyší pseudostupeň. Takže co s tím můžu udělat, je buď mu diverzně řadit dřív a nedostat se tudíž ani na nejvyšší výkon motoru, nebo zkusit řadit zároveň s ním a riskovat, že zařadí on o pikosekundu dřív, než já, a tím pádem přeřadíme společnou prací o dva supně, nebo se prostě vyprdnout na celé slavné pravé pádlo a nechat jej řadit samotného s tím, že vím, že kdybych byl býval prošlápnul plyn, tak stejně dosáhnu lepšího zrychlení. Toliko tedy k pravému pádlu. Abych nadále ještě podtrhnul jeho zbytečnost, pokud i v režimu "M" prošlápnu podlahu, dostanu to stejné, co v "D" - 6200ot/min a plný výkon bez ohledu na zařazený pseudostupeň.

Teď ještě levé pádlo. Opravdu je to tak, že já jsem tam jenom ten prvek, který to celé může maximálně zhoršit? Ne tak úplně. Máme tady levé pádlo, jehož zbytečnost vysvětlím v tomto odstavci. Jsou situace, kdy potřebuju dostat motor do otáček, abych měl připravený lepší výkon. Pokud u Multidrive prošlápnu podlahu (jakože v tom režimu "fest"), trvá nějakou půlsekundu, než se motor dostane na 6200ot/min, plný výkon, CVT, vysavač. Každopádně tento "problém" trápí v zásadě i manuální převodovku a nesouvisí primárně s rychlostí kickdownu, ten je okamžitý, jenom se prostě ten motor musí roztočit. Tuto situaci můžu vyřešit dvěma způsoby - buď vidím, že už budu předjíždět, tak to prostě nakouřím o půl sekundy dřív a dám motoru čas se roztočit, nebo dopředu přehodím volič na "M" a asi čtyřikrát zmáčknu levé pádlo, dokud mi pípnutí neoznámí, že už teda ne a mezitím balancuju plynem, abych zase moc nezpomalil. (Ono se dá řadit pádly i v režimu "D", ale to by pak popis postupu nevypadal dostatečně cynicky.) Nebo (a teď přichází pointa vtipu) prostě zmáčknu dopředu "SPORT" a nechám stroj, ať si sám zvýší otáčky a připraví mi to. Osobně volím variantu "nakouřit dřív", protože při samotném prošlápnutém plynu nemá "SPORT" žádný další benefit.

Abychom tomu dali nějaký happy end, tak pravé pádlo nějaký význam má. Pokud jedu z kopce a brzdím, tak automat sám "podřazuje", resp. zvyšuje otáčky motoru. Pokud vidím, že už jsem dole a nechci nadále motorem brzdit, můžu podržením pravého pádla převodvce říct, že "už zařaď nahoru". Asi to není úplně to, co by závodníka nějak nadchlo, ale uznejte sami, že lepší než drátem do oka, ne?

Takže abych to shrnul - převodovka je to tak výborná, že pádla jsou tam prakticky úplně zbytečně. :-)
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Teda, chlape, hotový elaborát! Presne toto tu však chýbalo, konečne popis chovania sa multidriveS zrozumitelný aj pre mňa.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Pekne jsi to popsal :thumbsup:

Je videt, ze jsi s tou prevodovkou uz dobre seznameny a presne vis, co kdy delat, aby bylo vse ok.
Ale nektere postupy mi prijdou jako skrabat se levou rukou na pravem uchu, u toho dvakrat poskocit na prave noze :-)

Pro mne je vzdycky nejvetsim sokem situace, kdy za nekym jedu treba 90kmh na okresce a potrebuju predjet, ted hned...jasne, spravny ridic predvida, pred predjizdecim manevrem zvetsi mezeru za autem, pridat drive, nez muze prejet do protismeru a v okamziku, kdy miji auto, uz ma vetsi rychlost, u automatu drive znamena drive + jeste drive :-D (cas nutny na prerazeni). Ale toto vsichni lidi nedalaji, vetsina se lepi na auto do posledni chvile, pak hodi blinkr, otoci volantem a macka plyn a v tom okamziku prijde peklo a doslova nekonecna rekneme pulvterina, o ktere pises :-)

S tim zacatkem kvuli spojky bych souhlasil, tzn tvrdis, ze pokud vedle sebe postavis Aurise s manualem a Aurise s automatem, tak ve zrychleni 60-160kmh na tom bude automat lepe, protoze jede porad v max. vykonu? No ruku do ohne bych za to nedal :-)

Taky by mne zajimalo chovani cvt u noheho turbomotoru, jestli tam pri kickdownu toci jako mixer, ptz tam neni pravda, ze nejvyssi vykon je polozeny uplne nahore, tak bych ocekaval nejake jine chovani.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

"Pro mne je vzdycky nejvetsim sokem situace, kdy za nekym jedu treba 90kmh na okresce a potrebuju predjet, ted hned...jasne, spravny ridic predvida, pred predjizdecim manevrem zvetsi mezeru za autem, pridat drive, nez muze prejet do protismeru a v okamziku, kdy miji auto, uz ma vetsi rychlost, u automatu drive znamena drive + jeste drive :-D (cas nutny na prerazeni). Ale toto vsichni lidi nedalaji, vetsina se lepi na auto do posledni chvile, pak hodi blinkr, otoci volantem a macka plyn a v tom okamziku prijde peklo a doslova nekonecna rekneme pulvterina, o ktere pises :-)"

Keď som mal päťrýchlostný turbodízel práve toto som robil. Povedzme v osemdesiatke, pri zaradenej päťke to už malo dostatočné otáčky na to aby stačilo len vyhodiť smerovku, vytočiť volant a dupnúť na plyn - auto vypálilo bez zaváhania, turbo to parádne potiahlo. Keď som kúpil corollu, musel som si zvyknúť na to že pred predbiehaním treba zväčšiť medzeru medzi autami a podradiť o dva supne, viac "rozmýšľať" pred samotným aktom. Myslím si že benzínový turbomotor v kombinácii s cvt potrebu "rozmýšľania" pred predbiehaním potlačí na minimum, bude užívateľsky ešte prívetivejší ako atmobenzín s cvt.
To cvt je celkom srandovné tým statickým zvukovým prejavom pri pozvoľnom zrýchľovaní, človek má podľa ucha pocit že je rýchlosť konštantná.
Naposledy upravil(a) Kocúr dne stř 21.10.2015, 13:09, celkem upraveno 1 x.
xvasek
Navigátor

Příspěvek od xvasek »

Luke_Luke píše:Pro mne je vzdycky nejvetsim sokem situace, kdy za nekym jedu treba 90kmh na okresce a potrebuju predjet, ted hned...jasne, spravny ridic predvida, pred predjizdecim manevrem zvetsi mezeru za autem, pridat drive, nez muze prejet do protismeru a v okamziku, kdy miji auto, uz ma vetsi rychlost, u automatu drive znamena drive + jeste drive :-D (cas nutny na prerazeni). Ale toto vsichni lidi nedalaji, vetsina se lepi na auto do posledni chvile, pak hodi blinkr, otoci volantem a macka plyn a v tom okamziku prijde peklo a doslova nekonecna rekneme pulvterina, o ktere pises :-)
Tak u manuálu taky podřazješ už dopředu, tím pádem mi to přijde podobné - nějaká příprava je prostě potřeba. Já mívám spíš problém v tom, že zvětším mezeru, pak na to dupnu, pak se zvýší rychlost, ale mezera zmizí ještě než mám šanci předjet (prostě jsem na to moc dupnul), takže musím zase pustit plyn, počkat, zase to zadupnout. CVT je v této situaci víceméně čitelná převodovka (neshodí otáčky tak rychle), DSG je velmi mírně horší a občas mě úplně nepochopí (se nedivím), každopádně to jsou všechno jenom zlomky vteřiny a já nejsem žádný Fittipaldi, abych to řešil. Myslím, že 95% řidičů by to nezvládlo líp.
Luke_Luke píše:S tim zacatkem kvuli spojky bych souhlasil, tzn tvrdis, ze pokud vedle sebe postavis Aurise s manualem a Aurise s automatem, tak ve zrychleni 60-160kmh na tom bude automat lepe, protoze jede porad v max. vykonu? No ruku do ohne bych za to nedal :-)
Já taky ne, někdo to holt musí vyzkoušet. :-) Ale 0 - 60 je opravdu taková mírně líná a rozhodně nevyužívá potenciál motoru naplno, takže se divím, že rozdíl 0 - 100 je nakonec jenom půl sekundy. (U Versa teda.) Pokud bych si měl vsadit, tak nesázím, pokud bych musel, vsadil bych asi na Multidrive kvůli tomu, že teorie mluví pro ni.
Luke_Luke píše:Taky by mne zajimalo chovani cvt u noheho turbomotoru, jestli tam pri kickdownu toci jako mixer, ptz tam neni pravda, ze nejvyssi vykon je polozeny uplne nahore, tak bych ocekaval nejake jine chovani.
Těžko říct. Mě vždycky automat s nafťákem přijde takový divný - nesmí jet moc nízko, aby se to neklepalo jako epileptické prase, ale zase to nemůže moc vytáčet, protože to u nafty taky nemá smysl. Turbobenzín toho podle mého zkousne víc - teda vyšší i nižší otáčky bez problému, takže bych sumárně řekl, že pokud někdo zvládne naftu, nebude s tím mít problém. Co je podle mého špatně je hlavně krouťák, který CVT nedělá dobře. U té 1.2T toho musí Multidrive tahat víc, takže je otázka, kolik to vydrží. Ale zase si říkám - je to Toyota, tak asi ví, co dělají.
Bergmann
Člen Týmu

Příspěvek od Bergmann »

reniha píše:Zdravím vás,chtěl bych slyšet názory na motor 1,6 97kw v Aurisu,všude v testech píšou že je to lenoch,ale mně se to pořád nezdá,vždyť 97 kw musí s autem pěkně zacvičit.Tak se vás ptám na objektivní názory jak to jede a kolik to žere,protože testy podle mně nejsou objektivní.Novináři jsou beztak zaplaceni od jiných značek.Moc děkuji
mam Aurise 2 roky. Potvrzuji, ze je to strasnej lenoch. Musis porad vytacet, jinak nejedes. Nevim kdo tem motor toci do 6tis. otacek. To si nedokazu ani predstavit. Motor je dost hlucny. Pri jizde po dalnici je to snesitelne tak do 130km/h.
Co je asi pozitivni, tak je fakt, ze ten motor neni zadna prevratna novinka. Tedy presne receno nekolika desetiletima proverena technologie, ketra by se nemela srat. Jinak ten motor je na tak tezke auto jako je auris TS dost slaby. Spotreba je kolem 7l. Nevim kdo jezdi za 6.5 a toci motor do 6tis. To je naprostej blabol.
Pro predstavu nova Mazda 6 vazi priblizne stejne a jako zaklad ma 2l motor ktery si vezme neco pres 7l.
Jinak v aurisu je malo mista vseobecne. Ted nemyslim kufr. Zpracovani karoserie, interier a vubec celkove to je ocesany na kost. Je to low end za prachy nizsi stredni tridy. Jinak docela dobra vybava. To musim uznat. Ale, kdybych mel volit ted, tak bych sel do mazdy nebo do hondy a nebo bych se na japonce uplne vysral a sel pro alfu giuliettu. Ten auris TS je za ty prachy proste vojeb.
jerky15
Člen Týmu

Příspěvek od jerky15 »

No neviem. Mam spotrebu pod 6,5l a to auto nijako moc nesetrim, ked potrebujem predbiehat, nebojim sa tam hodit pri 90-ke ani treti stupen. Denne robim 100km. Auto este nie je poriadne zabehnute, takze to pojde este dole.

Auris TS 2015 je o 80kg lahsia ako predosla generacia Aurisu, takze nemam pocit aby to bolo nejake mega tazke auto. Skor normalny priemer triedy.

Pises, ze mas Auris 2 roky, ale nepises ktoru generaciu. Ja som mal aj predoslu a musim povedat, ze kvalita spracovania interieru v sucasnej po FL verzii je na top urovni. Absolutne nikde nic nevrzga a materialy su kvalitne. V predoslej generacii bol interier co sa tyka kvality materialov jedna velka katastrofa.

Pises, ze je to low end za prachy nizsej strednej. Tak daj pre porovanie nejake alternativy, pretoze ja nie som zarity toyotista a pri vybere noveho auta som obehal snad vsetky znacky, ale nikde som nic lepsie nedokazal zohnat:

Honda Civic Tourer - velmi podobne auto, mierne lepsi motor, horsia vybava, sedi sa straaaasne vysoko a nepohodlne, znacne vyssia cena
Opel Astra Combi - pekne auto, avsak prichadza nova generacia, navyse ta stara bola riadny mastodont - cez 1400kg, drahsi pri porovnatelnej vybave, takze nie
VW Golf Variant - strasne drahy na to co vedia ponuknut, 1,2 tsi nepokladam za motor
Ford Focus Combi - vyborne auto, super podvozok, motor 1,0 pre mna nezaujimavy a neverim mu, takze isiel by som do 1,5 ecoboost, ale tam sme uz s cenou taktiez inde pri porovnatelnej vybave
Hyundai i30 SW - za porovnatelne peniaze, dostanem korejsky sunt? nie dakujem
Kia Ceed SW - vid hyundai
Skoda Octavia Combi - v druhej najvyssej vybave (Elegance) nie su vzadu ani elektricke okna?? You must be kidding..., multilink pri vyssich motorizaciach, celkovo som mal z toho pocit, ze ked za to nedam aspon 20k EUR, tak to bude furt "social edition"
Suzuki - nema porovnatelny model
Seat Leon ST - predajca sa neustale snazil obhajovat vyssiu cenu kvoli tomu, ze "ved to je ako octavia" :D ok... vzadu viacprvok az od vyssich motorizacii, fadny interier
Je mozne, ze som este na nieco zabudol. Alfu zamerne nespominam, pretoze ta znacka spolu s Fiatom je na okraji zaujmu za co moze vdacit svojej nie velmi dobrej minulosti. Mozno je to teraz lepsie, neviem, ale cenovo to tiez nie je prave nejaky budget za to co ti ponukaju.

Takze tolko moj kratky vycuc. Urcite som na nieco este zabudol...
Toyota Auris TS (06/2015) 1,6 Valvematic Executive
http://www.spritmonitor.de/en/detail/713505.html
Toyota Auris (09/2012) 1,6 Valvematic Luna
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/547201.html
reniha
Řidič

Příspěvek od reniha »

Ahoj stejně jako ty jsem i já obcházel autosalony a můžu se vším co jsi napsal jenom souhlasit.Všechny značky šíleně drahé,neříkám že Auris je nejlepší auto,ale za tu cenu a výbavu kterou nabízí,je to jedna z nejlepších variant.
Toyota Auris Touring Sports 1,6 executive
Bergmann
Člen Týmu

Příspěvek od Bergmann »

to jerky

v podstate souhlas. Do koncernu bych nesel. Sen cesky rodin me sice nadchnul, ale jak pises, cenotvorba soudruhu v MB je jaksi mimo. Golf je taky drahy. Opel - ani jsem se na ten vehikl nesel podivat. Kia a ostatni korejsky otrokarsky mrdky me vubec nezajimaj.

Ja mam Auris rok vyroby 12/2013. Takze je to ta predposledni verze. Za ty prachy je tam dobra vybava, ale jak jsem psal celkove zpracovani interieru/kvalita materialu je katastrofalni. Katovani kostu je na tom aute proste videt.
Alternativy jsem zminil v prechozim kometari.

Nemel jsem prilezitost jet v tom novem aurise tak nemuzu porovnat. Libi se mi. Tak at ti slouzi.
Jen je dost skoda, ze do aurise nedavaji 1.8 atm. To by tomu autu dost pomohlo. A ten hybrid je stene na picu, protoze ma jen o neco mensi spotrebu nez 2.0l od mazdy. A za ty penize je to tragedie.
jerky15
Člen Týmu

Příspěvek od jerky15 »

Diky moc.

1,8 valvematic by pre auris bol priam idealny motor! :) S hybridom mas pravdu... vsetko je to krasne ale ten cenovy rozdiel sa Ti vrati az po mnohooooo odjazdenych km, co sa mi zda zbytocne. Mozno keby boli nejake dotacie od statu na elektro a hybrid vozidla, tak by to bolo zaujimave - vid Tesla v Norsku :)
Toyota Auris TS (06/2015) 1,6 Valvematic Executive
http://www.spritmonitor.de/en/detail/713505.html
Toyota Auris (09/2012) 1,6 Valvematic Luna
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/547201.html
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Auris a Low end interiér?
Fuha, cez víkend som jazdil s golfom VII 1,2TSi DSG a celý čas som si vravel že škoda toho jednoduchého interiéru a povrzávajúcich plastov (nemal ani pol roka a 13500km). Tak prísne funkcionalistické auto zvonku aj zvnútra. Trochu odviazať sa dizajnérom by sa nezaškodilo... Interiér aurisu je proti golfu ako Sixtínska kaplnka proti paneláku v Petržalke. Kreslo šoféra v aurise v základe je pre moju postavu rozhodne lepšie na posed ako golfácky základ, v ktorom sa mi neopierajú pohodlne lopatky. Miesta v ňom je pre našu rodinu málo asi tak isto ako v aurise. Ale motor 1,2 81kW s DSG je fakt v pohode, s tým veľká spokojnosť. Obvyklé trasy s obvyklým štýlom jazdenia som s ním absolvoval s porovnateľnou spotrebou ako mám na corolle.
Je pravda že sú aj jednoduchšie autá, napríklad spomínaný ceed ktorého architektúra palubnej dosky na mňa pôsobí akoby niekto do monolitického kusu plastu vyrezal otvory na displeje a tlačítka a osadil ich tam. Výzor exteriéru nejako nekorešponduje s interiérom, ale to môže byť aj stupňom výbavy.
Toto všetko berte ako môj subjektívny pohľad tak ako ja vnímam názor Bergmanna.
Naposledy upravil(a) Kocúr dne pát 30.10.2015, 13:24, celkem upraveno 1 x.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Bergmann píše:Je to low end za prachy nizsi stredni tridy.
Mam taky rad Hondy, Alfy nebo Mazdy v tom se shodnem, ale pokud vidis jako low end Aurise, doporucuju ti, sedni si do Meganu, 308, C4 nebo zkus treba udelat par set kilometru v i30 nebo ve Fiatu...nazor zmenis hodne rychle...neni to premiova nizsi stredni trida, ale s low endem jsi hodne ulitl...
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Bergmann
Člen Týmu

Příspěvek od Bergmann »

to Luke

mas recht do rendlu nebo citronu jsem ani nevlezl, bo bych dostal zachvat padousnice :D

Jasne, kaydy mame nejaky nazor/pocit. Me se auris libi a doufam, ze bude jeste nejakou dobu verne slouzit. I kdyz je na tom aute fura veci, ktere me strasne serou. A to katovani kostu je tam proste hodne znat.

Zdravim do Ovy!!!
reniha
Řidič

Příspěvek od reniha »

Nazdar,chtěl jsem se tě zeptat jaké věci tě nejvíce štvou na Aurisu a co to znamená to katování kostu.Díky :lol:
Toyota Auris Touring Sports 1,6 executive
Pista Hufnágl
Člen Týmu

Příspěvek od Pista Hufnágl »

reniha píše:Nazdar,chtěl jsem se tě zeptat jaké věci tě nejvíce štvou na Aurisu a co to znamená to katování kostu.Díky :lol:
katování kostů = snižování nákladů
Odpovědět

Zpět na „Auris“