To by zaujímalo aj mne Kedže mám otáčky na 750 (4A-FE) ale ručička sa mi hýbe cca 1mm = JE TO OK?
Motor má poctivých 107000km (po výmene náplní, rozvodu atď - robil som to "ja ako majitel")
Abych nezakládal nové téma,tak píši sem.V poslední době mám taky problém s volnoběhem.Řeším to postupně,kabely,svíčky,zkoušel jsem i čistit škrtící klapku i ten regulátor volnoběhu co je pod klapkou.Zatím nic nepomohlo.Mám benzín i lpg a volnoběh nízký na obojím.Studený start ok,zhruba 1500 ot.,po chvíli jízdy při vyřazení má tendenci ke chcípnutí,občas i chcípne a jak je pořádně prohřátý po cca 15-20 km,tak drží tak 500-700 ot.,spíš míň,jak kdy.Dají se vůbec na carině e nastavit otáčky na volnoběh nebo je to v jednotce natvrdo?Zatím jsem žádný šroubek nenašel.Po vyčištění klapky a resetu se po nastartování otáčky chovaly tak jak by asi měly,ale jak jsem se rozjel,tak za chvíli bylo vše při starém.Když bude nejhůř,tak budu muset nějak vypodložit doraz klapky,aby byly otáčky vyšší.Díky za reakce.P.S.zajímalo by mě spíš možnost nastavení otáček
jarda123>Měl jsem sice opačný problém, zvýšený volnoběh, ale řešil jsem to v podstatě stejně. Důležité je ale po vyčištění a resetu jednotky najet aspoň těch 200 km na benzín. Jinak měl jsi to i rozdělané? Dál prověřit netěsnosti jak na sání, tak na výfuku, lambda sondu, kontakty. A proměřit ten motorek volnoběhu, v anglickém haynesovi je na to postup a měří se to na teplém motoru. Pokud je vše jak má být, je nesmysl hrabat do nastavení.
Vzduchový filtr je nový a čidlo teploty jsem ještě nezkoušel.Jinak tu klapku jsem měl rozebránu a celou demontovánu,včetně regulátoru volnoběhu,který je pod klapkou.Celkem beze změn.Dá se volnoběh(otáčky) nějak regulovat,nebo je to natvrdo a nedá se s tím nijak hýbat?
Vzhledem k tomu,že se mi trochu zvýšila spotřeba(v zimě jsem měl vždy vyšší a jezdím jen město) a v tomto období neklesá,tak jsem se rozhodl odzkoušet tu diagnostiku vyblikáním.Takže mi to hlásí kody 21-lambda a pak ještě 33,ale to jsem nikde nenašel.Nevěděl by někdo,co by to mohlo být?Jakou životnost asi má lambda,měnil ji předchozí majitel a já ho vlastním 5 let.Musí se tam dát nějaká orig. nebo může být i nějaká náhrada?Motor by měl být learnburn..Může mít lambda vliv na volnoběh?Díky za odpovědi
je to ale v polstine, tak nejako prelozit asi - google? neviem ci to zvladne.
inak zavada cislo 33 v niektorych tabulkach chyba preto lebo sa uvadza az v motoroch od roku 94.
Bolo by fajn keby niekto mal v ceskom alebo slovenskom jazyku.
Dík za tip.Já jsem to zkoušel přeložit a 33 by mělo znamenat něco jako řízení volnoběhu.Jako možné příčiny tam jsou uvedeny čidlo podtlaku,kabeláž k němu a nějaké elektronické řízení(typl bych si na řídící jednotku).Které je čidlo podtlaku?Může být problém třeba v hadici?Při zběžné prohlídce jsem nic nenašel.Regulace volnoběhu je ten elmag. ventil,ale ten jsem čistil.Když ho odpojím,tak otáčky vzrostou,sice to nechcípne,ale jede to blbě.Jestli by měl někdo fotky,jak to čidlo podtlaku vypadá,bylo by to lepší.Díky
nebude to MAP sensor?
neviem ale to ma nieco spolocne s riadenim davkovania paliva , resp. podla tlaku / podtlaku v sani dava do ECU nejaky signal na zaklade ktoreho ona potom dava viac alebo menej paliva - no neviem o tom vela.
Tu snad len skusit kontakty, pripadne ci nie je nejaky bordel v hadicke co k nemu ide. Horsie by bolo keby bol zly. To sa da pomerat nejako. Niekde som to tu cital. skus pohladat.
Vždyť jsem psal, ať ho zkusí přeměřit, jsou tam 3 piny, měří se krajní vůči prostřednímu, na teplém motoru... Je to ten ventil, co je na tělese klapky, co ho čistil, tak v podstatě ten servomotorek. No a pokud je špatný, tak ho holt musí vyměnit. Jinak ale nevyblikal sis tu závadu až po nějakém zkušebním odpojení? Každopádně lambda taky hraje do karet.
Tak mám nové poznatky.Servo volnoběhu proměřeno a v normě.Vyresetoval jsem chyby a pak nic nevyblikalo.Takže to bralo chybu po odpojení za chodu,jak jsem to zkoušel,moje chyba.Měřil jsem i čidla teploty(jedno je jednovodičové a druhé dvouvodičové),obě odpor zhruba podle manuálu.Očistil jsem a prostříkl sprejem konektory od klapky,čidel,serva volnoběhu i lambdasondy.Pak jsem to zkoušel a vše při starém.Pak jsem proměřoval lambdasondu a jsou tam dva černé vodiče a jeden bílý a zelený.Nevíte někdo,které jsou vyhřívání a které signál?Za chodu motoru ta oranžová kontrolka nesvítí,tím bych asi vyloučil lambdasondu.Jedině,že by bylo v háji vyhřívání sondy.