Já měnil možná jako první po 190k km, ale olej vypadal ještě v pohodě.
Nalil jsem "Castrol Syntrans Transaxle 75W-90" a musím říct, že řazení se o něco zlepšilo.
Dle servisáka by se měl měnit po 60k-90k km, záleží, jak kdo s autem jezdí.
Olej v převodovce
Re: Olej v převodovce
Po 60 000 km je tam předepsaná kontrola výše hladiny převodového oleje. Já jsem měnil v mém Aurise (6-ti kvalt) po 60 000 km. Zakoupil jsem v prodejně ND 3x 1 litr TOYOTA Genuine Manual Transmission Gear Oil LV API GL-4, SAE 75W. obj.č.08885-81001 a nechal jej v servise vyměnit.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Taky chci ted měnit olej v převodovce ale nevite kde seženu tu pumpičku na olej protože je tam blbej přístup u toho napouštěcího ventilu co je zároveň kotrolní šroub kde se to leje a jinak mohu tam dát třeba olej od shell helix převodový je levnější než castrol do převodovky když dodoržím specifikaci ........ mam najeto zhruba 92 tisic km 

Potřebuji poradit...když jste měnili olej v převodovce vytekl aj bordel navíc ? jestli je pravda že ten magnet na chytáni bordelu v převodovce nepochytá všecko....a nevíte kde bych sehnal tu pumpičku nějakou za dobrou cenu co se nakroutí na tu láhev toho oleje abych to tam mohl natlakovat je tam špatný přístup k tomu napouštěcímu šroubu na převodovku...
Ahoj všem, kdyby to někomu pomohlo v rozhodování zda měnit nebo neměnit olej v převodovce, nebo kdy a jak... Motor 1,6 Valvematic (1ZR-FAE 97 kW), najeto 123t km, v provozu 4,5 roku, kombinovaný provoz, manuální převodovku prostě využívám a používám.
Vypouštěcí šroub (imbus) v dolní části převodovky, musí se alespoň částečně povolit/sundat plastový kryt motoru. Napouštěcí šroub je přístupný po vytočení kol (ani nemusí kolo dolů) v levém podběhu. Opět se uvolní plastový kryt (stačí 4 plastové nýty, co jsou na první pohled vidět, drží to ještě na pátém, který je schovaný pod dalším plastem, tak neurvat... a raději mít v záloze nové), a napouštěcí šroub (šestihran 24mm) je dobře přístupný. Jak vypouštěcí, tak napouštěcí šroub mají samozřejmě podložky (jiný průměr, než u olejové vany motoru). Dával jsem převodovkový olej od Ravenolu a každá lahev (1l) má dobře vyřešené nalévání (součástí je hadička, kterou vysunete a pohodlně zastrčíte do otvoru převodovky). Takže jsem nemusel řešit nějaké redukce a jak to vlastně do převodovky natlačím, čistá práce. Zkušení chlapi ví nebo mají při dotahování cit, jen pro jistotu, dotahujete do hliníkového materiálu, tak nepřehánět.
A jestli měnit nebo ne? Původní barva oleje je podobná barvě normálního oleje, co máte v kuchyni (a teď mne neberte doslova, prosím, a stejně tak netuším, jestli tam máte jinou barvu oleje). To, co vyteklo, je olej barvy coca-coly. Nejsem tribolog, nedokážu říct, co původní olej ještě umaže nebo ne a v jakých hodnotách a jestli tedy má cenu měnit. Pro mne jako uživatele je odpověď - jednoznačně měnit. A vůbec bych se nebál měnit dřív, jak po 100t km. Poradíte pro zajímavost, jak a kde se kontroluje hladina oleje převodovky?
Vypouštěcí šroub (imbus) v dolní části převodovky, musí se alespoň částečně povolit/sundat plastový kryt motoru. Napouštěcí šroub je přístupný po vytočení kol (ani nemusí kolo dolů) v levém podběhu. Opět se uvolní plastový kryt (stačí 4 plastové nýty, co jsou na první pohled vidět, drží to ještě na pátém, který je schovaný pod dalším plastem, tak neurvat... a raději mít v záloze nové), a napouštěcí šroub (šestihran 24mm) je dobře přístupný. Jak vypouštěcí, tak napouštěcí šroub mají samozřejmě podložky (jiný průměr, než u olejové vany motoru). Dával jsem převodovkový olej od Ravenolu a každá lahev (1l) má dobře vyřešené nalévání (součástí je hadička, kterou vysunete a pohodlně zastrčíte do otvoru převodovky). Takže jsem nemusel řešit nějaké redukce a jak to vlastně do převodovky natlačím, čistá práce. Zkušení chlapi ví nebo mají při dotahování cit, jen pro jistotu, dotahujete do hliníkového materiálu, tak nepřehánět.
A jestli měnit nebo ne? Původní barva oleje je podobná barvě normálního oleje, co máte v kuchyni (a teď mne neberte doslova, prosím, a stejně tak netuším, jestli tam máte jinou barvu oleje). To, co vyteklo, je olej barvy coca-coly. Nejsem tribolog, nedokážu říct, co původní olej ještě umaže nebo ne a v jakých hodnotách a jestli tedy má cenu měnit. Pro mne jako uživatele je odpověď - jednoznačně měnit. A vůbec bych se nebál měnit dřív, jak po 100t km. Poradíte pro zajímavost, jak a kde se kontroluje hladina oleje převodovky?
- Přílohy
-
- Vypousteci sroub-prevodovka.jpg (69.21 KiB) Zobrazeno 997 x
-
- napousteci sroub.jpg (65.73 KiB) Zobrazeno 1000 x
Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic
potvrdil si že prevodový olej by sa mohol meniť po cca 100 000km lebo teplo-mráz, lebo kondenz,lebo pilinky..... anov manuály sa neuvádza ale to aj iné veci, máme mozog.
Hladina sa nekontroluje, nie je dôvod.
Hladina sa nekontroluje, nie je dôvod.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli