Problémy se spotřebou oleje

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Mezi riskama je cca 1L oleje. Dulezite je kudy to jde ven. Pokud pouze guferama tak to strasne neni. Pokud uz ale krouzkama je to uz dost nebezpecne. 80% lidi co maji 1,8 s tim jezdi na spotrebu :-)

Ty krouzky jsou jednoduse spatne a muze za to i olej a teplota toho bloku atd. U nekoho se to nemusi vubec projevit a muze to byt jednoduse prave pouzitym olejem a zpusobem jizdy.

Je dobre mit u 7A olej pod kontrolou pripadne si to evidovat.

1, zjistit spotrebu na 500km
2, zjistit kudy to jde
3, zmerit a zaznamenat tlaky
4, hlidat ubytek co 500km
5, pri zhorseni tlaku opravit

Co se tyce jinych motoru Celic jde pouze o moje domenky z toho co vim. Nic konkretniho takze k tomu moc nemam co rict. :wink:
"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Petan píše:olej už neubývá tak snad ten stav vydrží :D
Ono prave, ze je dobre si zmerit ty tlaky pak se odhali vic. Pokud totiz jde olej uz pres krouzky je zle. To u tebe treba vubec neni takze stacily ty gufera. Pokud mas druhou generaci 4AFE tak je to vlastne uplne stejna hlava a stejne poblbany gufera.

Jirollo
Člen Týmu

Příspěvek od Jirollo »

Dík kluci za poučení. Tak možná nechám udělat ty gufera a uvidim. Já se utěšuju tím, že dnešní oleje mají lepší vlastnosti než před 20 lety - tehdá byl dobrý olej se specifikací SG nebo SH a teď do toho leju SL což je o 2 třídy lepší.. no ale v případě těch gufer a kroužků to je asi jedno co? Jezdíte někdo na plnou syntetiku specifikace SM?
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Liju SAE 10w40, API SL/CF a menim jednou rocne protoze se v olejich nevyznam tak vic neporadim. Do mazdy leju cosi za 80kc co staceji z kvalitniho sudu (ale buh vi co v tom je) a menim taky jednou rocne a pohoda. Mel jsem sundany dekl vany a viko ventilu a uplne normalni. Pochybuju ale ze to bude nejaky super olej. Tezko rict ...

Jirollo
Člen Týmu

Příspěvek od Jirollo »

Já myslím že podstatná je specifikace oleje a to ostatní je jen obchodní politika a mezi olejem za 80 a za 250 není žádný rozdíl, pokud jsou oba SL/CF... autu je to úplně šumák, pokud ho v motoru nenecháváš dýl jak rok a dýl jak 15.000 km...
Jo pánové včera mě nakrknul jeden řidč kolega když jsem mu zablokoval na parkovišti auto svojí Celikou- povídá: "kdo tam postavil tu starou Toyotu?" .. a přitom sám měl tuctového bavoráka za 1,5 mega, kterej je vidět na každým rohu.. budiž mu odpuštěno, kdo není slepý, vidí.. :-)
Jirollo
Člen Týmu

Příspěvek od Jirollo »

Přes internet jsem koupil olej na dolévání polosyntetiku 10W/40 specifikace SL za 60Kč/litr,(nějaký Aviaticon) http://www.srovnanicen.cz/q/Aviaticon%2 ... %2010W-40/ a do druhého auta na výměnu syntetiku 5w/40 specifikace SM za pouhých 105,-/litr!!(Total) http://maziva.heureka.cz/total-quartz-9000-5w-40/

až budu v Celice měnit, dám tam taky tu syntetiku, je to za hubičku a Celda si bude jen mlaskat.. :-)
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

aby nedomlaskala od nej :-)
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
Jirka Lefner
Navigátor

Příspěvek od Jirka Lefner »

Jirollo píše:Přes internet jsem koupil olej na dolévání polosyntetiku 10W/40 specifikace SL za 60Kč/litr,(nějaký Aviaticon) http://www.srovnanicen.cz/q/Aviaticon%2 ... %2010W-40/ a do druhého auta na výměnu syntetiku 5w/40 specifikace SM za pouhých 105,-/litr!!(Total) http://maziva.heureka.cz/total-quartz-9000-5w-40/

až budu v Celice měnit, dám tam taky tu syntetiku, je to za hubičku a Celda si bude jen mlaskat.. :-)
Neděláš dobře protože výrobce nařizuje 15W-40 . Kup ho ve vyborné kvalitě jako je Mobil,Luqui moly a uděláš lépe. Jinak Ti to bude chlastat olej a lehce se zapečou kroužky
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

Co se týká 5W 40 do Celici 6.G 1,8 7A-FE, tak moje osobní zkušenost říká že nikoliv toto do auta. Když jsem před třemy roky auto koupil, tak mi v bazaru tvrdili, že to tu syntetiku v poho může. Nechal jsem tam dát Shell Helix 5W40 a ve vyšších otáčkách se mi stalo, že se ozval plechovej zvuk a pak auto netáhlo. Tipl bych si že se to chvíli honilo plech po plechu. De facto se nedalo dostat otáčkama do omezovače. Tohle mi udělalo asi třikrát a olej šel ven a je tam 10w 40 OMV a je to úplně jiná muzika. Do omezovače není problém, už sem v něm párkrát bez problému byl, i když při jízdě krouťákem to tahám max. do 5t ot, ale už nemám ten blbej pocit že se tam ve předu dějě něco blbě. A pokud někdo jezdí ostřeji, tedy častěji ve vyšších otáčkách tak tu už hodněkrát zaznělo že by byl lepší 10W 60 kvůli vyššímu tepelnému namáhání oleje.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Jirka Lefner
Navigátor

Příspěvek od Jirka Lefner »

Dělej jak myslíš ale patří tam mineral.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Mineral a syntetika... kurva chlapi.. nlejte to pivo z voken... kouknete jak vypadam... Tato terminologie je cca 20 let prezita a zcela mimo realitu....
Back in Czech.
MATY 7g
Navigátor

Příspěvek od MATY 7g »

Kubrt píše:Trosku se nudim tak malinko popisu problem 7a s olejem.

Motor ma z vyroby nekolik spatnych prvku a kdyz pominu mechanickou a konstrukcni vadu tak co se tyce primo oleje jde o unik oleje skrze gufera, ten unik se pomalu zvetsuje ale nedojde krome maleho coudeni a zasrani katiku k nicemu vaznemu. Lehke odplivnuti. Ale vzhledem k dalsim skutecnostem a vadam muze tohle samo o sobe ovlivnit mnozstvi oleje v motoru. Takze dalsi problem a dost velky jsou stiraci krouzky pro olej. Vlivem teploty bloku a par dalsich veci se olejove krouzky zacnou pripikat olejem a prestanou fungovat jak maji a pak uz to jde pomalu do prdele. Do toho spatne udelany saci kos a konstrukce bloku s vanou a rozstrikanym olejem ma za nasledek pri 0,5L nizsi hladine oleje nez je plny stav za nasledek nepromazani motoru protoze je oslaben tlak oleje.

Takze pri ostrejsi jizde kdy je olej rozstrikany nam pres gufera, ktere netesni a pistni krouzky, ktere nestiraji ubyde olej pod pulku rysky na merce poklesne tlak natolik ze se motor odjebe do motoroveho nebe.

A ted pozor, nemusi hned muze se pripikat pripikat az to pak prde.

Popsal jsem to strasne jednoduse, ale verim ze si z toho nekdo neco veme. Nikoho nechci strasit ale pouze vybizim ke kontrole oleje, prevenci.

I zdanlive maly problem s unikem na guferech muze mit ve vysledku fatalni nasledky na cely motor. Nejde o zadnou shodu debilnich nahod, ale o postupne se vyvyjejici problem.

Je jasne ze se nemusi projevit ale taky muze a najednou. K zadreni motoru je totiz potreba ubytek o 0,5L (tohle se muze stat strasne jednoduse) ostrejsi jizda do kopce nebo zatacky rekneme nad 4t otacky a je konec popripade jen lehke pripeceni.

Jezdim normalne i ostre, ale prave tyhle skutecnosti me nenechavaji chladnym pri vetsim ubytku nez 1dc na 1000km.

Jezdit a bezhlave dolivat do sportovniho auta s tim, ze je to ok asi nebude u 7a uplne ono.

Kazdy necht si to probere sam a o dalsich trablech 7A zas nekdy jindy.

Par 7A mrtvol jsem uz videl a po ohledani na mrtvole se daji udelat docela paradni zavery a predejit pri GO nebo stavbe motoru slabinam.

A docela bych se i vsadil ze podobny neli stejny problem ma jeste jeden motor v Celice. :wink:
To Kubrt: Mam 7g, nalítáno 230 000 km :) Teď to sežere všechen olej za cca 400 km. Nechápu jak jsem dojel (měrka byla jen malinko, asi 2mm smočená od oleje) a to tam byl 15w40 od předchozího majitele. Žere to brutálně. Takhle jsem auto koupil a přivezl. Za docela levný prachy. Teď auto chystám na generálku s vyvložkováním ke Krosmenovi.
Docela mě zaujmul tvůj příspěvek...a mám tři dotazy:
1.Nějaké příklady z tohoto:"Par 7A mrtvol jsem uz videl a po ohledani na mrtvole se daji udelat docela paradni zavery a predejit pri GO nebo stavbe motoru slabinam."
2.Psal jsi něco o tom, že motor je blbě konstruovaný a tak se dost zahřívá...Mám dobrý nápad, když nechám namontovat chladič oleje? Dá se tak předejít nějakým problémům?
3.Když se motor vyvložkuje, dají se všechny díly nové, popř. chladič, olej takový jaký má...tak problémy s tímto motorem vyřešeny? Bude pak motor spolehlivý? (Jako by tam žádné výrobní vady nikdy neproběhly. Jako u jiných spolehlivých motorů)
Kubrt, dík moc za případnou odpověď.
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Rozdil mezi tvojim a mojim motorem je generacni a ja ho videl parkrat v aute ne na stole. Co se tyce 7a jsem se nekolikrat pokousel vysvetlit a nastinit problem a vzdycky jsem byl za chuja, protoze to neni pravda a uznavany odbornik na stavby motoru z Tramtarie o tom nic nevi.

Nechce se mi tedy popisovat konkretni problemy a jejich reseni ... ale u 7A dochazi v mistech kde je pist k takovym teplotam, ze stary olej se prepaluje a zacne ucpavat, zasirat krouzky tak ze se slepi, zaserou a ztraci svoji ulohu a to stirat olej a misto toho dojde k propousteni a to se stalo i u tveho 1Z a ktomu nejspis uz i vznikla ovalita. Nechci se poustet do slozitejsich diskuzi, ale myslim si o tom svoje .... dobre tak to aspon nakousnu ...

Osobne si myslim, ze nejake vlozkovani 1z je kravina i kdyz je to reseni. Ovalita u motoru nekam k 2003 vznikne hlavne tim, ze je v motoru spatny pist s krouzkama. Takze ciste podle me by stacilo udelat vybrus, dat nove pisty a krouzky a jezdit. Pak si pohlidat vymenu a kvalitu oleje atd .... Staci se podivat jake jsou zmeny mezi motory pred 03 a po nem. Chybu bych tedy nehledelal v bloku ale v pistu a krouzcich, ktere at uz zapecenim nebo tim jak jsou konstruovany vytvori ovalitu (jednoduse receno) a dojde k uniku oleje.

Jde ciste jen o muj nazor a protoze jsem vyuceny malir naterac a nemam zadne zkusenosti kolem 1Z muzu se myslit, takze se rid vlastnim rozumem a dostupnyma informacema nez si do auta poridis neco co ho zbytecne prezije 3x.

Vseobecne plati, ze pokud odstranis problem je pak po problemu takze pokud udelas poradne GO a veci co se na 1z delaji bude urcite spolehlivy.

U 7A nepomuze lepsi olejovy chladic (protoze olej ma spravnou teplotu), ale je nutne chladit primo to misto kde se olej prepali. Treba ostrikem pistu. Jestli to ma smysl nebo ne je vec druha. Protoze jak jsem uz napsal predtim, jde o souhru nekolika veci. Jednoduse je to na hrane a pri beznem jezdeni k tomu nedochazi. U sportovni jizdy s malo oleje ve vane, starym olejem a prehratym blokem dojde k tomu prepalovani.

Nekoho to potkat nemusi za cely zivot auta a nekoho tyden po tom co si auto koupi. Proto existuje vzdycky nekolik taboru tech kteri veri a tech kteri ne a pak jeste tech kterym je to jedno. A protoze to nebylo vcera ve zpravach na Nove tak to pravda neni a basta. Jeden z mych oblibenych oponentu jezdi se sportovnim aute na hranici chudoby smesi takze ten nema sanci ani pichnout kolo.

Jednoducha rada pro 7A, kdyz tam bude olej na 10tkm a pak vymena a motor nepresahne 5200otacek pak k tomu (postupnemu zasirani) vubec nemusi dojit.

Doporucuju najit si Smirkovo tema kde upekl 7A je tam popsano presne co se stalo a kazdy rozumny clovek uzna proc se tak stalo ....

Od doby co jsem napsal ten predesly prispevek mame dalsi 2 mrtvoly 7A :twisted:

Trosku jsem se rozepsal a domichal dva motory i tak verim, ze se to da rozlisit a poznat co patri ke kteremu.

Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Kubrte s 1Z mas pravdu, promírní chyba je práve v kroužcích, bohužel v mnoha případech ta ovalita přejde do stadia kde se dostaneme mimo tolerance výbrusu - navíc spolu s výbrusem musí jít nadrozměrové písty i kroužky což už je investice v podstate totožná s vložkováním ( vyšší jen o cenu vložek ).
Videl jsem i na třech motorech řesení že s epoužili seriové (.00) písty a 0.25-0.50 kroužky, jen zabroušené a musím říci že jediný co najel více jak 15tis km je práve ten s temi 0.25 ty 0.50 na seriových pístech v prvním případe nenaejli ani 5tis v druhém odesli kolem 10tis - v obou případech doslo ke zlomení kroužku.
Osobne nedávám moc životnosti ani tem 0.25 podle mne drží jen díky tomu že majitel je človek co jezdí fakt zlehka a auto má jako leštenku která málokdy překročí 5tis rpm.

osobne pokud je ovalita ve stadiu že to "lehce" žere ( po kontorle není třeba výbrus jen a ovalita je malá, používám jen výmenu kroužku ( používam ACL/Mahle )a ony už stenu doupraví a spotřeba přestane, bohužel každemu se zdá investice kolem 5-8tis moc vysoká, když to žere "jen" 1,5-2L oleje za 10tis km a radeji čekaj na chvíli kdy to žere 5+ na 5tis km a oprava stojí 50tis ++ ...
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Pokud je to tak ze vyvlozkovani se nedela jako prevence (z nekolika nazoru a prizpevku jsem nabyl dojem ze jde pouze o jedinou moznost a reseni asi i vim proc) ale uz pouze jako posledni stadium tak to beru. Vse tedy ukaze az otevreni motoru. Pokud bych tedy 7gen doma mel a nezrala by a mela najeto nekde pres 100tkm tak je lepsi proste udelat GO tak jako pises a tesit se z toho ze sem to nenechal zajit tak daleko. problem popsany je, i to jak se mu da predejit popripade opravit. Nechapu, ze nemas pred dilnou na preventivni GO par aut, i kdyz vlastne chapu napsal si to niz, cesky clovek setrilek ...

Neverim, ze existuje nekdo kdo ma ridicak a po tomhle kdyz mu vysvetlis ti rekne ze 10tisic je na opravu moc. Od takovyho cloveka bych si chtel koupit auto. :D

Oba vime ze je jendoduche rict ze se musi tohle a tamto a malo kdo rekne pravdu a radsi to nafoukne aby vydelal a jel na jistotu. Tesi me ze patris mezi ty co se snazi cloveku pomoct ...

Odpovědět

Zpět na „Celica“