Ztráta výkonu při jízdě na dálnici

vše ohledně modelové řady Avensis
trca
Manager Týmu

re

Příspěvek od trca »

a čmoudí ti to ve chvily když to nechce jet?
T25 85kw
ex.corolla ts 141kw
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Nečmoudí... Připojuji ještě podrobný popis problémů, jak jsem ho předal autoservisu:
Poprvé se problém s motorem objevil v roce 2007, kdy těsně po zahájení cesty, při jízdě do kopce, začal slábnout tah motoru a v důsledku toho klesla rychlost až na cca 20 km/h. Touto rychlostí bylo možné pokračovat dál v cestě. Na nejbližším možném místě jsem zastavil, vypnul motor a po chvíli jsem se pokusil vůz nastartovat. Po nastartování jsem zjistil, že se tah motoru dostal do normálu, nicméně zůstaly rozsvícené všechny kontrolky na přístrojové desce. Volal jsem sjednanou asistenční službu s žádostí o radu. Ti mi poradili, abych na cca 5 minut odpojil baterii, přičemž po opětovném připojení by se měly dostat všechny kontrolky do správného stavu. Stalo se.
Až do letošního roku se vyskytl stejný problém 4x, vždy na dálnici a vždy při předjíždění do táhlého kopce. Vždy naprosto stejné problémy, vždy stejný způsob řešení. Při posledních dvou výskytech jsem již neodpojoval baterii a stav kontrolek na palubní desce se vrátil do normálu jednou po zastavení u čerpací stanice a podruhé po odstavení vozu na delší dobu po cestě. Ve všech 4 případech šlo o nebezpečnou situaci, když v rychlosti kolem 130 km/h, při předjíždění do kopce, začala prudce klesat rychlost a řidiči jedoucí a předjíždějící původní rychlosti za mnou měli plno práce (a možná i štěstí) s dobržděním svých vozů. Navíc 20 km/h je tak nízká rychlost, že je složité se v této rychlosti zařadit i do tzv. pomalého pruhu a sjet na krajnici. Pokud to šlo, řešil jsem situaci sjezdem na krajnici (1x), sjezdem k čerpací stanici (1x) a sjezdem z dálnice (2x). Diagnostika v servise nikdy žádnou závadu následně neodhalila.
V letošním roce se problémy začaly objevovat častěji a po opětovném výskytu problémů začátkem června 2012 bylo opět auto předáno autoservisu Dubá. Tam avízovali možný problém s turbodmychadlem a navrhli jeho výměnu. Po této návštěvě servisu jsem ujel v průběhu dovolené v zahraničí s vozem cca 3.500 km bez problémů.
Opětovně se problém, v modifikované podobě, vyskytnul v srpnu, kdy ovšem nedošlo k útlumu rychlosti až na 20 km/h jako v předchozích případech, ale k nemožnosti zrychlit ani při přeřazení na nižší převodový stupeň. Po zastavení, vypnutí motoru a následném nastartování běžel motor opět normálně.
Vůz byl opět předán do servisu. Ani při testovací jízdě do Příbrami a zpět s připojením na diagnostiku nebyl zaznamenán problém.
Již při mé další jízdě se závada projevila opět a opět v mírně modifikované podobě. Popojížděl jsem asi 3/4 hodiny v koleně před zúžením na dálnici D11. Po návratu zpět k normálnímu provozu jsem jel cca 110 km rychlostí, měl jsem zařazený pátý rychlostní stupeň a jel jsem touto stejnou rychlostí poměrně dlouhou dobu. V určitém okamžiku jsem se rozhodl předjet zpomalující vůz přede mnou, přidal jsem plyn a začal předjíždět. Když jsem se dostal na úroveň předjížděného vozidla ucítil jsem, že motor přestává táhnout a auto zpomaluje. Dal jsem tedy nohu z plynu a zařadil se zpět za předjížděné auto a zařadil jsem nižší rychlost. Motor párkrát škubnul a chytil se. Další cesta byla bez problémů. V dalších 2 dnech následovaly 2 stejné cesty bez jakýchkoliv problémů. Problém se opět objevil opět po 3 dnech na dálnici D11. Zhruba na 40 km před Prahou směrem z Hradce Králové, při rychlosti 130 km/h jsem opět ucítil, že motor netáhne. Při sešlápnutém pedálu plynu dosahoval vůz maximálně rychlosti, kterou právě jel, tzn. nebylo možné rychlost zvýšit. Po snížení rychlosti se situace opakovala a vůz jel vždy maximálně rychlostí, na které se ustálil po předchozím zpomalení. Takto jsem 80 km/h dojel na čerpací stanici AGIP, kde jsem vypnul motor a po cca 2 minutách opět nastartoval. Při zařazeném převodovém stupni 1 se vůz nebyl schopný rozjet, jelikož při sešlápnutí plynového pedálu a uvolňování spojky nevykazoval motor žádný tah a motor se nakonec zastavil. Opět jsem vypnul motor a čekal cca další 3 minuty. Po nastartování se opět opakoval předchozí stav. Po cca 7-10 minutách jsem zkusil ještě jednou nastartovat. Motor naskočil, jeho zvuk byl naprosto normální a po přidání plynu a uvolnění spojky se vůz normálně rozjel a cestu jsem dokončil bez problémů.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic (132 k) 6st. man. převodovka, Active Trend+, super white 2, r.v. 2018
(ex) Toyota Avensis 2.0 D4D 85kW, Liftback, r.v. 2004
mcermak
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcermak »

Měl jsem podobný problém... dálnice, 20km/h, plný plyn.... Velký kopec, motor uplně kleknul, odtah....
Jeden menší servis, 2x diagnostika, nic. Nový palivový filtr, nic. Nakonec v úplném zouflaství jsem si všiml, že dole pod palivového filtru kape nafta - byla prasklá plastová zátka zespoda filtru s čidlem vody (někdo ji chytře přetáhl). Stačilo lepidlo, plast zalepen, najeto dalších 100.000km bez jediného problému. Závěr: do nafty se přisával vzduch.
Snad Ti to pomůže.
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Díky, zkusím prověřit i tento tip, i když si myslím, že pokud by to byla tato závada, tak by se měla projevit při každé jízdě a ne jen např 1x za měsíc. Ale mrknu se.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic (132 k) 6st. man. převodovka, Active Trend+, super white 2, r.v. 2018
chudy
Řidič

Příspěvek od chudy »

něco podobného jsem měl taky a vyřešili to výměnou plastových hadiček okolo palivového filtru, přisávalo to vzduch do nafty, hadičky byly opotřebované sundaváním při předešlých výměnách filtrů, problém se objevoval občasně a opravdu se nedá mluvit o pravidelnosti.
Ex Avensis T25 kombi Executive 2.0 D4D 85 kW (2004)
Ex Avensis T27 kombi Business Plus 2.0 D4D 93 kW (2011)
Ex Avensis T27 kombi Active Trend+ 2.0 D4D 105 kW (2016)
Ex Rav4 IV Selection 2.5 Hybrid FWD 145 kW (2018)
Camry v70 executive VIP
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Taky díky za tip.

Dnes mi vrátili auto ze servisu. Konečně se to servisákovi objevilo i při testovací jízdě po dálnici. Bohužel, připojená diagnostika neukázala žádný problém. To nechápu. Zkusili tedy znovu EGR a tvrdí, že by to už mělo být v pořádku. Po kolikáté už ???
Teď plánuji delší cesty o víkendu, tak uvidím. Pokud se problém opět objeví, půjdeme cestou paliva - tedy přisáváním vzduchu do nafty, prověřením palivového čerpadla atd.
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

to egr ti snad ale uz nemenili nebo jo? vycisteni zvladnes kdyztak i sam doma, neni to zadna veda
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Měnili ho prý při jedné z předchozích návštěv servisu. Tak nevím, jestli to mohl být vadný kus a nebo jestli kecali. Človek se toho moc nedozví. Každopádně po víkendu budu moudřejší. Koukal jsem se na net a asi by to neměl být problém vyčistit.
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Riešil si už niečo so vstrekovačmi? Presne takto sa správali obotrebované alebo vadné vstrekovače na mondeu. Jeden známy má Jumpra a jemu sa to stáva dosť často-vrvel mi, že už sa naučil vypnúť motor za jazdy a hneď naštartuje a ide ďalej. Ako kilometre na to už máš - skúsil by som to dať do diesel servisu - cca 200 eur za diagnostiku (musia ich vybrať a dať na stolicu).
teraz Avensis, r.2016, 1.8 Valvematic, 108 kw, 23000 km
predtým Avensis T25, r. 2004, 2.0 D-4D, 85kw, 330000 km
Buldouš
Navigátor

Příspěvek od Buldouš »

Něco podobného jsem zažíval na Renaultu Megané 1,9Dti.Značkové servisy si nevěděly rady,až nakonec soukromý autoelekrikář zjistil špatný kontakt na čídle množství vstřikované směsi.Oprava za 500Kč.
Teď mám avika D-4D 93Kw a dík za něj- zatím žáden problém.
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Tak mám za sebou 800 km většinou po dálnici a zatím v pohodě. Tak snad to byl nakonec přece jen ten EGR. Prý ho kompletně vyčistili. Zda ho předtím měnili jsem se ale nedozvěděl. Spíš si myslím, že ne ;-(
pmiks
Člen Týmu

Příspěvek od pmiks »

Tak mám za sebou týden ježdění a zatím dobrý... Díky všem na fóru za rady.
Jirka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jirka »

Holt raději si vše udělat sám.
Jirka
trca
Manager Týmu

egr

Příspěvek od trca »

no vidíš oprava nakonec za nula nula nic.
T25 85kw
ex.corolla ts 141kw
Jakuza
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakuza »

ja ti teda nepomuz, ale presne pro tohle jsem prodal lexuse, jelikoz diagnostika na tehle vozech je vestecka koule, nic to nevi a nic to neumi, nepozna to ani prd. zlaty evropsky auta, ktery zna lec kdo a vi co tomu je hned.. hodne stesti pri tomhle problemu..
http://www.hifonics.cz/

MR2 (1993) sold
MR2 (1991) sold
VW Bora Variant (2000) sold
Volvo V50 (2005) total crash :-(
Volvo V50 (2006) sold
Lexus IS220d (2007) sold
BMW 325d (2009)
Odpovědět

Zpět na „Avensis“