matus69 píše:to ma vzdy pobavi

ked benzinaci hovoria o tahu nejakej 1.8 pri 2.500ot... asi by to chcelo zazivat viac reality.
ale toto je ta debata, ze zaryty benzinista napise <icovinu a ked ho niekto opravi, tak je to povazovane ze sa "chytil" pripadne rozputava vojnu "benzin vs nafta"
Ale aby som nerecnil od cesty, tak nezabudajte, ze benzinove motory maju lahsie sprevodovanie, cize tebe sice 2jka ide do 7000ot ale rozsah rychlosti je priblizne rovnaky ako u nafty. A co sa tyka DCAT, tak ten taha do 5200ot - do cerveneho pola.
Samozrejme, poslednych 500ot uz nie je to prave orechove, ale zasa ta 1.8 pri 2500 tiez iba nabera dych...
Som rad, ze ty to vidis "nezavisle a objektivne". "Jazdis obe motorizacie, takze mozes porovnat" ... tiez len zvasty.
Rozsah rychlosti rovnaky ? DCAT neda 110 na 2ku ani ked sa poseries.
http://www.youtube.com/watch?v=wRFJO5e2Pkc
Alebo teda neviem o akom rozsahu inak hovoris ... (uz jedine len max speed).
Lahsie sprevodovanie znamena viac momentu na kolesach, kapisto ?
Ked si vezmem uplne jednoduchy priklad:
2,2 150 D4D s 340 Nm pri 2000 a benzin 1,8 180Nm pri 4000.
Zanedbajme teraz vsetky prevody a vezmime len staly prevod 1:1 pre 2,2ku 1:2 pre benal - vychadzajuc z otacok.
Takze 2,2 ka pri 2000 340 Nm.
Kolko bude mat ten benal na kolesach pri 4000 ? Zeby 360 Nm ... (pri rovnakej rychlosti)
Preto sa uvadza vykon ... je to zjednodusene (bez strat a odporov).
DCAT polozi 1,8 ? Urcite, pretoze vykon DCATu je vyssi.
Ale porovnavas mensi motor bez turba a priameho vstreku s 0,4 L vacsim priamym vstrekom, ktory by bez turba bola praveka zdochlina.
Na nejaku vojnu benzin vs diesel ti z vysoka prdim. Ja som napisal preco som siel do benzinu a viac k tomu nemam co ...
Kopes ako zakomplexovany ziacik ?
PS A este taky detail, ze benaly su VVTi - v spodnom pasme su reaguju pozvolnejsie kvoli spotrebe a prisnejsim emisiam.
Keby som si zobral moj stary benal 2.0 Euro2, tak by si nestihol zmurkat ocami, co to robilo v 1200 kilovom aute.