Častá výměna oleje u 1.4 D-4D
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Videl taky jsem si na predchozich autech menil olej sam.Pavo.B. píše:Luke asi nikdy nevidel poradne zdegradovany olej , ja jo , stacilo najet s benzinem 20 tisic a nechat ho v aute po 2 roky ( znacne diletanstvi i kdyz se z autem moc nejezdilo ) , reknu vam ze olej uz z toho auta moc netekl
Ale je velky rozdil mit olej v zakarbonizovanem motoru stareho vozu a v novem aute. Taky je rozdil mineralni olej a plnou syntetiku nejlepsi kvality. Navic, jak jsem jiz nekolikrat rekl, ten olej z toho videa nema moc spolecneho s tim, co mam ja, Ty nebo zbytek fora v aute...tam naopak ten olej jako test vylili ven po 30tis km a byl ciry, jako novy...
Minuly mesic jsem videl, jak vypadal mineralni olej ze stareho clia, po xtis ujetych km a roce stani...byl to cerny maz jenom...ale u 20let stareho auta se tomu nedivim...
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

uloha oleja nie je len mazat a chladit, ale aj viazat na seba necistoty, ktore prevazkou v motore vznikaju. Preto olej pouzivanim cernie a je to tak spravne, lebo to znamena, ze robi to co ma.Luke_Luke píše:..tam naopak ten olej jako test vylili ven po 30tis km a byl ciry, jako novy...
Ked olej ostane cisty, nefunguje spravne.
Ibazeby bol k tomuto oleju aj nejaky vynimocne kvalitny olejovy filter, ale zase nech mi nikto nehovori, ze tam filter vydrzi 100.000km....
Co se tyce vymeny oleje u tohoto motoru ja menil poprve nekde kolem 16 tis /pul roce. Ted mam 110tkm ale menim co 15tis na obycejnou syntetyku jak mi bylo doporuceno v servisu- to proto ze menim po 15tkm.
Co se tyce toho pocitace tak je to pekna svine. Po vymazani hlasky mi zase po 2 tis znovu napsal vymenu ale stalo se to jen 2x. Jinak ale neverim nejakemu pocitani studenych startu u tohoto motoru, protoze moje nejkratsi jizda je kolem 50km, nikdy ne mene tak by to snad mohlo spocitat vymenu aspon na 25tkm. Snad si nemyslely ze budu vypinat motor jen u tankovani.
Co se tyce toho pocitace tak je to pekna svine. Po vymazani hlasky mi zase po 2 tis znovu napsal vymenu ale stalo se to jen 2x. Jinak ale neverim nejakemu pocitani studenych startu u tohoto motoru, protoze moje nejkratsi jizda je kolem 50km, nikdy ne mene tak by to snad mohlo spocitat vymenu aspon na 25tkm. Snad si nemyslely ze budu vypinat motor jen u tankovani.
Tak mi bylo řečeno v servisu to co jste říkali - že to počíta studené starty a dobu jak dlouho studenej motor běžel atd... senzor viskority, obsahu karbonu atd. v autě není. Taky jezdím každej den 100 km na dva starty, mam v autě přídavný topení, takže se motor ohřívá rychleji než benzíňák a stejně to dvaktrát po sobě zlobilo... přitom bych řekl že na životnost oleje bude mít větší vliv přetěžování motoru, vyšší teploty atd.. shrnuto:elektronika je fajn, ale všechno má svoje meze, pže když je jí moc a začne se srá**, tak zabije i nejlepší techniku.THIMLICK píše:Co se tyce vymeny oleje u tohoto motoru ja menil poprve nekde kolem 16 tis /pul roce. Ted mam 110tkm ale menim co 15tis na obycejnou syntetyku jak mi bylo doporuceno v servisu- to proto ze menim po 15tkm.
Ad studie
Jo, studiemi, který si nechali zaplatit většinou firmy, které nabízí ty Lifetime olejeLuke_Luke píše:To neni az tak pravda, bylo dokazano nekolika studiemi, ze existuji lidi vlastnici nejmena naftove vozy, ktere jezdi bez vymeny oleje 100tis km a bez problemu...ze vymena oleje je jen marketing a trik, jak vytahnout z lidi penize...

P.S. Prosím dej sem link na ty studie.
Tyhle serepetičky jsem měl na BMW 325i r.v. 1986. Tam byly jednoduché indikační diody a interval výměny se měnil mezi 8500 - 12500 ujetých km právě v závislosti na počtu studených startů, teplotě motoru atd. A fakt mi to fungovalo, po Praze to chtělo měnit cca po 9000 a jak jsem začal jezdit dlouhý trasy šlo to až na 12000. Prostě nic novýhoSejr007 píše:Tak mi bylo řečeno v servisu to co jste říkali - že to počíta studené starty a dobu jak dlouho studenej motor běžel atd...