diagnostika - doma
je to jen zakladni vyblikani ch codu moc uz se to nepouziva to je prevda toyoty a lexusy(vis kdo je vyrabi) jsem delal 20let a za tech par roku jsem neco pochopil a sposta veci se da obejit ten konektor mobd se pouziva jen par roku a byl urcen pro sjednoceni vsech automobilek sveta a take kvuli emisim
a predtim si kazda automobilka vytvorila svuj vlastni conektor a pro svoji diagnostiku toyota byla jednim z prvnich kdo zacal pouzivat jednoduche systemy samodiagnostika vyblikani a fungovalo to bezpecne a v nejaky mire to funguje do dnes,nevim na jake skoleni chodis anevim jak dlouho se zajimas o toy ale v minulosti se vetsinou diagnostikovalo klemovanim v diag conekt, napr abs a engime a dost presne dale klemovanim se vyradi regulovani predstiho a je nastaven v zaklade.Samozrejme vyvoj u toyot jde daleko dale nez jsou nektery automobilky a na ktere jsi zvykly ktery se bez pripojeni na pc neobejdou,dale jak jsem rek vyvoj jde do predu napr dratkem nelze ovzdusnit hydraulicky posilova brzd dale nelze seridit podvozek nelze monitorovat prubehy nekterejch cidel, nelze diagnostikovat VVTi (mam pokracovat?) zajimalo by me u ktery toyoty delas a kam chodis na skoleni a jak dlouho jsi v toyote tymu II to take nevim a rad bych to vedel nebo se zajimas jen tak povrchove o toyoty,to znas jen posledni modely podle conektoru?a co pripojeni primo na ecu motoru .nechci popichovat myslim si ze toyoty nespi na vavrinech jsou sqely i kdyz maji pokazenou reputaci informace jsou ale je treba je najit a to je ten problem(poradim s diagnostikou co muzu kde bydlis
a predtim si kazda automobilka vytvorila svuj vlastni conektor a pro svoji diagnostiku toyota byla jednim z prvnich kdo zacal pouzivat jednoduche systemy samodiagnostika vyblikani a fungovalo to bezpecne a v nejaky mire to funguje do dnes,nevim na jake skoleni chodis anevim jak dlouho se zajimas o toy ale v minulosti se vetsinou diagnostikovalo klemovanim v diag conekt, napr abs a engime a dost presne dale klemovanim se vyradi regulovani predstiho a je nastaven v zaklade.Samozrejme vyvoj u toyot jde daleko dale nez jsou nektery automobilky a na ktere jsi zvykly ktery se bez pripojeni na pc neobejdou,dale jak jsem rek vyvoj jde do predu napr dratkem nelze ovzdusnit hydraulicky posilova brzd dale nelze seridit podvozek nelze monitorovat prubehy nekterejch cidel, nelze diagnostikovat VVTi (mam pokracovat?) zajimalo by me u ktery toyoty delas a kam chodis na skoleni a jak dlouho jsi v toyote tymu II to take nevim a rad bych to vedel nebo se zajimas jen tak povrchove o toyoty,to znas jen posledni modely podle conektoru?a co pripojeni primo na ecu motoru .nechci popichovat myslim si ze toyoty nespi na vavrinech jsou sqely i kdyz maji pokazenou reputaci informace jsou ale je treba je najit a to je ten problem(poradim s diagnostikou co muzu kde bydlis
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Na školení diagnostiky chodím přímo do centra Bosch v Praze. Způsob který tu popisuješ jsou tzv selfdiagnostic ecu a používaly se zhruba do roku 1996-97. U ecu která tu je má fotce respektive její konektor NELZE nic diagnostikovat pomocí klemy dvou pinu jakou u těch starších. VŽDY se musí použít hw s odpovídajícím sw který připojiš ke sběrnici.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
a to si se dozvedel taky v bosch,ted uz se nedivim ja myslel ze jsi kovanej toyotak a ty jsi zati u chemiku
sory to byl dzouk, lze nebudu te presvedcovat o opaku 100procentne to lze u yarisu 2000 konektor neni prekazkou dratkovani ale ecu motoru vis, za tech 20let mam proste jiny zkusenosti a informace 
Naposledy upravil(a) toyotak dne stř 03.11.2010, 00:09, celkem upraveno 1 x.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Problematikou diagnostiky obd2 a jejich komunikačních protokolu se zabývám více jak 3roky. Můžeš si vyhledat mé příspěvky tohoto se týkající zde nebo i na jiných fórech kam přispívám. A dělám nejen tu ale ještě i klasickou osciloskopickou diagnostiku. Ono totiž přes všechnu snahu a neustálý vývoj ani obd2 není všemocná a první nadšení jejich tvůrců už hodně ochladlo. Tvrzení že připojím pc a hned budu vědět co se děje,je tak trochu zcestné. A i když toho diagnostika řekne hodně,stejně bez znalostí závislosti různých akčních členů,snímaců a celého motormanagementu a potřebného vybavení toho stejně moc neopravís. Což praktikuje většina servisu. Diagnostika ukáže chybu 0302 a mechanik vymění cívku nebo svíčku. Chyba přetrvává a on kouká jak husa do flašky. Neví že v souvislosti by mohla být třeba nízká komprese(vysoké opotřebení válců) problémem těchto ecu je že ve svých promech mají uložené nejen vstupní,ale i výstupní hodnoty a jakýkoli děj mimo okamžitě hodnotí jako chybu.
o te diagnostice o tom zadna jsou pripady i pres veskere mereni se zavada neodhali a pak musi nastoupi zkusenost a praxe coz je nejlepsi diagnostika a k tomu jsou podpurni pomocnici osciloskop pc a podobne a nejdulezitejsi je kde clovek ma hledet informace, osciloskopy jsme pouzivaly k ty dratkovy diagnostice v 90 aniz letech 
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
To ovšem nemění nic na faktu že obd2 lze diagnostikovat kusem drátu. V nejlepším případě se nestane nic,v nejhorším způsobís zkrat a zničení ecu. Dovolil bych si také upravit tvrzení o používání selfdiagnostic ecu. Toyota má prvenství a to takové že jako první začala používat rovnýma nohama vícebodove vstřikování a to už v roce 77 má motorech 18rg. Doporučil bych ke čtení literaturu přímo od tvůrce a držitele patentu vstřikování Roberta Bosche engine management která letos již vyšla v pátém rozšířeném vydání. Samotnou diagnostiku obd2 a myšlenkou sjednocení přišel koncern GM,u jehož modelu tento konektor můžeš najít od roku 92-93. Japonci naopak byli poslední kdo k ratifikaci této dohody přistoupil.
Tož zajímavé čtení.
Stejně je diagnostika k ničemu. Pokud to auto jede dobře.
)))
Tak asi šest let používám různé druhy hw a sw pro obd2 od toyoty a je to mocný nástroj na vyhledání či úpravu různých věcí skrz auto. Ale ve spojení se selským rozumem a trochou zkušenosti. Jinak je to fajn barevná hudba.
Tak asi šest let používám různé druhy hw a sw pro obd2 od toyoty a je to mocný nástroj na vyhledání či úpravu různých věcí skrz auto. Ale ve spojení se selským rozumem a trochou zkušenosti. Jinak je to fajn barevná hudba.
Back in Czech.
- Martin_HnN
- Manager Týmu
Ahoj,
koukni treba sem ...http://www.motordiag.cz/produkt/scanmaster
nebo hledej produkt scantool.net ...
Oba programy i v demu ukazuji zakladni chyby ... u toho prvniho dohledas i vhodny kabel ... pokud uz jsi neco nekoupil ...
koukni treba sem ...http://www.motordiag.cz/produkt/scanmaster
nebo hledej produkt scantool.net ...
Oba programy i v demu ukazuji zakladni chyby ... u toho prvniho dohledas i vhodny kabel ... pokud uz jsi neco nekoupil ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
- Martin_HnN
- Manager Týmu
to já také netvrdím
že použití diagnostiky je samospásné. A myslím, že někde nahoře je to celkem dobře vysvětlené (popsané) ... 
... jen jsem hodil odkaz na celkem funkční "demo" se kterým jsem se setkal ...
vzhledem k tomu, že jsem tak trochu technik, tak trochu elektrikář a mimo dalšího i programátor (primárně ne PCček), který ví co je to sběrnice, mikroprocesor a pod. a jak ty věci můžou, měli-by a nakonec fungují, jsem celkem dost dobře schopen si představit, co se od různých věcí (nejen v autě) dá asi tak očekávat ...

A k té "drátkové" diagnostice .... těžko je schopná zobrazit víc informací než moderní diagnostika napíchnutá na nějaký displej. Už jen z toho důvodu, že těžko vám nějaká "drátková" diagnostika bude vypískávat desetitisíce kódů .... a proč taky, když je to zdlouhavé, PC má dnes "téměř" každý a k chybě může dojít velice rychle. Dalším důvodem proti je, že se tak trochu blbě dělá diagnostika když jedete

A že k tomu potřebujete kabel? Copak nekupujete vodu do ostřikovačů? Nekupujete žárovky? Nekupujete gumy? Nekupujete palivo? Nemáte v kufru tlakoměr a kompresor do zásuvky? Hasící přístroj? - Pravda - většinu věcí v provozu běžně nepotřebujete ... stejně jako tu diagnostiku.
Pokrok je prostě pokrok - technika je prostě technika - a ta jde směrem kupředu. Díky OBDII nemusíte mít 349 kabelů a konektorů na každou značku /model auta zvlášť ...
Jasně, když mají dnes auta víceúčelový displej, proč by nemohla zobrazit rovnou na onom displeji i diagnostiku???? Protože to ještě nikoho zřejmě nenapadlo ... prostě ... elektronický plyn, elektronické brzdy, to všechno dnes není problém, ale servisní informace??? Ne na všecho se prostě myslí do detailu ... a pak jsou tu různé trhy ...
Když vám auto najednou zastaví, skočíte do servisního menu a uvidíte hlášku ... "bla, bla, bla", zavoláte servisáka a chybu mu nahlásíte ... pro upřesnění to stačí a servisák tuší s čím má tu čest ... a že i přes ukazatel stavu paliva na plné nádrži má dorazit s kanystrem ...
Čím víc dat (a zkušeností) máte, tím kratší dobu vám bude trvat dobrat se správného výsledku .... DATA jsou to co diagnostika poskytuje - zbytek je VŽDYCKY na "servisákovi" ... a ten buď umí nebo ...
... jen jsem hodil odkaz na celkem funkční "demo" se kterým jsem se setkal ...
vzhledem k tomu, že jsem tak trochu technik, tak trochu elektrikář a mimo dalšího i programátor (primárně ne PCček), který ví co je to sběrnice, mikroprocesor a pod. a jak ty věci můžou, měli-by a nakonec fungují, jsem celkem dost dobře schopen si představit, co se od různých věcí (nejen v autě) dá asi tak očekávat ...
A k té "drátkové" diagnostice .... těžko je schopná zobrazit víc informací než moderní diagnostika napíchnutá na nějaký displej. Už jen z toho důvodu, že těžko vám nějaká "drátková" diagnostika bude vypískávat desetitisíce kódů .... a proč taky, když je to zdlouhavé, PC má dnes "téměř" každý a k chybě může dojít velice rychle. Dalším důvodem proti je, že se tak trochu blbě dělá diagnostika když jedete
A že k tomu potřebujete kabel? Copak nekupujete vodu do ostřikovačů? Nekupujete žárovky? Nekupujete gumy? Nekupujete palivo? Nemáte v kufru tlakoměr a kompresor do zásuvky? Hasící přístroj? - Pravda - většinu věcí v provozu běžně nepotřebujete ... stejně jako tu diagnostiku.
Pokrok je prostě pokrok - technika je prostě technika - a ta jde směrem kupředu. Díky OBDII nemusíte mít 349 kabelů a konektorů na každou značku /model auta zvlášť ...
Jasně, když mají dnes auta víceúčelový displej, proč by nemohla zobrazit rovnou na onom displeji i diagnostiku???? Protože to ještě nikoho zřejmě nenapadlo ... prostě ... elektronický plyn, elektronické brzdy, to všechno dnes není problém, ale servisní informace??? Ne na všecho se prostě myslí do detailu ... a pak jsou tu různé trhy ...
Když vám auto najednou zastaví, skočíte do servisního menu a uvidíte hlášku ... "bla, bla, bla", zavoláte servisáka a chybu mu nahlásíte ... pro upřesnění to stačí a servisák tuší s čím má tu čest ... a že i přes ukazatel stavu paliva na plné nádrži má dorazit s kanystrem ...
Čím víc dat (a zkušeností) máte, tím kratší dobu vám bude trvat dobrat se správného výsledku .... DATA jsou to co diagnostika poskytuje - zbytek je VŽDYCKY na "servisákovi" ... a ten buď umí nebo ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
jo jo a tak to je, vzdycky zalezi na cloveku dratkovani slouzi hlavne k tomu aby ten servisak vedel kterym smerem by se mel ubirat a potom zalezi jen a jen na nem vetsina kabelu slouzi k tomu aby se clovek dosatal na urcite systemy daji se ale zmerit normalne a nepotrebuje elektrikar k tomu kabely akorat musi vedet system ridici jednotky vstupy a vystupy a co presne potrebuje ecu k tomu aby dobre ridila chod motoru a potom je hracka dohledat zavadu i kdyz auto zrovna nezlobi tak urcite vysledky mereni ledascemu napovi, ecu nemusi mit vsechny obvody hlidane taky je potreba vedet ktery a jak funguji