adales píše: Díváš se moc na americké filmy

(nic ve zlém). Obávám se, že tady by tvoje manželka byla ráda, že by ji někdo vrátil soudní náklady to ještě možná...
Pojďme si představit co by se tak mohlo stát. Situace: Přijedeš do servisu a na reverz si tam necháš namontovat tebou dovezené brzdy. Vše OK a tak jedeš domů a na první křižovatce to neubrzdíš a do někoho to našiješ. Dáš to k soudu a znalec zjistí, že to bylo tím, že byly špatně namontovány brzdové desky. Taky zjistí, že daný typ brzdových desek je vhodný pro dané vozidlo. Vina jasně na straně Toyoty. Ty jsi sice podepsal reverz, ale ten se vtahoval pouze na kvalitu daného dílu a ne na jeho montáž, která byla provedena ledabyle. Takže Toyota platí.
Obdobná situace, ale za bouračku může špatná kvalita desek, čili jejich kvalita byl natolik špatná, že to nebyly schopny ubrzdit. Tentokrát je vina na tvé straně a nevysoudíš ani ň.
Který z těch dvou scénářů je pravděpodobnější? Myslíš, že kvalita desek je tak diametrálně odlišná?
Hm, jak myslíš. Nejspíš jsi ještě neokusil na vlastní kůži jak moc je paragraf pokroucený.
Každý normální servis je pro případ škody způsobené chybou v pracovním postupu pojištěný, protože prostě "shit happens". Musí ale dodržet jisté náležitosti, do kterých rozhodně montáž dílu, u kterého servis nemůže prokázat vhodnost na daný vůz rozhodně nepatří. Takže v nejlepším případě by z toho servis měl spoustu dokazování a dotklo by se jich to i finančně, V nejhorším případě by se pojišťovna distancovala a servis by do toho zahučel. Vyplatí se mu to riziko za výměnu destiček? NE.
Pokud by selhal tebou dodaný díl, možnosti důvodění důkazy jsou sice stejné, ale pozice jednotlivých stran před soudem nikoliv. Tím, že ti servis nechal podepsat nějaké prohlášení by de facto jen přiznal to, že měl pochybnosti o správnosti nebo kvalitě dílu a neměl ti jej měnit. Tady se obávám, že by verdikt nebyl zcela jednobarevný ani pro jednu starnu a čím výš by se to následně hnalo, tím víc by zavážilo to, že servis má být natolik odborný, aby neprovedl opravu, následkem které by mohla být způsobena újma.
to Rampa89: Rád bych tě doplnil - to čestné prohlášení je
jen pro klid duše. Je to podobné, jako když tě nemůžou pustit na dílnu. Ikdyby tě nechali něco podepsat, tak v případě že se ti na dílně něco stane, bude mít to čestné prohlášení cenu papíru, na kterém je vytištěné. Abys mohl na dílnu, musel bys absolvovat kompletně BOZP, mít ochranné pomůcky atd. Analogicky platí u podpisu prohlášení o použití dílu, který si přineseš.
Hele...já nechci vyvolávat při a proto tímto komentem končím, protože se odchylujeme od původního témata. Já za sebe říkám - když dám něco dělat odborníkovi, tak ale od "A" do "Z". Pokud si něco rozhodnu udělat sám (jako že jsem si brzdy komplet udělal, protože jsem si s tím chtěl vyhrát tak, abych na ně nejbližší 2 roky nemusel šáhnout a taky jsem chtěl podrobně vědět, v jakém je co stavu), tak si to taky dělám od "A" do "Z" sám a když je něco špatně, je to jen a jen moje chyba.
S tím olejem si myslím, že se jako k zákazníkovi mohli zachovat i jinak (vzali to čistě obchodně), ale u těch brzd... mít servis, tak mají moji přejímací technici příkaz takovéto opravy odmítnout.