Brzdové desky - originál vs. ostatní

vše ohledně modelové řady Corolla
adales
Člen Týmu

Příspěvek od adales »

Takže pánové, na základě doporučení a diskuze s Idahem jsem zvolil desky TRW, které už mám doma (díky Idaho :wink: ).

Kontaktoval jsem tedy originální servis, kam chodím, s tím, že bych to chtěl namontovat. K mému překvapení mi ale odpověděli, že montují pouze originální díly Toyota, popř, jimi doporučené díly z druhovýroby. Což o to, lze to i částečně chápat, neboť by měli ručit za kvalitu provedení. Problém je ale v tom, že mi nebyli schopni říct, kdo pro ně ty originální díly dělá. Podle informací od Idaha je to totiž právě TRW a tudíž nechápu, proč mají problém použít originál TRW desky. Navíc to vypadá, že opravdu neví, který výrobce dělá pro Toyotu brzdové desky. Volal jsem do třech autorizovaných servisů a všude mi řekli, že to je originál Toyota, protože tam je taková nálepka (!). Takže je docela možné, že jsou to desky od TRW, které ale prodávají za 2x vyšší cenu...
Toyota Corolla Verso 1.8
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

mno...adales má pravdu...ale jen částečně :)
Na Corollu Wagon 1,6L dělá pro Toyotu přední desky TRW a AISIN (podle data výroby vozu) - v tom se nepleteš. Že to nevěděli? A mluvil jsi s dílařema a dával jsi jim VIN auta? Pokud ne, tak se není co divit, pokud ano, tak ti výrobce buďto zamlčeli, nebo to odflákli a řádně se nepodívali. A le měli by to vědět.

A jak to asi tak Toyota servis má vědět, že to, co jim tam hodíš na pult je originál TRW takový, co tam na tom autě má být?? Kdybys byl třeba kuchař a host by ti dal pytlik jakéhosi koření s tím, že mu to máš přimíchat do jídla, udělal bys to? Já tedy ani omylem ani kdybych měl od něj papír o převzetí odpovědnosti.
V tomto je plně chápu. Koupil sis - vyměň si. A nebo dej vyměnit šmudlovi z balíkova, co ti na to nedá papír :wink:
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
adales
Člen Týmu

Příspěvek od adales »

pyroman píše:mno...adales má pravdu...ale jen částečně :)
Na Corollu Wagon 1,6L dělá pro Toyotu přední desky TRW a AISIN (podle data výroby vozu) - v tom se nepleteš. Že to nevěděli? A mluvil jsi s dílařema a dával jsi jim VIN auta? Pokud ne, tak se není co divit, pokud ano, tak ti výrobce buďto zamlčeli, nebo to odflákli a řádně se nepodívali. A le měli by to vědět.
Volal jsem do třech autorizovaných servisů (většinou vedoucí servisu či prodejci náhradních dílů) - jednomu jsem přímo poskytnul VIN. Ve všech případech ale byla odpověď stejná - nevíme kdo ty desky vyrábí, na všech kusech je pouze označení Toyota a to je vše, žádné jiné informace. I na krabičce je pouze znak Toyoty. :roll:
pyroman píše:A jak to asi tak Toyota servis má vědět, že to, co jim tam hodíš na pult je originál TRW takový, co tam na tom autě má být?? Kdybys byl třeba kuchař a host by ti dal pytlik jakéhosi koření s tím, že mu to máš přimíchat do jídla, udělal bys to? Já tedy ani omylem ani kdybych měl od něj papír o převzetí odpovědnosti.
V tomto je plně chápu. Koupil sis - vyměň si. A nebo dej vyměnit šmudlovi z balíkova, co ti na to nedá papír :wink:

Já chápu tyhle obavy z nekvalitních dílů - nicméně já mám TRW z originálním značením v originálním obale. Co by ještě chtěli víc. tedy pokud mi Idaho neprodal nějaký plagiát :lol: . Navíc by mi bylo řečeno, že neberou díly od zákazníku z princcipu. Tzn. pokud bys tam přišel třeba z originálním, uzavřeným olejem Schell, tak to ho stejně nevemou, protože tam lijí ten svůj (otázka je, jestli vědí, co tam lijou :lol: )
Toyota Corolla Verso 1.8
fildis
Věčnej rejpal

Příspěvek od fildis »

Osobně nevidím důvod, proč by to neměli namontovat... Zkoušej tak dlouho servisi až se najde nějakej, kde ti to rádi vymění. Je mi jasný, že by ti nejradši nabídly jejich destičky, který by stály pomalu jako půlka auta :roll:
Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila :-D

http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
krosmen
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krosmen »

protože nemají peníze z dodání destiček a měli by jen z práce a to se jim zase vzhledem k "náročnosti" výměny nechce dělat neb na tom nevydělají....brzdové komponenty jak bylo zmíněno aisin nebo trw.....
specializovaný servis Toyot tel 777193983
dotazy? ktmotorsport@mujmail.cz
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Mno...výrobce mají uvedeného v něčem, co používají, ale sdělit ti to nemusí. :) To je prostě obchod. A možná jsi narazil na tři borce, co fakt nevěděli, kde to najít. Obvykle dotazy tohoto typu jejich hlavní pracovní náplní nebudou, že jo. Jinak na krabičce to není, takže nelhali :-D
Jelikož neodebírají od TRW ale od importera, nemají TRW katalogy, tudíž neumí dohledat, zda to, co jim tam položíš je fakt to, co do toho auta má jít. U oleje je to jiná...tam je důležitá viskozita a výkonnostní parametry, takže u zavřeného oleje je jednoduché zjistit, zda jeho obsah do motoru můžou nalít, nebo nikoliv.

to fildis: Žeby Corolla 120 měla hodnotu max. 8000 Kč? Protože tak mě to podle toho co říkaš vychází: pomalu půlka by mohla být tak nějak kolem 3000 Kč, což bude asi tak cena za přední a zadní destičky...originál. :roll: Jestli jseš ochotný prodat svou káru za 8000,- tak to se hlásím jako první.
A jestli najdeš origo servis Toyota, kde ti to "rádi vymění", tak to by mě docela zajímalo jeho jméno.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Najde se tady někdo, kdo jako já vidí nejenom finanční rámec ale i právní stránku věci? Jasně, na destičkách nevydělají, tak jim zbyde jen sádlo z práce. OK. Problém je, že nejsou schopni posoudit, zda to, co jim plácnu na stůl je to, co do toho auta můžou dát. I kdyby mě nechali podepsat, že na moje přání tam dali takové a makové destičky a já se vysekám, tak je to nezbavuje odpovědnosti a moje manželka na nich vysoudí i poslední pytlík z odpadkového koše.
A proto když mají pochybnost, zda to tam můžou namontovat, tak ti poděkují za projevenou důvěru, ale jedním dechem ti doporučí obrátit se na jiného blázna, který vloží hlavu do oprátky.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Otevřeš tu krabičku s nápísem Toyota a tam je destička a na ní je napsaný výrobce (zde uvedený Aisin/TRW). Neřekl si jim prvně, že bys chtěl, aby použili ty tvoje destičky, než si se jich ptal na výrobce originálů? To by odpovídalo tomu, že to radši nevěděli. A ve kterým městě si ty servisy zkoušel?

pyroman> Setkal sem se s tím, že autorizovaný servis používal díly dodané zákazníkem na jeho přání, případně byli kryti čestným prohlášením.
Vo co go? Vo peníze.
Holomek!
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Rampa89 píše: pyroman> Setkal sem se s tím, že autorizovaný servis používal díly dodané zákazníkem na jeho přání, případně byli kryti čestným prohlášením.
Vo co go? Vo peníze.
Jasně, je to jejich volba, ale strkají hlavu do oprátky. To, že byli kryti čestným prohlášením...bylo by to hezké, ale není tomu tak. Kdyby došlo na lámáni chleba, tak soud v 9 z 10 případů rozhodne v prospěch zákazníka, protože ten není odborník a servis měl vědět, že to tam nemají namontovat, protože... Prostě to tak je. Dnes není biznis jako před 10-15 lety. Dnes tě zažaluje jakejkoliv jouda a soud mu dá jakožto neznalýmu problematiky zapravdu.
A proto "voco go...vo peníze" - naprostej souhlas. Za těch pár korun za výměnu se servis nezaváže namontovat něco, o čem na 100% neví, zda je to OK aby pak vydal hromadu peněz a času za soudní spor. HOWG, protože se už odchulujeme od původní problematiky.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
fildis
Věčnej rejpal

Příspěvek od fildis »

pyroman: Chytáš se kravin, myšleno to bylo obrazně, akorát jsem to nedal do uvozovek, za to se ti tedy omlouvám :lol: ale stojím si za tím, že vyměnit je za mnou dodanej kus by neměl bejt problém, ale opravdu nehodlám obvolávat Toy servisy po Praze a zjišťovat, kde by to udělali a nemám ani potřebu :wink: Z doslechu od známých vím, že v servisech jiných automobilek to problém nebyl :wink:
Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila :-D

http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
adales
Člen Týmu

Příspěvek od adales »

pyroman píše:Mno...výrobce mají uvedeného v něčem, co používají, ale sdělit ti to nemusí. :) To je prostě obchod. A možná jsi narazil na tři borce, co fakt nevěděli, kde to najít. Obvykle dotazy tohoto typu jejich hlavní pracovní náplní nebudou, že jo. Jinak na krabičce to není, takže nelhali :-D
Na krabičce to není a není to ani na desce samotné, ptal jsem se. Je tam taky údajně znak Toyoty a ni víc.
pyroman píše:Jelikož neodebírají od TRW ale od importera, nemají TRW katalogy, tudíž neumí dohledat, zda to, co jim tam položíš je fakt to, co do toho auta má jít.
Hm, to je docela možné a tady bych viděl asi největší potíž, ale zase jsme u toho - kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody :wink:. Nicméně sázel jsem na jejich odbornost, že budou mít trochu přehled o tom, co do toho auta dávají... v tomto jsem trochu zklamán :(
pyroman píše:U oleje je to jiná...tam je důležitá viskozita a výkonnostní parametry, takže u zavřeného oleje je jednoduché zjistit, zda jeho obsah do motoru můžou nalít, nebo nikoliv.
Vidíš a stejně by ho tam nedali, protože není "jejich"...
pyroman píše: I kdyby mě nechali podepsat, že na moje přání tam dali takové a makové destičky a já se vysekám, tak je to nezbavuje odpovědnosti a moje manželka na nich vysoudí i poslední pytlík z odpadkového koše.
.
Díváš se moc na americké filmy :lol: (nic ve zlém). Obávám se, že tady by tvoje manželka byla ráda, že by ji někdo vrátil soudní náklady to ještě možná...
Pojďme si představit co by se tak mohlo stát. Situace: Přijedeš do servisu a na reverz si tam necháš namontovat tebou dovezené brzdy. Vše OK a tak jedeš domů a na první křižovatce to neubrzdíš a do někoho to našiješ. Dáš to k soudu a znalec zjistí, že to bylo tím, že byly špatně namontovány brzdové desky. Taky zjistí, že daný typ brzdových desek je vhodný pro dané vozidlo. Vina jasně na straně Toyoty. Ty jsi sice podepsal reverz, ale ten se vtahoval pouze na kvalitu daného dílu a ne na jeho montáž, která byla provedena ledabyle. Takže Toyota platí.
Obdobná situace, ale za bouračku může špatná kvalita desek, čili jejich kvalita byl natolik špatná, že to nebyly schopny ubrzdit. Tentokrát je vina na tvé straně a nevysoudíš ani ň.
Který z těch dvou scénářů je pravděpodobnější? Myslíš, že kvalita desek je tak diametrálně odlišná?
Toyota Corolla Verso 1.8
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

adales píše:Na krabičce to není a není to ani na desce samotné, ptal jsem se. Je tam taky údajně znak Toyoty a ni víc.
Právě že údajně... pak jim ukážeš tu původní s nápisem výrobce a najednou to bude aha a xy verzí výmluv a zdůvodnění, proč je ten díl kvalitnější než ten tvůj.
Díváš se moc na americké filmy :lol: (nic ve zlém). Obávám se, že tady by tvoje manželka byla ráda, že by ji někdo vrátil soudní náklady to ještě možná...
Souhlas. Ohledně toho dokazování u soudů, vím třeba o případu, kdy kamionu prasklo listový pero na nápravě a zařvalo kvůli tomu několik lidí v protijedoucím osobáku (co vím bylo to před lety na dálnici u olomouce). Řešilo se, čí je to vina, jestli byl náklaďák přetíženej - nebyl nebo špatnou údržbou/servisem - taky ne a nakonec se na ústavu materiálů na VUT přišlo na to, že to byla špatná zvolená ocel při konstrukci a byl to vlastně únavovej lom v praxi. Čili za to nemohl vůbec ani dopravce, ani řidič, ale výrobce vozidla.

Takže fakt neberu obavy servisů, který odmítají použití daných dílů, to čestný prohlášení bývá jenom pro klid duše. V případě soudního sporu mají obě strany stejný možnosti dokazování a fakt bych se divil, kdyby se servis snažil míň, než majitel auta. A v případě vadných destiček se z toho sice servis vyvlíkne, ale je tu pořád dovozce, prodejce a výrobce, se kterýma se to dá řešit...

Nemluvě o tom, že celá tato diskuze kapku postrádá smysl v tom, že nejsou jenom takhle jednající autorizovaný servisy a hlavně nejsou jenom autorizovaný servisy... :wink:

Nejlépe udělaná práce je vlastníma rukama...
Holomek!
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

adales píše: Díváš se moc na americké filmy :lol: (nic ve zlém). Obávám se, že tady by tvoje manželka byla ráda, že by ji někdo vrátil soudní náklady to ještě možná...
Pojďme si představit co by se tak mohlo stát. Situace: Přijedeš do servisu a na reverz si tam necháš namontovat tebou dovezené brzdy. Vše OK a tak jedeš domů a na první křižovatce to neubrzdíš a do někoho to našiješ. Dáš to k soudu a znalec zjistí, že to bylo tím, že byly špatně namontovány brzdové desky. Taky zjistí, že daný typ brzdových desek je vhodný pro dané vozidlo. Vina jasně na straně Toyoty. Ty jsi sice podepsal reverz, ale ten se vtahoval pouze na kvalitu daného dílu a ne na jeho montáž, která byla provedena ledabyle. Takže Toyota platí.
Obdobná situace, ale za bouračku může špatná kvalita desek, čili jejich kvalita byl natolik špatná, že to nebyly schopny ubrzdit. Tentokrát je vina na tvé straně a nevysoudíš ani ň.
Který z těch dvou scénářů je pravděpodobnější? Myslíš, že kvalita desek je tak diametrálně odlišná?
Hm, jak myslíš. Nejspíš jsi ještě neokusil na vlastní kůži jak moc je paragraf pokroucený.
Každý normální servis je pro případ škody způsobené chybou v pracovním postupu pojištěný, protože prostě "shit happens". Musí ale dodržet jisté náležitosti, do kterých rozhodně montáž dílu, u kterého servis nemůže prokázat vhodnost na daný vůz rozhodně nepatří. Takže v nejlepším případě by z toho servis měl spoustu dokazování a dotklo by se jich to i finančně, V nejhorším případě by se pojišťovna distancovala a servis by do toho zahučel. Vyplatí se mu to riziko za výměnu destiček? NE.
Pokud by selhal tebou dodaný díl, možnosti důvodění důkazy jsou sice stejné, ale pozice jednotlivých stran před soudem nikoliv. Tím, že ti servis nechal podepsat nějaké prohlášení by de facto jen přiznal to, že měl pochybnosti o správnosti nebo kvalitě dílu a neměl ti jej měnit. Tady se obávám, že by verdikt nebyl zcela jednobarevný ani pro jednu starnu a čím výš by se to následně hnalo, tím víc by zavážilo to, že servis má být natolik odborný, aby neprovedl opravu, následkem které by mohla být způsobena újma.

to Rampa89: Rád bych tě doplnil - to čestné prohlášení je jen pro klid duše. Je to podobné, jako když tě nemůžou pustit na dílnu. Ikdyby tě nechali něco podepsat, tak v případě že se ti na dílně něco stane, bude mít to čestné prohlášení cenu papíru, na kterém je vytištěné. Abys mohl na dílnu, musel bys absolvovat kompletně BOZP, mít ochranné pomůcky atd. Analogicky platí u podpisu prohlášení o použití dílu, který si přineseš.

Hele...já nechci vyvolávat při a proto tímto komentem končím, protože se odchylujeme od původního témata. Já za sebe říkám - když dám něco dělat odborníkovi, tak ale od "A" do "Z". Pokud si něco rozhodnu udělat sám (jako že jsem si brzdy komplet udělal, protože jsem si s tím chtěl vyhrát tak, abych na ně nejbližší 2 roky nemusel šáhnout a taky jsem chtěl podrobně vědět, v jakém je co stavu), tak si to taky dělám od "A" do "Z" sám a když je něco špatně, je to jen a jen moje chyba.
S tím olejem si myslím, že se jako k zákazníkovi mohli zachovat i jinak (vzali to čistě obchodně), ale u těch brzd... mít servis, tak mají moji přejímací technici příkaz takovéto opravy odmítnout.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Jeeee, no tak si zajdi vecer k nejakymu servisu Toyota, koukni se do popelnice a vytahni krabicku od desticek. Dej do ni svoje TRW desky a rano se tam zastav na vymenu s originalnim dilem :)
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
adales
Člen Týmu

Příspěvek od adales »

pyroman
Uznávám, že to, co píšeš má hlavu a patu a něco na tom je. Mě se ale opravdu nechce dávat více než dvojnásobnou částku za stejnou kvalitu.

Jinak nakonec se ukázalo, že i v tom servisu jsou lidi a dá se s nimi domluvit (nevím jestli s tím má co do činění fakt, že člověka na příjmu servisu celkem znám) - navrhli mi, že mi to teda vymění, ale že v protokolu o práci a faktuře o tom nebude zmínka. Čili vlk se nažral a koza zůstala celá :-)

Jo ještě k těm servisům - tu opravu dělám v Trendcar Nový Jičín, a dále jsem volal ještě do jejich centrály v Olomouci a do Auto-Moto Styl v Ostravě.
Toyota Corolla Verso 1.8
Odpovědět

Zpět na „Corolla“