Akumulátor

vše ohledně modelové řady Yaris
bigjoe
Navigátor

Příspěvek od bigjoe »

Mňa by zaujímalo ohladne nabíjania batérie, ak chcem nabiť autobatériu, musím odpojiť svorky batérie alebo stačí otvoriť kapotu, pripnúť + kábel na plus pól a - kábel na - pól a nabíjať? Ide mi o to aby sa mi palubný počítač nevynuloval.
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Záleží na tom, jakou použiješ nabíječku. Kvalitnější/dražší mají napětí hlídané a stabilizované. Tudíž by neměly dávat víc než 15V. Bohužel jsou i levné nestabilizované nabíječky, které jsou schopné dodat přes 15V a to už by mohlo, ale nemuselo, poškodit nějaké přístroje ve vozidle. I když to je dost nepravděpodobné. Nicméně já doporučuji při nabíjení baterii odpojit.
Kolují i názory, že odpojením baterie se mažou adopční data z řídící jednotky motoru a pak jede motor v jakémsi "nouzovém" režimu. Adopční data se skutečně z jednotky mažou. Jenže při ujetí pár kilometrů se tato data sama obnoví. Například u mého Yarise se prvních 4-5km projevuje "deafultní" nastavení jednotky takovou leností a nechutí zrychlovat. Ovšem během těch pár kiláků se vše vrátí do normálu a autí jede jak má.

Takže baterii při nabíjení odpojovat. Stačí mínus pól.

PS: některé autoservisy používají dočasný zdroj na udržení dat v palubním PC a rádiu. Píchnou ho na svorky baterie, tu potom odpojí a nabíjejí. Palubní napětí je mezitím udržováno náhradním zdrojem.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Dnes som vybral aku a dal som ho trochu "prefackať" na novej nabíjačke,nakolko často jazdím na kratšie trasy...
Asi 6 hodín sa baterka nabíjala a potom už led ukazoval na nabíjačke zelenú ,teda mala by byť OK.

Naozaj nemusím RJ "naučiť" znova - ako má fungovať ?.
Píšem len preto,že na forde sa robilo to,že po zapojení aku sa auto nastartovalo,nechalo pár minut(teraz neviem kolo presne) len tak bežať a nedotýkať sa ničoho...Potom pridať plyn asi na 1500ot. (tiež nejakú chvílu držať na tých otáčkach) a potom sa vybrať asi na 10km trasu s častým radením-proste jazdu po meste.
Alebo je to zbytočné??
možnože sa takéto niečo robilo len v minulosti na starších autách s rj
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Nemusíš jí nic učit. Dělá se kolem toho šílená věda, ale nic na tom není. Vůbec nemusíš auto projíždět, nechat bublat, nic takového. Případně pokud chceš, tak se projeď pár kilometrů a je to. Jednotka si "ošahá" čidla, vyhodnotí spaliny, nastaví optimální směs a je to, ale to je otázka vteřin. Já to dělám tak, že auto projedu tak, aby se ohřál motor, párkrát tomu šlápnu na krk, aby Jarýsek upaloval co mu písty stačí a hotovo. Ale to je jenom pro klid duše ;) a hlavně rád jezdím :lol:

Ono je to spíš o tom, že víš, že se něco smaže a má být něco jinak. Myslím si, že kdybych ti odpojil baterku aniž bys o tom nevěděl, tak bys následující jízdu ani nepoznal nějaké odlišné chování. Asi i to moje pozorování "lenosti" bude jenom čistě o tom, že si to namlouvám.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

dík!! :wink: :bigups:
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Něco málo jsem o tom sepsal zde ;)
PT
Navigátor

Příspěvek od PT »

No po 4,5 roku mi aku definitivne odisiel, mam tam Delphi 45AH 325-330A a pojde tam bud Varta alebo mi este ponukli AEE? neviem nemam skusenost...ale urcite 45AH
Yaris 1,0 r.v. 2006
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

4,5 roku? Docela málo, ale stát se to může.

Za slušnou cenu Vartu. Banner si někdo pochvaluje, někdo na něj nadává. Bosch je předraženej, Exide taky. Docela slušný je polský ZAP, ale je to polský a tak radši nebrat :lol: Nasaď Vartu a hotovo.
Mates.
Manager Týmu

Příspěvek od Mates. »

4-5 let bude podle mě maximální výdrž baterky při městském provozu. Já jezdím trasy do hokny 9km a to samý zpět...denně...občas nějakej ten výlet a auto startuje furt. A to jsem Yardu kupoval a nešel natočit, páč nechali rožlý světlo a baterka se vybila. Pár hodin na nabíječce ji probralo...a od té doby valí. Neumím vypočítat, jak dlouhou dobu by potřebovala na dobití po startu, to můžou spočítat místní koumáci, co se furt vrtaj v těch autech a nedaj jim klid :P
Camry XV30 3,0 V6 automat - na prodej
Corolla Verso 2005 1,8 beňo
Yarda Verso 1,3 po FL - prodáno
Thorwards
Člen Týmu

Příspěvek od Thorwards »

Dobrý den, potřeboval bych poradit, přítelkyně má Yarise r.v. 2001 motor 1,0 VVT-i, a má v háji baterku, je druhým majitelem a v autě nebyl návod. Nevíte někdo jaká baterie do toho patří? Původně tam byla 45Ah, ale na stránkách Varty jsem našel, že do toho patří 52 resp. 54 Ah (http://www.varta-automotive.cz/index.ph ... =cz&range=) Myslel jsem pak na Vartu Black. Myslíte, že je pro Yaríska vhodná? A ještě nevim jestli má být plus napravo nebo nalevo. Předchozí baterie ho má vpravo, ale někde jsem četl, že asijská auta mají plus vlevo, tak si řikám jestli předchozí majitel baterii prostě neotočil.
VW Golf 7 1,2 TSi Comfortline r.v. 2013
VW Golf 6 1,4 TSi Highline r.v. 2010
Yaris 1,0 VVT-i r.v. 2001 (na prodej v sekci Auta-nabídka)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=10848
Podle mě dobré řešit nejprve rozměr, aby se baterka nemusela různě podkládat a v případě nárazu nevyběhla ven. Pak také průměr připojovacích kolíků. A až úplně nakonec přesná kapacita.
Jinak orientace je snad jasná, daná tím, co tam je, ne....? Levé baterky bývaly třeba u žigulíků, ale Toyoty jsou v tomhle pokud vím klasika. Ale pro klid duše existují i baterky se čtyřmi kontakty :)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Thorwards
Člen Týmu

Příspěvek od Thorwards »

Jak nejsme první majitelé tak si právě nejsem jistý zda už baterka nebyla měněna předchozím majitelem a nedal tam třeba jinou než tam má být. V Yarisu motor 1,0i můžou být baterie různých rozměrů a s různým průměrem připojovacích kolíků?
Thorwards
Člen Týmu

Příspěvek od Thorwards »

Nemáte tu někdo Yaríska 1,0 VVTi r.v. 2001? Nepodíval by jste se mi do návodu jaké rozměry a parametry má mít baterie?
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

tak tie rozmery neviem ale mozes si to zmerat aku ma ta bateria dosadaciu plochu a podla toho asi kupit bateriu
aj ked budes ju tam musiet priskrutkovat cize toho ze bude mensia by som sa nebal .
ale urcite ked pride muco tak ten ti ju zmeria :)

parametre by mala mat 45AH a 330A-350A
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Pročti si ten odkaz. Přinejmenším do určitého roku výroby mají japonci i korejci jiný průměr kontaktů než evropa a také jiný rozměr. Rozměr je důležitý pro správné uchycení v držáku bez podkládání kusy větví apod. a hlavně pro použití originálních přídržných prvků.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Yaris“