Hm, tak tohle určitě zkusím, snad to půjde....Marty píše:Na "mojí" STK mi technik řekl, že mi potvrdí žádost o zápis alternativních pneu do TP na základě údajů z příručky. Zkus to taky
Takže pak jen 50 Kč za zápis změny a příručku s sebou
E12 - povolené rozměry pneu
No to nam na STK řekli také, ale na DI nebo jak se to jmenuje požadovali vyjádření od Toyota ČR. Požádal jsem tedy Toyota ČR o oficiální vyjádření o alternativních pneu a ta ho poslala, akorát za to chtěla 600Kč. Bylo to ještě trochu složitější, protože naše Corolla E11 pochází ze Španělska a má tedy veškerou dokumentaci ve španělštiněMarty píše:Na "mojí" STK mi technik řekl, že mi potvrdí žádost o zápis alternativních pneu do TP na základě údajů z příručky. Zkus to takyadales píše:Takže jsem kontaktoval oficiální zastoupení Toyoty v ČR a datázal se na doporučené pneu pro můj vůz (E12 kombi) a jejich odpověď zni:
195/60R15 88V 15x6JJ nebo 15x6J
195/55R16 87V 16x6JJ nebo 16x6J
čili přesně to, co uvádí v příručce. Otaázka jestli mi to bude něco platné v případě STK či pojišťovny.
Proto absolutně nechápu, kdo píše do techničáků ty blbosti o povinných rozměrech pneu
Takže pak jen 50 Kč za zápis změny a příručku s sebou

Moje zkušenost:
Pro mojí třináctistovku mohu mít dle příručky a nálepky v přihrádce 165/70-14 nebo 175/65-14.
V TP jsem měl ty první, na autě ty druhé. Na STK mě bez milosti vykopli, ačkoli tyto pneu mají prakticky stejný obvod, jsou plně záměnné a ukazoval jsem jim jak návod, tak tu informační nálepku.
Tak jsem si od dovozce za 500,- vyžádal oficiální vyjádření, s tím jsem došel na Magistrát, kde mi to za 10,- Kč (no fakt
) zapsali a druhý den jsem ještě bez poplatku znovu absolvoval STK jenom s touto "závadou".
Pro mojí třináctistovku mohu mít dle příručky a nálepky v přihrádce 165/70-14 nebo 175/65-14.
V TP jsem měl ty první, na autě ty druhé. Na STK mě bez milosti vykopli, ačkoli tyto pneu mají prakticky stejný obvod, jsou plně záměnné a ukazoval jsem jim jak návod, tak tu informační nálepku.
Tak jsem si od dovozce za 500,- vyžádal oficiální vyjádření, s tím jsem došel na Magistrát, kde mi to za 10,- Kč (no fakt

No takže jsem se nakonec dotázal u inkriminovaného městského úřadu, který vydal ten techničák se zmíněnými špatnými rozměry pneu. K mému překvapení přiznali, že udělali chybu a že dopručené pneu jsou ty, které uvádí výrobce auta (jaké překvapení
). Nabídli mi, že pokud se tam osobně zastavím, tak mi ten správný údaj zapíšou. Což bude asi celkem problém, neboť bydlím pár set kilometrů dál, ale snad se to bude dát řešit poštou.
Poučení na závěr? Nevěř všemu, co je psáno v TP, pokud se ti něco nezdá, tak si to raději 10x ověř!

Poučení na závěr? Nevěř všemu, co je psáno v TP, pokud se ti něco nezdá, tak si to raději 10x ověř!