jakej olej do převodovky

vše ohledně modelové řady Corolla
ombre
Věčnej rejpal

Re: MoS2

Příspěvek od ombre »

peta píše:Kdyz uz jsme u tech prevodovych oleju - nezkousel jste nekdo prevodovy olej s MoS2 (molyka) - udajne to ma mit jen same vyhody a ani cena neni vysoka?

Anebo motorovy olej s MoS2? - take jen same vyhody a sehnat se necha za dobrou cenu..
Já nevím a je to pouze můj názor, ale když vezmu v potaz, že sulfát molybdnatý je mnohem tvrdší než ocel, a firmami popsaný revoluční princip snižování tření, tak bych do toho nešel.
Údajný princip: mikroskopické částečky sulfátu molybdnatého mezi třecími dvojicemi změní přímé tření na valivé, takže je to údajně něco jako valivé ložisko.
Když se nad tím zamyslím, tak logicky mi hrst jemného písku taky udělá v motoru spoustu valivých ložisek :? .
Zázrak spočívá (mám to ověřeno pouze z jednoho zdroje) v rozleštění třecích ploch, které po té opravdu kladou menší odpor - aspoň zpočátku, než se zázrak probrousí přes pocementovanou vrstvu pastorků. Pak je po legraci. V motoru je to v podstatě totéž, jen se tam toho dá zničit mnohem víc.
Obrázek
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

do řadících převodovek nenalívat hypoidní-ten je určen do diferáků.Nic se nepokazí,když do převodovky (manuál) se dá ATF který je určeno pro automaty-trochu se sníží spotřeba. :roll:
toyota corolla 4E FE 65kW
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: MoS2

Příspěvek od Beaver »

ombre píše:
peta píše:Kdyz uz jsme u tech prevodovych oleju - nezkousel jste nekdo prevodovy olej s MoS2 (molyka) - udajne to ma mit jen same vyhody a ani cena neni vysoka?

Anebo motorovy olej s MoS2? - take jen same vyhody a sehnat se necha za dobrou cenu..
Já nevím a je to pouze můj názor, ale když vezmu v potaz, že sulfát molybdnatý je mnohem tvrdší než ocel, a firmami popsaný revoluční princip snižování tření, tak bych do toho nešel.
Údajný princip: mikroskopické částečky sulfátu molybdnatého mezi třecími dvojicemi změní přímé tření na valivé, takže je to údajně něco jako valivé ložisko.
Když se nad tím zamyslím, tak logicky mi hrst jemného písku taky udělá v motoru spoustu valivých ložisek :? .
Zázrak spočívá (mám to ověřeno pouze z jednoho zdroje) v rozleštění třecích ploch, které po té opravdu kladou menší odpor - aspoň zpočátku, než se zázrak probrousí přes pocementovanou vrstvu pastorků. Pak je po legraci. V motoru je to v podstatě totéž, jen se tam toho dá zničit mnohem víc.
No pokud to skutečně brousí, tak až to rozleští honování válců, tak to bude opravdu velice pozitivní přínos :D Řekl bych, že je to ale všechno plus mínus reklama, protože cokoliv v oleji co by bylo na bázi nějakých částeček by buď vlastní vahou kleslo na dno vany a tam to zůstalo, nebo by se to odchytlo v olejovým filtru.

Převodovky jsou na tom podobně, akorát že tam by leštění čehokoliv jakkoliv nejspíš zvětšilo vůle a převodovka by se dřív nebo později vykloktala. Do Favorita mi otec nalil "něco na opotřebené převodovky", což chvilku pomohlo a převodovka se jevila tišší, ale v současné době po zhruba roce je to to samý, převodovka hučí dle mého názoru ještě víc a efekt to mělo nulovej.

Ohledně té doživotní náplně v převodovce. Ono to fakt není potřeba měnit, převodovka se během cca 40ti tisíc zaběhá a omele a ta výměna odstraní ten otěr z převodovky. Potom se tam dá ta "doživotní náplň" a tu už tam můžete nechat do konce života, tj. dokud se převodovka úplně nevysype. Ale ten proces omílání furt funguje a čas od času ten olej vyměnit není na závadu, zvlášť pokud se s autem lítá rychle nebo je zatěžovaný, protože při zahřívání převodovky ten olej taky dostává zabrat a trochu degraduje.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

tak jakej

Příspěvek od arcci »

omlouvám se že to zase vytahuju, ale jakej teda olej do převodovky pro E11, GL - 4 nebo - 5, v manuálu (papírovym ) je 5 někdo doporučuje 4, je někdo kdo by doved říci slovem odborníka co tam mám dát ?? :),
rád bych to před zimou vyměnil....
arcci
corolla EE111 HB ; 1,3 4E-FE 99; 63 kW/5400
Honda JAZZ 1,4 / 73 kW ;i-VTEC 2009
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: tak jakej

Příspěvek od Beaver »

arcci píše:omlouvám se že to zase vytahuju, ale jakej teda olej do převodovky pro E11, GL - 4 nebo - 5, v manuálu (papírovym ) je 5 někdo doporučuje 4, je někdo kdo by doved říci slovem odborníka co tam mám dát ?? :),
Vyšší číslo znamená lepší olej, určitě 5ku.
Lexus IS200
Lexus RX400h
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

Beaver píše:
arcci píše:omlouvám se že to zase vytahuju, ale jakej teda olej do převodovky pro E11, GL - 4 nebo - 5, v manuálu (papírovym ) je 5 někdo doporučuje 4, je někdo kdo by doved říci slovem odborníka co tam mám dát ?? :),
nie.
GL5=olej na mazanie hypoidnych prevodov, t.j. okrem toho ze zuby do seba zapadaju, este sa po sebe aj posuvaju. ak nemas hypoidny prevod, staci ti aj GL4.

arcci:
ak je v manuale GL5, tak tam nalej GL5 a na nejake reci kasli.

drgi
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

No já měnil olej naposledy, když se ještě u nás prodával jenom PP90 a PP90H, tedy hypoidní. Ten první se většinou strkal do převodovky pod autem, ten druhý do diferáku vzadu.... Ale vůbec nevím, jak je to u převodovek u aut s předním náhonem, kde snad diferák a převodovka mají společnou náplň.......? Tak jak je to, Drgi, znalče? :)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

Jimmi píše:No já měnil olej naposledy, když se ještě u nás prodával jenom PP90 a PP90H, tedy hypoidní. Ten první se většinou strkal do převodovky pod autem, ten druhý do diferáku vzadu.... Ale vůbec nevím, jak je to u převodovek u aut s předním náhonem, kde snad diferák a převodovka mají společnou náplň.......? Tak jak je to, Drgi, znalče? :)
zalezi od toho, ci je na diferenciali hypoidne sukolie, alebo nie. a ked je raz v manuale napisane GL5, tak tam asi bude hypo.

drgi
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Takže do převodovky hypo (GL5) může, ale do diferenciálu ne-hypo (GL4) nesmí, pochopil jsem to správně? Nejsou náhodou všechny diferáky hypo? Má Corolla společnou náplň převodovky a diferáku? Co na to Tvoje E9 "s plutvičkou", Drgi, čím bys ji nakrmil Ty......? :wink:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

drgi píše:
Beaver píše:
nie.
GL5=olej na mazanie hypoidnych prevodov, t.j. okrem toho ze zuby do seba zapadaju, este sa po sebe aj posuvaju. ak nemas hypoidny prevod, staci ti aj GL4.

arcci:
ak je v manuale GL5, tak tam nalej GL5 a na nejake reci kasli.

drgi
Tak to jsem se seknul, nicméně pokud je k dispozici manuál, je dobrý se držet doporučení v něm uvedeným. Já jsem si to spletl s brzdovou kapalinou :roll:
Lexus IS200
Lexus RX400h
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

Jimmi píše:Takže do převodovky hypo (GL5) může, ale do diferenciálu ne-hypo (GL4) nesmí, pochopil jsem to správně? Nejsou náhodou všechny diferáky hypo? Má Corolla společnou náplň převodovky a diferáku? Co na to Tvoje E9 "s plutvičkou", Drgi, čím bys ji nakrmil Ty......? :wink:
do diferencialu s hypoidnym prevodom moze ist aj GL4, ale iba ak ho chces znicit :-)
nie vsetky diferencialy su hypoidne.

moja E9 FWD este bez plutvicky ma v manuale napisane GL4/GL5. ale pre E9 4WD je v manuale GL5.

drgi
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Dnes existuje dost prevod. oleju, ktere splnuji GL4 a zaroven i GL5 specifikaci. napr. http://mujobchod.atlas.cz/shop/item.asp ... &id_cat=14
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

drgi píše:...nie vsetky diferencialy su hypoidne.

moja E9 FWD este bez plutvicky ma v manuale napisane GL4/GL5. ale pre E9 4WD je v manuale GL5...
Koukám, že ty plutvičky nějak střídáš, Drgi :wink:

Je to jasný, 4WD má tři diferáky a nejméně jeden z nich je hypoidní 8)

Budu někde muset sehnat správné údaje.... takže kdybyste někdo věděl, jaký olej přesně do 5kv. převodovky 4E-FE z r. 1993 tak hoďte prosím hlášku..........
VAZ 2103 1500/49kW bílá
konik
Řidič

Příspěvek od konik »

Já budu do své dávat gl-5 je to v manuálu jinak podle manuálu pro auta s motory 2E ,4E-FE,4A-FE a 2C-E je GL4 množství 1.9l
Corolla E11 1.8 16V 81kw 4WD
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

Hypoidní diferák se pozná,že hruška není v ose s talířovým kolem.Lepe řečeno,že kardan je níž jak poloosy.U převodovek s diferákem,tam není hypoid-možný vyjímky budou,ale hypoidní olej ničí vlastosti synchronů,tak se nehodí do řadících převodovek. :idea:
toyota corolla 4E FE 65kW
Odpovědět

Zpět na „Corolla“