Zkušenosti
-
- Řidič
Zdarec, přes víkend jsem neměla ještě pojistku, tak jsem moc nejezdila. Musím říct, že jsem opravdu nadšená - a prohlašuji, že se už nikdy nechci vrátit na manuální řazení, tento automat je fantastický (neřešit pedál spojky, kde zabírá, jak zabírá). Zasekané město s kruháči jsem si vyloženě užila, zívající a lehce znuděná. V tichu a zadarmo. A také si říkám, že další auto bude zase hybrid, možná ten "do zásuvky", mám garáž, takže kde nabíjet by bylo. Zatím jsem na 4,5 litru, zítra jedu delší trasu do Ostravy, tak počítám, že to ještě o facku srazím. Auto se skvěle ovládá, couvací kamera ve zpětném zrcátku bezvadná, hodně mi pomůže. Jsem velmi překvapená, že i do poměrně velkého kopce u nás v dědině stále jedu z baterie - máme to tu rozkopané, takže do svahu, pomaličku, přes výmoly - ale táhne to jak blbé a motor to nenahodí. Musím si najít ten svůj systém pro jízdu, jasně že nelze brzda-plyn (tak sem ostatně nejezdila nikdy), ale zase lehká brzda dobíjí baterie, tak si myslím, že svoji roli to hraje. Jsem ráda, že jsem se takto rozhodla, mi to trvá vždycky dost dlouho, ale první sednutí do tohoto Aurise a věděla jsem, že tohle je MOJE AUTO a že ho chci. Naštěstí je o HSD v čR kupodivu tak malý zájem, že tam na mne počkalo další tři měsíce.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Tož vitaj...
K té brzdě - nevím, jak je to na palubce Aurise, ale já mám v Priusu takové vodorovné pole, ve kterém běhá sloupec, to je v podstatě ekonoměr, jak moc šlapu na plyn a tedy kolik energie jde ke kolům (velmi zjednodušeně řečeno). Na levé straně je k tomu připojené ještě další menší pole, které signalizuje rekuperaci. Při lehčím brzdění se pouze rekuperuje, klasické brzdy se aktivují až při silnějším sešlápnutí pedálu. A právě to zda (a kolik) rekuperuji nebo už brzdím normálními brzdami ukazuje tem malý sloupeček vlevo. Ten brzdný účinek rekuperace je závislý na rychlosti. Píšu to proto, že s Priusem jsem se musel znovu naučit používat brzdový pedál. S jinými auty jsem využíval setrvačnost a naučil jsem se brzdy téměř nepoužívat, brzdy na mém autě vydržely 3x tolik, než na kolegově
. Zpočátku jsem tak jezdil i s Priusem (zvyk je železná košile), ale potom jsem začal znovu používat brzdu a spotřeba šla ještě o pár desetin dolů.
K té brzdě - nevím, jak je to na palubce Aurise, ale já mám v Priusu takové vodorovné pole, ve kterém běhá sloupec, to je v podstatě ekonoměr, jak moc šlapu na plyn a tedy kolik energie jde ke kolům (velmi zjednodušeně řečeno). Na levé straně je k tomu připojené ještě další menší pole, které signalizuje rekuperaci. Při lehčím brzdění se pouze rekuperuje, klasické brzdy se aktivují až při silnějším sešlápnutí pedálu. A právě to zda (a kolik) rekuperuji nebo už brzdím normálními brzdami ukazuje tem malý sloupeček vlevo. Ten brzdný účinek rekuperace je závislý na rychlosti. Píšu to proto, že s Priusem jsem se musel znovu naučit používat brzdový pedál. S jinými auty jsem využíval setrvačnost a naučil jsem se brzdy téměř nepoužívat, brzdy na mém autě vydržely 3x tolik, než na kolegově

Zeman není můj prezident
-
- Řidič
Auris to má řešené podobně, akorát jinak graficky vyjádřené - na Priusu je to vodorovný sloupec, my to máme v podobě "otáčkoměru", kdy rekuperační část je označená tmavomodře - a když se ručička pohybuje v této oblasti, rovněž dochází k rekuperaci. Musím vyzkoušet víc variant - zda dojíždět s mírným bržděním, nebo pouze bez plynu, nebo zařadit i B.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Řazení "Béčka" jsem opustil, protože tím se ke kolům připojí spal. motor, který se točí naprázdno bez paliva a tím se dodává brzdná síla na úkor rekuperace = nerekuperuje se tolik energie, kolik by se v tu chvíli mohlo.
Nauč se používat více brzdový pedál a to tak, že je lepší pozdější a razantnější brzdění, než lehké delší = opět se tím docílí rekuperace většího množství energie. Chce to trochu cvik, ale to zvládneš, dobře se to učí na místech, kudy často jezdíš a pak si to už dokážeš odhadnout i jinde. je to jenom otázka cviku.
Jinak od 2. dubna, kdy jsem s novým Priusem vyjel z bran autosalonu mám k dnešnímu dni najeto 23357 km. Průměr od začátku (přes léto) jsem měl 4,3, ale za poslední cca 3 týdny pozoruji zvýšení spotřeby o cca 0,3. Myslím si, že je to způsobené obdobím, že přes zimu to prostě bude brát víc a v létě míň. Je to trochu paradox, protože u posledního auta jsem to měl přesně opačně - v létě cca o 0,2 - 0,3 l více, než v zimě. Holt je to asi tak a nelze než se s tím smířit.
Nauč se používat více brzdový pedál a to tak, že je lepší pozdější a razantnější brzdění, než lehké delší = opět se tím docílí rekuperace většího množství energie. Chce to trochu cvik, ale to zvládneš, dobře se to učí na místech, kudy často jezdíš a pak si to už dokážeš odhadnout i jinde. je to jenom otázka cviku.
Jinak od 2. dubna, kdy jsem s novým Priusem vyjel z bran autosalonu mám k dnešnímu dni najeto 23357 km. Průměr od začátku (přes léto) jsem měl 4,3, ale za poslední cca 3 týdny pozoruji zvýšení spotřeby o cca 0,3. Myslím si, že je to způsobené obdobím, že přes zimu to prostě bude brát víc a v létě míň. Je to trochu paradox, protože u posledního auta jsem to měl přesně opačně - v létě cca o 0,2 - 0,3 l více, než v zimě. Holt je to asi tak a nelze než se s tím smířit.

Zeman není můj prezident
-
- Řidič
To brzdenie cez "B" je motorom? som s toho tiež prekvapený,lebo v servise Toyoty mi hovoril že to sa zvýši na statore el.motora prúd, niečo podobné ako majú kamiony spomalovacie brzdy-retardery, tak neviem,ale možno to je aj tak ako píšeš.Pár krát sa mi stalo že som tam to béčko zabudol,napr.pri spomalovaní do kruháču a auto išlo po pridaní plynu aj na to béčko,ale nemalo dobrý výkon.Tiež používam brzdový pedál na spomalenie len elektricky-rekuperačne a záber brzd sa dá aj rozpoznať ,zase je to len otázka praxe.
Trocha iná téma, natankoval som už 3nádrže do plna benzínu Shell Nitro +, a auto sa veru zlepšilo,spotreba mierne poklesla.Tak som to dal aj do Yarisa / 3valec,1liter / a na tom malom motore sa ten benzín prejavil tiež perfektne.
Trocha iná téma, natankoval som už 3nádrže do plna benzínu Shell Nitro +, a auto sa veru zlepšilo,spotreba mierne poklesla.Tak som to dal aj do Yarisa / 3valec,1liter / a na tom malom motore sa ten benzín prejavil tiež perfektne.
Ten motor běží bez dodávky paliva, to znamená, že to pouze vytváří brzdnou sílu vnitřním třením a odporem komprese - to je stejné, jako u normálního auta, když za jízdy zhasneš motor. Pokud tam "Béčko" zapomeneš a šlápneš na plyn, tak se motor normálně rozeběhne, ale na kola nepůjde tolik síly, jako v módu "D" (odhadem tak 10 - 15%) - to bude možná ten "proud na statoru", ale pojede to, jakmile ubereš, tak motor okamžitě zhasne (odpojí se zapalování) a auto bude velmi citelně zpomalovat.
S těmi km se to nezdá, ale je to týdně nádrž, což je +/- 830 km + nějaké ty služební jízdy Praha - Brno, Praha - Pardubice atd. Ročně to u mne dělá 40000 km.
O tom lepším Shellu jsem taky uvažoval, asi to někdy vyzkouším...
S těmi km se to nezdá, ale je to týdně nádrž, což je +/- 830 km + nějaké ty služební jízdy Praha - Brno, Praha - Pardubice atd. Ročně to u mne dělá 40000 km.
O tom lepším Shellu jsem taky uvažoval, asi to někdy vyzkouším...
Zeman není můj prezident
Ano, přesně tak je to i u mne. U Hondy jsem se naučil jezdit tak, že jsem brzdy používal minimálně, také jsem destičky měnil až po ujetí více než sto tisíc km. U Priusu jsem brzy zjistil, že zejména dlouhé táhlé brždění je nejúčinnější dobíjení HV baterie. Takže zase brzdím víc, musel jsem se trochu naučit na to myslet. Pokud je "rtuť" na displayi téměř úplně vlevo, skutečně se pouze dobíjí baterie a brzdové destičky se neaktivují.mida píše:Píšu to proto, že s Priusem jsem se musel znovu naučit používat brzdový pedál. S jinými auty jsem využíval setrvačnost a naučil jsem se brzdy téměř nepoužívat, brzdy na mém autě vydržely 3x tolik, než na kolegově. Zpočátku jsem tak jezdil i s Priusem (zvyk je železná košile), ale potom jsem začal znovu používat brzdu a spotřeba šla ještě o pár desetin dolů.
Miluju to ticho na křižovatce.
Nechci všem brát iluze, ale myslím si, že toto dobíjení a jeho promítnutí do výsledné hodnoty průměrné spotřeby je spíše softwarová záležitost. V mém případě brzdím většinou ve chvíli, kdy je baterie nabitá jízdou na spalovací motor (dálnice, okreska, cca 70 - 130 km/h). Čím více potom "vyrobím autíček", tím menší je hodnota spotřeby, ale při tom se rekuperuje do nabité baterie, takže se vlastně nic neukládá...
Zeman není můj prezident
Jo, jo, autíčka vyrábím (hezký obrat
) hromadně nepříklad při sjíždění v Praze od Letňan dolů do Hloubětína, tam to většinou "vytáhnu" až na plný počet čárek. Ale zase při vyjetí kopce na Průmyslovou pomáhá elektromotor při rozumné rychlosti benzíňáku docela výrazně a tak se to na spotřebě přece jen projeví.
Jinak ten software skutečně žije trochu vlastním životem, jednou se mi stalo, že právě dole v Hloubětíně na křižovatce po dobití na plný počet čárek se v klidu na červené rozjel motor. Zahřátý byl, baterie plná, proč to udělal, netuším doteď.
Bylo to v létě v horku, klimatizace vypnutá, nechápu, ale podruhé už se to nestalo. No nepovažuju to za nic zásadního, je to prostě zajímavost a trochu záhada zároveň.

Jinak ten software skutečně žije trochu vlastním životem, jednou se mi stalo, že právě dole v Hloubětíně na křižovatce po dobití na plný počet čárek se v klidu na červené rozjel motor. Zahřátý byl, baterie plná, proč to udělal, netuším doteď.
Bylo to v létě v horku, klimatizace vypnutá, nechápu, ale podruhé už se to nestalo. No nepovažuju to za nic zásadního, je to prostě zajímavost a trochu záhada zároveň.

-
- Řidič
Tak Auris "autíčka nevyrábí", o toto jsme ochuzeni. Pouze při vypnutí systému na chvilku problikne obrazovka s grafy spotřeby a když je to hodně OK, tak zasvítí slovo EXCELENT. Jinak k těm brzdám - jezdila jsem na Corole také tak - bez brzd, dojížděla samovolně na neutrál (v 80 tisících perfektní stav, rovné, krásné) - tady to budu muset lehce přehodnotit, nebude snadné měnit staré zvyky.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Jo, jo, člověk musí u těchto aut přijmout do podvědomí skutečnost, že při mírném brždění se nic neopotřebovává, ale naopak to systému prospívá.tuzezlypes píše:Tak Auris "autíčka nevyrábí", o toto jsme ochuzeni. Pouze při vypnutí systému na chvilku problikne obrazovka s grafy spotřeby a když je to hodně OK, tak zasvítí slovo EXCELENT. Jinak k těm brzdám - jezdila jsem na Corole také tak - bez brzd, dojížděla samovolně na neutrál (v 80 tisících perfektní stav, rovné, krásné) - tady to budu muset lehce přehodnotit, nebude snadné měnit staré zvyky.

Jinak ta autíčka vyrábíme pouze v grafu spotřeby, ale na displayi v normálním módu vidět nejsou. Takže to o nic nepřicházíte.

Ten samovolný start motoru při plné baterce jsem také zaznamenal, ale dovedu si to vysvětlit tak, že hrozilo přehřátí systému a tak se zapnul motor, aby se protočila chladící kapalina. Ten hnací systém má dva chladící okruhy: jeden je klasický pro spalovací motor a ten druhý chladí tu vysokonapěťovou elektročást.
Zeman není můj prezident
Jasně, to má logiku ! Díky. O těch dvou chladicích systémech vím, ale tohle mne nenapadlo. Je tu řada věcí odlišných, spalovací motor například nemá vůbec rozvodový řemen, to jsem zjistil až v servisu.mida píše:Ten samovolný start motoru při plné baterce jsem také zaznamenal, ale dovedu si to vysvětlit tak, že hrozilo přehřátí systému a tak se zapnul motor, aby se protočila chladící kapalina. Ten hnací systém má dva chladící okruhy: jeden je klasický pro spalovací motor a ten druhý chladí tu vysokonapěťovou elektročást.