Sebovi auto s vyměněným motorem evidentně nejede (bez ohledu na fenomenální start a chvilkový útok až na 1. místo), takže se snaží jet za hranou možností, aby udržel pozice, což jednoduše nejde... Bude rád, když skončí 6. (pokud se nestane zázrak). Navíc má evidentně (dle neschopnosti NR dotáhnout se i s DRS na "stokilometrový" rovince Kemmel) extrémně nízkej přítlak, proto jsou rychlý zatáčky totální průser.
Oproti tomu Kimi jede svou ultrabrutální klasiku ve Spa, dle předpokladu.
Bottas go! ULTRA! Jo, Finové jsou Finové.
Vše výše jsem psal někde po začátku závodu.
Teď (kolo 40) to pro Seba vypadá ještě hůř. Bottas a Raikkonen super. Daniel třetí klika v sezóně (ohledně vítězství, jestli to udrží - Mercedesy se z boje vyřadily samy, Sebastiana vyřadilo auto), tak ať aspoň vyhraje titul a vyfoukne ho Mercedesum. To by se asi NR a LH po...
Vettel rulez. Díky lepšímu manévrování než ostatní ve vláčku 4 aut se dostal z 8. na 5. místo během 1 kola, takže zázrak (viz výše) se stal. (Kevin tam ilegálně skřípnul Fernanda (a ne prvně), tak doufám, že dostane penalizaci.) Nedostatečnou výkonnost Sebova vozu dostatečně ukazuje ztráta více než 52 sekund na vítěze... A to i přes doslova sebevražedný výkon, kdy byl prakticky v každém kole několikrát mimo lajny všemi čtyřmi koly (v Raidillon na vnitřku, jinak na vnějšku). Kdyby jel plně v mezích trati, bylo by to minimálně o dalších 20 sekund horší (takže 12. místo nebo horší)!
Vzhledem k tomu, že stav šampionátu je 7 závodů před koncem (zbývá 200 bodů) Nico 220, Lewis 191 (ztráta 29), Daniel 156 (ztráta 64), je naprosto zásadní, aby Mercedes jednostranně upřednostňoval NR, protože jinak zcela reálně hrozí, že titul díky přetahování uvnitř Mercedesu vyhraje Daniel. To by byl zjevně nejméně zasloužený titul od roku 1982, kdy ho "vyhrál" Keke Rosberg (1 vítězství za celou sezónu a celkově o nic lepší ježdění než x dalších jezdců, které většinou zradila technika). Jestliže Piquet dostal minimálně 66 % titulů "zdarma", Keke 100 %.

Na to, jakou neskutečnou výhodu měl (a do značné míry stále má) letos Mercedes oproti všem ostatním týmům, to neskutečně mrvěj tim vzájemnym "terorem". Poměrně mě točí, že na papíře to shodou náhod vypadá, jako kdyby Daniel v roce 2014 byl na úrovni Ayrtona v roce 1992 (oba 3 vítězství v autě, který nebylo nejlepší, někdy ani druhý nejlepší). Hmm, tak to si nech zdát, Daníku. Ayrton v tý pojízdný sra*ce vyhrál třetinu dokončenejch závodů a jeho průměrná pozice na startu byla 2,8125 (10 x startoval na nejlepším normálně dosažitelném místě - 3., 5 x startoval na lepším místě,
pouze 1 x startoval na horším místě).
BTW: Se divim, že pole ještě nepřesunuli vlevo (v simech jsem taky startoval z pravé strany (
dnes v noci jsem opět cvičně jel Spa v GP4 a vyhrál o více než 30 s před druhým, přestože setup byl tak špatný, že mě houpák v Eau Rouge skoro "zastavoval" na 28x km/h, a keyboard je tam krajně nevýhodný a náročný - proto ho taky pro trénink používám - počítat v rámci steering aid zasahuje do řízení, přičemž se často jedná o "pomoc do hrobu", která zpomaluje nebo dokonce způsobí vyjetí z trati), ale myslel jsem, že to už napravili). La Source je sice blízko od startu, takže pravá strana může vypadat "cca OK", ale výhodnější stopa je stejně vlevo, tzn. na racing line (jak ukázal Lewis).
Po závodu: Kevin dodatečně dostal penalizaci, jak bylo správné, takže z 6. pozice "postoupil" na 12. Nebýt toho vytlačování, byl jeho výkon OK.
Kimi dojel 4. (25 s před FA, do značný míry kvůli 5 s stop-go), což je z 8. místa na gridu úžasný, ale u něj očekávaný - ve Spa je prostě zjevně "jako doma".
Valtteri a Sebastian z auta vymáčkli, co šlo.
Incident mezi NR a LH byl na hraně, ale žádnej záměr ani z jedný strany, takže OK (nevim, co z toho některý lidi dělaj - kdyby to bylo v první zatáčce, bylo by to opravdu stupidní, protože to ještě neni závod pořádně rozjetej, ale v půlce druhýho kola už se normálně závodí, žádný jen pár kol na konci).
Celkově tedy fajn race s několika zajímavými momenty.
V Itálii očekávám ultraextrémní vítězství obou vozů Mercedes (kde jinde by měli dominovat?). Ostatní můžou de facto rovnou makat na Singapur...

A jestli má v Monze šanci někdo jinej, tak je to hlavně Valtteri, pochopitelně. RBR sice v Belgii měl relativně rychlý rovinky, ale Monza je jinej level.