Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
tuzezlypes
Řidič

Příspěvek od tuzezlypes »

Ano, před faceliftem - nemá display. I mně se hodně líbí, dělá to auto takové útulnější.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

zas take stare auto to nie je a nebal by som sa toho. treba si pripadne vybojovat nejaku zaruku, ale v zasade by som sa toho nebal
Obrázek
tuzezlypes
Řidič

Myslím, že tam je záruka dokupovaná. Dle jejich informace to auto stálo původně na saloně jako ukázkové, ale prý dealerovi už od té doby záruka běží, i když auto nejezdí. Po pár měsících ho dali na čísla a jezdilo a aby nebyla záruka zbytečně kratší, tak to nějak doplatili či co. Kdo to máte - jak rychle se vybije baterie a jak rychle se nabije? Například se mi nabila do plna při sjezdu z většího kopce, o délce tak 2 km - čili hodně rychle. Ale podobně rychle se i vybije, tak nevím, je to normální?
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Ad pneu: aspoň na předfaceliftovou verzi je možné dát 17,16 i 15palcové bez ohledu na to, na čem auto přišlo z výroby. Konkrétně 215/45R17, 195/60R16 i 195/65R15 (nevím jak aktuální pofaceliftová verze, ale tipuju,že to bude stejné). Pokud vám něco z toho chybí v techničáku, můžete si to nechat dopsat na základě potvrzení od dovozce (http://www.toyota.cz/forms/kontakt.tmex). Než kupovat zimní 17ky, se to myslím vyplatí. I když na 15kách to vypadá ein bisschen komisch.

K nabíjení: záleží z jakého stavu se vychází. Málokdy se vám stane, že nahoru na velký kopec přijedete s úplně vytřískanou baterkou. Většinou bude někde kolem poloviny, spíš nad ní. (pozoruju, že při ne zrovna krvavý jízdě do kopce má tendenci baterku spíš benzínem dobíjet, než z ní brát do dna.) Takže celkem logicky polovina baterky se na 2km prudším kopci nabije jak nic. Opačným směrem byste čistě na elektriku nejspíš nevyjela ani to. Jelikož udávaný elektrický dojezd je cca ty 2km, tak ano, je to myslím normální.
tuzezlypes
Řidič

Mně se právě zdá, že ta baterie je imrvére prázdná, dvě až tři čárky, delší jízdou se sice postupně dobije, ale také velmi rychle vybije. Režim EV mi to v tomto stavu odmítá spustit s hláškou na LOW BATTERY - nemám srovnání u jiných vozů, nebo jen u jiné předváděčky, kde se mi to nezdálo být tak hrozné. Třeba je to normální - doufám, že se ta baterie nikdy nevybije úplně, že by pak nešlo nastartovat....
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Vybíjení záleží kde a jak se jede. Neznám chování v PWR módu, v normálním se myslím nejčastěji do dna bere při pomalém popojíždění nebo ustálené pomalé jízdě - tedy když se sám od sebe přepne do EV modu a drží si ho. Za svižnější jízdy se mi to stane myslím málokdy, že by šel do dvou nebo dokonce jedné čárky.

Tlačítko EV mode je u 3.generace jen tak pro oko, to auto si stejně dělá co chce. Při popojíždění v garážích jezdí na elektřinu tak jako tak, a druhak bych ho využil před očekávaným klesáním - "vybij si baterku, za chvíli budeme rekuperovat", to ale většinou odmítne kvůli rychlosti nad 50km/h. Druhá generace si prý nechá líbit víc, otázka jestli je to dobře - tipnu si, že tu změnu udělali v zájmu životnosti baterky. Ale moc to nechápu - vždyť motor sám zhasíná i ve vyšších rychlostech a při silnějším šlápnutí na plyn (tedy příliš velkém proudovém odběru) se stějně EV vyruší v každé rychlosti. Na druhou stranu jsem zatím za půl roku jenom párkrát jel s takového kopce, že už se baterka naplnila a začalo to samo brzdit motorem. Čili pro explicitní EV mode netřeba plakat.

Ne, úplně se baterie za provozu nikdy nevybije. Zaprvé, baterie HSD má ve skutečnosti dvakrát nebo třikrát větší kapacitu, než kolik elektronika nechává využívat. Je to kvůli životnosti, když nejde s vybíjením do minima, vydrží řádově víc cyklů než při využívání celé nominální kapacity (jak je to u klasických elektromobilů). Takže i když ukazuje jednu čárku, ve skutečnosti je ještě nabitá na cca 40%. Zadruhé, pokud se nepletu, tak start obstarává "klasická" 12V baterie, ta, co je jakžtakž přístupná pod podlážkou kufru. A ta podléhá vybíjení stejně jako u každého jiného auta - čili za provozu v pohodě, pokud necháte auto stát celou zimu ve stodole, tak se vybít může.
tuzezlypes
Řidič

Děkuji za cenné postřehy, které není možné zjistit jinak, než přímo od majitelů a těch je fakt pořád málo. Nyní už bude na mně se rozhodnout, zda zítra auto vrátím nebo si ho nechám. Ještě mám v merku jeden Auris z roku 2011 po prvním majiteli.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

Ahojte, mám dotaz k tomu dvoj-kilometrovému dojazdu, ktorý uvádza Toyota pre EV mód.
Pravdepodobne bude hodne záležať na teréne (kopce/rovinky) a prostredí (mesto/okresky), v ktorom jazdím. Taktiež je dôležitý štýl jazdenia a to, do akej miery som schopný znova rekuperovať energiu vynaloženú na rozbiehanie. Aj z toho dôvodu sú podľa mňa tie 2 km dosť teoretické.
Pred časom sa mi podarilo nájsť video, kde sa chlapík snaží v uliciach Dublinu prejsť čo najväčšiu vzdialenosť v EV móde:
http://www.youtube.com/watch?v=i1YqkGfMDLs

Čo vy na to? Je to realistické?
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

moje zkušenost je cca 3 km (rovina, tempomat, 53 km/h)
Zeman není můj prezident
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Potvrzuju. S kopce se dá samozřejmě víc - např. z Pankráce k Hlavnímu tj. přes 4km s -30m dolů. A samozřejmě pianko, jenom lehký rozjezd na plynulých cca 50km.
Ale to je všechno jenom sport - ve skutečnosti ti může být fuk, jestli pojedeš elektricky 2km v kuse, nebo 4x500m. Jediný důležitý je, za kolik nakonec jezdíš, a na to má myslím mauální elektrický mód zanedbatelný vliv. Težká noha a horká hlava udělají daleko víc.
tuzezlypes
Řidič

Takže přátelé, oznamuji vám, že od dnešního dne jsem majitelem Toyoty Auris HSD 1,8 SOL. Doufám, že se mi bude dobře jezdit a že budu stejně spokojená jako řada z vás - a taky, že ušetřím na PHM - i když v zimě se to asi moc čekat nedá. Uvidíme, budu informovat !
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

Prajem veľa štastných kilometrov :)
Caruso_P1
Navigátor

Další zkušenosti

Příspěvek od Caruso_P1 »

Zdravím všechny příznivce a nadšence této úžasné technologie a těchto krásných aut. Po pár měsících denního užívání Toyoty Prius 2010 přidám také pár dalších postřehů.

Pořízení 2 roky starého vozu se ukázalo jako dobrá volba. Vše běhá jak má, baterie subjektivně velmi dobrá. Nemám možnost srovnání s novým vozem, ale ty 3 km EV ujedu a také spotřeba odpovídá. Jsem klidný řidič a často jen tak lechtám plyn a hodně používám tempomat, pak stačí rovinka v nižší rychlosti a nebo mírný svah dolů a jede se jen na elektro. Takže pro ty, co váhají nad pořízením staršího vozu, je to prostě Toyota, není asi třeba se příliš obávat.

Spotřeba přes léto byla krásných 3,8 L/100 km, teď za chladnějšího počasí je to 4,1 až 4,2 a ať se snažím sebevíc, nejde to níž. Nepoužívám PWR mód, ani EKO mód, ale téměř výhradně již jen "žádný" mód.

Klíčem k nízké spotřebě je jezdit tak, jako by auto nemělo brzdy. To není z mé hlavy, ale z jedné fandovské stránky v USA. Je to velká pravda a funguje to (ono to ostatně funguje i u normálního auta), ale u hybridu je vtip v tom, že třeba při opouštění dálnice a uvolnění plynu motor vypíná a nebere v tu chvíli nic a další popojetí se dá udělat na elektro. Prostě nic pro Octávisty, kteří to perou na plný plyn až na konec odbočky a potom brzdí jako šílení. Takže mě obvykle při sjíždění z dálnice předjedou a nacpou se přede mě, ale to mi fakt nevadí. :-D

Baterie se opravdu vybíjí rychle a stejně rychle nabíjí. Obvykle je někde mezi čtyřmi a šesti čárkami, při sjíždění táhlých kopců ji čas od času nabiji až na doraz, při popojíždění po městě se zase vybije až na dvě čárky a pak se aktivuje benzín a zachraňuje ji. :-)

Co na závěr, no jiné auto už nechci. Doufám, že až jednou doslouží, bude z čeho vybírat a nebudu se muset vracet k čistokrevnému benzíňáku. Každému doporučuji, kdo má zájem, aby si auto někde zkusil projet. Kdo je na hybrid "naladěný", už ho to podle mě nepustí. :-)
Miluju to ticho na křižovatce.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

tuzezlypes píše:Takže přátelé, oznamuji vám, že od dnešního dne jsem majitelem Toyoty Auris HSD 1,8 SOL. Doufám, že se mi bude dobře jezdit a že budu stejně spokojená jako řada z vás - a taky, že ušetřím na PHM - i když v zimě se to asi moc čekat nedá. Uvidíme, budu informovat !
Blahopřeji, spokojená podle mě budete a na PHM ušetříte na 100% v závislosti na tom, jaká jste řidička, pochopitelně. Já jsem měl před Priusem auto Honda, ta měla spotřebu 7 až 9 L/100 km podle podmínek, teď jsem cca na polovině a to je strašně znát.

Navíc kouzlo hybridu není jen ve spotřebě, ale v samotné jízdě a chování auta, je to prostě prima. :-)
Miluju to ticho na křižovatce.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

tuzezlypes píše:Takže přátelé, oznamuji vám, že od dnešního dne jsem majitelem Toyoty Auris HSD 1,8 SOL. Doufám, že se mi bude dobře jezdit a že budu stejně spokojená jako řada z vás - a taky, že ušetřím na PHM - i když v zimě se to asi moc čekat nedá. Uvidíme, budu informovat !
Tak jaký byl první víkend s novým parťákem? Pochlub se... :wink:
Zeman není můj prezident
Odpovědět

Zpět na „Prius“