Zimní gumy nejsou pouze o sněhu, ale i měkčí směsi
Zimni gumy na Yarise
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
mrazik: brzo není. Pro ty co jezdí brzo ráno do práce je už možná i pozdě. Dneska v cca 6:30 když jsem odjížděl do práce bylo -1C, okna zamrzlá, takže jsem už musel škrábat a cestou jsem potkával na silnici spousty namrzlých "fleků". Ještě že mám alespoň ty "sjeté" Polarise.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
- mrazik
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
No uz v nekolika testech se ukazali letni lepsi nez zimni na suche a mokre silnici. U te suche dokonce i kdyz bylo pod bodem mrazu. Oni sice zimni maji mekci smes, ale zase tak dramaticke to neni a letni take neztvrdnou na kost. Ja se o tom presvedcuji kazdy rok, kdy kolem nuly jsou proste zimni horsi - drive jdou do smyku, v zatackach nedrzi a s dovodem vody maji take vetsi problem nez letni. Kdyby tady nepadal snih, zimni bych vubec nepotreboval. A na ledu je to stejne jedno, tam jede vsechno.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Honda Jazz 1.4 CVT
možná by bylo lepší napsat konkrétně jaké letní se srovnávají s jakýma zimníma. Za sebe srovnávám letní a zimní michelin a to co píše mrazik nemůžu potrvdit. Mám opačný pocit. A konkrétně A3 nebudu šetřit, protože mám vzadu dvě mrchy 6 let a mají pořád 6-7mm (na yarisu). A nějaké dojíždění přes léto mě moc nebaví. Jak na jaře vysvitne sluníčko, chci si užít na letních, navíc po zimě mě většinou trochu klouzání nerozhodí. Horší je to pro mě vždycky září říjen (manželka bourala dvakrát a taky listopad a začátek prosince).
Ale věřím, že existují třeba tak blbé zimní, že spousta letních je lepších.
Ale věřím, že existují třeba tak blbé zimní, že spousta letních je lepších.
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Z vlastní zkušenosti nemohu souhlasit. Zimni pneumatika se projeví jak na sněhu, tak na břečce i na tom stále zmiňovaném ledu. Vždyť si porovnej počet lamel na zimní a letní. K tomu si připočti měkčí směs, členitější vzorek. To je přeci samo o sobě už jasný "důkaz" o lepším chování zimní pneumatiky.
Jasně, že když si vezmeme modelovou situaci naprosto suché a čisté silnice, bude se letní pneumatika chovat lépe než zimní, nebude plavat, bude lépe držet právě díky konstrukci a tvrdší směsi. Ale pak se přenesme do reálné situace. Na povrchu namrzlá místa, bordel v podobě kamínků z posypu... Tady je zase mnohem vhodnější členitější vzorek s mnohem větším počtem lamel. Pak přijde sníh s břečkou a je to jasné...
Z mého pohledu, nezmedializovaného, usuzuji, že v zimě je prostě lepší používat zimní pneu právě kvůli odlišné konstrukci a směsi a to nejen kvůli sněhu nebo břečce.
Jasně, že když si vezmeme modelovou situaci naprosto suché a čisté silnice, bude se letní pneumatika chovat lépe než zimní, nebude plavat, bude lépe držet právě díky konstrukci a tvrdší směsi. Ale pak se přenesme do reálné situace. Na povrchu namrzlá místa, bordel v podobě kamínků z posypu... Tady je zase mnohem vhodnější členitější vzorek s mnohem větším počtem lamel. Pak přijde sníh s břečkou a je to jasné...
Z mého pohledu, nezmedializovaného, usuzuji, že v zimě je prostě lepší používat zimní pneu právě kvůli odlišné konstrukci a směsi a to nejen kvůli sněhu nebo břečce.
No ja to robím tak,že ak sú rána už okolo "0",tak to nechám prezuť.Zatial som tento rok "oneskorený"
..ale i keď rána bývajú už dosť chladné,stále mám ešte letné nahodené.
Utorok napr. idem do Ružomberka skoro ráno...Nikto s istotou nemôže povedať ,či bude nasnežené na Donovaloch alebo nie.Preto sa budem snažiť pondelok ich prehodiť.Dnes som volal kvôli tomu do pneuservisu a ak by som sa zdržal v robote,tak na mňa počká
Takže v kocke-ak budete dlhšie čakať a "nááhodou" bude niekde po ceste nejaký rozprašok snehu (netvrdím ,že to môže byť už nasledujúci týždeń),môže vás v najlepšom prípade dojeb..policajt - to píšem len pre tích,ktorí čakajú až na "zimu" v kalendáry. Dobre vieme,ako sa počasie s nami zahráva-jeden deň je +20 a na druhý deň je +5...A čím viac sa blíži zima,o to sú teploty krutejšie

Utorok napr. idem do Ružomberka skoro ráno...Nikto s istotou nemôže povedať ,či bude nasnežené na Donovaloch alebo nie.Preto sa budem snažiť pondelok ich prehodiť.Dnes som volal kvôli tomu do pneuservisu a ak by som sa zdržal v robote,tak na mňa počká
Takže v kocke-ak budete dlhšie čakať a "nááhodou" bude niekde po ceste nejaký rozprašok snehu (netvrdím ,že to môže byť už nasledujúci týždeń),môže vás v najlepšom prípade dojeb..policajt - to píšem len pre tích,ktorí čakajú až na "zimu" v kalendáry. Dobre vieme,ako sa počasie s nami zahráva-jeden deň je +20 a na druhý deň je +5...A čím viac sa blíži zima,o to sú teploty krutejšie
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska jsem přezul jedno auto a zítra mě čeká druhé.
Jinak jsem koukal na ceny pneumatik a přesně se potvrzuje co jsem psal. Například ty Fuldy, které jsem kupoval, stály v polovině září v průměru 1250,-Kč. Ke dnešnímu dni stojí v průměru 1351,-Kč.... to už máte na celé sadě rozdíl 400,-Kč a odhaduju, že to půjde ještě nahoru...
Jinak jsem koukal na ceny pneumatik a přesně se potvrzuje co jsem psal. Například ty Fuldy, které jsem kupoval, stály v polovině září v průměru 1250,-Kč. Ke dnešnímu dni stojí v průměru 1351,-Kč.... to už máte na celé sadě rozdíl 400,-Kč a odhaduju, že to půjde ještě nahoru...
zatial je to viac-menej o tom,kde bývaš,teda aká je teplota v okruhu tvojich jázd
...Ja si nedovolím už teraz ísť napr.cez Donovaly ráno o 4hod. bez zimných,takže už ich budem mať nahodené pondelok (dúfam...)
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
mrazik: ty děláš jako kdyby znamenaly zimní pneumatiky nemožnost projet zatáčku větší rychlostí než 30km/h, neschopnost brzdit a šílený nárůst spotřeby
Nebo ty jezdíš pořád jako závodník nadoraz, kdy potřebuješ supr pneumatiky a nejlepší jízdní vlastnoti?
Neber to nijak zle, jenom mi to přijde trochu úsměvné, když on ten rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou vlastně není tak velký. Myslím v chování za takových teplot.
Neber to nijak zle, jenom mi to přijde trochu úsměvné, když on ten rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou vlastně není tak velký. Myslím v chování za takových teplot.
- mrazik
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Telleke jezdim dynamicteji, hlavne v zatackach a proste pocitim rozdil mezi letnima a zimnima, kdy zimni se trhaji v zatacce drive, drive znervozni cele auto a musim tomu prizpusobit svou jizdu - rozumejme jezdit pomaleji
. Ale nedelejme prosim ze me pirata, jezdim rychleji tanm, kde si to mohu dovolit a kde nikoho neohrozim ani neomezim. Nejezdim nikdy nadoraz, ale dovoluji si svou jizdu nazvat dynamictejsi. Ja proste zmenu v prilnavosti pocitim a bohuzel zmenu k horsimu (ale ne nejak dramatickou), ale proste je to dan za mnohem lepsi jizdni vlastnosti na snehu, brecce a protoze jezdim kazdy den, prezouvam na zimni. Ale neprezouvam s prvnim mrazikem, kdyz pak mesic ma byt nad nulou. Ono prezuti je pro me otazkou hodiny, kdy zvladnu obe auta a vetsinou to vyjde nekdy na listopad.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Honda Jazz 1.4 CVT
Souhlas s mrazikem a potvrzuji to opravdu i testy. Letni guma je bez ohledu na teplotu na suchu i mokru VZDY lepsi. Zimni guma ma navrch pouze na snehu, brecce a urcite mire naledi. To, ze ted byvalo po ranu -2°C a pres den je klidne +10°C, neni pro me duvod pro prezuti na zimni. Prezuju az bude realna hrozba snezeni.
Jarouš 1.0 VVTi, rok 2004, 5D, světle modrý