Řazení s meziplynem

Tlachání o všem - bez zaměření!
Toro
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Toro »

Beaver píše:
Marty píše:Taky bych řekl že je problémem špatný synchron. Nicméně pozoruji následující:
- za studeného motoru (převodovky) to nedělá
- začalo to úplně náhle po výměně manžety na poloose, údajně to nemůže souviset (a asi ani nesouvisí) ... podle mě by se to začalo projevovat postupně?
Ta prvni vec neni az tak nelogicka. Synchron ma za ukol svym zpusobem zpomalit jednu rychlej se tocici soucast. Studeny olej v prevodovce je hustejsi a klade vetsi odpor (viz radostne razeni zatuhlych prevodovek v zime), tim padem brzdi ozubeny kola a supluje trochu synchron. Je tudiz mozne, ze studenou prevodovku radis diky tomu snadnejc a jakmile se olej ohreje, projevi se naplno opotrebovanej synchron.

Ohledne druhe veci... tot otazka. V podstate by to asi melo zacit pozvolna, ale pokud je technicky mozny ze synchronu treba ulomit nejakej zasadni kousek, potom to muze zacit nahle. Nicmene princip jsem dopodrobna nezkoumal, takze nevim.

Ahoj, tak abych se taky do toho konečně vložil... :-)
To první je dané přesně tou hustotou a stářím oleje v převodovce... Takzvaně se ti lepí synchrony... Vyměň olej v převodovce a mělo by to bejt razantně lepší... pokud né tak už jsou synchrony ko...
Otázka proč se to stává vědšinou mezi 3 a 2 ...
Odpověď... mezi těmi to dvouma pevodovími stupni je nejvědší rozdíl v rychlosti otáčení ozubených kol... Tudíš nejvědší opotřebení namáhaných synchronů při podřazování...
Pokud se ti nebude chtít do náročné a často i drahé výměny synchronů, tak začni uvažovat o sehnání jiné převodovky, ale počítej s tím že ta na tom bude stejně... Nebo pak se nauč opdřazovat s meziplynem...

Bohužel ještě v dnešní době jezdim deně v práci s Pragou V3S (vejtřaskou) a tu každý určitě znáte... Tam pokud chcete podřadit a neuděláte "meziplyn" tak na podřazení rovnou můžete zapomenout... V3Ska nemá totiž ještě synchrony, které by ty rychleji rotující ozubení kola zpomalily a tudíž zbejvá možnost zrichlit ty druhé... (samodřejmě se jedná o kola v převodovce) To se děje meziplynem...
A meziplyn není meziplyn, když nepustíte spojku, protože tak protočíte nejdále jen setrvačník a né ozubená kola v pševodovce, protože je máte "odpojené" spojkou...
Tady je další odpověď...
z 3 na 2 :
*mam 3... sešlápnu spojku a vyřadim do neutrálu...
*mam neutrál... pustím spojku (nedotýkám se pedálu) a sešlápnu plyn tak aby se mi motor roztočil dle rychlosti vozu a přibližnách otáček motoru k této rychlosti na budoucím voleném stupni (v našem případě 2) a pustím plyn
*sešlápnu spojku a dám 2 (nenarvu jí ale tlačím plynule) Pokud se to nedaří opakuji předchozí bod, ale nechám motor více roztočit...
*pokud se to podařilo, tak pustim spojku a je to...

To co se týká šlapání na plyn při řazení nahoru... Tady je původ u starejch turbomotorů, kteří nemaj Bof off ventil a tudíž vlivem velkého tlaku v sání se zpomalí otáčky lopatek turba (turboefekt) a to je nechtěné, protože pak pár setinek trvá než opět získají potřebnou rychlost. S bof off ventilem to odpadá, protože ten ho odpustí...
Opět V3Ska... stačí vyšlápnout spojku (pustit v neutálu) a tím stovnáte rychlost ozubenejch kol v převodovce a můžete zařadit výše...
Tohle opět zajistí synchrony, ale v tomto případě již nejsou tak namáhané...

Někde bych mohl najít i časy jak dlouho která věc trvá...

Na to že jsem po noční, tak jsem se nějak rozkecal :shock:
Darujte krev. Je i pro vás...
Omlouvám se za gr. chyby :sneaky: :blush:
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Do výměny synchronů se pouštět nebudu určitě. Novej olej taky dávat nebudu, protože při výměně manžety na poloose se tam něco čerstvého nalilo.

Obecně jsem došel k závěru, že budu asi jen jezdit a dolejvat do motoru olej a do nádrže benzín, a za dva roky (snad vydrží...) pořídím něco jiného. Bohužel těch mušek je na mém autě nějak moc. :cry:
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Jiří Stejskal
Řidič

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Dneska ráno jsem tedy zkoušel řazení, při studeném autě a normálním podřazení z trojky tam dvojka bez problémů sama zapadla při snížení otáček na 1500 ot/min. Jak se to zahřálo na provozní teplotu, sice to tam při stejných otáčkách taky ještě šlo, ale už bylo potřeba to tam trochu natlačit a bylo cítit drhnutí.
S pomocí přidání plynu samozřejmě všechno bez nejmenších problémů.

Taky to zatím nebudu řešit. Informací mi tu zkušenější členové poskytli dostatek, díky za ně.

A když vím, jak to s tím meziplynem je, už tedy nebudu říkat, že řadím s meziplynem, ale že řadím jako Japonec :-)
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
JiRaY
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JiRaY »

Ahoj,trochu taky přispěju do mlýna-v práci jezdím s náklaďákem-mercedes 814,staričká potvora,co má najeto přes 830 000km bez větších oprav.
No,a po předchozím řidiči byly očesané synchrony,takže například trojka bez meziplynu -páka šla naprosto hladce,až do chvíle brutálního česání zubů,pětka to samé.

Takže můj postup je toto:mám trojku,vyšlápnu spojku,v době,kdy přesouvám rychlost k neutrálu pomalu pouštím spojku,takže když mám páku v neutrálu,už je spojka puštěná.dvakrát ťuknu na plyn,otáčky vyletí,sešlapuji spojku,a zároveň přesouvám páku ke dvojce,mezitím mírně pouštím spojku,takže když rychlost zapadne,povolím spojku úplně.
Podotýkám že auto má dlouhý chod pedálu spojky,a já ji vyšlapuji až na podlahu,takže nic nekurvím.

No,a moje druhé auto,xantie 1,9TD -nejdřív šlo ztuha řazení,takže asi 3x výměna oleje,než jsem zjistil,co tam má jít správně-s jiným olejem než TOTAL BV 80W85 to prostě v zimě neřadí-olej ztuhne,a páka se v kulise musí tlačit opravdu velkou silou,a synchrony nepracují.

No, a při podřazování klasickým způsobem cítím v řadičce veliký odpor,takže řadím tak,že zase mám čtyřku,vyšlápnu spojku,vysunuji rychlost,a zároveň při pohybu páky pouštím spojku,když mám neutrál je spojka již puštěná,dvakrát ťuknu o plyn,zároveň hýbu řadící pákou směrem k trojce,a mačkám spojku,klap,zapadne rychlost,spojku už jen kousek povolím,a jede se dál :D

Toto celé netrvá déle než 2 vteřiny-jednadvacet,dvaadvacet,a mám podřazíno :lol:
Marek Zelenka
Člen Týmu

Příspěvek od Marek Zelenka »

A co se mrknout na spojkový válec? U mé 23 staré Toyoty Haice jsem si tak rok a půl myslel, že mám něco s převodovkou. Šlo řadit hůř a hůř, zařadit vyžadovalo speciální chmaty. Zpátečka už vůbec nešla, furt se tam točilo nějaký kolečko, prostě nešlo zařadit se spuštěným motorem zpátečku. Vůbec mě nenapadlo hledat příčinu, pro mě to byla jasně oddělaná převodovka. Auto má najeto už půl milionu.

Pak mi to takhle v noci u silnice kikslo úplně, už jsem nezařadil. Spojka se propadla do prázdna. Naštěstí byl dost šikovnej Toyota mechanik za rohem. Když jsem mu to všechno popsal, věděl přesně o co go. Odešel spojkový válec. No a jaké bylo mé překvapení, když zase můžu řadit zcela bez problémů. Takhle řadit ještě nešlo, co to auto mám. Takže problém byl ve spojkovém válci, který nešel do správné polohy, protože odcházelo gumové těsnění, a spojka nebyla správně rozpojená. V lepším případě by mohl být v systému i vzduch, což může mít stejný efekt.
Co se mrknout na tohle? Jestli to není něco podobnýho jako u mě. Jinak tomu pendrek rozumím, tohle je jen má zkušenost.

marek
Odpovědět

Zpět na „Pavlačová plenárka“