Toyota 2.0 D-4D r.v 2001

vše ohledně modelové řady Avensis
Salat
Navigátor

Toyota 2.0 D-4D r.v 2001

Příspěvek od Salat »

Zdravím stejně postižené Toyotou, jako jsem já. Jelikož jsem vyměnil svůj staý Starlet 1.5D za novější Avensis vyvstalo mi pár (2) dotazů, tak doufám, že mi je někdo zkušenější zodpoví. Je to model z roku 2001 s dvoulitrovým motorem D-4D a jezdím s ním jenom pár dní. A teď ty otázky.
1. Podle papírů má motor výkon 81kW, ale v katalozích se uvádí výkon 85 kW, Tak nevím, jestli se překlepli při přepisování(je to dovoz z itálie), nebo mám nějaký mezityp.
2. Podle testů, co jsem si našel na internetu, by mělo turbo zapínat už kolem 1500 otáček, ale to moje se probudí až kolem 2200. Trochu mě to irituje, ikdyž se i s tím dá velmi slušně jezdit, ale po té nepřeplňované jednapětce ve Starletu mi ten zátah trochu níže chybí. Je mi jasné, že turbo nezabere hned, ale 2200 ot. je dost pozdě. Tak se ptám, je to u tohoto motoru normálka, nebo s tím něco není v pořádku?
Mám sice kousek od baráku servis Toyoty a mohl bych se tam zeptat, ale oni by to nejrači hned dali na přístroje, a beztak by na nic nepřišli, protože jinak to jezdí velmi slušně. Díky za případné odpovědi.
Naposledy upravil(a) Salat dne úte 19.08.2008, 17:24, celkem upraveno 1 x.
bartp
Věčnej rejpal

Příspěvek od bartp »

85kW ma motor v modelu az od roku 03/2003. a s turbem neporadim
Avensis 2.0 VVT-i exclusive-elegant rok 04
Ex: Lexus RX 450h rok 13
Ex: Nissan Murano rok 06
Ex: Lexus RX300 rok 99
Ex: Lexus GS 450h rok 08
Ex: Carina E 1,6 16V 79kw GLI rok 93 s LPG
Ex: Škoda Favorit 135 L rok 90 s LPG
saab
Věčnej rejpal

Re: Toyota 2.0 D-4D r.v 2001

Příspěvek od saab »

ad 1) má 81kW a 250Nm, jde upravit na 103kW a 295Nm (daný kit by měl jít sehnat v autorizovaném servisu Toyota)
http://www.tte.de/downloads/brochures/T ... rmance.pdf
Motor 2.0 D-4D 85kW se montoval od srpna 2001 do Avensisu Verso.

ad 2) to turbo si nech zkontrolovat, možná už odchází
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Salat
Navigátor

Příspěvek od Salat »

Díky, ten motor už se i mi podařilo taky najít. To turbo si samozřejmně překontrolovat dám, ale není to brzo, aby odcházelo po necelých 115 000 km? Mám servisní knížku a faktury za běžnou údržbu z Itálie, a ty říkají, že to vlastnil jen jeden majitel a podle prohlídek jezdil v průměru 16 000 km ročně, tak nepředpokládám, že by byl tachometr přetočený.
Toyota Avensis 2.0 D-4D kombi
Toyota Starlet 1.5D
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Životnost turba závisí na zacházení. Pokud s ním bude někdo jezdit brzda-plyn a nebude jej "dochlazovat", tak jej odepíše rychle. Pokud bude jezdit slušně a dochlazovat, tak vydrží pár set tisíc km. Nicméně u turb se časem opotřebují ložiska, těsnění apod, udávaná životnost ložisek turba je kolem 6.000 motohodin. Výměna ložisek a těsnění vyjde na cca 7.000,- Kč +- dle servisu a turba.
Ten problém nemusí být přímo v turbu, může být třeba v nějaké hadici apod, takže to raději nech zkontrolovat.
Vzhledem k najetým km bych doporučil udělat výměnu rozvodů, teda pokud nemáš jistotu, že to původní majitel udělal.
Obrázek
Salat
Navigátor

Příspěvek od Salat »

Rozvody a olej jsou samozřejmostí, ale díky tomu turbu musím měnit styl jízdy a více motor vytáčet. Proto jsem se ptal, v kolikati otáčkách by mělo začít fungovat. Když s tím jedu jak jsem zvyklý z normálního dieslu, tak se to auto dusí. Když jsem zkoušel golfa, tak byl ten záběr o hodně dříve. Zajedu do Toyoty a uvidím, co mi řeknou.
Toyota Starlet 1.5D
šoel
Navigátor

Příspěvek od šoel »

No mě taky lenoší do 2000/ot-min, pak je znát účinek trurba a myslím že je to u tohoto motoru normální??
leo
byl ave 2,0D4D 12/2001 kombi
už je Avesro 2,0D4D T25 EXECUTIVE 2004
a Corolla Verso 1,8VVTi 2005
lake-bodom
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lake-bodom »

S těmi 2 000 ot/min je nás více :wink: . Turbo sice jede už od 1 500 ot, ale od těch 2 000 ot dává max plnícího tlaku. On ten motor je taky na to stavěný (max výkonu je až ve 4 000ot - tam má většina jiných dieslů červené pole :) ). Za ty 4 000ot to ale již nemá smysl točit...
Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
Salat
Navigátor

Příspěvek od Salat »

Moc vám pánové díky. Přece jenom už jsem s tím od té doby, co jsem se ptal, trochu pojezdil a zjistil (snad), jak ten motor potřebuje točit, aby to slušně jelo. A po těch čtrnácti dnech už mi ani to turbo nepřipadá tak zpožděné. Je tichoučké, jenom si tak příjemně pohvizduje, jak se roztočí. Prostě jsem opustil obyčejný diesel ve Starletu a nějak se mi to trochu nezdálo. Starlet je lehoučký(790kg) a ta jednapětka na něj v poho stačí i v otáčkách kolem 1000. Ještě navíc je to autíčko zpřevodováno do města, tak že je dost živé. Avik je těžší a má delší rychlosti, tak je to hold třeba trochu více točit. Měl jsem z toho trochu strach, hlavně ze spotřeby, ale když jsem zjistil, narozdíl od PP, který ukazuje nesmysly, že se to točí ve městě a na celkem krátké vzdálenosti kolem šesti a něco litrů, tak jsem v klidu. Zvykám si celkem rychle. Už mi pomalu ani nevadí jeho velikost, původně jsem totiž sháněl Corollu, ale na žádnou slušnou v dieslu jsem v okolí nenarazil. Ještě jednou díky za informace, a ať vám to jezdí.
Toyota Starlet 1.5D
lake-bodom
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lake-bodom »

Máš pravdu, PP kecá :). Hlásí mi průměrnou spotřebu 7,0l/100km a přitom dle tankování mám dlouhodobou 5,8-6,0l podle stylu jízdy. Minimum jsem měl při cestě na Istirii a zpět, to klesla na 5,2l. Na tak velké auto to je dobré :-).
Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
whiteangel
Člen Týmu

Příspěvek od whiteangel »

Zdar moje Avensis má odštuch taky tak od 2000- 2200 ot. jinak moje spotreba u combi mesto tak 7l mimo mesto 6,2l ve dvou na dlouhe trati si myslim že tak za 5,5-6l. Jinak PP mi ukazuje velmi dobre zatim nejvetsi odchylka byla 0,3l.
Salat
Navigátor

Příspěvek od Salat »

To můj PP hlásí dokonce spotřebu přes osum litrů, to je o dva litry více, než je skutečnost. Nevím, kde ty informace bere. asi z řídící jednotky, nebo kde, ale vymlouvat mu to nebudu. Důležité je kolik musím u pumpy natankovat za ujeté kiláky. Stejně to mám pořád přepnuté na rádio a aspoň mě to nerozčiluje.
Toyota Starlet 1.5D
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Tak to vypadá, že ten zátah je zřejmě normální, ale nech si pro klid duše překontrolovat vstřiky:

Drtivá většina dnešních turbodieselů je vybavena přímým vstřikováním common-rail, které je patrně nejchoulostivější částí naftového motoru. Životnost vstřikovačů závisí zejména na kvalitě spalované nafty – a ta je v Česku mnohdy nevalná. Jemné injektory se soustavou úzkých trysek se postupně zanášejí nečistotami.
Za nějakých 100-150 000 km mají vstřikovače dost. Na pokyny solenoidu reagují pomaleji, což se projevuje hlučnějším chodem motoru. Majitel ale nemusí nic poznat, protože zhoubný proces probíhá většinou pozvolna. Následkem zpomalených reakcí nastává vstřik stále později, až to dospěje do fáze, kdy nafta hoří ještě ve fázi výfuku.
Doprovodným jevem poškozených vstřikovačů je horší zátah z nízkých otáček. V tu chvíli nezbývá než nechat common-rail opravit. To ale není vždycky možné. „Vstřikovače od firem Bosch a Delphi lze opravit docela dobře. Oprava vyjde asi na čtyři tisíce korun,“ objasňuje Vaculík. „U výrobků firem Siemens a Denso je to horší – tam nezbývá než připravit si asi dvacet tisíc na nákup nových dílů.“
Každý zájemce o dieselové auto by si měl uvědomit, že common-rail prostě víc než 200 000 km nevydrží.

Více na:
http://www.autoweb.cz/autonovinky-nova- ... jici/11624
Obrázek
Salat
Navigátor

Příspěvek od Salat »

No pěkně jsem si početl. Ikdyž nejsem žádný automechanik, přece se budu řídit mými smysly a určitou intujicí a takové katastrofické nebezpečí budu brát jenom jako upozornění, co by se mohlo taky třeba stát. Přece už nějaký ten pátek jezdím, abych věděl, že když se něco s motorem děje, tak se většinou předem zvukově ozve. Navíc u tohoto motoru je to ještě hlídáno několika čidly. Samozřejmě, že radu o ochlazování turba beru vážně a nejen ji, ale kdybych měl brát se stresem všechno, tak to abych rači vůbec nestartoval. Hold na novou Toyotu nemám, tak mám ojetou a podle zvuku se motor jeví slušně. O tom, že common-rail vydrží 100-150 000 km, to nevím,ale myslím si, že ne všechny motory s 200 000 km mají vstřikování vyměněno. Možné to je. Ale když vstřiky pozdě sříkají, tak to přece musí být znát při startování. Urvat setrvák asi taky nebude žádná sranda. Ono i benzínové motory mají taky určitě svoje mouchy. Prostě budu jezdit a čas ukáže v jakém stavu ten motor je.
Toyota Starlet 1.5D
sarin
Člen Týmu

Příspěvek od sarin »

No nechci strasit, ale zrovna setrvak je fakt bolest avika, taky sem si rikal to je blbost sak je to vpohode a jednou ve meste pri predjizdeni asi ve 40km rychlosti lup a bylo dojezdeno. Ted sem si nechal namontovat jednohmotovy setrvak tak ten doufam ze to auto prezije.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“