Toyota a CNG ... má někdo ?

Tlachání o všem - bez zaměření!
Odpovědět
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Toyota a CNG ... má někdo ?

Příspěvek od yenda »

Zdravím,

na fóru jsem prošel řadu vláken týkajících se přestavby na plyn.
Většina se týká pouze přestavby na LPG; má někdo zkušenost s přestavbou na CNG, nebo dokonce auto na CNG vlastní?

Vím, že montáž(cena), dojezd, velikost nádrže apod. hovoří pro LPG, ale CNG má pro mě řadu jiných výhod jako možnost parkování v garážích a ekologičtější provoz, proto o této přestavbě uvažuji ....

Takže jakékoliv zajímavé informace týkající se přestavby na CNG prosím sem !! :)
díky
Toyota Avensis sedan Sol 2.0 16V (94 kW) r.v. 2000
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

V jistém směru přicházím do styku s CNG i LPG poměrně často, a něco málo jsem za tu dobu pochytil. Spíše se vyplatí koupit auto, která má zástavbu CNG přímo z výroby (renault, peugeot, fiat).
Zástavba u staršího vozu bez homologace stojí cca 80 000,-. Pokud někdo vyhrožuje poloviční částkou, pak je to pouze u vozů, ktré mají homologaci pro CNG z výroby, těch je pramálo. Domácí plnička se pro jednoho člověka nevyplatí, leda přímo od výrobce vozu (renault 30 000,-).
Auto má malý akční rádius (200 km) a síť plnicích stanic je sporadická. Motor se dostane tak na 70 % benzínového výkonu, je prostě "chcíplej."
Vláda dává CNG již léta zelenou a podporuje přestavby vozových parků a výstavbu nových stanic, přesto CNG vozových i plnicích stanic spíše ubývá a systém tak tak přežívá.
Zemní plyn je pro pohon vozidel zatím osvobozen od spotřební daně, ale je zřejmé, že při případném rozmachu tohoto druhu pohonu, bude SPD zavedena.

Pozitiva: Patrně nejnižší emise v rámci spalovacích motorů, zatím vysoká kvalita CNG a větší šetrnost k motoru a jeho periferiím než LPG, nižší cena za ujetý kilometr než u LPG. Nezávislost na zásobách ropy, na její ceně pouze částečně, stejně ji vždy bude kopírovat. Ložiska zemního plynu mají odhadovanou zásobu spotřeby na 200 let.
Obrázek
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenda »

Díky za info ... něco k tomu:

Společnost TC101 zástavbu CNG provádí s nádrží 70 l (jestli dobře počítám tak je to cca kolem 12 kg CNG) za cenu 60 tis. Mělo by se jednat o sekvenční vstřikování. A jestli se nepletu, tak u sekvenčního vstřikování nedochází k poklesu výkonu vozu. Tvá informace o poklesu na cca 70 % je zajímavá ... ale není to přehnané?? :)

Domácí plnička je fajn jen pokud máš svůj vlastní barák, což zatím nemám, takže o té neuvažuji. Akční radius 200 až 250 km je omezující, ale pro mě zatím dostačující - bydlím nedaleko obou dvou veřejných plniček v Praze a když jedu jednou za 14 dní na víkend na Moravu, tak vždy po D1 přes Brno...

Nové auto z výroby se zástavbou CNG ... když to nedělá Toyota, tak do toho nejdu ! :) jestli se nepletu, tak sériová Toyota se zástavbou CNG se objevila pouze u Camry a to v Americe ...
Pepa
Manager Týmu

CNG

Příspěvek od Pepa »

Tak a teď mně vysvětlete co to je CNG -v životě jsem to neslyšel :?
ToyotaCarina E 2,0 GLi
Toyota Corolla 2E 1,3 GL
Toyota Corolla Verso D4D 2,2
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Re: CNG

Příspěvek od yenda »

Pepa píše:Tak a teď mně vysvětlete co to je CNG -v životě jsem to neslyšel :?
:) Compressed Natural Gas (stlačený zemní plyn) jedná se o zemní plyn, který je stlačen asi na 200 Barů.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

yenda píše: A jestli se nepletu, tak u sekvenčního vstřikování nedochází k poklesu výkonu vozu. Tvá informace o poklesu na cca 70 % je zajímavá ... ale není to přehnané?? :)
Po pravdě, já CNG obhospodařuji spíše z administrativního hlediska.
Jde o to, že zemní plyn je téměř čistý metan, který má velmi krátkou dobu hoření, takže sekvenční vstřikování to nezachrání. U autobusů MHD byl oficiální tabulkový pokles asi o těch 30 %, zda ale měly SV, nevím. U renaulta laguny, se kterým jsem jel, a které SV mělo, byl cítit znatelný pokles krouticího momentu. To auto do kopců nemohlo. Ale, u něho nebyl měřený výkon. Za 2 roky bylo se systémem 4x v servisu.
Samozřejmě, pokud do toho chceš jít, tak nemá smysl ti to rozmlouvat, ale dle mého, je to stále v pionýrských začátcích a negativ je momentálně celkem dost.
Obrázek
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenda »

Jojo máš pravdu, že je to v začátcích a jezdí na to zatím hlavně autobusy a vozidla plynárenských společností...

to co bych potřeboval vědět jsou právě osobní zkušenosti jako o té Laguně ...
říkáš 4x v servisu za 2 roky? a nyní už O.K.? Nemáš náhodou info kde (servis) byl systém do Laguny instalovaný?
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

yenda píše:... říkáš 4x v servisu za 2 roky? a nyní už O.K.? Nemáš náhodou info kde (servis) byl systém do Laguny instalovaný?
Nyní je laguna z domu majitele :-), takže nevím. Značku servisu ti bohužel neřeknu, vím jen, že to bylo v Ústí nad Labem.
Obrázek
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenda »

ještě jeden poznatek ke spotřební dani:
"Na základě vládního usnesení č. 563 z 11.5.2005 se vláda zavázala dlouhodobě stabilizovat do r. 2020 nízkou spotřební daň na zemní plyn použitý v dopravě (nyní 3,355 Kč/kg tj. 2, 35 Kč/m3) na minimální úrovni stanovené EU."
... takže i kdyby došlo k rozmachu CNG, tak daň by se neměla měnit.

jinak k ceně: cena zemního plynu je opravdu závislá na vývoji cen LTO a TTO, tzn. na ropě, ale jen kopíruje vývoj, tzn. rozdíl bude vždy konstantní ...
Odpovědět

Zpět na „Pavlačová plenárka“