Takže poraďte.....co mam lejt teď, když 10W60 neni sehnatelný?
Proc by nebyl sehnatelny?? Ja ho napr. mam. Pokud by byl zajem, mohu ofotit specifikace a parametry. Ovsem tenhle olej je spise urcen pro vysokovykonne motory pro zavody. Znamemu ho lejou v servisu do Subaru Outback.dedekmladek píše:Pánové, já mam ten samý problém. Mám Avensis 1,6 16V 81kW r.v. 2000 (ještě starý model) a podle výpisu ze servisní knížky tam Emil Frey lil 10W60 !!!!! Znáte někdo tenhle olej??? Nikde jsem ho nenašel !!! Jinak, někdo tu psal, že 1,6 neVVTi žral až 1l/1000km.......mě si za poslední 4 000km nesosnul snad ani decku....![]()
Takže poraďte.....co mam lejt teď, když 10W60 neni sehnatelný?
Hmm, zrovna jako na potvoru je HTHS u tebou uvedených olejů podobný. Při provozní teplotě mají všechny podobnou hodnotu viskozity a zvýšené spotřebě oleje nezabrání. Proto asi Frey používá xW-60.novlub píše: ... Podle návodu je bez problémů akceptován 5W-40 i 15W-40 pro benzínové VVTi motory. Rozdíl mezi 5W-40, 10W-40, 15W-40 je nejen v ceně, ale také v HTHS (viskozitě za vysokých teplot) – ta má pak vliv i mimo jiné na spotřebu oleje motoru (popř. i paliva).
Troufám si říci, že kdo má Toyotu Avensis se zvýšenou spotřebou oleje a s ohledem na průměrnou roční teplotu v ČR, je jakýkoli 15W-40 a 10W-40 při splnění výkonnostní třídy ideální.