E10 - Bioetanol v benzine

vše ohledně modelové řady Avensis
GammaRay
Věčnej rejpal

Re: E10 - Bioetanol v benzine

Příspěvek od GammaRay »

Zatím to řeším tankování u EuroOilu v Ústí nad Labem, kam občas jedu, protože aplikace "EuroOil Srdcovka" tam dlouhodobě hlásí 0%. Třeba v Kadani vždy nějaká příměs je, momentálně 8%. Jo a ještě jsem vlastně tankoval v Lounech, také 0%. Pokud i tyto čerpačky budou mít někdy přes "magických" 5%, tak zvažuju tankovat N98 u TankOno, kde mají u N98 na stojanu E5. I když v minulosti jsem měl občas po tankováni u TankOno potíže se škubáním motoru a jednou dost velké. Nějakou dobu mi trvalo než jsem přišel na to, že škubání má souvislost s tankováním u TankOno. Měl jsem za to, že to bude chtít vyměnit originál zapalovací kabely (neskutečné, co vydrží) atd. Pak jednou mě napadlo, že problém by mohl být v palivu, začal jsem tankovat jinde a ejhle - škubání přestalo.
Carina E T19 2,0 liftback 1997
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

Také děkuji za rychlou reakci :-) U TankOno jsem tankoval dlouhé roky a nikdy nebyl problém, ale tehdy (už je to několik let zpátky) se bohužel ty problémy objevily a od té doby tam netankuji. Je ale dost možné, že to bylo jen v tom období a teď by to bylo zase v pohodě. Tehdy to škubání a cukání bylo opravdu markantní. Jednou jsem málem ani nepřejel Krušné hory :-).A jednomu známému to nejelo vůbec a takový ten jemný sací koš u palivvéhoí čerpadla měl úplně zalepený snad nějakým TankOňáckým mazutem či co. Hrozné zážitky.
Ale budu věřit, že ten N98 u nich bude z lepších zdrojů a když bude nouze, tak zkusím tankovat pak tam. Ale zatím EuroOil Srdcovka nabízí i čerpačky s 0%, tak je zatím čas :-)
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

On ani ten ETBE asi jebude celkom " bez pihy".
Odlozil som Carinku v 11/23 k zimnemu spanku. Teraz , kedze vlastne nie je ziadna zima, som ukecal manzelku, ze ju treba vyvencit. Pred ulozenim dostala evo100 s ETBE a este aj kapku millersa ako poistku ( aditivum + stabilizator paliva). No....akoze startlo to na šup, aj to ide. Ale bolo to lenive jak stary somár. Tam kde inokedy mierny kopec 100/hod na 5. som podradoval za 4. aby som to dorovnal.
A pohodovka po rovine, tam kde inokedy drzala potichučky 110 sa to pri rovnakom plyne vlieklo 90.
Ano , stary benzin...ale 3 mesiace??? To som predtym nikdy nezaznamenal. Uz som zacal dumat, co sa asi deje, ale po dotankovani cerstveho to nahle ozilo a je to tam kde predtym. Teda myslim, ze pachatel bol odhaleny. No , prekvapilo ma to. Zvlast kvoli skusenosti, ked som este z predoslej Cariny , ktora stala 3 roky!!! ( Slovom tri roky) , benzin z vypustenej nadrze pouzil do tejto a naopak to islo lepsie nez s tym co bol prave v nadrzi. Je pravda, ze ten trojrocny bol este stary 95 - ka.
Takze ok, ETBE je fajn oproti ethanolu, ale treba si uvedomit, ze je to iba " menšie zlo". A este dodam , ze za tepla to obcas dlhsie startuje. Predpokladam pančuška v nadrzi na cerpadle tiez asi dostala svoje a bude pridusena.
Ale na to teraz dlabem, mozno ked bude teplejsie ...
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

Tak to už celý rok řeším tak, že prostě tankuju u Tank Ono Natural 98 s E05 a je to :)
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Uz nejaky cas ma irituju dlhsie starty. Pritom tankujem len e5.
Dnes som sa odhodlal a vymenil som v carine z roku 92 komplet cerpadlo za " nove" z mojej predoslej cariny. Povodne som chcel iba vymenit pančušku, ale zial nova nepasovala. Resp pasovala, ale mala "kolienko" a cele cerpadlo tak bolo dlhdie a nedalo sa vlozit do nadrze , lebo pančuška sa oprela dno nadrze... Kedze ju mam ale doma uz rok, asi ju nevratim. Nevadi , stala par eur.
Takze sa prefukla stara pancucha z roku 92 a "nove" cerpadlo sa vlozilo do nadrze. V com je rozdiel? Toto cerpadlo nepoznalo biozlozku. Nahle to lepsie startuje a myslim ( zatial iba pocit) , ze to nejak lepsie ide za plynom.
ex.Carina AT191L 1996 UK
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

Tak to jsou teda věci...
Kdybys příště něco podobného dělal, tak případné foto by nebylo špatné :wink:
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Edit:
Vymenou cerpadla " zlato nevzniklo".
Kazdopadne, povedal som si, ze aj to " nove" malo v sebe 500tkm a stvrt storocia prace za sebou a tak , ze si skusim kupit normalne nove. Napriek mojej zasade kupovat motorove diely pojial mozno original som tentoraz urobil vynimku. A hned som to aj olutoval....2x mi prislo nesprávne ( napriek tomu ze oem cislo sedi) a tak som to vratil. Bolo to za mini cenu ale aj tak...allegro aspon nema problem s vratenim penazi. Nepasoval konektor. Denso ma uzke kontakty avsak 90% nahrad ich ma siroke. Nakobiec som kupil doma, sice drahsie ( pochopitelne :x ) ale spravne.
Doslo k miernemu zlepseniu vykonu, ale ze by to pridalo 10kw to teda necakajte. Kazdopadne starty to nevyriesilo. Postupne som skusal menit veci tak ako som ich namatkovo nachadzal v krabici v garazi ( z tej mojej prvej co som rozobral). Najprv cidlo teploty vzduchu - nic, potom rele startera/ cerpadla - nic. A nakoniec som prehodil regulator tlaku paliva. Vsetko su to prace pre " jedna ruka robi, druha vo vrecku"....zatial najvacsia zmena po vymene toho regulatora. Sice som s nim presiel len cca 8 km ( dal som to tam pred pol hodinou) ale musim povedat, ze teda " wauuu :shock:
Nie, te by to predtym islo zle, ale teraz...tam kde sa islo 110-120 teraz to hravo zrýchli na 140.
Zvysok uvidim. Za chvilu idem do popradu, teda bude "horska stezka" jak sa patri, tak uvidime. Myslim , ze ten povodny asi padlo za obet " novemu" benzinu. Neviem...30 rokov isiel a teraz sa pokazi? Asi jedine benzinom. Ine sa nezmenilo.
No ako som povedal, uvidime...
Sam som zvedavy :)
Inak sorry ze nemam fotky. V garazi sa zasivam pred svetom a tak som prezieravo mobil ani nemal u seba. Ale mozem to nafotit dodatocne...
ex.Carina AT191L 1996 UK
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

To jsou zajímavé příběhy :D . Koukám, že spousta z vás jsou amatérští automechanici, co!? :lol:
To já tedy jednom jezdím a nic neřeším :)
Každopádně gratuluji ke zlepšení :wink:
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Prosim ta...akyze automechanik :lol:
To vsetko su ukony porovnatelne narocnostou k vymene ziarovky.
Aj to konane z dlhej chvile bez relevantného dovodu...iba pre ten pocit. Keby som nemal v garazi druhu carinu rozobratu na " prvocisla" , tak ma to ani nenapadne :)
ex.Carina AT191L 1996 UK
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

No, skromnost stranou - já ani nevím, kde bych ty součástky měl hledal!!! :lol:
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Lebo nemas " zazracne" krabice na polici v garazi. Inak tiez by som si to mal usporiadat....tiez v tom mam bordel. Ale je to fajn. Ked chces iba robit z dlhej chvile pokusy ...skusim ine cidlo? Ok, sahnem do krabice , vyberem cidlo , nacvaknem , vyskusam....keby ze to takto nemam, ani by ma podobne pokusy nenapadli.
ex.Carina AT191L 1996 UK
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Tak neviem , ci to vobec niekoho zaujma, ale zda sa , ze sa naslo jadro pudla, co sa tyka horších startov na 4afe Carina e. Nechcem to zakriknut, len teraz som " zakrok" vykonal a nemam to este poriadne odskusane, ale ..
...zda sa, ze pricinou bolo rele vstrekovania , teda EFI Main. Je v motorovom priestore v hlavnej poistkovej skrinke, v pravo tretie od spoda.
Ono ma na starost zopnutie cerpadla po otoceni klucom do polohy 2 a kym prebieha start ( toci starter) je prepnute tak ze vstrekovanie sa riadi nejakou zakladnou mapou. Akonahle motor naskoci , rele sa prepne a riadenie vstrekovania prevezme RJ motora. No, mozno som to nepopisal uplne presne...Kazdopadne po vymene rele ( teda testovacej vymene za ine stare rele z inej cariny) su starty uplne inde. Max 2-3 otocenia. V podstate do 2 sekund to krasne vrci.
Uvidím teda este ci sa netesim predcasne, zatial je skoro hodnotit.
Takto to rele vyzera:
Obrázek
Teda japonske denso. V GB vyrobene uz mali rele Bosch ( prave take som tam teraz strcil).
Toto som vystriekal kontaktolom a odlozil. Neskor vyskusam ci sa umudrilo.
Totiz ten Bosch je trochu iny ...je to cele zaliate, nerozobetatelne. To Denso ma iba naklapavaciu ciapku ( to cierne). Teda ho vies na jednej strane krasne rozobrat a ocistit kontakty, no na druhej strane sa tam iste dostane aspon atmosfericka vlhkost. Z tohoto dovodu som na Denso rele dal po okraji ciapky pasik gumy ako tesnenie. Vyslo ro celkom pekne a verim ,ze aj ucel splni. Aj to vidno na foto. Ten Bosch to ma sice v tomto smere lepsie osetrene, ale zase ho nevies opravit.
Tak zatial tolko. Dufam, ze to bude zaver mojej akcie " za lepsie starty" :D
ex.Carina AT191L 1996 UK
GammaRay
Věčnej rejpal

Příspěvek od GammaRay »

Rozhodně ti gratuluji k úspěchům!!! :bigups:
Tak mě by to i zajímalo, ale já si sotva rozpomenu kde mám na Carině pojistkové skříňky a tím to u mě končí :biggrin:
Tak ať už je to jen dobrý :wink:
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Dakujem. Nic si z toho nerob, si typický predstavitel majitela toyoty z 90-tich rokov :D
To ja som tu ten " divný" :mrgreen:
Pointa celej ságy ovšem je v tom, ze benzin s etbe biozlozkou rozhodne za zhorsene starty nemohol. Teda pochybujem, ze by akymkolvek sposobom mal vplyv na vstrekovacie rele :).
ex.Carina AT191L 1996 UK
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

edit k rele - zlepsilo sa to, ale nie tak aby to bolo ako pred tym...co s tym?
Presiel som teda znova vsetko po poradi ako pise prirucka a oni tam spominaju aj rozdelovac Niekde ako 6 alebo siedmy bod ak predosle neodhalia chybu, ale je tam. Takže ...Pri tom patrani co popisujem vyssie som si vsimol, že mam mierne odprasklnute z lemu veka rozdelovaca. Takisto okolo hornej upevnovacej skrutky bola vlasova prasklinka. Nemalo by to byt nic podstatne, nejako som sa tym netrapil, nenapadlo ma , že by to malo suvis. Skor som sa zameral na zapojenie, kable a sviecky....ale ked som zistil, ze japonci chcu za original nejakych 18€, tak som sa hecol a objednal . A ked už som bol v tom tak aj palec rozdelovaca a tesniaci kruzok.
Doslo to minuly tyzden a dneska z nudy som sa rozhodol to vymenit. pri demontazi stareho som zistil, ze je cele veko nejake volne hoci skruty boli dotiahnute. Hore bola iba vlasova prasklina, ale dole to bolo ulomene uplne. Drzalo to cele len na hornej skrutke a mozno trochu na tesnení, ktore bolo za 32 rokov take "prilepene". Tak si hovorim , dobre, ze som to kupil. Vymenene. Zazrak - starty ako za mlada, celkovo taky lepsi chod motora. Som spokojny. Takze tolko k pripadu horsich startov na 4AFE a podozieraniu ETBE v benzine. Verdikt poroty - ETBE - nevinna :D Pachatel - veko rozdelovaca odsudeny na vymenu.
Verim , že teraz už definitivne uzavrete.
ex.Carina AT191L 1996 UK
Odpovědět

Zpět na „Avensis“