Toyota Previa II, BA95/LPG, 351t km, 7-8 miest

Odpovědět
fpsoos
Člen Týmu
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 03.03.2016, 07:38

Toyota Previa II, BA95/LPG, 351t km, 7-8 miest

Příspěvek od fpsoos »

Predám naše obľúbené rodinné auto Toyota Previa. Je to 2AZ-FE, rok 2000, 2.4 benzín/plyn. V roku 2016 som bol pre neho v Mníchove (tam jediný majiteľ, najazdené 195t km), odvtedy je na Slovensku a máme ho u nás. Hneď po prihlásení som u Hatiara vo Zvolene nechal domontovať LPG značky Prins (holandský výrobca) s primazávaním ventilov. O auto som sa poctivo staral (vacsinu vecí bežnej údržby som si za tie roky robil sám: výmena olejov, filtrov, sviečok, LPG filtre, membrána reduktora), zložitejšie veci: hrdlo nádrže, spodné čapy, ložisko a brzdy mi robil mechanik. Nijaká vážna a zásadná vec sa počas tých rokov nevyvrbila (momentálne 352t km). V aute je všetko funkčné, interiér zachovalý (bez dier v sedačkách, čalúnení, rozbitých plastov atď.)
Očakávaná je pri tomto nájazde aj hrdza, ktorá sa objavuje najmä vzadu, ale na náprave, ramenách aj nosníkoch je to podľa vyjadrenia pracovníka STK v normálnej miere, neohrozujúce premávku ani posádku. Najproblematickejšia je časť ľavého zadného podbehu, ale stále bez dier (prejde STK). EK a STK platí do konca mája 2024.
V TP je uvedených 8 miest na sedenie (2+3(lavica)+3(lavica)), ktoré som prerobil na 7 miest (2+3+3) - oveľa väčšia variabilita. Ale pôvodné lavice, s koľajnicami, kobercami aj plastmi sú samozrejme k autu a je možné ho teda mať od 2 miestneho až po 8 miestne.
Za posledný rok sa objavila chyba, ktorú som sa pokúšal vyriešiť, ale zatiaľ neúspešne. Autu iba pri zahriatom motore a iba na voľnobehu začne asi po 10s (státie na križovatke) blikať kontrolka motora z označením chyby (P0300, 0301 a 0304), po jemnučkom pridaní plynu (zvýšení otáčok) kontrolka zhasne. Ak je plyn pridaný razantne, ostane kontrolka svietiť. Snažil som sa situáciu riešiť výmenami komponentov a to od sviečok, cievok, lambda sond, volnobezneho ventilu, PCV, tesnenia veka ventilov, snímač polohy vačky, kluky, regulátor tlaku paliva, čistenie vstrekov, výmena membrány splynovača, kontrola tesnosti motora, tlaky vo valcoch - nič z tohto problém nevyriešilo. Ostáva teda preskúmať možnosť funkčnosti ventilov (nemá hydroštely) - toto je však nad moje schopnosti a nemám tu mechanika, ktorý by sa vedel na to pozrieť (v prípade nutnosti zhodiť hlavu a zrepasovať ventily).
V máji by sme sa chceli ako rodina (sme 6-ti) vydať na dlhú ročnú cestu do Španielska a to znamená, že potrebujeme novšie auto. Toto naše ešte určite niekomu, kto vie a rozumie (alebo má človeka), dobre poslúži ďalšie roky. Pri vážnom záujme a zodpovednom prístupe sa na cene určite vieme dohodnúť (môžeme sa odraziť od ceny 5000 EUR). Fotky k dispozícii.
fpsoos
Člen Týmu
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 03.03.2016, 07:38

Re: Toyota Previa II, BA95/LPG, 351t km, 7-8 miest

Příspěvek od fpsoos »

Odpovědět

Zpět na „Auta - nabídka“