Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
Uživatelský avatar
wojta
Člen Týmu
Příspěvky: 43
Registrován: sob 18.11.2017, 20:22
Bydliště: Tábor

Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od wojta »

Po poškození auta nejspíše na parkovišti (viz obr, promáčknutí u pravého blatníku a pravé dveře) jsem uplatnil škodu na pojišťovnu z mého hav. pojištění.
Pojišťovák přijel, vyfotil to a vyplnil formulář s předpokladem různých oprav a předpokládanou cenou cca 12tis. Kč vč. DPH. Říkal, že to v pohodě mohu řešit přes autorizovaný servis.
Autorizovaný servis Toyoty mi odhadl cenu na 60tis. Kč a mám teď trochu obavu, aby mi to pak pojišťovna zaplatila. I když mi v servisu tvrdí, že je to jen orientační a bude to spíš méně. Taky to s pojišťovnou mohou řešit místo mě.
Samozřejmě je tam napsáno, že budu muset zaplatit rozdíl toho co nezaplatí pojišťovna (mam spoluručení 5%, min. 5tis. Kč). Ok, to beru, ale je možné, že mi nebudou chtít uhradit ani to, když bude servis nějaký výrazně dražší od toho co oni odhadli?
Jelikož jezdím bez nehod, ještě jsem nikdy nic takového neřešil. :wink:
Máte s tím někdo zkušenosti?
IMG_20200402_113533.jpg
IMG_20200402_113533.jpg (540.68 KiB) Zobrazeno 2830 x
eviz
Člen Týmu
Příspěvky: 55
Registrován: sob 27.02.2016, 18:42

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od eviz »

Osobně když jsem dával auto do servisu,tak jsem na nich nechal i tu poištovnu.Tím myslím autorizovaný servis.
slabostka
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12.08.2015, 22:13

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od slabostka »

oni majú medzi sebou dohody aby každý zarobil a preto sú opravy neskutočne prestrelené ale pre istotu by som si overil že posťovňa a servis majú "dohodu" - treba asi urobiť dodatočnú obhliadku...
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
PetrPH
Řidič
Příspěvky: 198
Registrován: úte 19.05.2015, 18:17
Bydliště: Karviná

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od PetrPH »

Ten rozpocet mi sedi na to, ze chlapik od pojistovny to odhadnul jen na vyrovnani a prelakovani dilu, kdezto v servisu na vymenu dilu. neumim si predstavit tu nasledujici argumentaci s pojistovnou ze to bylo/nebylo treba vymenit.
Prius II 2008
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2086
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od jarson »

jedna vec je prvotná obhliadka a druhá " dodatočná - tzv. doobhliadka" .
Pri prvej sa obcas stane , že nie je vidiet vsetko, co bude mat vplyv na konečnu cenu.
Pokial servis auto odstrojí a zistí nutnost dalších prác ( rovnanie, lakovanie ...), prípadne zistí , že diel , ktorý bol povodne na opravu bude nutné vymenit, alebo najde dalšie poskodene diely , ktoré povodná obuliadka nemala ako odhalit, robí sa potom doobhladka. Vtedy zástupca poistovmne alebo zmluvny obhliadac ( casto su to samostatné subjekty, ktoré nerobia priamo pre tu ktoru poistovnu, ale tie ich rozhodnutia zmluvne akceptuju) urobí tuto doobhladku a bud zohladní co zistil servis a urobí novu kalkulaciu, alebo aj nie. Moze sa stat, že celu udalost budu chciet pri výrazne inej cene napríklad zmenit na totalnu skodu. Mal som taku skusenost - nakoniec ma od totalky delilo 500SKK :D Vtedy sa veci castzo skomplikuju - preto servisy nerobia opravy skor ak nemaju toto odsuhlasené - neriskuju , že ostanu bez penazí.
Idealne je ak si opravu riešis so ZMLUVNÝM servisom poistovne, ktorá opravu má platit. Vtedy zpravidla nebýva problém. Odovzdas auto aj s papiermi s prvej obhliadky atd co k tomu patrí a ostatné si už riešia medzi sebou. Ty dostanes len vyrozumenie kolko to cele stalo na konci toho celího, v podstate len ako oznámenie o tom , že tvoj prípad bol uzavrety.
Problem obcas býva vtedy , ak opravu robí iný servis než ZMLUVNY. Kludne aj autorizovaný pre znacku auta , ovsem nie zmluvný vo vztaku k danej poistovni. Typicky vtedy zvyknu cenu navýšit enormne vysoké ceny za prácu ( normohodina). Navyse faktury a vsetky podklady musis pre poistovnu riešit ty.
Chápem, že nie vždy sa dá ovplyvnit tento vztah servis vs.poistovna pri karamboloch htadených z PZP. Nemas ako vediet , kto do teba nabura. Ak ale riesis svoju poistku, tu konkretne havarijnu, tak si už pri uzatváraní ( okrem iných vecí pravdaže) vopred zistím, či - ak mam napriklad Toyotu - je najbližší, alebo proste mnou preferovaný servis v zozname ZMLUVNYCH servisov danej poistovne.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Uživatelský avatar
wojta
Člen Týmu
Příspěvky: 43
Registrován: sob 18.11.2017, 20:22
Bydliště: Tábor

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od wojta »

Tak nakonec dobrý, oprava cca 35 000Kč, pojišťovna to naštěstí zaplatila, autorizovaný servis to s nimi vyřídil. Já mám jen spoluúčast.
Uživatelský avatar
DavidDDD
Věčnej rejpal
Příspěvky: 724
Registrován: ned 19.10.2014, 09:49

Re: Oprava poškození na pojišťovnu přes aut. servis

Příspěvek od DavidDDD »

Tak hlavně že to dobře dopadlo, za mě si to servis zkusil jestli to vyjde :wink: a nevyšlo, tak to opravili za normál. Osobně bych to nedával k hned do autorizáku, dá se najít slušný servis který se s pojišťovnou také umí domluvit a funguje to možná (imho) lépe. Samozřejmě záleží na lidech.
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Odpovědět

Zpět na „Prius“