Previa I. Generace - motorový olej

vše ohledně modelové řady Previa
Odpovědět
Venca W
Člen Týmu
Příspěvky: 1
Registrován: úte 04.02.2020, 23:25

Previa I. Generace - motorový olej

Příspěvek od Venca W »

Ahoj všichni. Stal jsem se čerstvým majitelem Toyoty Previa 1. generace, r.v. 1997, 2.4 ccm benzin predelany na plyn, 97 kW, typ motoru 2TZ-FE.
Vzhledem.k tomu, že je to mazlík, tak bych nerad udělal nějakou chybu při výměně oleje a olejoveho filtru. Rád bych se vás zeptal a poprosil o radu, jaký olej je nejlepší, přesněji mě zajímá specifikace predepsaneho oleje, popř. jakou značku oleje a filtru používáte. Nemám žádnou příručku a nevím, kde ty hodnoty vyčíst. Moc děkuji za radu. :!: :wink:
Uživatelský avatar
Tomiq
Věčnej rejpal
Příspěvky: 521
Registrován: pon 06.07.2015, 21:04

Re: Previa I. Generace - motorový olej

Příspěvek od Tomiq »

https://tpeworkshop.blogspot.com/p/blog-page_83.html
Tady máš úplně úžasnej manuál. Je tam i specifikace oleje, jinak olej se dá najít i v mazacích plánech výrobců, např na stránkách Castrolu.
Předepsaný je 10W/40 prakticky cokoli s vyšší specifikací API SG. Já jsem dal, stejně jako do všech ostatních aut, Castrol Magnatec 5W/40 A3/B3.
Servisní interval 10 tis./6 měsíců a je tam teda obrovský objem 5,8l .
Olej asi není to hlavní, qůli čemu bys neměl spát. Je to starý poctivý motor, co sežere všechno, důležitá je pravidelná výměna. Jestli jezdíš na plyn, soustřeď se na ventily. Změř si vůle, hlavně výfukových ventilů. A určitě, pokud nemáš si nainstaluj přimazávání flashlube.
Kořen slova Toyota je Toy!
Odpovědět

Zpět na „Previa“