Jen par poznamek, k tomu, co tu za poslednich par dnu zaznelo:
za mě bych dal maximálku 150km všem osobákum krom policie ,hasiči, záchranáři, ostatní tu rychlost nepotřebují
kdyz to vidim, otvira se mi kudla v kapse... Dalsi by zakazal auta s vykonem nad x kW, rychlosti nad 90km/h (nad 90km/h leze nahoru spotreba, emise, vzdyt limit CO2 je 120g/km! a za chvilu bude 95!! a to u rychlosti 130km/h nedosahujeme!), s vice jak 2 mistami (vzdyt 90% casu se to v aute nevyuzije!), dalsi by zakazal bucek, cukry, pivo...
Snazim se jezdit kolem 130-140tacho (nad 180km jsem byl naposled asi pred 8 lety), ale kdyz jsem videl, ze volvo bude mit omezovac na 180km/h, tak prvni co bylo bylo, ze jsem si rekl, ne dekuji. Jako, kdyby byla volba, ze za nejaky (rozumny) priplatek to lze odblokovat, tak mi to prijde OK. A to ani nevim, jestli bych pak uvazoval nad omezenou nebo plnotucnou verzi. Proste mi vadi omezovani svobody volby.
A jedna zkusenost s delsi jizdou nad/kolem 180km/h: kdyz jsem tak jednou jel cca 200km za cca 1h 20min (jelikoz brzdeni/rozjizdeni), tak clovek je z toho vic unaveny (jak ma oci na stopkach) a to, co nazene na ceste, strati doma tim, ze relaxuje doma na gauci, jak upousti to napeti a strnulost (ano bylo to v aute, co u 180km/h tocilo 5500ot -1, bylo to uz za sera/tmy,...)
Navíc, když jezdím trasu 70 km (nejčastěji, zarodinou a zpět 140km), tak když jedu tachometrových 120 km/h, ujedu to o 3 minuty pomaleji, než při 130 km/h. Kdybych chtěl jet tachometrových 140 km/h (podle gps asi 133 km/h), udělá to rozdíl 5 minut.
Ano, s tim souhlas, pokud jedes relativne kratkou trasu, tak neusetris nic. Ale na trase 500km je ten rozdil uz znacny, navic to bude mozna znamenat zastavku navic (deti, toaleta), takze dalsi cas na ceste... (taky na kratkych cestach zvolnuju

)
Ono porovnávat spotřebu s hybrid a benál auto je potřeba nejen skrz spotřebu, ale jakou mají hmotnost obě auta a jaký výkon, aby se neporovnávaly jabka s hruškama.
Nejsem si uplne jist, jak to myslis, ale pro mne je z hlediska spotreby jedno, jestli je pohon benzin, nafta, hybrid, CNG,... U mne neni argument pripadne vyssi spotreby vyssi hmotnost akceptovatelny. Takze ano, hybrid ma baterky, ktere navysuji hmotnost, ale jsou tam kvuli tomu, aby snizovaly spotrebu. Pokud by spotreba u hybridu nebyla o dost nizsi oproti jinym pohonum, tak to reseni neni dobre.
Samozrejme souhlas s tim, ze by se meli porovnavat auta s podobnymi charakteristikami co se tyce vyuziti a vykonu.
Moje zkusenosti se spotrebou u 1.8 v Ave na okreskach a dobreho pocasi: kolem 5 je mozna, ale jizda je uz hodne defenzivni (vyrazovani, rychlost max 100, pozvolne rozjizdeni), kolem 5.5 na delsich prazdnych okreskach s trochou snahy uplne v poho. Samozrejme ne vzdy, zalezi na provozu, ridici,... Kolem 6 beznou jizdou s rodinou bez problemu, 6.5 kdyz jsem v aute sam, tak klidne svizna, obcas omezovac,... 7 a vic na prasaka...
Dalnice, mesto v podobne zminenem detailu: to tezko odhaduji, jelikoz ve meste zalezi na trase, zacpach, na dalnici na omezenich, profilu, rychlosti, pocasi...
A k tomu dojezdu: pokud mam dojezd 500km, vyjedu s plnou nadrzi, po 200-300km zacnou deti usinat, tak kvuli dojezdu budu muset za 1-2h zastavovat a deti se vzbudi (nebo musim zvolnit rychlost). To je to, cim me omezuje dojezd, ne, ze bych chtel tahat 1000km v kuse...