Brzdové platničky/doštičky a brzdový kotúč

nová modelová řada - nástupce Corolly
auristoteles
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Re: Brzdové platničky/doštičky a brzdový kotúč

Příspěvek od auristoteles »

@jarson mas pravdu, asi to zacnem aj ja pravidelne cistit, je na to opravna sada - taketo nieco? https://www.autodoc.sk/autofren-seinsa/8256119
Problem je, ze nemam jamu ani auto kde zavesit. Zdvihaky maju len servisy. Ale tu mi napadla myslienka, ze tak ako dnes mame bezdotykove umyvarne, tak by mohli byt stanovista so zdvihakmi, kde by si clovek zavesil auto, pozrel zdola, precistil strmene a nakoniec aj opravil kopec drobnych veci, ktore sa daju zvladnut...

a k tomu strmenu - tvrdia, ze tam dali novy. ale neviem ako to overit. stary mi nedali.
Toyota Auris 2007, 1.6 Dual-VVTi
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Opravnú sada potrebuješ na výmenu napr. piestika, tesnení, vodiacich trňov... zadné brzdy -ak je strmeň s integrovanou ručnou tak potrebuješ minimálne takú kocku aby si vedel piestik "zašrubovať", vpredu sa piestik len stlačí napr. truhlárskou zvierkou, vzadu ti to takto nepôjde.
Na brzdy nepotrebuješ zdvihák ani jamu pokiaľ netreba niečo odtáčať s pomocou dlhej páky. Strmeň - za 130E to určite nebol nový ale repas ale to je jedno.... ak je problém s mechanizmom tej ručnej brzdy tak sa oprava samodoma ani veľmi nedá urobiť.
Brzdy ako také nie sú strašne zložitá vec, raz si to okukneš a ak si aspoň trošku šikovný budeš vedieť ale chce to mať nejaký flek - na sídlisku asi ťažko a hlavne čas - koleso dole, rozobrať, očistiť, namazať, poskladať, koleso, ďalšia strana.... takže ti hodiny ubiehajú.... a to je to prečo to mechanici neradi robia - času kopec, výsledok neviditeľný, majiteľom sa zdá že "toľko platiť za nič?"

A ak samodoma musíš myslieť nato že nie vždy sa všetko zadarí - nejde skrutka povoliť, nejde strmeň zhodiť, objaviš niečo čo treba kúpiť lebo nemáš doma - a auto môže ostať nepojazdné deň-dva... a sranda príde keď sa skrutka utrhne :blush: na novom aute všetko ide fajn, na staršom zahrdzavenom je to "sranda" - preto na doporučenie každú skrutku ktorú vyberám potriem resistinom plus potom štetcom hlavičku.... trošku sa zašpiním ale hrdza nemá šancu.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
tomaskrizcz
Člen Týmu

Příspěvek od tomaskrizcz »

Aspon píše:Ahojte, využiju téma k otázce...
Jdou vám slyšet u Aurisu brzdy, když brzdíte do zastavení?
Mám komplet nové brzdy a hlavně při poskakování v kolonách jdou brzdy slyšet. Nepískají, ale spíš tak hučí, jak se třou desky o kotouč. Řekl bych, že to slyším hlavně od zadních brzd. Stejně se projevovaly i brzdy před výměnou, ale tak nějak jsem čekal, že ten hluk je kvůli jejich stavu.
Nevím, jestli to třeba zmizí po větším zajetí, od výměny jsem najel tak 500 km.
Nové auto, najeto 2000 km a stále jsou slyšet. Takže normál. ;-)
Toyota RAV4 2.5 Hybrid, Executive (12/2022 - )
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid, GR SPORT + paket Dynamic (05/2020 - 12/2022)
Toyota Auris TS 1.6 Valvematic Active Trend+ (05/2019 - 05/2020)
VW Passat Variant 2.0 TDI, 103 kW, Highline, 2009 (2014 - 2019)
Milan.B
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan.B »

No mne menili predne na komplet a nepiskaju vobec. Ale na starom aurise piskali od novoty, hned sli na vymenu. Potom odisli dost rychlo a v 70k tiez vymena a nepiskali potom vobec. Odbornik na auto nie som, no mne s toho vychadza, ze ked chcu (mechanici), tak to piskat nebude (lebo to tak nastavia a daju tam take kotuce a platnicky). Treba to riesit v servise. Podla mna to pisket nema a da sa to spravit tak, ze to nepiska. V ramci zaruky.
Mne ako laikovi to pride, ze to piskanie je preto, ze nieco sucha o daco ine (platnicka o kotuc?) a to by asi nemalo.

Pouzivas rucnu brzdu?
Toyota Auris 1,4 Terra Cool - EX
Toyota Auris Touring Sports Hybrid
Aspon
Člen Týmu

Příspěvek od Aspon »

Jestli to je reakce na můj post, tak mně ty brzdy jak píšu nepískají, ale spíš tak lehce hučí. Asi je potřeba je víc zajet, přece jen mají teď lehce přes 1000 km a to ani moc nebrzdím. A jsou to originál Toyota dělané v autorizovaném servise, tak snad ta kvalita dílů bude dostačující :)
Toyota Avensis TS 2017 Active Trend, 1.8 Valvematic
ex Toyota Auris TS 2016 Active Trend, 1.2 Turbo
Obrázek
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Aspon píše:Jestli to je reakce na můj post, tak mně ty brzdy jak píšu nepískají, ale spíš tak lehce hučí. Asi je potřeba je víc zajet, přece jen mají teď lehce přes 1000 km a to ani moc nebrzdím. A jsou to originál Toyota dělané v autorizovaném servise, tak snad ta kvalita dílů bude dostačující :)
na brzdy stačí 200-300km aj u hsd. Ja mám tiež skôr pocit že hučia ale u mňa je to skôr vnímanie hluku ktorý pri inom aute nepočujem kvôli motoru. Proste ten podvozok aj brzdy počujem viac aj keď je všetko OK. Netvrdím že aj u teba.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Odpovědět

Zpět na „Auris“