sada zadního ložiska za 180,- Kč ;-)

vše ohledně modelové řady Starlet
Odpovědět
ombre
Věčnej rejpal

sada zadního ložiska za 180,- Kč ;-)

Příspěvek od ombre »

Ano správně, nic neprodávám, bude to pěkná kulišárna ;).
Sada ložiska jednoho zadního kola (2 ložiska a gufero) stojí nejlevnější v kamenném obchodě cca 900,- Kč (starý nedobrý optimal). U Idaha original koyo cca 780,- Kč.
Pokud je vám to hodně, mám pro vás řešení, jak ušetřit.

Stačí v prodejně s ložisky (SKF, ZKL...) koupit vše samostatně.
U ZKL - výroba bratia Slováci, stojí větší ložisko 97,- Kč, menší protilehlé 65,- Kč a české gufero 18,- Kč a kvalita ZKL bude vždy vyšší než u "optimal." Pokud nelíbí, tak u SKF to vyjde asi o 50,- Kč dráž.

oprava: ZKL jsou česká ložiska, slovenská se jmenují ZVL. Prodávají se z jednoho katalogu.

Pokud si myslíte, že je takové věci lepší předat servisu, tak pro vám mám skvělou zprávu. Protože servismani mají často za málo měnit celé ložisko, tak i když vám ho vyúčtují, často vymění jen to větší bez vnějšího pouzdra, protože to se jim nechce vyndavat, a to malé ložisko a gufero nevymění vůbec. časová náročnost asi 7 minut. Výměna vnějších pouzder obou ložisek k tomu = tak hodina, která je poctivě zaúčtována, ale nesplněna.

Na každý pád na ta zadní ložiska občas koukněte, patrně díky tvrdé zadní nápravě válečky často vločkují.

Takto vypadají zničené válečky ložiska:
Obrázek

Zde jsou vyfoceny šupinky vločkování (flaking):
Obrázek

Nové ložisko ZVL:
Obrázek

Nové ložisko ZVL se sejmutým vnějším pouzdrem:
Obrázek

Gufero (české):
Obrázek
Naposledy upravil(a) ombre dne čtv 05.04.2007, 17:37, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Neměl bys podobnou radu třeba i pro corollu.....? Jo, co znamená, že "vločkují"?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Já nevím, jaké ložisko má vzadní nábě corolla. Pokud má dvojkonus s kuličkami, tak to nejde, ale pokud má kuželíková ložiska, tak pravděpodobně ano.

Vločkování, no jak se to pozná... napatlej si vazelínu z ložiska na obličej a pokud budeš vypadat jako miss Nigerie s perleťovým balzámem, tak se ti vločkují válečky ;).
Teď vážně. Z válečků se začnou podélně po obvodu odlupovat šupinky, podél vrstev cementování (oprava - kalení), čím ž se za chvíli zničí celé ložisko.
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Jimmy: pokud jde v corolle při sejmutém kole stáhnout buben (tj. štefty jsou na nábě za ním a buben je navlečen na nákolku náby), tak to nejde. Pokud je buben připevněn středovou maticí k nábě, tak to půjde.

Snad je to dost srozumitelné ;).
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Kurňa to je hnusný :shock: Netušil jsem, že je něco podobného možné. Nejedná se o technologickou nekázeň......?

Mám první možnost, nepůjde to.....
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Bohužel nejedná, Udělaly to všechna 4 zadní ložiska (originál koyo). 1. pár po sedmi letech, druhý po třinácti letech. Mezi tím to vyměněné za optimal odešlo také, a to i s pouzdry, které ten vocas mechanik nevyměnil.
Ale válečková ložiska toto dělávají na více autech (i strojích).
Ty máš vzadu dvojité kuličkové, ty tak často nevločkují, to se spíš opotřebují a začnou mít vůli, která po čase začne tlouct.
Obrázek
JouiCZ
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JouiCZ »

super i ta cena 900 je pro mě výhodná,kyž jsem nechal za 1 ložisko 1500 v servise..a to mě jedno kolo vyšlo na 2200..kura..s prací
Vlastním Starleta 98RV 1,3 4E-FE 16V 55KW
No a teď se přidal Lexus IS 200 114kw snad stačí :D
kici
Navigátor

Příspěvek od kici »

Ja vám doplním len toľko, že pokiaľ to SR ložisko je zo ZVL Prešov, tak sa na to vyser.e, lebo to sú ložiska z Ukrajiny, akurát u nás sa kompletizujú a vyrazí sa na to MADE IN SLOVAKIA. A po dovoze z Ukrajiny sa polovica materiálu vyhodí ako nepodarok :( Kvalita je preto veľmi otázna, ale asi lepšia ako z Poľska :D .
Asi som vás nepotešil.
Toyota Starlet jednacelatri Xli
Toyota Corolla E12
Yamaha XTZ660 Tenere
JouiCZ
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JouiCZ »

fpoho..neřeším..teď mám jiné starosti :D
Vlastním Starleta 98RV 1,3 4E-FE 16V 55KW
No a teď se přidal Lexus IS 200 114kw snad stačí :D
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

kici píše:Ja vám doplním len toľko, že pokiaľ to SR ložisko je zo ZVL Prešov, tak sa na to vyser.e, lebo to sú ložiska z Ukrajiny, akurát u nás sa kompletizujú a vyrazí sa na to MADE IN SLOVAKIA. A po dovoze z Ukrajiny sa polovica materiálu vyhodí ako nepodarok :( Kvalita je preto veľmi otázna, ale asi lepšia ako z Poľska :D .
Asi som vás nepotešil.
Pokud polovinu vyhazují, tak je to ještě v pořádku, problém bude, až nebudou vyhazovat nic ;).
Jinak ložiska ZKL/ZVL zase až takový shity nebyly, ale nevím, kdo pro ně dříve vyráběl materiál. Sice ve škodě 120 byly ložiska v nábech poddimenzované, ale třeba na š1203 byly vcelku nesmrtelné.
Uvidíme, za pět let dám vědět ;).

Pokud máte vůči ZKL nedůvěru, tak ještě prodává ložiska dle rozměru SKF a určitě i jiní.
Tady musím upozornit, že u nás ve městě byl panáček v SKF dost protřelý a když jsem mu donesl ložiska (taky do starleta, ale do jiného), a on na nich viděl napsáno koyo, bylo mu jasné, že jsou to ložiska z náby japonského auta. Tak začala hra na blbého, kdy on chtěl za každou cenu znát typ auta a před nosem mi mával katalogem sad ložisek pro automobily, kde byla sada za 1540,- Kč. Tak jsem mu naznačil, že má v ruce ložisko s číslem, tak ať se trochu snaží. Na to pán nechtěl slyšet, tak jsme se rozešli s tím, že mi moc rád prodá celou sadu (to je prosím obchod se strojními ložisky prodávanými na rozměr!), ale ložisko dle rozměru ne. Prostě zmrd k pohledání, tak jsem ho tam objednal druhý den jen podle rozměru, kdy tam byl někdo jiný.

Takže pokud někdy budete kupovat ložiska dle rozměru, tak si pouze změřte vnitřní a vnější rozměr pouzder, ty nadiktujte spolu s typem ložiska. Víc není třeba.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Starlet“