Jakou barvu na lišty kolem skel u dveří?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
stani
Věčnej rejpal

Jakou barvu na lišty kolem skel u dveří?

Příspěvek od stani »

Zdravím,

taková zvláštní věc: na pravé straně (u spolujezdce) jsou lišty kolem skel u dveří již značně vybledlé a místy je barva dokonce popraskaná (obr. č1).
Avšak na levé straně (obr. č2), je to víceméně OK. Nerozumím tomu, auto určitě nestojí stále pravou stranou ke slunci, přesto tomu tak je.

Otázka ale zní, jakou barvou (ve spreji) to nastříkat. Chci si to udělat sám, myslím že to není problém - oblepím to papírovou páskou a igelitem, a pak to sprejem stříknu. Nechci kvůli tomu jezdit do servisu, auto není již nejmladší, tam by to stálo spoustu peněz.
Jde mi jen o tu barvu - jakou použít...?
Přílohy
1.jpg
(121.24 KiB) Staženo 1344 x
2.jpg
(80.89 KiB) Staženo 1344 x
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: Jakou barvu na lišty kolem skel u dveří?

Příspěvek od Jimmi »

Zkus to nejdřív rozleštit. Ale asi holt stál touhle stranou na sluníčku předchozí majitel....
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

To těžko. Já jsem druhý majitel a když jsem ho před 6 lety kupoval, bylo to v pořádku.
Rozlešťovat jsem se to pokoušel již vloni i předloni, to nepomáhá.

Ptám se prosím na barvu.
stani.1blog.cz
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

Ano, už jsem něco podobného dělal, na jiném autě.
Bez map a bez kapek. :wink:

Kdyby ta barva byla stejná, jako je barva karosérie, tak se tady samozřejmě ani neptám.

Další "chytrá" rada k tématu?...
Naposledy upravil(a) stani dne úte 05.06.2018, 16:58, celkem upraveno 1 x.
stani.1blog.cz
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

biscuit píše::biggrin: uz jsi nekdy neco podobnyho delal?
ale jestli si nemuzes pomoct a musis si to zkusit, tak si nejdrive zjisti, jakou mas tovarni barvu a podle toho kup ten sprej. at maj ty mapy a kapky aspon priblizne stejnou barvu, jako zbytek auta.
To by udelal peknou kravinu, ta barva je jina, nez na zbytku auta. A tipuju, ze to bude na vsech ta stejna cerna.
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

stani píše: ... Ptám se prosím na barvu...
Nebuď nervní :wink:

Tady v TP máme prodejnu autolaků a v ní mají celou obrovskou skříň vzorníků. Našel jsem tam i exotický odstín na mojí Corollu a to hned ve dvou mírně odlišných vyhotoveních, asi pro novější a starší auta (lišilo se to fakt jen minimálně).
Já bych zkusil hledat něco podobného, protože přesnou barvu Ti tu těžko někdo řekne.
Jinak já mám tyhle černé doplňky taky mírně ohnusněné, ale zjistil jsem, že se to dá vyčistit a rozleštit. Jako kdyby se to nějak rosilo. Proto jsem Ti nejprve radil toto. A taky se mi začíná projevovat efekt stání jednou stranou ke sluníčku, ale na jiném místě. Začíná se mi na horní hraně dveří loupat krycí lak na metalízu.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Nohis
Řidič

Příspěvek od Nohis »

Není to náhodou taková ta speciální černá přelepka? Když se dveře lakují, tak se udělají celé barvou a tato místa kolem oken se pak přelepují speciální černou fólií, která se dá koupit pro konkrétní model v Toyotě.
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

avensis ,corolla to ma lakovane ostatni vozy cerna lepici folie...je mozne,ze jsou uz jedny dvere menene a maji jiny odstin..strikl bych to matovkou,ne lesklou.. :D
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Ja by som na to dal čiernu fóliu. Určite by som to nelakoval.
Sto ľudí, sto chutí.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 18:18, celkem upraveno 1 x.
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Ja bych to radsi nalakoval, folie jsou nahovno a tady budou mizerne drzet navic.
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

Já se spíše také přikláním ke stříknutí barvou, už jsem to v minulosti dělal na jiném autě, a docela se to povedlo.

Ale potřebuji vědět, jakou použít tu barvu.
stani.1blog.cz
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Vzal bych cernou polomatnou, nejakej beznej email na auta.
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

Takže konečně vyřešeno.

Dávám to sem pro pro ostatní, kdyby náhodou museli řešit podobný problém.

Skoro před rokem jsem napsal mail do centrály Toyoty aby mi napsali číslo barvy. Odkázali mě na servis. Napsal jsem oběma servisům tady v Č.B., ale žádná odpověď.

Nyní jsem se to tedy rozhodl konečně vyřešit, neb ten lak vypadal samozřejmě ještě hůře než před rokem. Znovu připomínám, že na druhé straně je vcelku OK a neparkuji jen jednou stranou ke slunci, apod. Je to zkrátka záhada. Na té pravé straně ten lak prostě zešedl a popraskal.

Znovu jsem tedy oslovil servisy Toyota, tentokrát z celé republiky. Odpovědělo jen pár, ty z Č.B. opět „tradične“ ne. :-(
Z těch několika odpovědí vyjímám dvě: „Bohužel nelze určit přesný typ barvy na dveřích“, „kod laku je 209, ale to je kod karoserie. Co je na dveřích to nezjistíme“.
Ach jo.. :-(

Začalo mi být jasné, že si to musím vyřešit sám. Vzpomněl jsem si, že jsem kdysi před lety řešil nějaký autolak v jedné šikovné prodejně, kde byla vcelku vstřícnost. Takže jsem tam zajel (mají tam docela zajímavé drobné věci, které se už jinde nevidí) a paní byla velice ochotná. Vzala nějaké vzorníky a vybrali jsme tu černou která se nejvíce přibližovala originálu. A ani se nemusela míchat, šla koupit rovnou ve spreji. Paní se pak ještě podívala do PC jaké je pro tuto barvu značení od Toyoty a údajně je to: 202. Jedná se o černou lesklou.
barva.jpg
(54.78 KiB) Staženo 388 x
cislo-barvy.jpg
(36.57 KiB) Staženo 388 x
Protože jsem přesně toto před lety už dělal na jiném autě (Mitsubishi), vím že to jde i takto amatérsky a i bez stékání a bez kapek. ;-) Není to nic těžkého, je to jednodušší než výměna přední žárovky, akorát to déle trvá. :-D

Nejdůležitější je samozřejmě příprava, samotné lakování už je jen brnkačka (pokud samozřejmě nejste nějaký neumětel, viz dále). Místa k lakování je třeba důkladně odmastit, já navíc musel i zabrousit popraskaný lak, „pod vodou“ jemným šmirglem (600). A pak přijde nejdůležitější fáze: dobře a přesně to oblepit. Nejen okolo míst k lakování, ale i dál, obzvláště pokud lakujete „na ulici“ (to lze, při příznivém počasí, já to tak dělal), kdyby náhodou foukl vítr, aby nebyl lak i jinde.
priprava.jpg
(105.54 KiB) Staženo 388 x
Samotné lakování: určitě jste někdy viděli, byť třeba jen v TV :mrgreen: , jak se lakuje – při lakování je nutný pohyb a určitá vzdálenost. Pokud by se lakovalo z krátké vzdálenosti a bez pohybu, barva se samozřejmě začne hromadit a stékat. Tudíž ta ruka co drží sprej ;-) se musí pořád pohybovat a také se nesmí sprejovat z blízka, ale s určité větší vzdálenosti – na tu vzdálenost přijde každý sám: jakmile se začnou tvořit „mokré“ plochy, už je to moc blízko a je třeba dát pozor, protože tady může barva začít stékat.
Tato barva ve spreji je rychleschnoucí a pokud se lakuje venku jako v mém případě, s lehkým vánkem, cca po dvaceti minutách je možná dát další vrstvu. Doporučuji minimálně 5 vrstev, já dal 7.
nastrik.jpg
(100.94 KiB) Staženo 388 x
No a tady je finální výsledek, ze dvou, tří metrů nelze ani poznat, že to není originál z fabriky. Samozřejmě při detailním pohledu už ano. A srovnání s druhou stranou? Netřeba, právě proto, že je to na druhé straně a ne vedle sebe. ;-)
finis.jpg
(89.94 KiB) Staženo 388 x
Naposledy upravil(a) stani dne čtv 01.08.2019, 16:07, celkem upraveno 3 x.
stani.1blog.cz
Odpovědět

Zpět na „Avensis“