Mazda 3 sedan má kufr 419l, ale strašně nepraktický přístup. Kdo vymyslel ty zahnuté tyče držící víko kufru? (to i ta stará nepraktická fabia sedan má víko na takovém víceprvkovém závěsu, který nezasahuje do prostoru bagáže a 440 reálných litrů spočtených z rozměrů naměřených metrem. Takhle hloupě jako mazda to měla řešené Hyundai Lantra před dvaceti lety...)
Těch 440 litrů je pro mě tedy takové minimum.
Lancer - ano, vím o něm. Sportback 288-344l, sport sedan 400l. Tedy malé. Asi preferovali hodně místa uvnitř pro posádku... Navíc o 11kW méně, 5st převodovka. Sice je chlapsky hezké mít na výrobním štítku "Mitsubishi Heavy Industries", hlavně to heavy industries se mi líbí, ale racionální volba to není

Spotřebu 6,5l odhaduji dle spritmonitoru, kde současný auris 2013-2017 má průměr 6,68l.
Moje současná fabie 50kw má na sprimonitoru průměr 7,43 (model rok 2001-2003) a já s ní jezdím dle tankování za posledních 94 tis km co si to píšu za 6,55l. (Kombinace dle TP je uváděna 7,2l/100)
Odhaduji tedy, že bych mohl být se svým stylem schopen jezdit pod průměrem uživatelů spritmonitoru. Sice se nebojím si pro výkon dojít do druhé poloviny otáčkoměru, ale také brzdím motorem, dojíždím, používám neutrál, snažím se jezdit s co nejlehčím autem - nevozím věci, které v autě být nemusí. Také nejsem z Prahy či jiného velkého města, z města jsem během 2-3km venku, 90% tak najedu na okreskách 10% město (nákupy), dálnice 0. Uvidíme.
Když jsem měl půjčeného aurise, tak mi na jedné z testovacích cest tam a zpět domov-chalupa ukázal PP 5,8 a 5,5. Nevím zda či o kolik PP proměřuje. Cestu do práce a zpět a místní vyjížďku po klikaté silnici jsem si bohužel neměřil - nevěděl jsem, jak se nuluje ukazatel

Dle dotankování do vycvaknutí pistole to vyšlo hodně přes sedm, ale je možné, že dealer nenatankoval přesně před tím, než mi auto půjčil a při takhle malém nájezdu udělá i několik 10km hodně na průměru. U ostatních aut to dle tankování sedělo, vždy tam byla neplná nádrž, tak jsem bral benzín s odhadem 7l na sto a vždy jsem vracel auto dle ručičkového ukazatele s více benzínem než si ho půjčoval.
shrnutí do práce a na chalupu (tam je to vždy do kopce/zpátky z kopce)
Auris neměřeno a 5,8/5,5 (1.6 atmo, nepřímý vstřik)
Ceed 6,5/5,3 a 5,8/5,5 (1.6 atmo, přímý vstřik)
Tipo 6,4/5,2 a 6,3/5,7 (1.4turbo, nepřímý)
Rapid 5,9/4,7 a 5,0/4,2 (1,0turbo, přímý)
Mazdu jsem projel jen s prodejcem, při pohledu na zavazadlový prostor a přístup k němu (a cenu) bylo jasné, že to racionálně nedává smysl, ale pro radost mě s tím autem nechal projet (super chlap

Samozřejmě auta váží trochu odlišně a ani v pátek v noci není vždy stejný provoz, nicméně reálně to má pro mě větší hodnotu než tabulka dle nesmyslného testovacího cyklu. Toyota udává kombinaci 6,0...