Samozřejmě, že člověk může mít smůlu na kus a koupit atmosférickou toyotu, která se bude kazit, zatímco jiný najede s dvoulitrovým dieselem 250tis po městě bez nutnosti jediné opravy. Jestliže se ale snažím racionálně hodnotit rizika a jít cestou pravděpodobnosti, tak nic lepšího než rozhodování se na základě teorie a pravděpodobnosti k dispozici nemám.
Pokud se neobjeví zásadní důvod proč ne, tak chci Aurise 1.6. Cena je mírně nad psychologickým limitem, tak čekám a doufám ve výprodej modelového roku 2017 na konci roku za nižší ceny. Tedy už nic nezbylo

Ve výběru byly a vypadly: (Všechna auta jsem měl půjčená a jel jsem s nimy stejné trasy, podobným tempem v pátek v noci a sobotu či neděli.)
Fiat Tipo kombi 1.4T-jet 88kW 205Nm v tovární úpravě na LPG.
+ 5 let záruka, příjemný turbomotor, uvnitř prostorné, dobré řazení, nižší provozní náklady díky LPG.
- nic moc řízení, ergonomie, grafika přístrojů, to auto mi přišlo tvrdé/drncavé, zespodu neošetřené gumovým nástřikem, pouze lehce lakovaný plech a místy zřejmě od výroby odřená či nelakovaná místa (asi různá uchycovací místa, používaná při lakování) - tedy z mého pohledu pochybná kvalita výroby.
Kia Ceed kombi 1.6GDI 99kW nevím kolik Nm (160?)
+ 7 let záruka, uvnitř prostorné, dobré řazení
- motor mě nějak neoslovil, divně zpřevodované, dlouhá trojka, krátká šestka, divné řízení (zato si můžete přepínat mezi třemi módy - všechny divné), nic moc egronomie
škoda rapid 1.0TSi 81kw 200Nm
+ dobrá cena (máme ve firmě jako "benefit" slevy na škodovky), low xenony hezky svítí v noci, kupodivu motor - nepodtáčel jsem ho pod 2000ot/min, jel jsem s ním spíše jako s atmosférou 2-5tis ot. pocitově dobrá dynamika - předjížděl jsem na trojku či čtyřku, jak jsem zvyklý. Na tříválec normální zvuk - v podstatě příjemný, spotřeba za 190km podle dotankování <5l/100, což je super. Spousta gumového nástřiku a vosku zespoda, podélná prostornost, parkovací senzory nastavené tak, že s nimy šlo podle jejich pípání a signalizace na displeji zaparkovat na 2cm od překážky (výhoda ve městě do úzkých mezer)
- příčná prostornost, přední sedadla, pískající něco při puštěné klimatizaci - asi nějaký redukční ventil, přepouštěcí cosi... fakt otravné, možná chyba kusu, ale já to nechci u auta za skoro 400tis řešit a úplně vidím, jak by mi tvrdili, že nic neslyší a že je to normální... Nevěřím ve spolehlivost motoru na 200-250tis / 15 let.
Mazda 3
+ parádně zpracovaná, krásně jezdí, super 2.0 88kW 210Nm motor
- cena na úrovni toyoty, ale je to sedan - pro rodinné použití nepraktické
Auris
+ na první sednutí jednoduché, příjemné, bezproblémové auto, kde mi nic podstatného nevadilo. Pohodová až uklidňující jízda, dobře fungující automatické přepínání dálkových světel - když už nebudou xenony tak alespoň toto. Najezdím čtvrtinu kilometrů v noci za každého počasí...) Výborná automatická klimatizace, kde na mě ani v letošních extra vedrech při +33°C venku nikde nepříjemně nefoukal studený vzduch. To víceprvkové zavěšení vzadu je asi opravdu znát. Nevěřil jsem, dokud jsem nezkusil. Mám před prací v pravoúhlé zatáčce nějaké díry a opravdu se jednotlivá auta chovala trochu jinak. Je poznat, že ta toyota je prostě taková příjemnější, jistější, plavější. Zřejmě to stojí za tím až uklidňujícím jízdním dojmem. Výborné řazení, zejména přesnost, ale i odstupňování převodovky mi vyhovovalo. Automatické parkování opravdu funguje a je reálně použitelné. Já parkovat umím, ale třeba pro ženu to může být prvek, který rozhodne, jestli někam autem pojede, nebo nepojede a v jaké pohodě tam pojede, protože bude vědět, že zaparkuje.
- povrzávající sedadlo řidiče, povrzávající palubní deska, nefunkční páčka sklápění sedadel vzadu, méně místa na nohy zadních cestujících. Zejména ty chyby ve zpracování mě překvapily.
Celkově by to chtělo mazdu 3 v kombíku nebo přendat motor z mazdy do toyoty. Zejména pak silnější 2.0 121kW 210Nm by jí jistě slušel.
Takže tak

H.