Klimatizace T22

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
vojta ž.
Manager Týmu

Klimatizace T22

Příspěvek od vojta ž. »

Zdravím všechny ve spolek,
může mi někdo zkušenější poradit jaké můžou být důvody toho, že nesepne (nezapne se) klimatizace? Za předpokladu, že je naplněna správným tlakem, trubky jsou těsné a servo funkční? Zkrátka co všechno je potřeba zjistit a proměřit. Resp. co všechno může ovlivnit spojku kompresoru aby se nesepla. Někde nějaké spínače v ovládání topení a podobně? Ještě mě napadá čidlo tlaku v systému. Ale jak říkám, nechám si poradit zkušenějšími.
Dík Vojta.
Jde o 2.0i z roku 98.
Avensis 2.0i 1998
zlobyl
Navigátor

Re: Klimatizace T22

Příspěvek od zlobyl »

Já Ti neporadím konkrétně, protože máme T25, ale klimatizace je v principu stejná. Tedy pokud nespíná spojka kompresoru, tak mě napadají:

- tlakové čidlo
- teplotní čidlo na výparníku (proti zamrznutí vody)
- vinutí spojky kompresoru

Začal bych tím, že bych změřil, zda je přivedeno napětí do spojky kompresoru popř. změřit odpor vinutí, jestli není přerušené. :wink:
Avensis T25 2.0 D4D (1CD-FTV)
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Výparník je chápu li to správně někde v palubce a v něm se vyměňuje tepelná energie. Předpokládám, že bude součástí radiátoru? Ten zbytek už nebude problém prověřit.
Avensis 2.0i 1998
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Tak už jsem zjistil kde je výparník :-D
Avensis 2.0i 1998
zlobyl
Navigátor

Příspěvek od zlobyl »

Jo, to jsem taky mohl napsat srozumitelněji...
Každopádně jsem si vzal servisní příručku k T22, takže mohu být trochu přesnější:

Teplotní čidlo výparníku je termistor a bude připojen dvoupólovým konektorem. Mezi piny toho konektoru bys měl naměřit odpor 1500Ω při 25°C.

Tlakové čidlo (tedy ona to jsou tři čidla v jednom pouzdře) je spínač. V případě normálního stavu by měly být piny 1 a 4 spojené (připojení tlakoměrné soustavy a běžící motor není potřeba - chceme jen zjistit, zda to čidlo povolí rozběh kompresoru).

Jedna věc, o které jsem nevěděl, je "čidlo zablokování kompresoru". Je to, myslím, zřejmé z obrázku (konektor na kompresoru je společný pro čidlo i spojku).

Jo a ještě jedna věc - nevím, jaký máš typ motoru a jestli máš automatickou či manuální klimu. :bigups:
Přílohy
soucasti.jpg
(165.95 KiB) Staženo 1080 x
cid_tlak.jpg
(149.01 KiB) Staženo 1080 x
cid_vyp.jpg
(34.71 KiB) Staženo 1080 x
zlobyl
Navigátor

Příspěvek od zlobyl »

Ještě poslední obrázek...
Přílohy
spojka.jpg
(114.35 KiB) Staženo 1080 x
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Mockrát dík... Nejspíš proměřím ty základní věci a když se nezadaří zajedu za kamarádem :-D Ovládání klimatizace mám manuální a typ motoru je tuším aS-FE. ovšem začíná se mě zmocnňovat beznaděj :-D Ona totiž ta klima nefunguje už dost dlouho. Lepe řečeno po bouračce pře pár lety jsem ji nezprovoznil a buh ví na co jsem tehdy zapoměl :-D Doufám teda, že na nic, ale mám dojem, že to bude zajímavé bádání. Nicméně teď už aspoň vím kam se dívat.
Avensis 2.0i 1998
zlobyl
Navigátor

Příspěvek od zlobyl »

Není zač. :wink:

Nicméně ta bouračka je dosti zásadní informace. V tom případě (předpokládám, že byla na předek) je asi zbytečné podezírat čidlo na výparníku.
Zaměřil bych se tedy na kompresor (tu spojku nemusíš hned zkoušet přivedením napětí z baterky, ale stačí taky měřák - nesmí být nekonečný odpor), tlakový spínač a elektřinu.

Takže se ještě koukni na pojistky, pak jestli není vedení ke kompresoru či tlakovému spínači poškozené (zkrat, přetržení) a ještě se mrkni na relé té spojky (jestli není fyzicky poškozené nebo třeba nemá jen zoxidované kontakty).

Pokud je ten okruh fyzicky v pořádku se správnou náplní chladiva, tak ta elektřina je relativně jednoduchá a ty základní věci můžeš zkontrolovat sám s obyčejným měřákem.

Přeji rychlé nalezení závady. :)
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Okruh je právě že v pořádku. Nové trubky, chladiči náplň. Kabeláž by měla být taky nepoškozená. Vrhnu se do té základní elektriky a uvidí se co dál. Ta bouračka byla opravdu na čumák, ale jediné co se poškodilo byly právě ty vyměněné trubky od kompresoru a chladič. Dokonce ani kompresoru se to netklo. Spíš bych to viděl na poškození toho tlakového spínače za levým světlem nebo něco podobného.
Ale jak říkám... vidím to na zapeklitou záhadu, protože mi něco říká, že už ta klima nefungovala ani před bouračkou. Tím si ale nejsem moc jistý, protože byla zima a já ji nezapínal. :-D
Teď si teda jen udělat čas a zařídit místo ať to nedělám na cestě před barákem a to by v tom byl čert abych na to nepřišel.
Avensis 2.0i 1998
Odpovědět

Zpět na „Avensis“