Dobíjení vybité autobaterie

vše ohledně modelové řady Avensis
RIP
Řidič

Re: Dobíjení vybité autobaterie

Příspěvek od RIP »

Rád si tady čtu. Člověk se ledacos dozví a občas se dobře pobaví.... :lol: :biggrin:
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

Demon píše:
indet píše:Mám CTEK již 4roky a jsem naprosto spokojený. Předtím jsem měl Bosch, který jsem po roce reklamoval a místo něj si právě vzal CTEK. CTEK nabijí baterie se zbytkovým napětím od 3V, což bohužel ta z Lidlu, nebo Bosch neumí.
Nevím, jestli to umí ta z Lidlu, nebo od Bosche, ale umí to i jakákoliv obyčejná nabíječka bez elektroniky (když nepočítám 4 diody usměrňovače) :-).
PS: Chtěl bych vidět baterku v reálném provozu, která byla předtím vybita na 3V .... Zbytečná snaha o záchranu.

Myslím, že reálně ta Lidlácká nabíječka poslouží stejně jako CTEK, ale za zlomek ceny.
Já mám inteligentní nabíječku vlastní výroby a chodí za mnou na vypůjčku všeci z široké rodiny, ačkoliv mají doma svoje "nabíječky". :-)
Ony ty ostatní nezačnou nabijet baterie , které mají ještě 8V. U toho Ctek jsou ty 3V samozřejmě spodní hodnota.
Bosch má myslim 9V.
Volba jakou nabíječku použivaš je na tobě, jestli si auto za statisíce chceš dobíjet nabíječkou za 500Kč.
Nebo použiješ přistroj od výrobce , který je tady v Evropě TOP. Nebo pokažde odpojuješ baterii? Ja určitě ne.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

indet píše:Volba jakou nabíječku použivaš je na tobě, jestli si auto za statisíce chceš dobíjet nabíječkou za 500Kč.
No a proc ne? Ono to nabijeni zase zadna cerna magie neni.
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

Tak proč tedy Lidl v návodu uvádí že máš nabíjet demontovanou baterii a o tom že by se mohla být baterie při nabíjení připojena k autu ani čárka. Kdežto CTEK jasně uvádí že můžeš nabijet baterii připojenou k vozidlu.
Čim si kdo nabiji baterii v autě je jeho věc, jestli se mu zdá 1732Kč za CTEK moc peněz ať si nabíječku klidně třeba vyrobí.
Nebo si ji koupí v LIDLU (proti jejich výrobkům nic nemám).
Ja protože nejsem moc bohatý, abych si kupoval levné věci jsem šel cestou výrobku od renovovaného výrobce.
Přílohy
Lidl_.jpg
(178.77 KiB) Staženo 1608 x
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Trochu jsem góóógloval a našel jsem mimo jiné třeba diskuze na oleje.cz, kde si povídali pánové, kteří evidentně problematice rozumí poněkud (čti výrazně) více, než já. Dokonce tam kdosi uvádí i onen test, o kterém jsem zde psal, který jsem s největší pravděpodobné četl a na základě kterého jsem koupil právě CTEK. Já toho tedy určitě nelituji. A ten Lídl podle všeho nebude zase nic moc. Za méně peněz, méně muziky..... :) Kdo má zájem.....
http://www.oleje.cz/forum/nabijecka-tad ... 51-60.html
http://www.oleje.cz/forum/nabijecka-tad ... 51-75.html
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

Ano tento test jsem četl a nejenom tento.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

indet píše:Tak proč tedy Lidl v návodu uvádí že máš nabíjet demontovanou baterii a o tom že by se mohla být baterie při nabíjení připojena k autu ani čárka. Kdežto CTEK jasně uvádí že můžeš nabijet baterii připojenou k vozidlu.
Čim si kdo nabiji baterii v autě je jeho věc, jestli se mu zdá 1732Kč za CTEK moc peněz ať si nabíječku klidně třeba vyrobí.
Nebo si ji koupí v LIDLU (proti jejich výrobkům nic nemám).
Ja protože nejsem moc bohatý, abych si kupoval levné věci jsem šel cestou výrobku od renovovaného výrobce.
Co se týče nabíjení baterie přímo na autě. Pokud je baterie nová, v dobrém technickém stavu, můžete použít jakoukoliv nabíječku, protože si baterie svoje napětí podrží a do palubní sítě se nedostane žádné přepětí. Pokud se nechá baterie v autě, je ideální nabíjet v garáži - v teple. Pokud se nabíjí v chladu v zimě, je vhodné navýšit koncové nabíjecí napětí - baterii jakoby přebíjet. Tak to dělá i ten CTEK.
Pokud se výrobce bojí doporučovat nabíjení v autě, tak je to spíše otázka jeho bezpečnosti - pokud by to doporučil, a něco se stalo autu, přebírá za to zodpovědnost, že ano. Je fakt, že CTEK má v ceně nabíječky dostatečný příplatek, lze řící, že v ceně nabíječky už má zahrnuto pojištění za způsobení případné škody :-).
Dalším aspektem je špičková hodnota výstupního napětí nabíječky. Pokud výrobce zvolí bezpečnou malou hodnotu, může s klidem doporučit nabíjení na autě. Na druhou stranu, vyšší hodnota tohoto napětí je výhodná pro oživování zasulfátovaných baterií, protože dokáže prorážet a tím rozbíjet vrstvy sulfátů. Takže taková nabíječka je lepší pro starší baterie na oživení.
Naposledy upravil(a) Demon dne čtv 12.01.2017, 19:51, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

indet píše: Ony ty ostatní nezačnou nabijet baterie , které mají ještě 8V. U toho Ctek jsou ty 3V samozřejmě spodní hodnota.
Bosch má myslim 9V.
Ta nejobyčejnější (a možná kvůli ceně nejprodávanější) klasická autonabíječka (trafo+usměrňovač+indikace), umí nabíjet od napětí autobaterie 0V ...
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

awe_cz píše:
indet píše:Volba jakou nabíječku použivaš je na tobě, jestli si auto za statisíce chceš dobíjet nabíječkou za 500Kč.
No a proc ne? Ono to nabijeni zase zadna cerna magie neni.
JJ. Hlavní zásadou správné údržby, je mít akumulátor s možností dolití destilky. :-)

(bezúdržbové provedení = normální baterka, jaká se výrábí posledních 20 let, avšak se zavařenýma víčkama. A následuje tvrzení výrobce, že když Vám baterka vydržela 5 let, jste borec, protože moderní vozy baterie zničí i dříve. Pominu to, že osvětlení vozu, klima, vyhřívané sedačky, stahování oken, vyhřívání oken, elektrické zrcátka,audio - to vše přece uměly i staré vozy... Jaké žrouty energie mají nové vozy, mne nenapadá, pokud nepočítám poslední bruselský výmysl - START/STOP.
Ovšem že stačilo této bezúdržbové baterii přidat dolívací otvory a mohla šlapat dalších 5 let, už zamlčí)
Naposledy upravil(a) Demon dne čtv 12.01.2017, 19:57, celkem upraveno 3 x.
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

indet píše:Ja protože nejsem moc bohatý, abych si kupoval levné věci jsem šel cestou výrobku od renovovaného výrobce.
Ale tak jistě, vybral sis určitě jednu z nejlepších amatérských autonabíječek. Za ty prachy, bohužel, asi nic lepšího není a profi jsou výrazně dražší a pokud člověk o nabíjení nic neví, stejně mu o moc víc nepomůže ..

CTEK dělá dobré nabíječky pro běžné uživatele - určitě se zdá provedením lepší, než ta z Lidlu. Jen s tou cenou je dost mimo. Výrobní cena komponent je max. 200Kč.
Nechť stojí jejich nabíječka 2000, ovšem kdyby v tom ta hodnota byla. Místo toho jsem našel mnoho stížností, jak se CTEKy kazí, což bych za ty peníze a četnost použití, nečekal.

Mimochodem, vnitřní zpracování CTEK taky žádná výhra, to nebude Made in Sweden ... Vypadá to spíš na garáž v PRC (dle kvality pájení):
https://www.youtube.com/watch?v=ezPEqlshWIg
http://www.ittsb.eu/forum/index.php?topic=937.0
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Demon:
...Já mám inteligentní nabíječku vlastní výroby...

Prosim o zaslatie schemy!!!

DAKUJEM
cyril
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cyril »

Já mám rychlo nabíječku ze svářečky. :D
Toyota avensis 2,2 d cat 130kw průměrná spotřeba 7.6L-8,5L
Fiat punto 1,2 44kw průměrná spotřeba 6.4L
vandal
Manager Týmu

Příspěvek od vandal »

Robíte z tích nabíjačiek hotové počítače na výpočet počasia poniektorí :D napr. Lidl nabíjačka (bez displeja) je vnútorne zapojená komplet kopirka Cteku. Ak chcete dobíjanie doviesť ku dokonalosti, tak si kúpte nejaku RC/Airsoft nabíjačku z vyššej rady a ak vôbec budete vedieť, čo vlastne nastavujete, tak možno budete sami so sebou spokojní :D :D :D
Ak by som nabíjal niekoľko bateriek denno denne, tak áno, kúpim niečo úplne iné než Lidl, ale na nabitie 1x ročne pred zimou? Jednoznačne Lidl alebo hocčo podomácky vyrobené
AVE 2l 1AZ-FSE AuTomat
Obrázek
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Vsetko je to o peniazoch.... Hoci si to nechcete pripustit je to tak. My co nemame nazvys kupime tu Lidl ale zrejme by som ju kupil aj keby som nazvys mal lebo mam taku povahu ze radsej si kupim drahsie mechanicke naradie nez elektronicky bazmek na jedno pouzitie rocne.
No a veta ze k auta za statisice sa nema kupit nabijacka za 500 je cela mimo... Potom kupujes predrazene gumy? Oleje? Benzin? Lebo auto co je spotrebak stalo ako nove vela? To je kus snobstva. Ctek vam chvalim ale cena je mimo v pomere vykon/cena. Ze cenu jedneho cteku mam minimalne jednu poriadnu autobateriu....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
radim 137
Člen Týmu

Příspěvek od radim 137 »

Zdarec, jsem vlastníkem obyčejné nabíječky Bosh za 1500kč a koupil jsem i ctek 5,0mxs před dvěma lety. Nemůžu si na ctek stěžovat.Pro mě je super. Dobíjím baterku jednou ročně před zimou. Baterka má stáří 6 let a před dvěma lety, jsem myslel , že je na odpis. Koupil jsem ctek a zkusil nabít na program recond a jezdím na ni další dva roky, ale rozhodnutí je na každém samostatně a hlavně si přečíst recenze z více zdrojů. To je má zkušenost s nabíječkou ctek. Zatím zdarec
Odpovědět

Zpět na „Avensis“