emisna kontrola

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Axel1302
Řidič

emisna kontrola

Příspěvek od Axel1302 »

Musim sa s vami podelit o moju skusenost na emiske. Bola vykonana na STK Bratislava Danubia, NIKDY NIKDY NIKDY VIAC!!!!
Po odovzdani TP v okienku som s autom isiel na meranie dymivosti. Test sa moze opakovat 3x pricom vzdy zacina 6 sek vytocenim motora na maximalne otacky a potom max 12x jednotlive merania dymivosti pri asi 1 sek dosliapnuti plynoveho pedala pricom by som mal pocas 3 nasledujucich merani dostat pod referencu hodnotu dymivosti. Pre moje vozidlo bola hodnota stanovena na 0,5 niecoho....

Pri prvom zosliapnuti mi vyleteli z vyfuku sadze z asi z roku 2008. Pri druhom teste som sa dostal max na 0,85. Avsak stale daleko od medznych 0,5. Technik sa nechcel len tak vzdat a pokracovali sme v dalsom merani, ved to auto ma len 6 rokov, neexistuje aby som nepresiel. Navyse som sa o to auto staral ako o seba a nad ramec predpisanych vymen vyrobcom (olej 15tkm, vzdy menene vsetky filtre, aditiva prilievam od novoty). Asi po 8 teste (opakujem 1 test = 6s otacky na obmedzovac v kuse + xy krat 1 sek zosliapnutie) technik rezignovane konstatoval ze som nepresiel. Nakolko som uz vnutorne plakal asi ako ten motor ktoreho uz ventilator chladil poslednych 20 min, rozhodol som sa rozhodnutie technika prijat. Pokracovali sme s STK.... Ked som vosiel do oddelenej miestnosti s STK, technik zmizol... Vratil sa asi po 15 min, ze ideme opat opakovat emisnu... Nevidel som v tom zmysel ale vyzeral tak rozhodne ze som privolil napriek tej zatazi co uz motor doteraz prezil.

Napojil hadice, zmackol pedal a ..... meranie v norme. V tom som si vsimol ze referencna hodnota uz nie je 0,5 ale 1,0. Na moju otazku co to ma byt mi len stroho odpovedal ze mila slecna co nahadzuje udaje z TP do pocitaca zvolila pre test motor 2AD FHV (s filtrom pevnych castic) pre ktore je hodnota dymivosti o polovicu nizsia ako pre moj motor 2AD FTV. Neuverite ako ma trhalo od nervov. Po prejdeni STK som si siel po doklady. Taku rychlost akou otvorila male okienko a vyhodila doklady ste este nevideli. A mala stastie nestihol som ani ceknut inak by som ju odtial asi vytiahol....

Motor to vydrzal, turbo a cerpadlo tiez ale po tych 45 min turovania uz neverim ze to nenecha nasledky na tom motori alebo na turbe alebo niecom inom. Nasraty som zostal este 2 dni....
Toyota Avensis T25, 2.2D-4D, 110 kW, r.v.2008, sedan
matus69
Věčnej rejpal

Re: emisna kontrola

Příspěvek od matus69 »

cele toto meranie je jedna velka blbost.
Axel1302
Řidič

Příspěvek od Axel1302 »

je to mega blbost. Divim sa ze to motor to po 160 tkm zniesol a to este poslednych 9 mesiacov bol nastartovany tak 10x. Teda nasledky sa este mozu prejavit...
Momentalne pouzivam firemnu astru, tam RJ dovoli zvysit otacky pri volnobehu max na 2500. Pocul som ze viacere automobilky takto obmedzili otacky na neutrali, asi to ma nejaky dovod.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

ziaden motor totiz nie je stavany aby bol vytacany na volnobehu. Je to neprirodzeny pohyb, vznikaju tam neprirodzene tlaky, navyse naftak ma tazke pohybujuce sa diely, cize aj ked zasiahne obmedzovac tak vplyvom zotrvacnosti moze motor prekracovat povolene otacky.

Neviete ako sa robi emisna v nemecku? Na naftaku samozrejme.
marceltokar
Manager Týmu

Příspěvek od marceltokar »

Mne pri tomto teste na STK kľaklo HDi. Už sa z toho nespamätalo. Prvá STK, 100kkm.
Axel1302
Řidič

Příspěvek od Axel1302 »

co sa stalo tomu motoru? Dal si im to k nahrade? teda by ma zaujimalo ci je to vobec mozne...
lukas8738
Řidič

Příspěvek od lukas8738 »

Axel1302 píše: Napojil hadice, zmackol pedal a ..... meranie v norme. V tom som si vsimol ze referencna hodnota uz nie je 0,5 ale 1,0. Na moju otazku co to ma byt mi len stroho odpovedal ze mila slecna co nahadzuje udaje z TP do pocitaca zvolila pre test motor 2AD FHV (s filtrom pevnych castic) pre ktore je hodnota dymivosti o polovicu nizsia ako pre moj motor 2AD FTV.
len cisto cira zaujimavost. Dnes som bol na ek a tk. Tiez mam 2ad-ftv (a teda bez dpf). Referencnu hodnotu dymivosti mi dali 1,5 a namerali 0,91. Rozptyl hodnot dymivosti malo hodnotu 0,5 a namerali 0,22
Teda.. len akoze.. zaujimave, ze ine cisla mam bez tak pri tom istom motore
ave t25, 2,2d4d-110kw '06
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Hmm, já teď koukal na poslední 4 emisní kontroly (2.0 D-4D 85kW) a na prvních třech mám povolené maximum 1,7 a na letošní mám už jen 1,2 :) No, ale vzhledem k tomu, že mi naměřili 0,37 je mi to celkem fuk, rozptyl mám povolený 0,25 a naměřený 0,05. Před 2 roky mi naměřili kouřivost 0,00 a rozptyl taktéž 0,00 :D
Osobně mám odkoukaný, že pokud jedu před emisemi několik nádrží na OMV MaxxMotion Diesel a před měřením auto pořádně zahřeji a protáhnu ve vyšších otáčkách, tak mi naměří kouřivost 0,00 :) Když jsem auto pořádně neprotáhl a jezdil na Vervu (jako např. letos), tak mi něco málo naměřili, ale hóódně daleko od povoleného maxima. Na 12 let starou popelnici slušný výsledek :)
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Avensis“