A to jsem nehledal nejlevnější nabídku http://www.aliexpress.com/item/2pcs-39m ... 8692602294spachal píše:Nevim, mne prijde cena 250Kc i s dopravou za sedm ledek s pouzitelnymi chladici jako docela primerena :]
LED žárovky a spol.
- Standa50
- Manager Týmu
Re: LED žárovky a spol.
Toyota Auris HB 1,6 Valvematic trend+,6M/T 2015
OK, asi to jde i levneji :]. Objednejte, vyzkousejte nejaky cas a dejte vedet, zda to stoji za to. Treba usetrite ostatnim par penez. Ja uz mam vyreseno, jsem spokojeny, takze dale experimentovat nebudu :) ..
Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D Sol 100kW, 12/2007
Velku namahu si si s tym nedal. A je to ozaj loteria. Zatial som vzdy kupoval tie najlacnejsie a stali za h.vno. Momentalne mam od jedneho slovenského predajcu a uz viac ako tyzden mi sluzia no bohuzial osvit nic moc.Standa50 píše:A to jsem nehledal nejlevnější nabídku http://www.aliexpress.com/item/2pcs-39m ... 8692602294spachal píše:Nevim, mne prijde cena 250Kc i s dopravou za sedm ledek s pouzitelnymi chladici jako docela primerena :]
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
- Standa50
- Manager Týmu
Na ebay jsem taky už nakupoval,ale byli to převážně prodejci z DE,nebo UK.Ale když vidím,že prodejce je z číny,tak není důvod proč tam kupovat.Nemá nic jiného než je nabízeno na aliexpressu .O kvalitě a papírových parametrech výrobků made in china nemá asi cenu moc diskutovat,ale ledky v interiéru nesvítí tak často aby odcházely
Toyota Auris HB 1,6 Valvematic trend+,6M/T 2015
Může mi prosím někdo vysvětlit fyziku toho nežádoucího tepla od zdroje světla? Přece žárovka má výrazně menší efektivitu než LEDka a proto generuje 5-10x víc horka. A žádné velké chladiče nepotřebuje. 60W žárovka skoro celý výkon přemění na teplo. To je pořádné topení. A srovnatelná LEDka bude mít 5-10W, na teplo převede jen 4-8W. Ale bez obřího chladiče fakt moc dlouho nevydrží. Jakto?
Aley:
http://zivica.blog.sme.sk/c/278680/Fakt ... asiku.html
http://vaelektronik.cz/led_chlaz.html
Aj keď niektorí „odborní" predajcovia stále tvrdia, že LED nehrejú, tak pravda je presne opačná, teda že LED pri prevádzke hrejú viac, než je zdravé. Toto teplo ale nie je vyžiarené do vzduchu v podobe tepelného žiarenia, ako u žiarovky, ale je rozptyľované v puzdre LED, čím toto teplo LED zároveň ničí...............
http://zivica.blog.sme.sk/c/278680/Fakt ... asiku.html
http://vaelektronik.cz/led_chlaz.html
Aj keď niektorí „odborní" predajcovia stále tvrdia, že LED nehrejú, tak pravda je presne opačná, teda že LED pri prevádzke hrejú viac, než je zdravé. Toto teplo ale nie je vyžiarené do vzduchu v podobe tepelného žiarenia, ako u žiarovky, ale je rozptyľované v puzdre LED, čím toto teplo LED zároveň ničí...............
No člověče já nesouhlasím. Protože žárovky se opotřebovávají v nejvíc právě rozsvěcením a zhasínáním, takže do blinkru to má rozhodně smysl. Navíc je tam podle mého i větší výstražný efekt okamžitým rozsvícení a zhasnutím. A u blinkrů jde ještě o to, že časem se oloupe ta oranžová barva a vzpomeň si, kolik lidí bliká "bíle". Faktem ale je, že ceny LED do blinkrů jsou nesmyslně vysoké..Aley píše:Já se snažím ohledně auta chovat ekonomicky, takže mi přijde, že při těch vysokých cenách LED to má smysl uvažovat jedině tam, kde ty žárovky svítí nepřetržitě. Čili rozhodně ne blinkr!
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
nevím jestli zrovna do blinkrů,jezdím s nissanem přez osm let a ještě jsem tam neměnil ani jednu žárovku do blinkru a čekám , že toyota používá stejnou kvalitu jako nissan,možná i lepší 

Corolla SD TechStyle 1,6 automat 2019
Auris TS 1,6 2015-2019 ex
nissan tiida 2008 - pořád jezdí
nissan almera 2001-2008 ex
škoda 6x 1989-2001 ex
Auris TS 1,6 2015-2019 ex
nissan tiida 2008 - pořád jezdí
nissan almera 2001-2008 ex
škoda 6x 1989-2001 ex
Yarise jsem prodal po 11 letech a za tu dobu jsem měnil jen halogenky H4 ve světlometech a to několikrát. Tyhle světlometové halogenky jsou extrémně namáhané a vydrží málo, ale všechny ostatní žárovky v autě zůstaly původní. Žárovce, pokud není už hodně vysvícená, časté zapínání a vypínání přece nevadí. Žárovka se opotřebovává tím, že svítí. Zapínání jí vadí teprve tehdy, kdy už má vlákno opotřebené tím svícením a náraz při zapnutí to oslabené vlákno roztrhne. A nevím, jak často blikáte, já bliknu na křižovatce a pak jedu dlouho jen rovně bez blikání. Blikací žárovky doufám přežijí celé auto, až umře na totální prorezivění. Stejně tak doufám mlhovky, couvací a brzdové.cuba66 píše:No člověče já nesouhlasím. Protože žárovky se opotřebovávají v nejvíc právě rozsvěcením a zhasínáním, takže do blinkru to má rozhodně smysl. Navíc je tam podle mého i větší výstražný efekt okamžitým rozsvícení a zhasnutím. A u blinkrů jde ještě o to, že časem se oloupe ta oranžová barva a vzpomeň si, kolik lidí bliká "bíle". Faktem ale je, že ceny LED do blinkrů jsou nesmyslně vysoké..

Hmm a viděl si někdy, jak vypadá po 3 letech provozu žárovka v koncových světlech nebo brzdovkách? Baňka začernalá, sice svítí, ale svit na dvě věciAley píše: Yarise jsem prodal po 11 letech a za tu dobu jsem měnil jen halogenky H4 ve světlometech....ale všechny ostatní žárovky v autě zůstaly původní.

P.S.: Mám Aurise r.v.2007, najeto 190 tis. V garáži mám dokonce původní H11 z předních světlometů - svítí, nepraskly, ale jas mají asi tak, jako petrolejky.
Já už před pár týdny objednal nějaké žárovky na ebay a zatím čekám, až dorazí. Tehdy jsem marně sháněl nějaké spolehlivé informace o jejich spolehlivosti, ale nesehnal. Až teď se mi podařilo narazit na video recenzi různých variant LED náhrad za W5W a moc radost z toho teda nemám. (W5W jsou ty nejmenší žárovky - obrysové přední a zadní a osvětlení SPZ, asi taky někde v interiéru.) Ta video recenze na youtube přímo uvádí, že životnost takové obyčejné LEDky je asi 20 hodin provozu (tj. pouhý 1 týden pro autora recenze). Čili asi tak tisíckrát méně, než uvádí Číňani, kteří to prodávají. Vědět to, kupoval bych rovnou trochu dražší, ale pořád celkem dost levné varianty s chladičem. Tak možná příště... Vzhledem k uvedenému je jasné, že taky ty vaše interiérové náhrady v podobě čtvercové destičky osazené větším množstvím LEDek spáchají sebevraždu velmi rychle. Stejně tak i sufitky bez chladiče nic nevydrží. Zachránit je může jen to, že většina lidí ta interiérová světla vlastně vůbec nepoužívá. (Pak tam ale nemá cenu ty LEDky dávat, když je člověk skoro nepoužívá.)
Mimochodem stejné problémy s horkem trápí i různé levné LED žárovky na 230V. No vlastně nejen ty levné. Ne nadarmo se uvádí, že tyhlety LEDky a zářivky jsou dlouhodobě provozuschopné jen v otevřených svítidlech. Aby to mohlo lépe větrat to horko.
Mimochodem stejné problémy s horkem trápí i různé levné LED žárovky na 230V. No vlastně nejen ty levné. Ne nadarmo se uvádí, že tyhlety LEDky a zářivky jsou dlouhodobě provozuschopné jen v otevřených svítidlech. Aby to mohlo lépe větrat to horko.
Já teda s interiér ledkami problém nemám. Vyměnil jsem komplet osvětlení na své Corolle asi před čtyřmi lety a všechny doteď svítí. Všude mám ta čtvercová plata s adaptery: 12 - 48 led. 2x čtecí lampička, 1x velké interiérové, a 3x kufr - obzvláště tam mi to všichni chválí, že je všude vidět (ne, jako ta jedna origo bludicka na boku).
V exteriéru mám rovněž led osvětlení RZ - taky drží.
Jediné, kde se to asi nedokáže chladit jsou parkovacky. Mám tam ty se 17 čipy a za ty roky už mi jich tam pár nesvítí. Pořád ještě ale víc, než původní. Až klesnou pod polovinu, vyměním je.
Jinak vše kupované kdysi na ebay v cenách od 1 do 5 USD.
V exteriéru mám rovněž led osvětlení RZ - taky drží.
Jediné, kde se to asi nedokáže chladit jsou parkovacky. Mám tam ty se 17 čipy a za ty roky už mi jich tam pár nesvítí. Pořád ještě ale víc, než původní. Až klesnou pod polovinu, vyměním je.
Jinak vše kupované kdysi na ebay v cenách od 1 do 5 USD.
Toyota Corolla 1.6 HB, 2003; Sygic 17.6 + Waze 4.48; Xiaomi Mi 8 Lite; NTB Lenovo T410 - Win 7 + Firefox 65.0.2
Ahoj, hele já koupil do osvětlení reg.značky tyhle: http://www.stualarm.cz/produkt/95213-le ... 1led/3smd/Aley píše:Ta video recenze na youtube přímo uvádí, že životnost takové obyčejné LEDky je asi 20 hodin provozu (tj. pouhý 1 týden pro autora recenze).
A vesele si tam svítí od prosince 2015, denně svítí cca 4 hodiny. Takže nevím, z mého pohledu pohoda.. Schválně jsem nechtěl nic super svítivého, ale jen to, co svítí podobně silně, jako celosklo W5W. A to jsou přesně tyhle LEDky. Jen se mi nezdá, že by to bylo 8.000K, spíše tipuji 6.000K (dokonce myslím, že to i bylo na obalu).
Abych to tedy uvedl jasně, zde odkazy na dva typy W5W LED náhrad, které v té recenzi vyhodnotili jako "životnost 20 hodin provozu":

Nejde o to, že by ostatní typy byly lepší, tyhle dva typy tam prostě testovali. Ty další, které testovali, měli nějaký kovový chladič, a ty prý vydrží svítit déle. Tyhle levné stojí na ebay kolem 20 Kč za 2 kusy i s poštovným až z Číny! (Neumím si představit obchodní model, který tímto způsobem dá někomu najíst... Za 20 Kč se vyrobí něco, co se pak přepravuje přes půl světa, aby to tady člověk hodil do koše...)
V jiném videu jsem viděl rozbor pokažených LEDek z auta. Často je důvodem poruchy spálení rezistoru, takže se to dá snadno opravit, ale opět to svítí jen chvíli a pak to zase zdechne. Dle jiného zdroje samotný LED čip trpící vysokou teplotou míň a míň svítí, ale nemusí se hned úplně spálit a člověk to pak spíš vyhodí proto, že to prostě svítí málo.

Nejde o to, že by ostatní typy byly lepší, tyhle dva typy tam prostě testovali. Ty další, které testovali, měli nějaký kovový chladič, a ty prý vydrží svítit déle. Tyhle levné stojí na ebay kolem 20 Kč za 2 kusy i s poštovným až z Číny! (Neumím si představit obchodní model, který tímto způsobem dá někomu najíst... Za 20 Kč se vyrobí něco, co se pak přepravuje přes půl světa, aby to tady člověk hodil do koše...)
V jiném videu jsem viděl rozbor pokažených LEDek z auta. Často je důvodem poruchy spálení rezistoru, takže se to dá snadno opravit, ale opět to svítí jen chvíli a pak to zase zdechne. Dle jiného zdroje samotný LED čip trpící vysokou teplotou míň a míň svítí, ale nemusí se hned úplně spálit a člověk to pak spíš vyhodí proto, že to prostě svítí málo.
Nedostatecna predstavivost je zpusobena neznalosti. Cina dotuje export vcetne logistickych nakladu.... Jinak cena toho kusu LEDky je na hranici 3 korun...
Back in Czech.