Tak to si tu někdo spletl aditivum do nafty s aditivem do motorového oleje. Přednáška výše hovoří právě o aditivech do oleje ....
Kdysi jsem si prostudoval bezpečnostní list od VIFu a našel jsem v něm pouze uhlovodíkové složky - tedy plně spalitelný obsah. Je sice fakt, že výrobek může obsahovat i další látky (v bezpečnostním listu jsou uvedeny "pouze" ty nebezpečné), ale velmi silně pochybuji o tom, že by obsahoval úmyslně jakékoliv principielně nespalitelné složky (kovy apod.), protože by takového výrobce kdokoliv úspěšně zažaloval a vymáhal po něm škodu.
Do aditiv olejů se přidávají i složky, které tvoří nespalitelný popílek (narozdíl od spalitelných uhlovodíkových sazí), tudíž jsou pro DPF škodlivé. Ale tam se počítá s tím, že se olej do spalovacího prostoru dostane v minimálním množství, narozdíl od nafty, které motor spolyká za svou životnost tisíce-desetitisíce litrů.
Já osobně žádnou aditivaci nafty nepoužívám a tankuji s radostí u Tank Ono. Je to totiž možná nejlépe hlídaný řetězec v ČR, poněvadž se konkurenci furt nezdá jejich cena. A nevím o tom, že by ČOI přišla na závažný problém u nich.
Znám dokonce kolegy, kteří provozují své common-raily na družstevní naftu, a krom problémům v zimě (asi zemeděleci nepotřebují jezdit kombajnem přes zimu, takže zímní naftu nevedou), najezdili statisíce kilometrů, bez jakýchkoliv závad čerpadlo-trysky atd. Pouze obligátní výměny EGR ventilů, ale za to kvalita nafty moc nemůže. Bavím se navíc o ventilech založených na solenoidu a torqmotoru. Např. T-27 již má DC servo, což je podstatně robustnější řešení a ventil tak má šanci typicky vydržet až do smrti auta.
Ale kdo chce mermomocí aditivovat, myslím, že nemůže mít problém kvůli DPF.