Zdravím vespolek. Chtěl bych se zeptat, zda je to někdo kdo domontovával xenony a tudíž i čirou optiku do svého auta... jak jste vyřešili automatickou regulaci sklonu světel, která se u sériových provedení nastavuje dle aktuálního zatížení (čidlo myslím v zadním nárazníku. Pokud jste to neřešili, tak musíte protijedoucí dost oslňovat, ne? Jak se na takové úpravy tváří na STK?
Díky za postřehy a názory...
xenony x oslňování a STK
Pokud jsou pro dané vozidlo schváleny a mají atest, tak si na STK můžou říkat co chtějí.
Nicméně z jakého důvodu ty xenony chceš ? Ony totiž xenony neznamenají automaticky lepší osvětlení vozovky před autem, např. v Saabu jsou xenony dost mizerné a naopak klasické halogeny má Saab jedny z nejlepších na světě. V jednom testu je dokonce srovnávali a ty halogeny Saabu svítili líp než xenony u Audi
Nicméně z jakého důvodu ty xenony chceš ? Ony totiž xenony neznamenají automaticky lepší osvětlení vozovky před autem, např. v Saabu jsou xenony dost mizerné a naopak klasické halogeny má Saab jedny z nejlepších na světě. V jednom testu je dokonce srovnávali a ty halogeny Saabu svítili líp než xenony u Audi

- Michal_F6
- Věčnej rejpal
to máš asi pravdu, ale upřímně si nemyslím, že originál osvětlení E11 je nějaký zázrak. Včera jsem jel v naprosté tmě (bez pouličního osvětlení) a došlo mi, že je to fakt bída... nevím, jestli by xenony byly lepší volbou.. jen mě to napadlo.... měl jsem je v předešlém autě a nebylo to špatné.. každopádně je to dost peněz a navíc pochybuji, že se dělá na E11 homologovaná sada... jelikož jsem ale četl, že mnozí si takto auta předělávají ( a určitě ne jenom pomocí homologovaných sad), tak by mě zajímalo, jak se na to tváří při běžných kontrolách a STK.saab píše:Pokud jsou pro dané vozidlo schváleny a mají atest, tak si na STK můžou říkat co chtějí.
Ty xenony nemají sklápění jen kvůli zatížení vozu, ale přapínají se tak i dálková a tlumená světla, protože klasické xenony nemají dvě vlákna.
Dělají se i dvouvláknové xenony pro klasické patice H4, H7... ale měly by mít čočkové světlomety, jinak to svítí mizerně. Taktéž jdou koupit patice, které lze vyměnit za H7, ale taktéž je nutné mít čočkové světlomety (světlo se na vozovku promítá přímo z lampy na čočku, nikoliv odražené přes parabolu, jako u halogenových). Ještě se dělají "like" xenony, tj. klasické halogeny s mordým nádechem světla. Většina jich homologována není (oprava: spíše starší vozidla nejsou schválena pro použití xenonových světlometů), takže buď si toho na technické nevšimnou, nebo si toho nevšimnou po podstrčení nevšimného, nebo se xenony před technickou vymění za halogeny.
Dělají se i dvouvláknové xenony pro klasické patice H4, H7... ale měly by mít čočkové světlomety, jinak to svítí mizerně. Taktéž jdou koupit patice, které lze vyměnit za H7, ale taktéž je nutné mít čočkové světlomety (světlo se na vozovku promítá přímo z lampy na čočku, nikoliv odražené přes parabolu, jako u halogenových). Ještě se dělají "like" xenony, tj. klasické halogeny s mordým nádechem světla. Většina jich homologována není (oprava: spíše starší vozidla nejsou schválena pro použití xenonových světlometů), takže buď si toho na technické nevšimnou, nebo si toho nevšimnou po podstrčení nevšimného, nebo se xenony před technickou vymění za halogeny.

- Michal_F6
- Věčnej rejpal
ombre píše:takže buď si toho na technické nevšimnou, nebo si toho nevšimnou po podstrčení nevšimného....

ještě k tomu sklápění... ještě jsem bixenon tak nějak zblízka neviděl, ale mám pocit, že je na něm nějaká krytka, která dané světlo tlumí nebo naopak pouští dálkové.... jak to vlastně funguje?
... jinak to čidlo co mám na mysli tohleto neřeší. je tam jako náhrada sklonu světlometů při zatížení, čili nahrazuje klasickou regulaci sklonu světel kolečkem. Xenovým světlem je velice lehké oslnit, proto by mě zajímalo, zda sady na dodatečnou montáž, které se pohybují tuším od 6 t. za normál až po nějakých 15t. za bixenon, toto čidlo obsahují...