No normálně to jede, má to v zásadě dva problémy - jednak to na dálnici při 140 tacho (=130) celkem žere (přes 8/100) a druhak to už moc netáhne. Každopádně jakékoli poškození nebo přehřívání určitě nenastane, jezdili jsme po Německu i 170 - 180 (i delší dobu) a úplně v pohodě. Na dálnici jsou nejhorší předměty - to jsem na podzim na cestě okolo Brna něco přejel a oprava za 70 000Kč. A to se ještě ani nic moc nerozbilo - chladič a všechna světla atd. zůstala pohromadě. Naštěstí je to firemní a pojištěné.Guhy píše:benzínový motor 1.8 a diaľnica. cca 600km trasa tam a 600km späť. Máte nejaké odporúčania?
Nové Verso v zime
Re: Nové Verso v zime
Vďaka. Ok, mám trochu istotu ak viem, že niekto jazdí aj dlhšie trasy a je v pohode.
Pod citlivým som myslel, či to motoru nevadí. Či potrebuje častejšiu zmenu rýchlostí, alebo mu nevadí ísť dve hodiny v kuse 130km/h.
Všimol som si, že to trochu žerie, ale to mi v zásade nevadí. Čo sa týka ťahu, zdá sa mi, že je to v poriadku aj pri 140km/h. Mne sa napríklad podarilo pri silnom snežení ťuknúť jednu staršiu Nemku. Neubrzdil som to, moja vina. Mám trochu poškodený nárazník a svetlo. Nič hrozné, ale bude sa to meniť v rámci havarijnej poistky.
Ešte stále špekulujem nad stabilizačným systémom. Napríklad aj toto ťuknutie sa udialo v miernej zákrute. Pri brzdení sa aktivovalo ABS a nevydalo to. Tak som premýšľal, že keby som radšej pustil brzdu, tak stabilizačný systém by mi mal pomôcť vyhnúť sa autu predo mnou. Ale ktovie. V panike ma to nenapadlo urobiť. Dnes som napríklad schválne na snehu prudšie stočil volant, nastal nedotáčavý šmyk, ale mal som rovnaký pocit, ako na mojej starej Felícii. Necítil som zásahy stabilizačného systému.
Pod citlivým som myslel, či to motoru nevadí. Či potrebuje častejšiu zmenu rýchlostí, alebo mu nevadí ísť dve hodiny v kuse 130km/h.
Všimol som si, že to trochu žerie, ale to mi v zásade nevadí. Čo sa týka ťahu, zdá sa mi, že je to v poriadku aj pri 140km/h. Mne sa napríklad podarilo pri silnom snežení ťuknúť jednu staršiu Nemku. Neubrzdil som to, moja vina. Mám trochu poškodený nárazník a svetlo. Nič hrozné, ale bude sa to meniť v rámci havarijnej poistky.
Ešte stále špekulujem nad stabilizačným systémom. Napríklad aj toto ťuknutie sa udialo v miernej zákrute. Pri brzdení sa aktivovalo ABS a nevydalo to. Tak som premýšľal, že keby som radšej pustil brzdu, tak stabilizačný systém by mi mal pomôcť vyhnúť sa autu predo mnou. Ale ktovie. V panike ma to nenapadlo urobiť. Dnes som napríklad schválne na snehu prudšie stočil volant, nastal nedotáčavý šmyk, ale mal som rovnaký pocit, ako na mojej starej Felícii. Necítil som zásahy stabilizačného systému.
Verso 1.8; 2014
Brzdu nepouštěj, VSC (+ABS) dokáže auto stejně dobře řídit během brždění jako bez (možná i naopak, na brzdě ti pomůže větší přítlak) a je to ta základní jistota (každopádně brzdíš), ze které zkoušíš ještě něco udělat (vyhnout se). Ve většině "dobržďovacích" kolizních situacích tím nic nezkazíš a volit brzda-volant je imho blbost.
Když sis to zkoušel, rozsvítilo se ti něco na palubce? Začlo to pípat?
PS: Taky si navykni, když jde do tuhého, hamtnout na brzdu vší silou. Tedy ne silou jedné vši, ale jednoho chlapa, kterému jde o koule. Fakt se vzepřít, co to jde. Šolichat to na (domnělé) hranici adheze jako ve Felině social edition je v autě s VSC hloupost - elektronika tě stejně kdyžtak nepustí dál a máš jistotu, že využiješ všechno, co ti silnice dovolí. Jako netrénovaný amatér těžko budeš šikovnější.
Když sis to zkoušel, rozsvítilo se ti něco na palubce? Začlo to pípat?
PS: Taky si navykni, když jde do tuhého, hamtnout na brzdu vší silou. Tedy ne silou jedné vši, ale jednoho chlapa, kterému jde o koule. Fakt se vzepřít, co to jde. Šolichat to na (domnělé) hranici adheze jako ve Felině social edition je v autě s VSC hloupost - elektronika tě stejně kdyžtak nepustí dál a máš jistotu, že využiješ všechno, co ti silnice dovolí. Jako netrénovaný amatér těžko budeš šikovnější.
Ono to má ještě IMHO brzdového asistenta - tzn. pokud vyhodnotí situaci jako krizovou, tak si ještě přibržďuje víc, než brzdí pedálem řidič. Párkrát se mi to už podařilo "využít".
Blbé je to, že na sněhu má ABS delší brzdnou dráhu, než bez ABS, ale aby to člověk dokázal využít, musel by to ABS vypnout, aby se kola opravdu zablokovala, ne se snažit brzdit na hranici adheze - to zvládne dobré ABS líp. Takže pokud nemá člověk tolik času, aby to tlačítko opravdu zmáčknul (vypne se vůbec za jízdy?), je vždycky nejlepší plnou vahou na brzdu. A i s vypnutým ABS na sněhu vlastně taky. 

lenze abs nie je primarne urceny na skratenie brzdnej drahy ale na to aby sa pri brzdeni dalo vyhnut prekazke. to znamena pri brzdeni aby sa dalo manevrovat s autom
Nie nič nepípalo. Nič sa nedialo.
To ťuknutie sa odohralo za hustého sneženia na diaľnici pri odbáčaní na výpadovku. Pani predo mnou spomalila viac, ako som predpokladal. Keď som stúpil na brzdu, bolo cítiť iba ABS a napálil to rovno do nej. Boli to 2-3 sekundy. Myslím, že volant som mal vytočený, ale auto šlo rovno. Na vozovke bol zľadovatený sneh. Neviem, či sa dá reálne niečo v takejto situácii robiť. V každom prípade teraz brzdím skôr a silnejšie a nechávam si väčší odstup.
To ťuknutie sa odohralo za hustého sneženia na diaľnici pri odbáčaní na výpadovku. Pani predo mnou spomalila viac, ako som predpokladal. Keď som stúpil na brzdu, bolo cítiť iba ABS a napálil to rovno do nej. Boli to 2-3 sekundy. Myslím, že volant som mal vytočený, ale auto šlo rovno. Na vozovke bol zľadovatený sneh. Neviem, či sa dá reálne niečo v takejto situácii robiť. V každom prípade teraz brzdím skôr a silnejšie a nechávam si väčší odstup.
Verso 1.8; 2014
Momentálny stav 9780 km. Motor je citeľne živší, ale čím skôr by som mu chcel vymeniť olej. Cestu Nitra-Mníchov zvláda v pohode. Chcem si len potvrdiť odpoveď na otázku, aký benzín do valvematicu. Platí, že čím viac oktánov, tým lepšie? V DE tankujem Ultimate 102 od Aralu na SVK EVO od Slovnaftu, alebo MaxxMotion od OMV. Ale prejdem len na OMV.
Verso 1.8; 2014
Netroufám si spekulovat, že má Valvematic nějaké specifické požadavky, řekl bych že ne.
Že čím víc oktanů, tím líp, rozhodně neplatí. Vždycky by ses měl snažit to provozovat na tom oktanovém čísle, na jaké byl motor konstruován, co máš v manuálu. V nějakém malém rozmezí se odchýlit můžeš (a ano, lepší přes optimum než pod něj), ale -teoreticky- výrazně vyšší oktanové číslo může taky způsobit problémy. U auta na B95 to asi nehrozí, je to spíš záležitost hodně starých a leteckých motorů apod. Na stooktanový benzín ti to ani nepojede líp, ani mu neuděláš bene. Stačí, když se vyvaruješ tankování "v JZD" a u místně proslulých šizuňků a myslím, že jsi udělal dost pro to, abys autu neublížil.
A pamatuj, auto ti má za tvoje peníze sloužit, ne ty jemu.
Že čím víc oktanů, tím líp, rozhodně neplatí. Vždycky by ses měl snažit to provozovat na tom oktanovém čísle, na jaké byl motor konstruován, co máš v manuálu. V nějakém malém rozmezí se odchýlit můžeš (a ano, lepší přes optimum než pod něj), ale -teoreticky- výrazně vyšší oktanové číslo může taky způsobit problémy. U auta na B95 to asi nehrozí, je to spíš záležitost hodně starých a leteckých motorů apod. Na stooktanový benzín ti to ani nepojede líp, ani mu neuděláš bene. Stačí, když se vyvaruješ tankování "v JZD" a u místně proslulých šizuňků a myslím, že jsi udělal dost pro to, abys autu neublížil.
A pamatuj, auto ti má za tvoje peníze sloužit, ne ty jemu.

Presne tak. Tankuj odporúčané palivo. Ja som skúšal 98čku do 5-6 nádrží za sebou a žiaden efekt to neprinieslo, akurát že to bolo drahšie.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø4,2l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø4,2l/100km)
U mě 98 trochu míň žere na dálnici - cca okolo čtvrt až půl litru na 100km, ale osobně to považuji za zanedbatelné a možná je to spíš v toleranci chyby měření. Každopádně dobré je, že atmosférický benzínový motor je mnohem méně háklivý na kvalitu paliva a sežere bez reptání prakticky všechno, co se prodává jako "bezolovnatý benzín". A i když je to horší kvality, tak to prostě proletí výfukem a žádné škody nezanechá, to by musela být už hodně velká srágota, aby jo.
Naproti tomu špatná nafta se reálně vyskytuje mnohem častěji.
Naproti tomu špatná nafta se reálně vyskytuje mnohem častěji.
V návode je 95 a vyššie. Pri predaji mi bolo povedané, že čím vyššie číslo, tým lepšie. Neočakávam od vyšších čísiel zázraky, iba lepšiu starostlivosť. Ale tá 98 vyzerá ako rozumný kompromis.
Verso 1.8; 2014
Prodejci toho obcas nakecaji.. 98 nic nezkazis.
Na vedouciho to jeste neni, ale jako zakaznika vas bereme!
Ps: Fakt je, ze vyssi oktanova cisla nelze tak drsne pancovat, takze to v EUCCCP logiku ma, v Babisistanu tuplem. Ale fakt jsem presvedceny, ze u benzinu nemusis byt tolik opatrny a obyc znackova 95 staci.
Na vedouciho to jeste neni, ale jako zakaznika vas bereme!

Ps: Fakt je, ze vyssi oktanova cisla nelze tak drsne pancovat, takze to v EUCCCP logiku ma, v Babisistanu tuplem. Ale fakt jsem presvedceny, ze u benzinu nemusis byt tolik opatrny a obyc znackova 95 staci.
Zdravím všetkých. Najazdených je už cez 17 000 km. Prvá výmena oleja je za mnou. Všetko funguje ako má, motor získal oproti začiatku značne na sile. Nakoľko som najazdil vysoký počet kilometrov v krátkom čase, napadla ma otázka životnosti motora. (Nepredpokladám, že takýto nárast v tak krátkom čase zopakujem. Teraz po presťahovaní do DE by to malo byť miernejšie) Po diaľnici jazdím max 3000 otáčok, pri potrebe samozrejme viac. Motor nevytáčam. V servise mechanik spomenul motor s 200 000 km, ale to sa mi zdá štandard.
Nepýtajte sa na diesel, pretože v čase kúpy som nemal šajnu, že životná situácia sa obráti týmto smerom.
Vďaka!
Nepýtajte sa na diesel, pretože v čase kúpy som nemal šajnu, že životná situácia sa obráti týmto smerom.
Vďaka!
Verso 1.8; 2014
Nedávno jsem byl na garančce a hodil jsem řeč s technikem o motoru 1.8 , ten co je ve Versu .
Technik říkal , že je to jeden z nejpovedenějších motorů od Toyoty . Klasická atmosféra bez turba , s odstraněnou vadou žraní oleje . Prý ten motor je nezničitelný
. Je to atmosféra a když z něho chce mít člověk ,,raketu,, , tak to chce točit , točit a nebát se toho . Naopak to zabraňuje ukládat usazeniny . Motor je vcelku silný a tak svádí člověka k podtáčení , ale to je horší , než ho pěkně prototáčet a vyhnat pavouky
. Já mu jednou za čas dopřeju tak 3 nádrže za sebou Vervu 100 , ať se pročistí a protáčím ho taky zvesela , ať nezleniví . Takže za mě má 1.8 palec nahoru a nelituji 
Technik říkal , že je to jeden z nejpovedenějších motorů od Toyoty . Klasická atmosféra bez turba , s odstraněnou vadou žraní oleje . Prý ten motor je nezničitelný

Toyota Verso 1.8 / 108 KW / r.v. 2013
Zdravím vás. Chcem sa spýtať na klimatizáciu. Keď nechcem, aby šiel moc chladný vzduch, pretože osadenstvo je niekedy citlivé, môžem ho miešať s trochou teplého vzduchu od motora? Neurobí to niekde neplechu? Ďakujem moc za odpovede!
PS: Auto ide ako hodinky. Neexistuje nič, čo by som vytkol. Najazdených skoro 22 000 km.
PS: Auto ide ako hodinky. Neexistuje nič, čo by som vytkol. Najazdených skoro 22 000 km.
Verso 1.8; 2014