Auris 2014 1,4D4-D - máte ho někdo?
Auris 2014 1,4D4-D - máte ho někdo?
Ahoj, máte někdo Aurise (nového) s tímto motorem? Zajímají mě všechny zkušenosti. Zkušenosti z Aurisu I můžete napsat taky, ale jen verze s piezovstřikovači (asi po FL, nevím přesně).
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
Re: Auris 2014 1,4D4-D - máte ho někdo?
Já ho mám, kombíka, najeto zatím něco málo přes 4 tis. km. Předtím jsem měl Corollu kombi s tímhle motorem. Co konkrétně chceš vědět?
Poslal jsem sz. díky.PG72 píše:Já ho mám, kombíka, najeto zatím něco málo přes 4 tis. km. Předtím jsem měl Corollu kombi s tímhle motorem. Co konkrétně chceš vědět?
Ahoj, no zajímá mě spotřeba a subjektivní srovnání s 1,6 benzínem. Vím, že má 1,4D4-D nižší výkon, menší zrychlení a nižší maximálku, s tím bych se v pohodě smířil, spíš mi jde o to, jak se chová na dálnici v táhlých kopcích, jestli udrží 130 na šestku atp. A srovnání zadní nápravy vlečená vs. multilink.PG72 píše:Já ho mám, kombíka, najeto zatím něco málo přes 4 tis. km. Předtím jsem měl Corollu kombi s tímhle motorem. Co konkrétně chceš vědět?
Vyznávám spíš klidnou jízdu (na spotřebu), doby kdy jsem se dokázal řítit po dálnici 295 jsou už dávno pryč, ale zase nechci úplnýho loudu, abych nemusel řešit, že na předjetí potřebuju 5 kilometrů

P.S.: Já mám Aurise první generace, 2.0D4-D a tam je to samozřejmě v pohodě...
Teď v zimě jezdim většinou za 5,5-6,0l, na podzim to bylo o půllitru míň. Když se nejezdí moc dálnice, tak lehce pod 5. Jezdim mix dálnice (140 tacho), silnice (100) a město (60). Spotřebu nějak zvlášť nesleduju, spíš jedu, jak mi je příjemné a situace dovolí.
Na srovnání s 1.6 bych si netroufl. Jel jsem s ní jen pár km, protože jsem její koupi vůbec nezvažoval. Takže mám jen 2 dojmy – 1.6 se mi zdála v akusticky příjemných otáčkách dost líná a měla míň příjemnou spojku než diesel. Rozdílu v jízdních vlastnostech jsem si nevšiml.
Dálniční kopce bych řekl, že budou na šestku 140 tacho bez problémů, ale D1 jsem ještě nejel. Jezdim D11, tam jsou krátké kopečky, ale jsem v nich schopen i zrychlovat, takže věřim, že i ta D1 bude v pohodě. Mimochodem, i kdyby to šestka nedala, tak i pětka je překvapivě o trochu delší, než byla u pětikvaltu v corolle z r. 2006, co jsem měl předtím, a ani tam to nebylo nějak akusticky nepříjemné.
Já vidím jediný omezující limit toho malého motoru plné zatížení vozu. Tam už je znát, že to tam prostě není. Já jezdim většinou sám, občas ve 2,5 lidech a to zvládá s přehledem.
Na srovnání s 1.6 bych si netroufl. Jel jsem s ní jen pár km, protože jsem její koupi vůbec nezvažoval. Takže mám jen 2 dojmy – 1.6 se mi zdála v akusticky příjemných otáčkách dost líná a měla míň příjemnou spojku než diesel. Rozdílu v jízdních vlastnostech jsem si nevšiml.
Dálniční kopce bych řekl, že budou na šestku 140 tacho bez problémů, ale D1 jsem ještě nejel. Jezdim D11, tam jsou krátké kopečky, ale jsem v nich schopen i zrychlovat, takže věřim, že i ta D1 bude v pohodě. Mimochodem, i kdyby to šestka nedala, tak i pětka je překvapivě o trochu delší, než byla u pětikvaltu v corolle z r. 2006, co jsem měl předtím, a ani tam to nebylo nějak akusticky nepříjemné.
Já vidím jediný omezující limit toho malého motoru plné zatížení vozu. Tam už je znát, že to tam prostě není. Já jezdim většinou sám, občas ve 2,5 lidech a to zvládá s přehledem.
Auris TS 1.4 D-4D (2014)
Corolla WG 1.4 D-4D (2006) - ex
Jj, to jsem si tak nějak myslel. Mimochodem já jezdím s 2.0 D4-D (najeto aktuálně 161.000) v létě za 5,8, v zimě tak za 6,1-6,2, ale dost používám bufíka, který taky něco sežere. Spotřeba taky v jednom člověku, ale například cesta na hory v sestavě: dva dospělí + dvě děti + plný kufr a jedna taška mezi klukama vzadu na sedačce + rakev na střeše naprosto plná, rychlost okolo 110 km/h a spotřeba byla 6,3. Takže naprostá pohoda.PG72 píše: Já vidím jediný omezující limit toho malého motoru plné zatížení vozu. Tam už je znát, že to tam prostě není. Já jezdim většinou sám, občas ve 2,5 lidech a to zvládá s přehledem.
No asi to udělám tak, že před případnou koupí si auto u dealera půjčím třeba na víkend (i kdybych to měl zaplatit) a vyzkouším ho v mých režimech a na mých trasách.
Ohledne velikosti motoru a zatizeni...jo bohuzel....tento motor se dava do Yarise, kde je vyborny, v Aurisu se to jeste da prezit s limitem prave v krouticim momentu zatizeneho auta a podobne. Bohuzel se bude montovat i do Corolly a co jsme zatim testovali tak bida a utrpeni. Lepsi je brat 1.6 v dieselu, kdyz uz...tedy tusim zatim ve Versu. To je motor od BMW a ten je mnohem lepsi. Pro priklad porovnani 2,0 a 1,6...rozdil v dynamice auta minimalni, rozdil ve spotrebe znacny..
Jestli ta 1,6 od BMW bude lepší to ukáže čas.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Otázkou je, jestli tu 1,6 od BMW nakonec do Aurise a Corolly vůbec dají...Netwalker píše:Ohledne velikosti motoru a zatizeni...jo bohuzel....tento motor se dava do Yarise, kde je vyborny, v Aurisu se to jeste da prezit s limitem prave v krouticim momentu zatizeneho auta a podobne. Bohuzel se bude montovat i do Corolly a co jsme zatim testovali tak bida a utrpeni. Lepsi je brat 1.6 v dieselu, kdyz uz...tedy tusim zatim ve Versu. To je motor od BMW a ten je mnohem lepsi. Pro priklad porovnani 2,0 a 1,6...rozdil v dynamice auta minimalni, rozdil ve spotrebe znacny..
Vyresil bych to koupi 2,0 D-4D, spotreba naprosto stejna a vykon uplne nekde jinde 

Já o tom taky uvažuju, ale vzhledem k tomu, že možná spíš než Auris zvažuji Corollu a právě proto, že tam se 2.0D4-D nedává, ptám se na 1.4...petrmisko píše:Vyresil bych to koupi 2,0 D-4D, spotreba naprosto stejna a vykon uplne nekde jinde
Můžu popsat své zkušenosti, přešel jsem z Corolly 1,6 VVT(cca 370 000km) na Aurise 1,4 D4D první generace(180 000km). Převážně jezdím sám, případně 2dospělí, ale plný kufr ( počítače, dokumentace, osobní věci,atd...)cuba66 píše:Ahoj, máte někdo Aurise (nového) s tímto motorem? Zajímají mě všechny zkušenosti. Zkušenosti z Aurisu I můžete napsat taky, ale jen verze s piezovstřikovači (asi po FL, nevím přesně).
V současné době mám Aurise (krátký) 1,4 D4D od 2/2013, najeto 110 000km, teď v zimě 5,1-5,2L/100,v létě se dá jezdit pod 5L/100 ; převážně se pohybuji po dálnicích. V Německu , kde není omezení přišlápnu pedál k podlaze . Ve srovnání s benzínovou Corollou je max.rychlost asi o 15 km/h nižší, ale spotřeba je podstatně příjemnější. Šestka spolehlivě táhne a neznám na dálnici stoupání, kde by ztrácela dech, naopak je nutné dávkovat opatrně plyn, jinak ze 110km/h pod kopcem je na horizontu 150-160.
Starší Auris byl pohodlnější, více místa na zadních sedadlech , trochu vyšší spotřeba asi o 0,5L /100Km, ale taky vynikající přídavné naftové topení, rychlé prohřátí motoru při zimních startech nebo čekání v koloně na D1.
Nový Auris je na zadních sedadlech podstatně menší proti první generaci, šířka a místo pro nohy. Lepší jízdní vlastnosti, parádní v serpentinách v Dolomitech a Alpách, spotřebu neovlivňuje vytížení (ale nikdy jsem nejel v 5.lidech, to je nouzovka na krátké vzdálenosti), ani občasné využití max. rychlosti ( Německá dálnice 185km/h - měřeno GPS), opravdu tichý diesel, slyšitelné nedoléhající těsnění zadního okna ( už je vyměněno), spotřebu ovlivní podtáčení motoru,pak při razantnější akceleraci se motor trápí a spotřeba rapidně stoupá.
Chybí rezerva nebo dojezdové kolo, to považuji za velký problém, zkušenost s asistenční službou je zoufalá.
Při rozhodování je důležitý i předpokládaný roční nájezd, pod 20 000 km/rok budeš mít problém s filtrem pevných částic,
jinak při vyšších kilometrech vůbec nepoznám, kdy probíhá čistění (vypalování) filtru, žádné vedlejší efekty (zvýšená hlučnost, snížený výkon) nejsou zřejmé, pouze při řazení a poklesu otáček na volnoběh, spotřeba se drží nad běžným průměrem.
Jízda s motorem 1,4D4D není pro závodní auto, ale příjemná, pohodlná jízda bez rušivých vibrací a hluku generované motorem. Dovoluje svižnou jízdu, neztrácí akceleraci ani při běžných dálničních rychlostech nebo řazení do pruhů ve stoupáních. Dvoulitru se nevyrovná, ale to už je jiná cenová relace.
Naposledy upravil(a) Jarda 59 dne čtv 19.02.2015, 06:07, celkem upraveno 1 x.
Včera jsem jel po D1 (Praha – Loket) a potvrzuji, že všechna stoupání bez problémů na šestku – 140 km/h tacho, jel jsem sám (100kg), plná nádrž, plnohodnotná rezerva, dětská sedačka, jinak nic. Ještě tam nějaká rezerva na mírné zrychlení byla. Pro rozjezd v kopci ze 100km/h za kamionem zpět na 140 jsem použil už pětku, na šestku by to bylo trápení. Jinak mám podezření, že se krátká verze a kombi můžou lišit zpřevodováním a souvisejícím nastavením PP. Nebo to může být nějaká modifikace mezi modelovými roky: na automobilrevue.cz mají u každé verze trochu jinak poskládané převody (nevím, zda se tomu dá věřit) a to co píše Jarda59 ohledně šipek na PP s mým vozem taky nekoresponduje. U mě šipky ukazují v podstatě přesně tak jak bych to dával i bez nich (žádné podtáčení), naopak tu šestku to bere vyloženě jako rychloběžku, pod 100km/h si o ní nikdy neřekne a v 90km/h už chce podřadit na pětku i když jedu po rovině nebo z kopce.
Auris TS 1.4 D-4D (2014)
dají
a už brzo

Toyota Rav 4 HSD SELECTION AWD
Toyota auris touring sport hybrid 2013, bílá perleť
Toyota auris 2010, 1,6 LUNA seda metaliza navi
Toyota Avensis 2,2-CAT 177 koní
Toyota auris touring sport hybrid 2013, bílá perleť
Toyota auris 2010, 1,6 LUNA seda metaliza navi
Toyota Avensis 2,2-CAT 177 koní
Tak to pak budu mít hlavu plnou problémů, jak na Corollu s 1.6 D4-D sehnat prašulexmirekp píše:dajía už brzo