D-cat páty vstřik v moci řidiče?

vše ohledně modelové řady Avensis
matus69
Věčnej rejpal

Re: D-cat páty vstřik v moci řidiče?

Příspěvek od matus69 »

som zvedavy na vysledok a potom na pravidelny reporting, ze ako to vlastne funguje :)
karlos76
Řidič

Příspěvek od karlos76 »

Chamil píše:Takže pokud, jak výše psal Tomáš, je ovládaný mínusem, pak by to mohlo vypadat takto???

Obrázek
Vypadá to jednoduše... jinak sdílím myšlenky, taky mi přijde, že když se ave rozhodne regenerovat, často musím zpomalit nebo přibrzdit, prudce přidat a reg. se přeruší. Radši bych si to taky někdy spustil sám. Jen si ale myslim, že regenerace můze být sousled několika vstřiků, možná různého množství paliva, v různý čas a ještě možná s vazbou na různé hodnoty teploty, tlaky, velikost zanešení filtru atd. Tedy jestli se dodělaným tlačítkem nezaktivuje ten program, jako že z toho schémátku pochybuju, neriskoval bych tímto odpálení nějaké elektroniky. Samozřejmě jsou to mé kecy od boku, nechci odrazovat, věci jsou často jednodušší než vypadají...ale jestli to bude fungovat, chci to :)
Prius + 2013
Auris HSD 2015
Ex. Avensis 2.2 D-CAT 2007, Corolla 1,3 1995
CiFO
Navigátor

Příspěvek od CiFO »

Pokud do toho někdo půjde, rád bych se potom taky zúčastnil, již jsem po čištění DPF ale ta nejistota dalšího čištění nebo koupě je strašná.
Zítra zkusím poznat zda se provede regenerace, jedu 60km dálnicí.
Toyota Avensis 2.0 D-4D - 93kw 10/2006
Mám poptávku, hledám Yaris, Celica
CiFO
Navigátor

Příspěvek od CiFO »

Dnes cesta 52.km 12km okrsky než se auto zahřálo a 40km dálnice a každých 5km kontrola palubním počítačem při vyřazení jaká je spotřeba a vždy 0.0 takže co dělám špatně?
Kvalt 6,rychlost 120
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

-> karlos76
...nepochybuju o tom, že při řízené regeneraci si ŘJ hlídá spoustu hodnot a podmínek, ale od té nucené regenerace bych si sliboval jistotu, že proběhne skutečně pořádně, a spolehlivě o ní vím (že proběhla, a proběhla dostatečně)... Tedy klidně bez ohledu na údaje ze stopadesáti snímačů a čidel, a rozmarů programu ŘJ. Jestli při tom lze něco pokazit je otázkou...

Jinak jistě, problém může být v tom, to nepřehnat a něco neoddělat. Takže by to předpokládalo taky používat rozum a "nazačápat" to půl litrem nafty s představou naleštěných trubek... Např. vím že motor mám předchozí jízdou pěkně zahřátý a ještě třeba nejméně 20 minut pojedu, byť po okresce, tak si zařadím 4. rych. st., pojedu třeba 90km/h (tedy abych to nedusil 1.600 ot./min.), KRÁTCE nechám vstříknout naftu do DPF, potom třeba ještě 3x s rozestupem 20 sec. (aby se vždy nejprve předchozí dávka řádně spálila), no a ještě třeba další 3km pojedu furt v trošku vyšších otáčkách motoru. A hotovo! (...teda snad) Takovou bych měl představu.
Avensis T25, 2006, D-CAT (130 KW), kombi
Avensis T22, 1998, 1.8 (81 KW), liftback
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

CiFO píše:Dnes cesta 52.km 12km okrsky než se auto zahřálo a 40km dálnice a každých 5km kontrola palubním počítačem při vyřazení jaká je spotřeba a vždy 0.0 takže co dělám špatně?
Kvalt 6,rychlost 120
0.0 na PP bych nepovažoval za indikaci probíhající nebo neprobíhající řízené regenarace, nebo minimálně ne spolehlivou. Nevím, ale mám představu, že regenerace probíhá stylem 5-ti krátkých vstřiků (nebo 5-ti krátkých sérií vstřiků) nafty do DPF, třeba s 20-ti sec. rozestupy.
CiFO
Navigátor

Příspěvek od CiFO »

Proto by byla dobrá aspoň ta dioda... Když už je diskuse o moc pátého vstřiku tak myslím že dioda je to nejmenší zlo,vše zůstává v moci ŘJ, když někdo pochybuje o správnosti použití lidským faktorem ať to nechá na ŘJ.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

CiFO píše:Dnes cesta 52.km 12km okrsky než se auto zahřálo a 40km dálnice a každých 5km kontrola palubním počítačem při vyřazení jaká je spotřeba a vždy 0.0 takže co dělám špatně?
Kvalt 6,rychlost 120
nic si zle neurobil. Regeneracia prebieha vtedy, ked je ju treba robit a nie vtedy, ked su na to vhodne podmienky.
servis tomas
Manager Týmu

Příspěvek od servis tomas »

Když je vše v pořàdku tak trvá ta regenerace 30 vteřin,je to hned,nejspíš je u tebe vše vpořádku
servis vozidel toyota tomas ladra adresa ul. ke kablu 378 Praha 10 Hostivar tel.774174445
Jirka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jirka »

A jak často regenerace probíhá???
J.
Avensis T27 2,2 D-cat 130KW
karlos76
Řidič

Příspěvek od karlos76 »

to Chamil
Např. vím že motor mám předchozí jízdou pěkně zahřátý a ještě třeba nejméně 20 minut pojedu, byť po okresce, tak si zařadím 4. rych. st., pojedu třeba 90km/h (tedy abych to nedusil 1.600 ot./min.).

Ok, vyjděme z tebou navržené rychlosti. Udržet tuto rychlost bude znamenat např. 30kW výkonu motoru a to zahřeje filtr na např. 350°C. Řekněme,že to bubou ty správné hodnoty k započatí regenerace. Předpokládejme,že regenerace probíhá optimálně při 650°C. Kolik nafty a v jakých intervalech vstříknout, aby jsi ohřál filtr na správnou teplotu? Když budeš mít nízkou teplotu, akorát filtr možná víc zasviníš nebo to bude akorát čoudit. Když tam toho vstříkeš víc.... tam už může dojít k nevratným tepelným ovlivnění filtru a celé výfukové soustavy. Ono už jen smotná informace, že donutit naftu hořet/vznítit není jak hodit sirku do benzínu.

Nepíšu abych odradil, jen aby jsme si uvědomili, co všechno se může pos.... Jo a ted mne ještě napadá, kdybys začal vstřikovat naftu do filtru (aniž by se proces spustil automaticky) jestli tlaková čidla před a za filtrem nespustí např nouzový režim motoru. Očekával bych, že během regenerace se čidlům nastaví jinačí mezní hodnoty. Tím že vstříkneš naftu, aniž by to motor čekal, čidla vyhodnotí chybu.... ale zase pouze moje spekulace...

Nicméně držím palce a budu sledovat, jestli na něco přijdete kucí koumavý :)
Prius + 2013
Auris HSD 2015
Ex. Avensis 2.2 D-CAT 2007, Corolla 1,3 1995
CiFO
Navigátor

Příspěvek od CiFO »

A je problém jen ta dioda? Aby uživatel věděl že regenerace probíhá?
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

-> karlos76

Poslední dobou jsem si všiml (dle nepřehlédnutelných oblaků světle šedého dýmu), že se mi řízená reg. dokáže spustit už v okamžiku, kdy ještě není ani pořádně zahřátá chlad. kapalina (v 1/4 ukazatele tepl.), natož pak mot. olej. Takže toho, že by se v mnou uváděném příkladu nafta nevznítila a zasvinila byl DPF ještě víc, bych se nebál.
To tepelné poškození DPF a spol. (vysokou teplotou) pochopitelně nepovažuju za nemožné (vše má své limity), ale laicky, a když nad tím nějak obzvlášť nepřemýšlím, tak uvažuju, že se jedná o soustavu, která za "vysokých" teplot funguje standardně a při řízené reg. tam jde nafta taky. A touto nucenou reg. tam přece člověk nerozpoutá žádné hotové peklo, mot. nafta má nějakou (nevím jakou) teplotu hoření a vyšší teplota se tam prostě neobjeví (nemá odkud). Jistě, dle podmínek tam může být dosaženo různých teplot, ale ty mají taky někde svůj strop (tipuju, že právě nanejvýš teplotu hoření mot. nafty).
Ta čidla by mohla být problémem (obecně všelijaká, co se tam okolo nachází), to netuším, to by se asi ukázalo až v praxi...
...jo jo, dost možná to tak jednoduché nebude, ale třeba taky jo...
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

CiFO píše:A je problém jen ta dioda? Aby uživatel věděl že regenerace probíhá?

O tom mluvíme od začátku, že nejdříve jen diodu a pozorovat a pozorovat. Zapojíš ji za par minut pokud budeš schopný zjistit plus a minus, protože to pod proudem je jen za regenerace. Ale udajně je na konektoru stálé plus, takže je vyhráno.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

Chamil píše: To tepelné poškození DPF a spol. (vysokou teplotou) pochopitelně nepovažuju za nemožné (vše má své limity), ale laicky, a když nad tím nějak obzvlášť nepřemýšlím, tak uvažuju, že se jedná o soustavu, která za "vysokých" teplot funguje standardně a při řízené reg. tam jde nafta taky. A touto nucenou reg. tam přece člověk nerozpoutá žádné hotové peklo, mot. nafta má nějakou (nevím jakou) teplotu hoření a vyšší teplota se tam prostě neobjeví (nemá odkud). Jistě, dle podmínek tam může být dosaženo různých teplot, ale ty mají taky někde svůj strop (tipuju, že právě nanejvýš teplotu hoření mot. nafty).
ja myslim, ze dobre rozmyslas.
Ja osobne by som do manualneho spustania nevrtal. Informacna dioda - to ano.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“