zakázková výroba olejové vany

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
cipajs
Navigátor

Re: zakázková výroba olejové vany

Příspěvek od cipajs »

libor12 píše:
cipajs píše: Teplota stěny vany je +/-3°C odpovídající hodnotám na "nefunkčním" přídavném budíku.

...to už jsem tu taky ale někde zmiňoval. 8)
Rozdíl teplot je vyšší. Protože mám "inteligentní topení" v domě před vstupem a za výstupem radiatoru je teplotní čidlo. Do radiátoru proudí voda o teplotě 80st a na povrchu radiatoru je 70 -měřeno IR teploměrem. Proto celo dobu operuji s čidly a že až uvidíš opravdovou a skutečnou teplotu,nebudeš se tím dále zabývat.
Tak to máš asi špatně zkalibrovaný IR teploměr nebo tloušťku materiálu na radiátoru v jednotkách cm...

To myslíš vážně že u IR teploměru s povrchovou korekcí a vanou s tloušťkou materiálu max. 2mm, budou teplotní ztráty (ba co více, nárůsty :D ) tak velké?

Čidla klíďo zkouknu, ale podle externích dat je prostě min. teplotní čidlo v pořádku...
Obrázek
cipajs
Navigátor

Příspěvek od cipajs »

libor12 píše:A já mluvím pořád o tom,aby jsi zkontroloval nahodile fungující čidla přídavných budíků,instaloval originální termostat a filtr oleje a nalil origo toy olej 5W30 a potom přestaneš uvažovat o vaně. :)
Oil. filtrem to není. Minimálně né při mých intervalech výměny... Olej bude nejspíše určitou roli hrát, ale více jak 10°C (vzhledem ke stávající specifikaci) to taky nebude.
Ten termostat pak možná částečně ovlivní fázi do 90°C. (typuji, že když, tak jen mizivě) To ale není případ prakticky 80-90% času v němž je auto provozováno.
Obrázek
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Hmm
Co bych chtel za 600,muzu byt rad ze neukazuje mraz :D
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

No já asi teda Nevím. Ale říkáš, že to netlakuje, ale to voda taky ne... Když je pod sto čista nebo pod stodeset v přetlaku nebo pod stodeset v přetlaku a s glykolem. ;-)
Back in Czech.
cipajs
Navigátor

Příspěvek od cipajs »

aczasa píše:No já asi teda Nevím. Ale říkáš, že to netlakuje, ale to voda taky ne... Když je pod sto čista nebo pod stodeset v přetlaku nebo pod stodeset v přetlaku a s glykolem. ;-)
Ano, tak to k velkému překvapení vskutku je...
Není ale lepší míti rezervu pro případ, že se byť jen krátkodobě dostaneš třeba na 115-120°C??
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ne. Není. ;-) Protože jen pomyslenim na to musíš zvážit rizika teplotní roztažnosti uvnitř bloku a kroužků a pístů a válců.... A to bych teda být tebou nezkoušel.
Back in Czech.
cipajs
Navigátor

Příspěvek od cipajs »

Jakmile přijdu domů z práce, tak nahodím video s údaji o teplotách oleje a "vody" u pár "více sportovně" laděných vozů dnešní doby a i tam jsou ty teploty docela divoké.

Na druhou stranu jeden z uživatelů rolky 2ZZ-GE podotknul, že při stejném vytěžování by byl s teplotou mnohem výše...
Obrázek
cipajs
Navigátor

Příspěvek od cipajs »

aczasa píše:Ne. Není. ;-) Protože jen pomyslenim na to musíš zvážit rizika teplotní roztažnosti uvnitř bloku a kroužků a pístů a válců.... A to bych teda být tebou nezkoušel.
Počkej, počkej, takže teplota oleje 135°C je v pořádku, jak tu někde zaznělo???
Ale teplota chladícího média 115-120°C je už velký problém???

To mi nějak neštymuje, nemyslíš??

Raději protočím teplejší médium s vyšší tepelnou kapacitou, které má šanci se ochladit ve výměníku, než abych vyvařil vodu. Toť můj názor... 8)
Obrázek
cipajs
Navigátor

Příspěvek od cipajs »

Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jo jo. Protože ta chladicí kapalina má pravě mit jedinou funkci - držet teplotu co nejblíže designové teplotě celého motoru. Ale olej, ten má jen mazat... :-)))
Back in Czech.
DjRaspby
Navigátor

Příspěvek od DjRaspby »

cipajs píše:Jakmile přijdu domů z práce, tak nahodím video s údaji o teplotách oleje a "vody" u pár "více sportovně" laděných vozů dnešní doby a i tam jsou ty teploty docela divoké.

Na druhou stranu jeden z uživatelů rolky 2ZZ-GE podotknul, že při stejném vytěžování by byl s teplotou mnohem výše...
To budu asi já...tak jen pro informaci..nechci se tu pouštět s nikým do debaty, neb se těchto věcech opravdu neorientuji :). Nicméně:

Mám Corollu TS v továrním stavu, ale že ji občas vezmu na okruh, tak jsem si krom klasických věci nechal namontovat budík na teplotu a tlak oleje...na jaře jsem jezdil v Brně, venku bylo asi 15 stupňů a za JEDNO ostré kolo jsem byl na teplotě oleje 124 stupňů...nezkoušel jsem dál a další kolo chladil...dostal jsem se na 100 a pak zase...takto jsem to musel střídat...v létě když byly třicítky, tak jsem se ve 130km/h na dálnici dostal až na 110...a to jsem jel půl plynu pohoda...v tomto továrním stavu bych se na okruh v letních dnech tedy radši ani neodvažoval...možná by to někde u 130 přestalo tak stoupat, ale nechtělo se mi to riskovat :)

PS: ty japosnký šílenci jedou pilu takovou dobu a na 130 se dostali asi až po 6ti a více kolech :-D
Toyota Corolla TS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Taky jezdis 10w60? U tebe ale uz se setkava olej s vodou ve vymeniku
DjRaspby
Navigátor

Příspěvek od DjRaspby »

jj jezdím 10w60...
Toyota Corolla TS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

A to neni prave moc dobre. Lotus doporucuje u 2zz vymenu po 2000km ale porad 5w30. Ono totiz design zubu samotneho cerpadla oleje muze pri 8000 zvysit teplotu oleje ne o 10 ale o nekolik desitek stupnu,ktere se odevzdaji ve vymeniku ale vodni chladic je uz nestaci odvest a tak teplota stoupa
DjRaspby
Navigátor

Příspěvek od DjRaspby »

po 2000km??? Já slyšel po 5000....ale tak Lotus má sice 2ZZ motor ale má jinou hlavu atd...tam to asi bude celkově trochu jinak řešené ne?
Toyota Corolla TS
Odpovědět

Zpět na „Celica“