MR2 W30 + 2zz swap

vše ohledně modelové řady MR2
Vavris
Člen Týmu

MR2 W30 + 2zz swap

Příspěvek od Vavris »

Ahoj

Co mi k tomu kdo řeknete? Je to rozumné? Je tam nějaká zásadní komplikace, že to krom USA není vůbec rozšířené? Jaká je cca finanční náročnost? Dřív než se pustím do pořádného googlení po cizojazyčných fórech (zatím jsem jen lehce projel pár odkazů), chcu to zkusit tady - třeba už jste to někdo hledali a narazili na užitečné informace.

Díky

PS: kdyby někdo dokázal srovnat jízdní vlastnosti MX-5 vs. poslední MR2, tak bych se asi taky nezlobil, ale to už si kdyžtak prozkoumám sám.
live is too short to driving boring cars...
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: MR2 W30 + 2zz swap

Příspěvek od libor12 »

Swap za 2zz vč převodovky nebo bez je naprosto bez problému a je to otázka pouze demontáž,montáž. Trošku práce zabere výfuk,ale na to už i na to existují bolt on kity. Nikde nic neřežeš ani nesvařuješ. Tady lidi řeší jak našetřit na výměnu oleje a ne jak měnit motor. Jezdil jsem s oběma auty a každé má pro a proti. Objektivně je mr lépe ovladatelná,vyvážená a čitelná. Takový sportak pro řidičské antitalenty. MX je naproti tomu ostřejší a nedá nic zdarma. Je u ní už třeba mít pár km odjeto aby začla ta správná zábava. Kruháč na Černáku s mrkou bokem kolem dokola nedáš. :biggrin:

edit: a tady máš všechno pohromadě. http://www.mr2.com/forums/threads/313-H ... o-a-Spyder
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Vavris
Člen Týmu

Příspěvek od Vavris »

Pecka, tak to je mnohem lepší, než jsem čekal. Díky moc za odkaz.

Ale s tou MR vs. MX jsi to napsal naopak, ne? :D Stejně si to budu muset zkusit na vlastní kůži, ale říká se, že poslední generace není taková mrcha jako SW20. Z mid-engined aut mám zkušenost s ostrou jízdou jen s Boxsterem a ten mi připadal čitelností celkem fajn, W30 předpokládám, že bude ještě o kousek víc čitelnější a hodnější než gay porsche...
Naposledy upravil(a) Vavris dne pon 15.02.2016, 10:22, celkem upraveno 1 x.
ToyDrive
Manager Týmu

Příspěvek od ToyDrive »

Muzu potvrdit, ze posledni MR2 je krasne citelna. Neni potreba nic moc korigovat i pri ostrejsi jizde.
Staci ale mokro / horizont, popr. tomu poradne nalozit a pak se deji veci. Nestihas kroutit volantem, ale porad to mas pod kontrolou :)
MX5 je nedotacivejsi v najezdu do zatacky a pod plynem na vyjezdy naopak pretacivejsi. Souhlasim, asi opravdu potrebuje zkusenejsiho ridice.
Srovnat ji vubec neni tak snadne jak u MR2, kdyz ustreli mas co delat.
Naposledy upravil(a) ToyDrive dne pát 31.10.2014, 09:44, celkem upraveno 1 x.
CarinaE Sedan '97 1,6 16V (78kW) prvni laska
Avensis Combi '07 1,8 16V (95kW) + MR2 '03 (103kW) soucasnost
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Jezdil jsem oboje ( resp všechyn tři - SW20/30 i Mx-5 ) a zamne je žebříček - SW20 / MX- / SW30

Pro začátečníka bez zkuseností atd bude sw30 asi nejelpší volba, přijde mu že se řídí nejlépe. Co se týče ovladatelnosti levelu zábavnosti tak jednoznačne MX5, a to co chybí mx-5tce ( výkon ) to dohání SW20 v turbu. Na druhou stranu ten 6ti kvalt v NB je fakt pošušnáníčko :) ( a nejde srovnávat s SW30 přesností ani poskládáním kvaltu.. )
Vavris
Člen Týmu

Příspěvek od Vavris »

Fakt mě překvapujete.... Já bych očekával, že SW30 bude chtít vyšší řidičský skill, než MX-5, kterou jde rozhodit a srovnat milionem způsobů.
Menší nedotáčivost, resp. obecně větší neutralita se od MR2 očekává.

Pokud srovnáte hravost - je s poslední MRkou možné házet si zadkem v T křižovatkách a vrácákách podobně bezstarostně jako s MX? Jde rozhodit přes brzdy tak, aby se to dalo chytit nebo kouše?
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

To máš jak AE86 a GT86. GT86 je postavená tak,že s ní dokáže po pár minutách jízdy jezdit bokem i idiot co v životě bokem nejezdil. Auto má relativně přebytek výkonu a bez elektronických pomocníků v tom jezdila bokem i moje paní. :) AE86 ten výkon nemá a na to aby jezdila bokem už to auto musíš velmi dobře znát a vědět co potřebuje na to aby jsi sladil techniku jízdy s výkonem motoru.
Vavris píše:větší neutralita se od MR2 očekává
To jsi vystihl. To auto je v zatáčkách bezkonkurenčně rychlé. Kam ho pošleš tam jede a když to náhodou přeženeš,tak se nekonají žádné překvapení,žádné obrátky do protisměru,vše naprosto hladce vyrovnáš a už předem víš co to udělá když natočíš volant do určité pozice. Když o tom takhle píšu,na to aby si emerku rozhodil už právě potřebuješ auto znát a mít odjeto nějaký km aby ty jsi vodil auto a ne auto tebe. S SW20 v turbíně jsem jezdil akorát pár desítek km (RHD ,300hp) ta jezdí bokem kdy si vzpomeneš,ale i když ne. :) hlavně aby jsi píchal minimálně dědičku impéria Dunlop jak na tom "hoří" gumy.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Vavris píše: Pokud srovnáte hravost - je s poslední MRkou možné házet si zadkem v T křižovatkách a vrácákách podobně bezstarostně jako s MX? Jde rozhodit přes brzdy tak, aby se to dalo chytit nebo kouše?
Muj osobní pocit byl že ta MXka, byt je slabší tak porste v zatáčkách tancuje lehčejc. Možná to bude i zatížením zadní nápravy kde u MR je preci jen na tech kolech vetší váha.
Kimitech
Člen Týmu

Příspěvek od Kimitech »

Zpět k původnímu tématu.

Osobně nad záměnou motoru 2zz za 1zz také silně přemýšlím a je to logické.

Jak by jsi ale řešil legislativu, papírování nebo legalizační stránku věci? Tzn., že v tp bys měl zajistit změnu typu motoru. A tím si nejsem jistý, jestli je taková sranda.

S pozdravem
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

legalizovat jiný motor oficialní cestou jsou velmi "dlouhé peníze". :| takže prostě dát 2zz a tvářit se že tam je 1zz. :) Osobně bych pracoval s tím co v autě je. Díky tomu z jakého materiálu je 2zz-ge vyrobený dříve nebo později přijde nevyhnutelné a to je stárnutí slitiny hliníku s vysokým obsahem křemíku až dojde k destrukci bloku nebo pístu. Ne nadarmo se mu říká glass engine. Je to daň za hmotnost a pevnost. Nečekej že uvidíš 2zz s natočenými 300k km. Utopie. Z hlediska výkonu si taky moc nepomůžeš,ten výkon začíná až na hranici posuvu časování a změny zdvihu ventilu po 6200RPM tudíž pořad bzučet v liftu. Ne že by to nebylo pěkné,ale to sebou nese nepřiměřené opotřebení. Ti co si auta s 2zz koupili nová už si užili svoje (cca100000km bývalo bez problému) a ti co si je koupili když už jen pláčou nad výdělkem a 2zz padají jak mouchy. Majitelé jsou pak překvapeni co stojí nový blok nebo motor. Šel bych cestou upravy 1zz dle jedné jpn garáže. To co se na 1zz nepovedlo - ovalita válců a spotřeba oleje - se řeší použitím "mokrých vložek" s zvětšením vrtání na 85mm,současně s tím se vymění původní klika za kliku 2zz. Je o 3kg lehčí než 1zz a získá se čtvercový motor. Změní se kompresní výška pístu a dwell time prodloužením ojnic z 1.76 na 1.92 - narůst kroutícího momentu. V kombinaci s úpravou hlavy a přestavení na polohu "více vačky" se dá dosáhnout zhruba na 200hp ale už v 3000 motor disponuje s 85% krutícího momentu a 150hp,což z hlediska použití vyhovuje daleko více. Sklony k nejakému nečekanému selhání nemá,krom vvt - jediná složitější mechanická věc,která lze ovšem snadno eliminovat. Volba je na tobě kudy se nakonec vydáš.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Minulý týden dílu opouštěla 2ZZ rolla s 273tis km a musím říci že po dlouhé době sem videl 2ZZ motor bez problému, asi nejvíc co zatím uná s bylo nájezdove ale jeden z nejlepších stavů ( koupil to po 4. majiteli s nejistou historií ).
Osobne bych se padání 2ZZ nebál a u přímne i bez liftu jede lépe jak vetšina polozdechlých 1ZZ, na druhou stzranu zacenu GO nebo nedej bože přestavby 1ZZ se dá sehnat dobrý 2ZZ. osobne si myslím že kdo chce 2ZZ ví proč ho chce a nebude kvuli tomu experimentovat s 1ZZ která s emožná pár lidem nekdy povedla ale cena té přestavyb bude skoro vyšší než si objendat nový 2ZZ polomotor v toy - toto muj názor.
Kimitech
Člen Týmu

Příspěvek od Kimitech »

Tvářit se, že tam je motor 1zz, když v autě je fyzicky jednotka 2zz je jak na STK, tak evidenčce poněkud bezpředmětné a myslet si, že tento přístup je řešením, mi přijde hodně naivní.

To, že je blok vyroben ze siluminů, není žádným překvapením a brát to jako zápor se mi zdá nevhodné, vzhledem k tomu, že stejnou výrobní technologii a materiály na tuto část motoru využívá i 1zz. Exponované části jsou vyroben z odolnějších materiálů dle požadovaných vlastností, takže ve zkratce bych řekl že to je chytře dimenzovaný a navržený motor.

A záměna v rámci MR2 se přímo nabízí, vemu-li v potaz, že není zapotřebí náročného předělání elektroniky, mechaniky a dispozice pro jeho instalaci do auta.
Pečlivým výběrem dobré jednotky a její kombinací s vhodnou převodovkou se jedná o skutečně zajímavou záležitost.
Ke změně a adaptaci časování samozřejmě dochází v průběhu celého rozsahu otáček, tak jako u 1zz, čili do této doby bude průběh výkonu pravděpodobně podobný, jenže pak se v případě jednotky 2zz otevírá svět i změněného zdvihu vačky, což nám dává další dva tisíce otáček prostoru. A věřím, že tohle je to, oč tu běží. MR2 je lehká a skromný toč. moment v nízkých otáčkách nikomu až tak příliš nevadí, spíše lidi postrádají jakousi "třešničku", kterou vidím v těch 2000 ot. horního spektra motoru 2zz.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Kimitech - Tvářit se v našem přípde znamená bud dát technikovi kilco až dve že si splete jedničku a dvojku, nebo v lepším případě použít rovinnou brusku a raznice kod bloku ( spolu s číslem ) přerazit..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Kimitech píše:Tvářit se, že tam je motor 1zz, když v autě je fyzicky jednotka 2zz je jak na STK, tak evidenčce poněkud bezpředmětné a myslet si, že tento přístup je řešením, mi přijde hodně naivní.
Hodně naivní mi přijde chtít kupovat mr2 2003+ v top stavu za 130000 nejlepe s hardtopem a kůží To mi přidje velmi úsměvné. Ten samotný hardtop je cca 25k a příplatek za recaro v kůži byl tuším při koupi 70k a když už jsem kůži viděl tak to byla předělávka z celicy. Jak píše idaho,prostě vyměníš motor a spoléháš na to,že technik na STK je zvyklý na koncerny a je líný něco hledat takže se spokojí se štítkem 1zz a těm znalým se musí dát bankovka. Legálně to tady v ČR možné není. Je to problém zlegalizovat u celicy a to se tam ten motor. V mr nikdy nebyl,takže je to nutné dělat jako přestavbu,v čemž zase brání to,že motor musí splnovat euro5 - anabáze cca za 150000 s nejistým výsledkem.
Kimitech píše:To, že je blok vyroben ze siluminů, není žádným překvapením a brát to jako zápor se mi zdá nevhodné
Není tomu tak. Pozor nezaměnovat s alusilem,ze ktereho se delají tisíce motorů denně. Na celý motor je použita technologie MMC - metal matrix composit, která byla použita pouze na několika typech a výrobců motorů. Poschce z toho dělalo vložky valcu stejně tak jako honda H22A,F20 a podobé. Jen yamaha z toho udělala celý motor.
Kimitech píše: stejnou výrobní technologii a materiály na tuto část motoru využívá i 1zz
Ne.
Kosmická technologie měla zůstat tam kam byla navržena a ne ji cpát do aut. Tento výkřik do tmy už se nikdy neopakoval. Dělám ted něco ohledně diagnostiky pro toyotu a proto vím,že jen tento rok skončilo na opravu v autorizovaných servisech 23ks motorů 2zz s 170 -260000km se totožnou závadou,respektive dvěma a obě se bohužel vztahuj ke stárnoucímu MMC. Prostě materiál křehne jako sklo. Opakovaně v 80% dochazí k destrukci pístu a 20% Praskají bloky v oblasti axialního ložiska - kdo 2zz viděl otevřené ví o co jde -je tam takový nálitek spojujíci 2 a 3 válec. Takže vzhledem k tomu že třeba kompresorových coroll bylo vyrobeno necelých 600ks je pro mne vzorek 23ks motorů (2014 ještě neskončil) dostatešný vzorek abych mohl tvrdit,že 2zz začnou padat jako mouchy ten materiál stárne i časem a střídání teplot to jen urychluje. Takže proč si dávat do auta něco na čem mne stejně čeká GO a nekoupit radeji auto s kastli v cajku a ko motorem kde provést patřičné upravy.
Kimitech
Člen Týmu

Příspěvek od Kimitech »

Idaho:

První varianta nemusí uplně všude fungovat, ale i to je řešení. Záležitost přeražením je už neoddiskutovatelná věc, dost možná v našem případě také nejschůdnější způsob "legalizace".

Libor12:

Těší mě tvůj přehled, ať už trošku nepřesný, o mé poptávce. Kompletní hardtop je otázka přibližně 15 tis., pokud se orientujeme v použitém zboží a kůží, ačkoliv nemám povědomí o tom, že by byla poskytována ve spolupráci s f. Recaro, je vybaveno asi 50% aut evropského trhu. Nebavím se o předělávkách z Celici apod. alternativ. MR2 byla standartně dodávána za příplatek v kůži.

Motor je skutečně vyroben ze siluminů, což jsou ve zkratce slitiny na bázi hliníku, jejichž hlavní legurou je křemík. Samozřejmě určené ke slévání. Alusil, který uvádíš už je konkrétní slitina o daném složení, ale vpodstatě patří do skupiny slévárenských siluminů. A také bych netvrdil, že Yamaha udělala celý motor, ano ve spolupráci s Toyotou. Hlavní podíl na tomto projektu ovšem měla Yamaha jen v rámci kci hlavy.

Líbí se mi ovšem tvá idea o pořízení auta staršího, třeba s porouchaným motorem a ten následně přetvořit dle obrazu svého. Osobně si s touhle myšlenkou taky pohrávám a kalkuluji. Jenže ono stejně nakonec skončíš s kompletním rebuildem motoru, který už bude vyžadovat jinou jednotku, která zase bude vyžadovat adekvátní mapy a aby to všechno fungovalo tak zcela určitě bude zapotřebí adresovat také převodovku. Tzn. že ve výsledku jsou peníze na takový projekt vynaložené ještě podstatně vyšší a to díky službám (mapování) a atypickým komponentám.

Pěkný den
Odpovědět

Zpět na „MR2“