Já bych se také přimlouval za 5w40, už třeba jenom proto, že ten Tvůj motor má údajně "natočeno" 150 tis. km. Osobně jsem u předcházejícího Avensisu, který byl bez DPF (to je to svinstvo, které má zachytávat jiné svinstvo) nejčastěji používal Q8 Formula Excel 5W-40, vyráběný v Holandsku údajně z kuvajtské ropy, má také doporučení pro motory s normou VW 505.01, takže bude dobře aditivován, dobrá cena atd.... Já jsem s ním byl velmi spokojen. No a potom občas Total Quartz 9000 5W40. To je taková "klasika" také za dobrou cenu. Někdo nad ním ohrnuje nos, asi proto, že tento olej najdeš doslova na každém "krámě", ale když se podíváš na jeho "parametry", tak za tu cenu fakt dobrý. Já jsem v minulosti motor. oleje Total používal dost často a tato situace stále trvá... A doporučuji raději nějaký olej ve střední cenové relaci a měnit častěji. Já to dělám dlouhé roky po 10 tis. km (tedy tím myslím, že měním motor. olej, aby mne tady zase někdo "nechytal" za slovo)

. Jezdím totiž dost krátkých tras, což je u mne cca 15 km. Pokud si několikrát za den zajedeš na pivo

přes pár ulic, tak bych měnil i častěji. Naopak, pokud delší trasy, tak stačí 15 tis. km. Ale déle bych to tam nenechával. No, a v této kategorii olejů SAE 5w40 je jich na výběr více než dost. A protože jsem napsal, co jsem používal já, tak ještě, co bych tam rozhodně nedal, a to je Castrol Magnatec s jeho "inteligentními" molekulami, co Vám inteligentně za.ere časem celý motor. (Omlouvám se za to expresívní "výrazivo", bolí mne zub a nemohu spát...)