LED světla- denní svícení
Re: LED světla- denní svícení
Jesteze moje T25 zadny denni sviceni nema;)
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 

Vygoogloval jsem mraky diskuzí, kde se řeší deaktivace denního svícení na Toyotách. Většinou se jedná o triviální úpravu. Vždyť to, že svítí světla v jedné poloze navíc, nemůže logicky být až taková zásadní změna v elektroinstalaci... Stačí např. pouze zaměnit přepínací relé z přepínacího na spínací relé. Operace na 1 minutu, z čehož 30s zabere otevření kapoty .... Někdy zase pomůže triviální úprava kabeláže - práce na 10 minut.ja_kub píše:stejně jsem pochodil u T25. Nikdo si s tím neporadil. Už jsem to vzdal
Jen přijít na ten "trik". A to není vůbec jednoduché - např. jsem nesehnal žádné elektro schemata pro T27. Viděl jsem schema pro T25, ale tam byla zas poznámka s hvězdičkou "provedení bez funkce denního svícení".
Bohužel. Avensis není světový model, je to dá se říct spíše raritní vozidlo. Toyota je sice s 10.000.000 vyrobených vozů ročně největší výrobce vozidel na světě, jenže Avensis se vyrábí, pokud se nepletu, defacto pouze pro Evropský trh, a to konkrétně v UK. Tamní 2 továrny nemají v úhrnu kapacitu ani 130.000 vozů ročně (2011). Část produkce ještě odeberou nějaké ostatní modely (Auris, hybridy). Je to tedy v podstatě minivýroba. Pro srovnání Octavií se ročně vyrobí přes 250.000ks, superbů cca 70.000ks.
Takže, jednak se k nám Toyota chová takhle macešsky, druhak je komunita majitelů Avensisů malá, a ještě menší je pak podskupina "aktivních tvořivých majitelů". Typický uživatel Avensise je totiž spíš manažer, který "nic neřeší". Na rozdíl od početných komunit Corrolářů, Ravařů a Priusářů. U těchto modelů se řešení našla. Bohužel aplikovat na Avensise nejdou.
Nejvíc mne mrzí to, že to auto má speciální polohu pro denní svícení (AUTO). Samo se zapíná a vypíná, tak jak to má u denního svícení být. To je skvělé. Tak proč, sakra, přidali denní svícení i do polohy OFF !!!!!!
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
Mám Avíka z Německa, kde už (stejně jako v Rakousku) přišli na to, že denní svícení je zbytečnost.
Mám polohu i OFF i AUTO a obojí funguje jak má.
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
setrenie, co ine? Co mam auta na okoli, tak denne svietenie funguje dvoma sposobmi: najrozsirenejsi je, ze po zapnuti II.st zapalovania denne svietenie svieti (aj ked je motor vypnuty), a prestane svietit iba ak sa zapnu stretavacky - takto je to napr na vw.Demon píše:Tak proč, sakra, přidali denní svícení i do polohy OFF !!!!!!
druhy sposob je u sofistikovanejsich a drahsich autach - denne svietenie sa zapne az ked sa pri nastartovanom motore zaradi rychlost, napr mazda 6.
Proč mám problém s tím, že denní svícení (čti potkávací + obrysová světla) nelze NIJAK na Avensisu vypnout:
- startování motoru v zimě (celé auto svítí ihned po zapnutí zapalování)
- oslnění domu při nočním příjezdu (nechci budit dům)
- zvýšené náklady na údržbu světel (zejména xenony)
- zvýšená spotřeba (kdy by šlo vypnout osvětlení vozu, pořídil bych si homologované LED denní svícení)
- v některých zemích (to jsem četl) se za bezdůvodné svícení přes den pokutuje - asi bych to byl schopen vysvětlit, ale místo gestikulování před domorodým policajtem bych mnohem raději pootočil vypínačem do polohy OFF a této situaci se vyhnul ...
- rozčarování z toho, že si něco dělá co chce, aniž bych měl možnost to ovlivnit
Snad se časem dopracuju k nějakému schématu zapojení. Pokud to teda není řešeno ryze softwarově ...
- startování motoru v zimě (celé auto svítí ihned po zapnutí zapalování)
- oslnění domu při nočním příjezdu (nechci budit dům)
- zvýšené náklady na údržbu světel (zejména xenony)
- zvýšená spotřeba (kdy by šlo vypnout osvětlení vozu, pořídil bych si homologované LED denní svícení)
- v některých zemích (to jsem četl) se za bezdůvodné svícení přes den pokutuje - asi bych to byl schopen vysvětlit, ale místo gestikulování před domorodým policajtem bych mnohem raději pootočil vypínačem do polohy OFF a této situaci se vyhnul ...
- rozčarování z toho, že si něco dělá co chce, aniž bych měl možnost to ovlivnit
Snad se časem dopracuju k nějakému schématu zapojení. Pokud to teda není řešeno ryze softwarově ...
Co ty jsi za .... Jaka zvysena spotreba? :-/ Tohle me fakt mrzi... takovy argument nejakeho zeleneho teroristy, ktery navic neni absolutne zalozen na pravde..
Ach jo.. a furt dokola se toho nekdo drzi..

Back in Czech.
Tak to má být. Hezké na tom je, že je jasné, že to denní svícení musí jít zákázat/odebrat. Jenom kdyby v servise víc tlačili na centrálu, aby jim poskytli postup...stani píše:Mám Avíka z Německa, kde už (stejně jako v Rakousku) přišli na to, že denní svícení je zbytečnost.
Ano, je to pouze 0.1l/100km. 0.2l/100km ve městě. Ale kdyby konstruktér mávl nad každým deci rukou, tak pořád jezdíme za 15l/100km.aczasa píše:Co ty jsi za .... Jaka zvysena spotreba? :-/ Tohle me fakt mrzi... takovy argument nejakeho zeleneho teroristy, ktery navic neni absolutne zalozen na pravde..Ach jo.. a furt dokola se toho nekdo drzi..
Doba, kdy přišla do aut elektronika, je dávno pryč. Teď už se jen hledají malé muchy. Dohromady ale dokážou také přispět.
Naposledy upravil(a) Demon dne čtv 06.03.2014, 12:24, celkem upraveno 2 x.
ne, neni to ani 0.1 litru na sto... Neni to dokonce ani 0.05 litru na sto... To se driv nahodne rychle rozjedes a udelas vyssi spotrebu nez bys jasne prokazal zvyseni spotreby....
Back in Czech.
Zákon zachování energie platí. A tak si lze jednoduše přes řetězec účinností převést úsporu na palivu. Já jsem to udělal - je to součást mé práce v zaměstnání.aczasa píše:ne, neni to ani 0.1 litru na sto... Neni to dokonce ani 0.05 litru na sto... To se driv nahodne rychle rozjedes a udelas vyssi spotrebu nez bys jasne prokazal zvyseni spotreby....
Zjednodušený kupecký výpočet:aczasa píše:ne, neni to ani 0.1 litru na sto... Neni to dokonce ani 0.05 litru na sto... To se driv nahodne rychle rozjedes a udelas vyssi spotrebu nez bys jasne prokazal zvyseni spotreby....
Okamžitá spotřeba světel (potkávací + obrysová světla): 150W
Průměrná rychlost jízdy: 60km/h (běžný meziměstský provoz)
Spotřeba svítidel na 100km: 150W x 1.67h = 0.25kWh = 900kJ
Účinnost nejmodernější řady alternátorů Bosch: 75%
Dodaná energie na hřídel alternátoru: 900kJ/0.75 = 1.2 MJ
Provozní účinnost dieselu: 30% (neříkám maximální, tohle je provozní a jsem docela hoodně optimista)
Energie paliva pro svícení: 1.2MJ/0.3 = 4.0 MJ
Výhřevnost nafty: 37MJ/l
Navýšení spotřeby: 4/37 = 0.11 l
Takže jak vidíš, deci to dá. Ve městě dvě. Tak jak jsem říkal. Naopak při dálničním provozu se spotřeba logicky snižuje. (Svícení má konstantní odběr, ale je rozdíl, za jak dlouho trasu ujedeš).
Co se týče konstant, byl jsem schválně optimista (počítal jsem s lepšíma účinnostma, než jsou v reálu dosahované). Jestli jsi opravdu Kůrovec, tak jsi snad prozřel.
To je jednoduché říct. Naznač z čeho vycházíš. Nějaký, i zjednodušený, výpočet by nebyl ???aczasa píše:Hmm.. tak to jis. uplne...Vedle..
Teda pokud to není tajné ....
Radsi ne... Protoze stoprocentni regulace altiku jiste neni, takze predpokladat, ze ti jede jen altik kvuli svetlum a dava jen tolik, aby to svetla spotrebovala je nesmysl.. Nechci zachazet do prilis velkych detailu, ale asi nejlepe bych ti to popsal tak, ze z rezije altiku se tech par zarovek naprosto v klidu uzivi... Tot v jednoduchosti uplne vse.
Back in Czech.
Hmm. Mám tady knížku Bosche, z edice Yellow Jackets. Bosch v ní píše, že navýšení spotřeby je zhruba 1l / 1kW el. spotřebičů.aczasa píše:Radsi ne... Protoze stoprocentni regulace altiku jiste neni, takze predpokladat, ze ti jede jen altik kvuli svetlum a dava jen tolik, aby to svetla spotrebovala je nesmysl.. Nechci zachazet do prilis velkych detailu, ale asi nejlepe bych ti to popsal tak, ze z rezije altiku se tech par zarovek naprosto v klidu uzivi... Tot v jednoduchosti uplne vse.
Což při těch 150W odpovídá 0.15 l/100km. Zas jsme tu.
Jenže v Boschi jsou idioti, stejně jako blbý je můj iracionální výpočet. Škoda, že nevedeš někde vývoj. Jistě bychom byli dnes někde jinde ... (v pr...)
Ale z toho, jak chápeš funkci alternátoru, je mi jasné, že technické obory jsi na škole nestudoval. Protože mám trpělivost, tak aspoň naznačím, že ze ztráty naprázdno určitě nemůžeš vzít nějakou energii a využít ji na výstupu

Naposledy upravil(a) Demon dne čtv 06.03.2014, 13:37, celkem upraveno 1 x.