Tažné zařízení

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
Varzak
Člen Týmu

Tažné zařízení

Příspěvek od Varzak »

Ahoj, mám Aurise TerraCool 1,33 .
Mohl by mně někdo poradit, zda je možno připojit 7pinovou zásuvku přímo na světla, nebo má toto auto datovou sběrnici a je potřeba nějaká elektronika ( CC/CAN-BUS ) cca za 2 litry. V servise ELSA GROUP Radotín,
www.tazne.cz to nevědí a ptají se mně. Jsem snad první co se rozhodl pro
kouli Thule ? Díky za radu!!!
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Doporučuju chodit obloukem kolem servisu, který řeší takovéto problémy. Intuice mi říká, že může být mnohem hůř, až něco po*erou... Mám tažné na obou autech, nevím, jak to zapojovali, ale je to originál z příslušenství Toyoty (myslím, že je to taky Thule), instalovali to v Tsusho a funguje to bez problémů. Ještě doporučení: Obě tažná mám s 13-pólovou zásuvkou (jeden přívěs mám 13pin a druhý 7pin), protože redukce z 13-pin na 7-pin je snadná a stojí pár korun, naopak plnohodnotná redukce ze 7-pin na 13-pin není možná, protože tam některé kabely úplně chybí (+12V permanent a +12V od spínací skříňky). A to je třeba u obytného karavanu dost podstatné...
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
Aleš Zíka
Člen Týmu

Re: Tažné zařízení

Příspěvek od Aleš Zíka »

Varzak píše:Ahoj, mám Aurise TerraCool 1,33 .
Mohl by mně někdo poradit, zda je možno připojit 7pinovou zásuvku přímo na světla, nebo má toto auto datovou sběrnici a je potřeba nějaká elektronika ( CC/CAN-BUS ) cca za 2 litry.
Podle schémat na světla žádný CAN není, prostě klasika - baterka, pojistka, spínač/relé, žárovka, kostra, takže podle mého názoru by neměl být problém to připojit přímo na kabely ke světlům.
Kdysi jsem někde viděl ceny montáže a 13pinová zásuvka byla výrazně dražší než 7pinová. Myslím si, že je to práve tím, že k 13pinové se musí tahat kabely čert ví odkud právě pro trvalých +12V a podobné.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Hutte, jak se chova 1,6 Auris s pripojenym karavanem...da se s tim nejak slusne jet...?
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Aleš Zíka: Pokud tahám moderní továrně vyráběný karavan, chci za jízdy funkční ledničku a při zastavení svítit, musím jít do 13-pólové instalace. Alternativou je jen nějaký "bastl" se separátně taženými kabely +12V. Pokud si je někdo jist, že nebude tahat nic jiného než nákladní vozík nebo třeba loď, nechť jde do 7-pólové. Jak jsem psal, osobně tu 7-pólovou zásuvku považuju dneska za anachronismus. Pokud si vzpomínám, platil jsem za 13-pólovou instalaci asi o 1500 víc než by stála 7-pólová.

K tažení karavanu Aurisem 1.6 Valvematic 97kW: Před Aurisem jsem karavan tahal Mazdou 6 2.0D, po roční zkušenosti s Aurisem ho tahám Versem D-4D. Takže asi tak:-) Budu upřímný - Auris karavan "nějak" utáhne, ale dost se nadře. Hlavně je to jiná filozofie, díky absenci kroutícího momentu se musí motor hodně točit a hlavně se musí pořád řadit. A připravit se, že třeba při přejezdu Alp nastanou situace, kdy se do kopce pojede pár kilometrů 80 na dvojku... Na druhou stranu - Valvematic je vynikající motor, otáčky mu nevadí, ani není nijak nesnesitelně hlučný, takže točit, točit, točit, a dá se to. Co pro mě bylo největším překvapením, to byla spotřeba. Obával jsem se 15 litrů, ale nakonec jsme absolvovali Chorvatsko tam a zpět se spotřebou 10,4 litru a to považuju za super číslo, to jsem nečekal. Přívěs máme Caravelair z r.2010, 6 m i s ojí, max. 1100 kg (řekl bych, že na dovolenou ale musíme mít nejmíň o 100 kg více).
Mirek 53
Člen Týmu

Tažné

Příspěvek od Mirek 53 »

Záleží jestli zadní světla použivají led osvětlení. U Versa to napojit přímo nejde.
Ale určitě by to měl posoudit servis co to namontuje.
Toyota Verso 1.8l Valvematic 2012
Ford Focus
Ford Mondeo
Citroen ZX, Favorit, Lada, Moskvič
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Jo a ještě k rychlosti jízdy - zatímco s dieslem jezdím s karavanem 90 až 100 km/h, s benzínovým Aurisem jsem jezdil mnohem defenzivněji tak o 10 kilometrů za hodinu pomaleji. Díky tomu taky asi byla spotřeba poměrně příznivá. Samozřejmě se snahou držet trvalých 100 by to žralo mnohem víc.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

No prave proto se mi to zdalo divne, Auris ma supr motor, ale neni to ropak, ropaky jsou na tazeni kravin, takze jsem se divil, ze vozis karavan za Aurisem :) Ale tak prezit se da vsechno :)
Ja jel s Aurisem za 10l/100km, kdyz jsem mel 3 kola na strese, ale jel jsem furt 140kmh smer Rakousko, takze mozna ok.
Ani jsem nevedel, ze to muze tahnout neco, co vazi 1100kg.
Obrázek
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Auris 1.6 (2011) i Verso D-4D (2013) můžou shodně tahat brzděných 1300 kg. Ale Auris se s tím znatelně více nadře:-)
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

Za mě takhle - pokud to chceš jenom na nákladní vozík nebo na držák kol, pak bych klidně vzal 7-mi pólovou. Set elektroinstalace se dá koupit tady: http://www.svcnachod.cz/elektro_tazne_zarizeni/toyota/#

Přijde mi, že 1240,- s DPH není tolik na to, že to má přípojení na origo konektory, žádné bastlení. Sice tahle nemá odpojování couvacích senzorů, ale pokud vím, to má většinou Auris tlačítkem.
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
Skopek
Navigátor

Příspěvek od Skopek »

Ja jsem před 14 dny zařizoval tažný, moje zkušenosti:
Co se tyče mechanické montáže, tak ta je jednoduchá. Pokud v servisu budou tvrdit několik hodin, tak aurise neviděli ani z rychlíku. Sundává se pouze spodní kryt, do kterého se vyřízne malý otvor a tažný se připevní 6 šoruby na výztuže.
U elektroinstalace, zalží na konkretním typu. Je potřeba to vyzkoušet. Já v Aurisu nemém kontrolu odběru proudu a tedy mi stačilo namontovat obyč zásuvku za cca 150kč.
(v servisu rádi montují elektroinstalaci s rozhraním, aby mohli přes celý interiér tahat kabel k baterce)

Mám to jen na tahání vozíku a ani si neumím představit, že bych za tím táhnul karavan. 1,6 má co dělat i s řádně naloženým vozíkem do prudčího kopce, je potřeba holt to točit.
Auris 1,6 Valmetic Luna
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Dik za info, cena?
Obrázek
Skopek
Navigátor