RAV4.2 - O/D vypínač

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

RAV4.2 - O/D vypínač

Příspěvek od Beaver »

Dotaz na majitele automatů u druhé generace - je normální, že auto si stav O/D při vypnutí motoru nepamatuje ? Pokaždé, když nastartuju, tak O/D je zapnuté a vypínám ho klasicky na řadící páce, kontrolka O/D OFF se rozsvítí. Po vypnutí motoru a nastartování je O/D zase zapnuté a O/D OFF nesvítí. Trochu mě to štve, protože v první generaci ten vypínač funguje jako normální vypínač zapnuto/vypnuto a není na to potřeba myslet.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

A co to znamená to O/D???
Už sem s ní dlouho nejel...
RAV4 HSD AWD 2018
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Auto neřadí nejvyšší kvalt a zpravidla ani nezamyká měnič. Tj. na Déčku ti to s vypnutým O/D řadí 1-2-3. Pokud jedu po městě nebo okresce, jezdím s vypnutým O/D, převodovka většinu cesty drží trojku, motor má blízko k otáčkám s nejvyšším krouťákem a oproti zapnutému O/D to neosciluje mezi trojkou a čtyřkou, takže to šetří převodovku. Jakmile najedu na rychlostní silnici nebo dálnici a roztáhnu auto přes 100 km/h, tak O/D zapínám. U více aut už jsem zažil, že když jedeš městem a máš tam úsek, kde je 70-80 km/h limit (po Brně normálka), tak se zapnutým O/D automat zařadí čtyřku a po chvilce i zamkne měnič, takže ve výsledku má motor nějakých 1800 otáček a podtáčí se. Navíc při každém výraznějším přidání plynu to zas odemyká a znovu zamyká měnič a tím se ty zámky zase zbytečně opotřebovávají, to samé když to ještě podřadí na trojku (takže plus opotřebení brake bands). Možná bych nějaký deci paliva uspořil, kdybych jezdil s trvale zapnutým O/D, ale repas převodovky stojí potom o dost víc :)
Lexus IS200
Lexus RX400h
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Jo, to si teda nepamatuju. Teď s tím jezdí táta, tak jak se mi to dostane pod ruku tak to prubnu.
RAV4 HSD AWD 2018
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Hele, bobre, a co na to uzivatelsky manual? Ono sice jako ze radi casteji je fajn, ale pokud naopak neradi a neni to pro ni dobry stav, tak bych to radsi nedelal.. Tedy rika manual neco o tom, jestli jezdit s O/D on nebo s O/D off proc a kdy?
Back in Czech.
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Pane to já nevím, já manuál nemám :lol: Teda možná je v přihrádce, musím se mrknout. Ale vycházím z obecných zkušeností s automatem. Je ovšem fakt, že mi přijde, že ten 1AZ-FE motor točí o něco víc, než 3S-FE, pokud jedu s vypnutým O/D na Déčko. U Lexusu O/D ovládání už není, takže tam jezdím na trojku (a na rovných úsecích s mírným plynem mi to taky samozřejmě zamyká měnič).
Lexus IS200
Lexus RX400h
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

No Panacku... Tak abychom se medostali kam jsme nechtěli.. ;-)))
Back in Czech.
Bodo12
Navigátor

Re: RAV4.2 - O/D vypínač

Příspěvek od Bodo12 »

Beaver píše:Dotaz na majitele automatů u druhé generace - je normální, že auto si stav O/D při vypnutí motoru nepamatuje ?
Je to normálne, je to napísané aj v manuáli, a tuším že tam niečo spomínali so spotrebou, že je nižšia so zapnutým O/D, tak sa vždy po naštartovaní zapne, ale štvorku hodí až keď je zohriaty motor.
RAV4 2,0 VVTi AT r.v.2002
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“