Jake skody muze napachat - Kurovec - muze se stat i jinde!
Jake skody muze napachat - Kurovec - muze se stat i jinde!
Vyber nejlepsich hlasek Jakuba Krcmy:
1) nejvice me zajima technicka pravda - cira folie na celnim skle usetri cca 0.1 - 0.8 litru na sto km.
2) s Yarisem Hybrid se da jezdit pod 3.0 litru na sto - kdo to kdy dosahl?
3) spocital jsem neskutecne mnozstvi spotreb, optimalizaci prevodovek, maximalnich rychlosti, optimalnich prevodu u ruznych aut - tve auto nemuze jet rychleji ci lepe nez moje vypocty.
4) aczasa je kokot - tak tady se sice trefil, ale nahlas to rikat nemusel.. )))
1) nejvice me zajima technicka pravda - cira folie na celnim skle usetri cca 0.1 - 0.8 litru na sto km.
2) s Yarisem Hybrid se da jezdit pod 3.0 litru na sto - kdo to kdy dosahl?
3) spocital jsem neskutecne mnozstvi spotreb, optimalizaci prevodovek, maximalnich rychlosti, optimalnich prevodu u ruznych aut - tve auto nemuze jet rychleji ci lepe nez moje vypocty.
4) aczasa je kokot - tak tady se sice trefil, ale nahlas to rikat nemusel.. )))
Naposledy upravil(a) aczasa dne stř 18.09.2013, 15:06, celkem upraveno 1 x.
Back in Czech.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Zrovna vcera jsem si na jeho vypocty vzpomnel, kdyz Rapid od skodovky se 77kw motorem jede podle vyrobce 195kmh, coz Jakub tvrdil pro priblizne stejne aerodynamicke auto s 91kw motorem, ze je nemozne jet o 5kmh vice
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
otazka: a nezvysuje mnozstvo "spotrebicov" (hudba, vykonnejsie audio, svetla atd), klima a celodenne svietenie spotrebu? ja som si myslel ze ano.aczasa píše:Nebo jeho pristup k tomu, ze celni svetla jsa zapnuta jsou vyraznym prispevatele ke zvysene spotrebe za beznych podminek.. )))
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Odpoved: Ano zvysuje (za predpokladu dobre rizeneho alternatoru). Nikoliv vsak nekonecne a mnohdy naprosto zanedbatelne oproti vsemu ostatnimu co se deje na silnici. Tedy je nutno zcela jasne rozlisit mezi tim, kdy to beres jako hledisko synteticke a kdy jako zivotni situaci..
Dokonce u starsich aut se muze stat, ze to spotrebu vubec nezvysuje. Nebot neni nijak rizen vykon alternatoru a tedy jeho vystupni vykon je temer nezavisly na spotrebovane energii..
Dokonce u starsich aut se muze stat, ze to spotrebu vubec nezvysuje. Nebot neni nijak rizen vykon alternatoru a tedy jeho vystupni vykon je temer nezavisly na spotrebovane energii..
Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Luke, Tvůj Auris má skoro o 7 % větší čelní plochu a o kus vyšší hmotnost než Rapid 77 kW (součinitel cca srovnatelný), navíc Škoda zcela běžně uvádí hodnoty výkonu motoru, které jsou velmi blízké tomu, co skutečně naměříš na kolech (běžně naměříš cca 92-101 % nominálního - tzn. motor musí být až značně výkonnější, než Škoda uvádí, protože nad 100 % nejde dosáhnout ani při 0% ztrátách). Viděl jsem sériovou O II RS se 145 kW na kolech (motor má mít 147 kW) a sériovou Fabii RS 97 kW na kolech (motor má mít 96 kW). Když to srovnáš třeba s Corollou T-Sport (motor má mít 141 kW), tak ta má na kolech klíďo píďo jen 123 kW! U Toyoty zcela běžně naměříš pod 90 %, u automatů klidně kolem 80 %. Pozoruhodné je srovnání 55 - 63 - 77 - 90 kW u Rapidu (diesel 77 kW už jezdí jen 190). Když 55 kW jezdí 175, mělo by 63 kW (čistě dle kubického nárůstu výkonu potřebného k překonání kvadraticky rostoucího odporu vzduchu, prkotiny zanedbány - což, jak hned uvidíš, je v těchto rychlostech už OK) jezdit 183 km/h, 77 kW 195 km/h a 90 kW 206 km/h. A hádej co? Ono se skutečně uvádí 175-183-195-206! 200 a 195 km/h je VELKÝ rozdíl (u jinak identického auta potřebuješ místo 91 kW a 98+ kW, což NENÍ normální fluktuace - ta by byla např. 89-93 +/- autobus), kterému musí odpovídat nějaké NEZANEDBATELNÉ zlepšení. A když tam to podstatné zlepšení zjevně není, tak je to prostě jen chyba měření kvůli kopci či podpoře větru... Prvním krokem k objektivnímu měření je (nejlépe dvakrát opakované) měření oběma směry. Pak to celé zprůměruješ a jsi cca někde kolem reálné hodnoty. To samé u měření akcelerací či brzdění.Luke_Luke píše:Zrovna vcera jsem si na jeho vypocty vzpomnel, kdyz Rapid od skodovky se 77kw motorem jede podle vyrobce 195kmh, coz Jakub tvrdil pro priblizne stejne aerodynamicke auto s 91kw motorem, ze je nemozne jet o 5kmh vice
Naposledy upravil(a) Jakub Krčma dne úte 17.09.2013, 05:17, celkem upraveno 1 x.